Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


NIVELUL PROTECTIEI VAMALE

Comert

+ Font mai mare | - Font mai mic
NIVELUL PROTECTIEI VAMALE

Pe ansamblul produselor, media taxelor vamale (atat cea simpla, cat si cea ponderata cu propriile importuri) aplicate de tarile dezvoltate este de circa 5% la ora actuala. La nivelul tarilor in curs de dezvoltare, media simpla este de circa 15%, iar cea ponderata - de aproximativ 11%. Acest nivel ascunde insa diferente importante de la o tara la alta.
In randul tarilor in curs de dezvoltare se gasesc atat tari cu taxe vamale nule sau cvasi-nule (Hong Kong, Macao, Singapore), cat si tari care au cele mai ridicate medii ale taxelor vamale: Pakistan 68%, Kenya 36%, India 35%.

In tarile dezvoltate, reducerea taxelor vamale este un proces care s-a desfasurat in decursul unei perioade indelungate. Media ponderata cu propriile importuri a taxelor vamale industriale a scazut continuu:

- la 15% la mijlocul anilor ’50 (dupa Runda a a IV-a a GATT)

- 9-10% la finele anilor ’60 (dupa Runda Kennedy a GATT)

- 5-6% la finele anilor ’70 (dupa Runda Tokyo a GATT)

- 3-4% la mijocul anilor ’90 (dupa Runda Uruguay)

Tarile in curs de dezvoltare au procedat pentru prima oara la reduceri tarifare semnificative abia in cursul Rundei Uruguay.

Chiar si in aceste conditii, deoarece reducerile tarifare operate de tarile dezvoltate potrivit angajamentelor asumate in cadrul negocierilor au fost, in medie, de 45%, pe cand cele operate de tarile in curs de dzvoltare de doar 30%, decalajul dintre protectia vamala in tarile dezvoltate si, respectiv, in cele in curs de dezvoltare, a continuat sa creasca.

Taxe vamale

2003 World Dev Indicators, p.326-8

Media simpla

Media ponderata

Australia

Brazilia

Canada

China

UE

India

Japonia

Coreea de Sud

Rusia

SUA

In foarte multe tari, inclusiv in cvasi-totalitatea tarilor dezvoltate, exista diferente insemnate intre nivelul taxelor vamale aplicate produselor agricole si cele aplicate produselor industriale. La nivel mondial, se inregistreaza o medie a taxelor vamale agricole de 62% (nivelul consolidat), respectiv 17% (nivelul aplicat efectiv), in timp ce media taxelor vamale industriale se situeaza la nivelul de 29% (consolidat), respectiv 9% (aplicat efectiv).

TAXE VAMALE ZERO

Potrivit unor estimari, circa 55% din comertul mondial se desfasoara fara aplicarea de taxe vamale (pondere care ia in considerare si comertul preferential – reciproc si nereciproc).Dar numai 6% din pozitiile tarifare neagricole sunt consolidate la un nivel nul al taxei vamale.

Taxele vamale consolidate la nivel zero sunt apanajul cvasi-exclusiv al tarilor dezvoltate.

Pondere pozitii tarifare cu taxe zero

SUI

USA

AUS

NZL

UE

NOR

CAN

JPN

TAXE VAMALE “DE IRITARE” (“Nuisance tariffs”)

Sunt taxe vamale cu un nivel de pana la 2% ad valorem, care nu pot influenta semnificativ competitivatea de pret a produselor importate.

Asemenea taxe se regasesc la nivelul a numeroase pozitii tarifare: 11% din totalul pozitiilor tarifare in SUA si 13% in UE.Exista numeroase propuneri de reducere la zero a acestor taxe, mai ales utilizand metoda numita “zero pentru zero”.

Aceste propuneri nu fac insa unanimitatea, relevandu-se faptul ca formalitatle administrative referitoare la vamuire (care, pentru un atat de redus nivel al taxei vamale, ajung principalul impediment in calea schimburilor) nu vor fi eliminate. In schimb, este posibil ca distorsiunile in structura protectei vamale efective sa se amplifice.

VARFURI TARIFARE

din perspectiva nationala: taxe vamale al caror nivel este de cel putin 3 ori mai mare decat media nationala

Aceste varfuri tarifare se regasesc, cu precadere, in tarifele vamale ale tarilor dezvoltate, deoarece acestea au un nivel moderat al protectiei medii. Aproape 10% din taxele vamale aplicate de tarile dezvoltate depasesc triplul mediei nationale.

Aceasta definitie face ca, in tarile dezvoltate, niveluri de protectie vamala care ar trece drept foarte moderate in tarile in curs de dezvoltare sa fie considerate drept “varfuri tarifare”: 9-10%. In tarile in curs de dezvoltare, “varfurile tarifare” incep de la niveluri de 24%, iar in tarile cel mai putin avansate – de la 40%.

Decalajul dintre taxele vamale maxime si cele medii este foarte ridicat in tarile dezvoltate (40:1 pe ansamblu, 55:1 in cazul Quad) si mult mai scazut in tarile in curs de dezvoltare (12:1 pe ansamblu, 5:1 in Africa subsahariana)

din perspectiva internationala: taxe vamale cu un nivel ad valorem de minimum 15% (sau 12%, potrivit definitiei UNCTAD)

In general, sub 10% din taxele vamale practicate de tarile dezvoltate depasesc nivelul de 15% ad valorem. Asemenea “varfuri tarifare” sunt mult mai frecvente in tarile in curs de dezvoltare.

Proportia pozitiilor afectate de varfuri tarifare

Bacchetta-Bora UNCTAD 01 MA VII, p.21, WTO 03 MA X

“Interna-tionale”

“Interne”

“Interna-tionale”

“Interne”

SUA

Africa de Sud

UE

Brazilia

Japonia

Bangladesh

Canada

India

Australia

Malaysia

Islanda

Indonezia

Elvetia

Mexic

Norvegia

Chile

Noua Zeelanda

Venezuela

Turcia

Coreea de Sud

Gama produselor afectate cu precadere de varfuri tarifare este relativ restransa si cuprinde:

alimente de baza, in principal zahar, orez, lapte si produse lactate, carne, fructe, legume, peste

produse alimentare prelucrate

textile si imbracaminte

incaltaminte, produse din piele

autovehicule

Masura in care diferitele tari aplica varfuri tarifare produselor de mai sus nu este uniforma:

- UE au varfuri tarifare, cu precadere, la produsele agricole

- in CAN si SUA, varfurile tarifare sunt concentrate in sectorul textile

- Japonia are multe varfuri tarifare in sectorul pielarie-incaltaminte, pe langa cele agricole

- numeroase tari in curs de dezvoltare aplica taxe cvasi-prohibitive importurilor de automobile

“Varfurile tarifare” din tarile dezvoltate afecteaza in cea mai mare masura produse unde tarile in curs de dezvoltate sunt mai bine reprezentate in exporturile mondiale.

Se poate ajunge astfel la situatii de impact cu totul neechilibrat al taxelor vamale, precum cea ilustrata de un studiu recent care arata ca sumele colectate in SUA din taxele vamale percepute asupra importurilor din Bangladesh sunt aproximativ egale cu cele percepute asupra importurilor din Franta, desi - per total – importurile din Franta sunt de 12 ori mai mari!Concept care va fi explicat mai jos.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1082
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site