Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Migdalul

Pomicultura



+ Font mai mare | - Font mai mic



Migdalul

Amygdalus communis L.

Fam. Rosaceae



Subfam. Prunoideae

Migdalul se numara printre cele mai vechi specii pomicole luate in cultura.Migdalul cultivat este un arbustoid, atingand inaltimea 4 - 8 m cu fructul o drupa uscata, cu mezocarpul subtire, pubescent si dehiscent (fig. 22).

Dupa gustul si taria endocarpului, la migdal se deosebesc patru varietati:

- Amygdalus communis var. dulcis - cu miez dulce;

- Amygdalus communis var. amara - cu miez amar;

- Amygdalus communis var. fragilis - cu endocarp fragil, care se poate strivi intre degete;

 

  - Amygdalus communis var. semifragilis - cu endocarp gros.

Migdalul este originar din Asia Mica. |ari mari cultivatoare sunt: Portugalia, S.U.A., Jugoslavia, Grecia. In tara noastra, s-a extins in zonele de cultura ale piersicului si vitei de vie: Dobrogea Banat, precum si in judetele Bihor, Mehedinti, Dolj s.a.

Cele mai raspandite soiuri de migdal sunt: Marculesti, Preanai, Texas, YXL, Nikitski, Ferragnes, Pomoraie, Primorski, Retsou, Ardechoise.

Migdalul este cultivat pentru fructele sale cu o valoare alimentara ridicata. Partea comestibila o constituie samanta (miezul) care reprezinta 18 - 60 % fata de endocarp, in functie de soi.

Migdalele contin:4 - 6 % apa, 32 - 60 g substante grase; 14 - 37 % g substante proteice; 7 - 20 % hidrati de carbon; 2,4 % cenusa; 4 % glicozizi - amygdalina; 800 mg % potasiu; 430 mg % fosfor; 180 mg % sulf; 230 mg % magneziu; 4,7 mg % fier; 3,9 mg % zinc; 1,9 mg % mangan; vitamina A si B.

Migdalele se consuma in stare proaspata sau prelucrata: prajituri, bomboane, dulceturi (ca fruct verde). Industria farmaceutica si cosmetica utilizeaza uleiul extras din migdale pentru prepararea unor parfumuri, creme, sapunuri.

Recoltarea fructelor se efectueaza la maturitatea deplina, cand mezocarpul se usuca si crapa. Dupa recoltare, migdalele trebuie separate de mezocarp si intinse in strat subtire pentru uscare. Dupa uscare, samburii se sulfiteaza timp de 15 - 20 de minute, apoi se sorteaza si se ambaleaza in saci de panza care se depoziteaza in magazii uscate, aerisite.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1718
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved