Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie

Navigatie

Particularitatile transporturilor internationale

Transporturi



+ Font mai mare | - Font mai mic



Particularitatile transporturilor internationale

1Transporturile internationale rutiere

Daca prin transporturi interne se inteleg trasporturile efectuate intre localitati sau in interiorul localitatilor unei tari, prin transporturi internationale intelegem acele transporturi care traverseaza cel putin o frontiera de stat, punctele de expediere si de destinatie a marfii fiind situate in tari diferite.



Transportul rutier prezinta avantajul ca se realizeaza direct din poarta in poarta si cu o mare rapiditate. Efectuarea transportului direct permite o mai buna conservare a marfii si reducerea cheltuielilor cu ambalarea si manipularea intermediara.

Reglementarile nationale in domeniul transportului rutier sunt foarte diverse de la tara la tara, la acestea adaugandu-se si masurile de protejare a drumurilor, soselelor, podurilor impotriva uzurii cauzate de camioanele straine, care circula pe teritoriul national, pentru evitarea poluarii mediului si de aparare a activitatii turistice. In fiecare tara au aparut reglementari care stabilesc conditiile tehnice pe care trebuie sa le indeplineasca camioanele straine pentru a fi admise sa circule pe drumurile nationale si conditiile care asigura securitatea si disciplina rutiera. In cadrul preocuparilor internationale pentru unificarea normelor privind tranporturile rutiere au fost elaborate o serie de conventii care faciliteaza dezvoltarea transporturilor rutiere. Printre cele mai importante amintim:

Conventia referitoare la contractul de transport international rutier. CMR

Conventia vamala referitoare la transporturile internationale de marfuri sub acoperirea carnetului TIR.

Conventia internationala referitoare la transportul marfurilor perisabile.

Conventia asupra circulatiei rutiere si protocolul privind semnalizarea rutiera.

Conventia pentru asigurarea impotriva raspunderii civile ( Cartea Verde).

Conventia referitoare la contractul de transport international de marfuri CMR

Semnata la Geneva in anul 1956, prin aceasta conventie sunt reglementate in mod uniform conditiile generale in care se incheie si se executa contractul de transport rutier de marfuri, reprezentat prin Scrisoarea de Trasura tip CMR.

CMR se aplica oricarui transport international de marfuri, in cazul in care pentru un astfel de transport a fost incheiat un contract de transport de marfuri pe sosele, cu titlu oneros, cu vehicole, daca locul primirii marfurilor si locul prevazut pentru eliberare, asa cum sunt indicate in contract, sunt situate in doua tari diferite, din care cel putin una este tara contractanta, independent de domiciliul si de nationalitatea partilor contractante.

Contractul de transport tip CMR care se prezinta sub forma scrisorii de trasura se considera incheiat atunci cand marfa a fost incarcata in autocamion, iar conducatorul auto a semnat scrisoarea de trasura de preluare a marfii. Scrisoarea    de trasura se intocmeste in trei exemplare semnate atat de predator cat si de caraus. Primul exemplar se remite expeditorului, al doilea insoteste marfa pana la destinatie, iar al treilea exemplar ramane la transportator.

Scrisoarea de trasura se intocmeste pentru fiecare autocamion in parte, chiar daca lotul de marfa expediat este mai mare si se incarca pe mai multe autocamioane apartinand aceluias caraus.

Scrisoarea de trasura trebuie sa cuprinda obligaroriu urmatoarele elemente:

numele si adresa expeditorului

numele si adresa transportatorului

locul si data primirii marfii pentru transport

locul prevazut pentru eliberarea marfii

numele si adresa destinatarului marfii

denumirea curenta a marfii si felul ambalajului, iar pentru marfurile periculoase se va indica denumirea general recunoscuta

numarul coletelor, mentionandu-se si marcajele respective

instructiunile privind formalitatile vamale

termenul in care transportul trebuie efectuat

valoarea declarata a marfii

lista documentelor remise transportatorului pentru ca acesta sa raspunda in caz de pierdere sau deteriorare a lor.

Transportatorul este obligat sa constate la incarcare, prin conducatorul auto, starea aparenta a marfii si ambalajelor, precum si exactitatea numarului de colete in baza observatiilor si constatarilor facute. El poate inscrie anumite remarci pe scrisoarea de trasura, remarci care pot conduce la refuzul de plata a marfii de catre destinatar sau la pretentii si reclamatii    fata de incarcator.

Expeditorul raspunde fata de caraus pentru nedeclararea corecta a marfii privind caracteristicile acesteia, care ar putea produce avarierea autovehiculului sau a altor marfuri pe care la transporta sau care ar putea provoca daune persoanelor care vin in contact cu marfa. De asemenea, expeditorul raspunde de proasta ambalare a marfii sau defectiunii acesteia care ar produce avarierea marfii sau autovehiculului.

Incarcatorul raspunde de insuficienta, lipsa sau proasta completare a documentelor necesare tranzitarii, indeplinirii formalitatilor de vamuire la frontierele tarilor de tranzit sau in tara de destinatie.

Carausul rutier trebuie sa conserve    calitatea si cantitatea marfii in timpul transportului si s-o predea in bune conditii la timpul prevazut in contract. Carausul raspunde pentru executarea cu intaziere a contractului de transport. Daca transportul se executa in baza unui singur contract, de catre mai multi carausi rutieri succesivi, fiecare dintre participanti raspunde pentru executarea contractului de transport pe total. Transportatorul care preia marfa de la transportatorul precedent preia si scrisoarea de trasura rutiera pe care va inscrie numele si adresa, eliberandu-I in schimb o confirmare de primire.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2134
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved