Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Imobilizarile corporale

Contabilitate



+ Font mai mare | - Font mai mic



Imobilizarile corporale

Imobilizarile corporale sunt definite de IAS 16 - "Imobilizari

corporale" ca fiind acele active materiale nemonetare, tangibile care sunt detinute de o intreprindere pentru a fi utilizate in productia de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru a fi folosite in scopuri administrative. Ele pot fi utilizate de intreprindere pe parcursul mai multor perioade de gestiune.



Imobilizarile corporale se gasesc sub forma de terenuri si mijloace fixe (cladiri si constructii, masini de forta si utilaje energetice, masini, utilaje, si instalatii de lucru, aparate si instalatii de masurare, control si reglare, mijloace de transport,animale de munca, plantatii, unelte, accesori de productie inventar gospodaresc).

Printre elementele de imobilizari corporale se numara si investitiile imobiliare, desi acestea sunt excluse din aria de aplicabilitate a IAS 16 Imobilizari corporale, facandu-se trimitere la IAS 40 Investitii imobiliare. Investitiile imobiliare sunt definite ca fiind "acele proprietati imobiliare (terenuri sau cladiri - sau parti din cladiri - sau ambele) detinute de proprietar (sau de catre locatar in baza unui contract de leasing) pentru a le inchiria sau pentru a beneficia de pe urma cresterii lor in valoare si NU pentru:

a fi utilizate in productia de bunuri, prestarea de servicii sau in scopuri administrative; sau

a fi vandute pe parcursul desfasurarii normale a activitatii."3

Terenurile sunt evidentiate in contabilitate pe doua mari grupe: terenuri si amenajari de terenuri. In contabilitatea analitica terenurile sunt evidentiate pe mai multe categorii, astfel:

terenuri agricole si silvice;

terenuri fara constructii;

terenuri cu amenajari;

terenuri cu zacaminte;

terenuri cu constructii;

alte terenuri.

Mijloacele fixe sunt acele bunuri care, din punct de vedere contabil, indeplinesc cumulativ doua conditii:

au o valoare contabila mai mare decat limita stabilita de lege;

au o durata normata de functionare mai mare de un an.

Deciziile privitoare la dezvoltarea, utilizarea si scoaterea din gestiune a mijoacelor fixe au un efect de lunga durata.

Informatiile complete cu privire la caracteristicile functionale, starea tehnica, gradul de uzura, randamentul tehnic si economic, reprezinta o premiza pentru asigurarea si reinoirea capitalului fix.

Pentru satisfacerea in bune conditii a acestor cerinte, la organizarea contabilitatii mijloacelor fixe trebuie avute in vedere urmatoarele obiective:

cunoasterea valorii mijloacelor fixe cu scopul de a pune la dispozitia conducerii in orice moment date privind valoarea de intrare a mijloacelor fixe existente, valoarea actuala stabilita la inventariere, valoarea neta reflectata in bilant;

evidenta permanenta existentei si miscarii mijloacelor fixe in vederea asigurarii controlului gestionar al lor;

furnizarea datelor necesare calculului exact al amortizarii mijloacelor fixe si a provizioanelor pentru deprecierea reversibila a acestora si includerea lor in cheltuielile exercitiului in vederea determinarii rezultatului exercitiului;

controlul utilizarii rationale si cu un randament inalt a mijloacelor fixe urmarind determinarea corecta a capacitatilor de productie.

Conform I.A.S. 16 "Imobilizari corporale" "Terenurile si mijloacele fixe sunt recunoscute ca active atunci cand este posibila generarea pentru intreprindere de beneficii economice viitoare aferente activului si costul activului poate fi evaluat in mod credibil".

Imobilizarile corporale pot intra in intreprindere prin urmatoarele cai:

aport in natura la capitalul social, iar valoarea de intrare se numeste valoare de aport;

achitionare de la furnizori interni/externi, valoarea de intrare fiind costul de achizitie;

construire in antrepriza sau in regie proprie, valoarea de intrare fiind costul de productie;

obtinere cu titlu gratuit prin donatie, plusuri la inventar, subventii, valoarea de intrare fiind valoarea justa.

Conform principiului general de recunoastere, intreprinderea adauga la valoarea de inregistrare costul suportat cu ocazia inlocuirii unor componente la momentul realizarii ei, daca sunt indeplinite criteriile de recunoastere.

Imobilizarile corporale apar in contabilitate in conturi analitice distincte, deschise pentru fiecare imobilizare in parte, ca obiect de evidenta ce poate fi o imobilizare compusa dintr-un element sau un complex de imobilizari (mai multe elemente).

Se pune problema daca elementele componente sunt recunoscute ca imobilizari distincte sau sunt considerate in ansamblul elementelor componente. Elementele individuale ale imobilizarilor corporale se identifica utilizand rationamente profesionale in functie de specificul intreprinderii.

Activele imobilizate corporale, cu exceptia terenurilor, isi pierd, in timp, din valoarea lor ca urmare a uzurii determinata de utilizarea lor, de actiunea agentilor naturii si progresului tehnic. Constatatarea contabila a pierderii de valoare suferita de activele fixe materiale si includerea sa in cheltuielile exercitiului poarta denumirea de amortizare.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1144
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved