Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


EFECTE ALE REGULILOR DE ORIGINE REFERITOARE LA COMERTUL PREFERENTIAL

Comert

+ Font mai mare | - Font mai micEFECTE ALE REGULILOR DE ORIGINE REFERITOARE LA COMERTUL PREFERENTIAL

A. Deturnare sui generis de comert (denumita de unii autori regresie de comert)Este incurajata utilizarea de input-uri din interiorul gruparii, in detrimentul celor din exteriorul gruparii, chiar daca acestea din urma sunt mai avantajoase din punctul de vedere al pretului si calitatii.

Problema se pune cu cea mai mare acuitate pentru tarile care sunt dependente de aprovizionarea cu input-uri din afara gruparii deoarece nu dispun pe plan intern de asemenea input-uri.

Practic, regulile de origine care favorizeaza achizitionarea de input-uri din interiorul gruparii actioneaza ca bariere sui generis la importul de input-uri din tari terte (adica actioneaza la frontiera tarilor partenere in cadrul acordului, nu la frontiera tarii care a introdus regula de origine).

B. “Protejarea” exporturilor (pe fundalul regresiei de comert)

Pentru un producator de input-uri, devine posibila “rezervarea” pietelor de desfacere ale partenerilor din cadrul unei grupari.

Tara A este un producator necompetitiv pe plan mondial de input-uri utilizate in productia unui produs finit la importul caruia tara A aplica taxe vamale inalte, si care este exportat de tara partenera B din cadrul gruparii. Neaplicarea de taxe vamale produsului finit exportat de B, cu conditia ca acesta sa incorporeze input-uri originare in tara A, va stimula exportul de input-uri ale tarii A.

C. Impiedicarea partenerilor din cadrul unei grupari de a obtine un avantaj competitiv artificial

Situatia avuta in vedere: reducerea masiva a taxelor vamale la importul de input-uri din afara gruparii, pentru a amplifica avantajul competitiv al productiei finite (care incorporeaza aceste input-uri) vandute in interiorul gruparii.

D. Deturnarea fluxurilor internationale de investitii

amplasarea unei investitii pe teritoriul unei grupari integrationiste, cu scopul de a satisface reguli exigente de origine, in detrimentul altui amplasament, mai avantajos din punct de vedere economic

Dupa decizia din 1989 a Comisiei Europene privind modificarea operatiunii tehnologice care confera origine in productia de semiconductori, investitiile in UE in acest domeniu au crescut cu 20%.Canon a investit peste 100 milioane dolari intr-o facilitate de productie a fotocopiatoarelor in SUA, mai degraba decat sa investeasca in China sau Malaysia, din cauza unei reguli stricte de origine NAFTA, care stipuleaza necesitatea atingerii unui procent de 80% valoare adaugata local.

intre amplasamentele posibile de pe teritoriul gruparii, prioritatea nu o are neaparat amplasarea pe teritoriul tarii cu cele mai mici costuri, ci amplasarea pe teritoriul tarii cu cele mai scazute bariere comerciale externe si cea mai mare piata interna

Caracteristic pentru regulile de origine este ca efectele lor se rasfrang in cea mai mare masura asupra fluxurilor comerciale de bunuri intermediare, nu de produse finite.

Factori care influenteaza amploarea efectelor regulilor de origine

1. Dimensiunea marjei preferentiale la care se poate accede respectand regulile de origine

2. Strictetea regulilor de origine si dificultatea probarii respectarii lor

3. Dimensiunea pietei la care se poate accede respectand regulile de origine

Caracterul restrictiv al regulilor de origine este favorizat de “avantajele” pe care acest instrument le ofera din perspectiva economiei politice a protectionismului:

sunt formulate de o maniera extrem de tehnica si complexa, impactul lor restrictiv nefiind deloc aparent pentru nespecialisti; astfel, regulile de origine pot fi utilizate pentru a acorda protectie fara a avea aerul de a face. De multe ori, ele reprezinta pretul de platit pentru a depasi opozitia interna fata de intrarea in acorduri de liber schimb.

producatorii direct interesati sunt puternic implicati in negocierea si formularea regulilor de origine, ceea ce duce la inerente tendinte protectioniste


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1028
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site