Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


AGENTII ECONOMICI

Economie



+ Font mai mare | - Font mai mic



AGENTII ECONOMICI

Toate procesele economice sunt declansate si se desfasoara ca urmare a actiunii agentilor economici. Ca sinonime ale termenului de "agent economic" se pot folosi "subiect economic" ,'actor economic" , 'operator economic', etc.



Oricare ar fi insa termenul folosit, sensul este acela de participant la viata economica.

Orice agent economic se caracterizeaza prin relatia subiect-functie. Astfel, exercitarea de catre agentii economici, intr-un context spatio-temporal dat, a functiilor lor specifice, se articuleaza intr-o viata economica organizata.

In literatura de specialitate sunt mentionate urmatoarele tipuri de agenti economici :

Intreprinderile (firmele) - functia principala a acestora este aceea de a produce bunuri materiale si servicii destinate vanzarii in scopul obtinerii de profit.

Gospodariile (menajele) - reprezinta o persoana sau un grup de persoane care se constituie intr-o entitate distincta in cadrul unei colectivitati - familii, celibatari, diferite comunitati consumatoare, etc.

Functia acestora in cadrul vietii economice este de a cumpara si a consuma bunurile si serviciile oferite de producatori.

Administratiile publice sau private - constituie acel agent economic care exercita in principal functii de redistribuire a veniturilor.

Administratiile publice presteaza servicii nemarfare - in cazul in care intreprinderile nu ofera anumite servicii pe piata, sau le ofera in cantitati insuficiente - si functioneaza pe baza veniturilor provenite din prelevarile asupra veniturilor celorlalti agenti economici sub forma impozitelor, taxelor, cotizatiilor sociale.

Administratiile private grupeaza organisme private fara scop lucrativ, a caror functie principala consta in prestarea de servicii non-marfare pentru diferite categorii de persoane sau colectivitati, pe baza resurselor financiare provenite din contributii voluntare, cotizatii, venituri pe proprietati, etc.

Bancile, institutiile financiare si de asigurari - functia principala a acestora este de intermediar financiar intre ceilalti agenti economici.

Strainatatea - desemneaza generic celelalte economii nationale si unitatile lor autonome (nerezidente in tara de referinta) cu care agentii economici interni intra in relatii economice.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1795
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved