Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


TRASATURILE PIETEI ASIGURARILOR

Asigurari+ Font mai mare | - Font mai micTRASATURILE PIETEI ASIGURARILOR

Evolutia pietei asigurarilor si reasigurarilor din Romania a urmat cursul contradictoriu al economiei in ansamblul ei. In aceste conditii, piata este acoperita doar in mica masura. Se poate observa discrepanta intre cererea potentiala mare si cererea efectiv redusa, ca urmare a lipsei suportului financiar si a educatiei in domeniul asigurarilor, a neintelegerii necesitatii asigurarii de catre agentii economici si de catre populatie. Din punct de vedere economic, fiecare piata se caracterizeaza prin doua componente: cererea si oferta.Cererea de asigurare vine din partea persoanelor fizice si juridice care doresc sa incheie diverse tipuri de asigurari si constituie un element hotarator in definirea dimensiunilor pietei, fiind determinata, pe de o parte, de puterea economica a persoanelor fizice si juridice asigurabile, iar pe de alta parte, de convingerea si cultura acestora in legatura cu utilizarea asigurarilor oferite de institutiile specializate.

Cererea potentiala este mare, datorita populatiei numeroase a romaniei, dar cererea efectiva este redusa, din cauza puterii economice precare a populatiei asigurabile si a convingerii scazute a acesteia in legatura cu utilitatea asigurarilor. Cererea de asigurare se concretizeaza in contracte de asigurare, dupa confruntarea ei cu oferta.

Oferta de asigurare vine din partea organizatiilor specializate, autorizate sa functioneze in acest domeniu si capabile din punct de vedere financiar, sa desfasoare o activitate de asigurare.

Societatile de asigurare. Societatile de capital sunt constituite pentru a obtine profit pentru proprietari si includ: societatile comerciale pe actiuni si cu raspundere limitata, sindicatele Lloyd s si bursele de asigurari.

Societatile comerciale pe actiuni si cu raspundere limitata. Societatile de asigurare, indiferent de forma de proprietate, isi desfasoara activitatea potrivit legii, urmarind realizarea de profit. Aceste societati sunt obligate sa respecte prevederile legale referitoare la marimea capitalului social minim subscris si varsat, marimea obligatiilor pe care si le pot asuma, rezervele de capital si /sau de daune pe care trebuie sa le constituie.

Sindicatele Lloyd s. O alta categorie de asiguratori o reprezinta sindicatele Lloyd s of London. Acestea nu reprezinta o societate de asigurari, ci se comporta ca o piata. Toate asigurarile sunt subscrise de catre sau in numele anumitor membri, fiind garantate cu intreaga avere personala a acestora. Cu toate acestea, fiecare membru este raspunzator numai pentru asigurarea pe care a acceptat sa o subscrie si nu pentru obligatiile asumate de oricare alt membru. Initial, piata Lloyd`s a fost destinata in exclusivitate asigurarilor maritime, dar, spre sfarsitul secolului XIX, a inceput si subscrierea riscurilor nemaritime. In timp, activitatea pietei s-a extins pentru acoperirea riscurilor de incendiu, furt, la o categorie tot mai mare de bunuri ( autovehicole, cladiri, bijuterii, blanuri, bani, opere de arta etc.). Pentru asigurarile de viata exista o companie distincta a Lloyd s. Piata reasigurarilor reprezinta o mare parte a pietei Lloyd s, existand un sindicat specializat in astfel de tranzactii. Pentru a asigura securitatea fiecarei polite subscrise pe piata Lloyd`s, societatea si-a creat un fond special alcatuit din contributia anuala cu un anumit procent din veniturile din prime ale fiecarui membru. Fondul garanteaza despagubirea daunelor, conform politelor in situatia in care membrul a devenit insolvabil. Acest sistem a contribuit la reputatia Lloyd`s care nu a fost pusa niciodata in situatia de a nu putea plati.

Bursele de asigurari reprezinta o alta categorie de societati de capital pe piatta asigurarilor si se concretizeaza pe aceasta piatta sub forma unor adevarate piete. Orice asigurare sau reasigurare care este incheiata la bursa de asigurari este subscrisa de membrii acesteia-indivizi,asociatii,corporatii.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2607
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved