Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Aspecte juridice si economice ale aplicarii principiilor juridice ale participarii Romaniei la comertul international

Comert

+ Font mai mare | - Font mai mic
Aspecte juridice si economice ale aplicarii principiilor juridice ale participarii Romaniei la comertul international
Participarea Romaniei la comertul international, in prezent de prejudecati politice sau de alta natura nu este limitata in nici un fel din punct de vedere al legislatiei si nici in fapt, dobandind astfel, practic, o vocatie universala.

Principiile care stau la baza participarii tarii noastre la schimburile economice internationale, astfel cum este si normal, avand la baza caracterele evolutiei dezvoltarii economiei mondiale in complexitatea si diversitatea ei, au dobandit aspecte pregnante ale sensului continutului unor acorduri si documente internationale care fundamenteaza principii uniforme si universale de colaborare economica in cadrul acordului bilateral sau multilateral incheiate de Romania dupa orientarea economiei nationale cu adaptarea corespunzatoare a legislatiei economica spre o economie capitalista bazata pe proprietatea privata in cadrul relatiilor specifice economiei de piata.

La baza oricarui acord bi sau multilateral, actuala politica economica a Romaniei este suportul juridic corespunzator constructiei economiei capitaliste in tara noastra. Astfel, Constitutia Romaniei din 1991, consacra in mod expres prin articolul 134, alineatul 2, litera a, principiul libertatii comertului exterior si al protectiei concurentei loiale care constituie una din obligatiile economice fundamentale ale organizatiei statale romane.

Acest principiu specific comertului international aplicabil tuturor relatiilor economice practicate prin normele juridice ale comertului international a produs si in Romania o consecinta particulara de o importanta deosebita si anume inlaturarea monopolului de stat asupra comertului exterior al tarii noastre, care in perioada 1946-1989, a constituit principiul fundamental al politicii economice internationale a Romaniei.

Monopolul de stat asupra comertului extern romanesc a fost inlaturat, chiar inaintea adoptarii noii Constitutii printr-un sir de acte normative emise dupa 22 decembrie 1989 dintre care cele cu o semnificatie deosebita care au initiat tranzitia economiei romanesti spre o economie de piata specifica economiei capitaliste au fost editate chiar in anul 1990.

Intre acestea enumeram, doar, D.L. nr. 54/1990 privind desfasurarea unor activitati economice pe baza liberei initiative care in prezent este aplicabil comerciantilor individuali, persoane fizice; Legea nr. 15/1990 privind reorganizarea unitatilor economice de stat ca regii autonome si societati comerciale si Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale.

Principiul libertatii comertului exterior si al protectiei concurentei loiale, in mod caracteristic politicii actuale romanesti in domeniul raporturilor juridice care acopera domeniul relatiilor comerciale ale Romaniei se situeaza la baza principalelor categorii de raporturi social-economice, ce se stabilesc si se aplica in procesul proiectarii, initierii si derularii schimburilor economice internationale ale tarii noastre.

Una din principalele categorii de raporturi social-economice in procesul organizarii si infaptuirii schimburilor economice internationale au ca subiect statul, pe de o parte, ca purtator al suveranitatii nationale si organizatiile economice, persoanele fizice sau persoanele juridice straine, pe de alta parte, cu conditia unei depline egalitati juridice intre cocontractanti. Aceasta categorie de raporturi privesc indeosebi politicile comerciale, financiar-valutare si politicile vamale ale statului.O alta categorie importanta de raporturi social-economice care se stabilesc in procesul organizarii si infaptuirii schimburilor economice internationale au ca subiecte organizatii economice, persoanele fizice si persoanele juridice in calitate de comercianti care au in obiectul lor de activitate operatiuni de domeniul comertului international. Acestea stabilesc raporturi juridice patrimoniale sau personale-nepatrimoniale, intemeiate deasemeni pe egalitatea juridica a partilor si sunt reglementate, ca si cele din categoria aratata mai sus, de norme de drept ale comertului international.

In sfarsit, o alta categorie de raporturi socio-economice care se stabilesc in procesul organizarii si infaptuirii schimburilor economice internationale care au de asemeni, la baza principiul libertatii comertului exterior si al protectiei concurentei loiale o constituie cea asa-numitelor raporturi patrimoniale semi internationale. Aceasta se realizeaza intre stat, in dubla calitate de subiect de drept international si subiect de drept civil, pe de o parte si subiectele de drept civil sau drept comercial straine, pe de alta parte. Raporturile juridice din aceasta categorie, avand aceeasi caracteristica a egalitatii juridice depline intre subiecte, si sunt realizate in derularea unor acorduri de investitii industriale, al contractelor de concesiune pentru prospectarea si valorificarea unor resurse miniere, petroliere, etc., al conventiilor, pentru asistenta tehnica, mai nou in conventiile de consulting bancar, industrial si alte asemenea conventii.

Un alt principiu de drept care are ratiuni economice solide in reglementarea institutiilor dreptului comertului international este principiul libertatii comertului consacrat in legislatia Romaniei in tranzitia spre economia capitalista. Acest principiu consta in primul rand in capacitatea recunoscuta de legea romana persoanelor fizice si juridice romane de a fi subiecte ale Dreptului comertului international, daca intrunesc conditia calitate de comerciant si au prevazut in obiectul lor de activitate efectuarea de acte si operatiuni de comert international. De asemeni, acest principiu consta in libertatea conferita subiectelor de drept de a efectua orice operatiuni comerciale internationale, inclusiv de a alege liber prin proprie vointa si modalitatile de solutionare a eventualelor divergente dintre ei.

Principiul libertatii comertului este cel mai de generala aplicare in materie, din el decurgand si regulile fundamentale care genereaza alte institutii juridice de o mare importanta in instrumentarul juridic si economic folosit de actuala politica economica a Romaniei in domeniul relatiilor economice internationale.

Intre aceste institutii juridice constituite intr-un ansamblu de instrumente juridice specifice dezvoltarii economiei capitaliste atat de intens reclamata de progresul social economic al tarii noastre, numai in primul rand, regimul institutiilor straine, regimul zonelor libere, regimul aplicabil licentelor de

export import.DRAGOS ALEXANDRU SITARU, op., cit., pag. 15.

BRANDUSA STEFANESCU si ION RUCAREANU, op., cit., pag10.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1181
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site