CATEGORII DOCUMENTE |
EDUCATIA INTERCULTURALA
In fotografie sunt multi oameni TU si EU ne putem regasi intre ei.
Ei sunt refugiati. Ei sunt ca tine si ca mine. Si atunci care este deosebirea? Sentimentele nu sunt intotdeauna surprinse de imagini. Refugiatii recunosc ce este teama. In timp ce casele noastre sunt in siguranta, vietile si drepturile noastre sunt protejate, ei au trebuit sa-si lase casele in urma, iar drepturile lor au fost spulberate de violenta si ura. Au trait mereu cu frica pentru vietile lor. De aceea a fost nevoie sa-si paraseasca tara, de aceea sunt refugiati. Desi nu le putem da inapoi ceea ce au pierdut, ei au nevoie de o mana de ajutor. Au nevoie de zambetul si ajutorul nostru; astfel isi pot construi un viitor.
Refugiatii aduc cu ei un potential pozitiv care poate fi folosit, benefic, de societatea in care se integreaza.
ACTIVITATI EXTRASCOLARE :
"Rasa galbena, se stie,
Are piele argintie
Si parul extrem de lung
Si lucreaza la un strung!
Rasa neagra, cum se stie,
Are pielea alburie
Si parul extrem de lung
Si lucreaza la un strung!
Rasa alba, cum se stie,
Are pielea visinie
Si parul extrem de lung
Si lucreaza la un strung!
Asta este dragi nepoti,
Toti sunt oameni,
oameni toti!"
NICHITA STANESCU
Sunteti de acord ca toti oamenii sunt egali, asa cum reiese din poezie?
Daca ar fi sa alegi dintre un om negru si unul alb, ce ai alege sa fii si de ce ?
Daca ar fi sa traiesti in mijlocul altor rase de oameni (minoritati) ai accepta sau ti-ar fi teama de acestia?
Daca ai fi medic, ai ingriji si oameni din alte rase (minoritati)?
Argumentati-va raspunsul!
When I was born Cand m-am nascut
I was black Eram negru
When I grew up Cand am crescut
I was black Am ramas tot negru
When I am cold Cand mi-e frig
I am black Sunt negru
When I am sick Cand mi-e rau
I am black Sunt negru
When I am hot Cand mi-e cald
I am black Sunt negru
When I die Cand mor
I am black Sunt tot negru.
When You were born Cand Tu te-ai nascut
You were pink Erai roz
When You grew up Cnd ai crescut
You are white Ai devenit alb
When You are cold Cand ti-e frig
You go blue Te albastresti
When You are sick Cand ti-e rau
You go purple Te-nvinetesti
When You hot Cand ti-e cald
You go red Te-nrosesti
You go green. Te-nverzesti.
When You die Cand mori
And yet, You Si, totusi,
Still have the cheek Ai indrazneala
To call me Sa-mi spui
COLOURED. Ca eu sunt DE CULOARE.
ANOMIM
Raspunde la intrebarile de mai jos:
Incearca sa inlocuiesti, in prima strofa, non culoarea neagra cu culorile care ti se potrivesc in starile mentionate (alte culori decat cele din poezie ).
De ce este indrazneala sa afirmi ca desi esti negru, esti "de culoare" ?
Cand esti copil esti alb (pur, inocent, sensibil) sau negru (gol, nestiutor)?
Defectele se pot transforma in calitati? Albul poate deveni negru si viceversa? Argumentati-va parerea!
NU UITA !
Minor = persoana sub 18 ani = lucru fara importanta Minoritate = care face parte dintr-o colectivitate fiind in numar foarte mic fata de aceasta Minoritate nationala = grup de oameni care folosesc aceeasi limba si origine, care locuieste pe teritoriul unui stat national. |
EXERCITII
ACTIVITATI EXTRASCOLARE :
Motto : " Copilul rade:
"Intelepciunea si iubirea e jocul ! "
Tanarul canta :
" Jocul si intelepciunea mea-i iubirea ! "
Batranul tace:
" Iubirea si jocul meu e-ntelepciunea !"
(Lucian Blaga - Trei fete; Poemele iubirii )
Hai sa invatam prin joc !
"O Europa comuna"
Materialele necesare sunt: o harta a Europei, carton colorat, creioane, banda adeziva.
Conducatorul de joc trebuie sa pregateasca jocul din timp. Va copia, la o dimensiune convenabila si pe cartoane de culori diferite, o parte din tarile europene, pe care le va decupa intr-un anumit numar de bucati in functie de numarul participantilor.
Acestia vor trage la sorti cate o bucatica de carton si se vor grupa in functie de culori, urmand sa recompuna tara respectiva si sa pozitioneze capitala acesteia pe harta rezultata.
Prima echipa care este gata fixeaza pe harta Europei tara respectiva, castigand jocul. Jocul poate continua, echipele mimand ceva specific tarii respective (un monument, un personaj celebru, un fel de mancare, un dans, etc.)
"Sa jucam teatru"
Materiale necesare: pentru fiecare echipa se pregateste un sac in care se gasesc aceleasi obiecte (de exemplu: un ghem de lana, un pieptene, un ziar, un creion, un morcov, o batista etc.)
Echipelor li se acorda un anumit interval de timp, pentru a pregati o scurta sceneta, folosind notiunile din lectiile anterioare. Sceneta se va prezenta sub forma de mima, folosindu-se in mod obligatoriu toate obiectele primite. Spectatorii, ceilalti elevi, vor trebui sa ghiceasca titlul scenetei. Se pot discuta situatiile prezentate si solutiile identificate.
"Fotografia vie"
Materiale necesare: mai multe fotografii sau imagini care sa reprezinte grupuri sau activitati diverse, din diferite tari, continente (cantareti de muzica, o nunta, premierea unor sportivi, o echipa de pompieri, o intrunire politica, o serbare, o trupa de dansuri, etc).
Conducatorul de joc aseaza fotografiile cu fata in jos, invitand cate un reprezentant din fiecare echipa sa aleaga una din ele. Echipele trebuie sa pastreze secretul fotografiei alese.
Rand pe rand, fiecare echipa va reprezenta fotografia aleasa, incercand sa imite, cat mai fidel, pozitia si activitatea personajelor. Dupa ce subiectul fotografiei va fi ghicit, conducatorul de joc arata fotografia celorlalti participanti, care vor compara fidelitatea fotografiei vii cu originalul.
"O constructie originala"
Materiale necesare: se vor folosi cutii goale de Coca-cola, de chibrituri, tuburi de carton, ambalaje, dopuri, pixuri, creioane, scotch, plastilina, sfoara, ruleta, centimetru de croitorie, boabe de fasole.
Fiecare echipa primeste un numar egal de materiale de constructie, banda adeziva si plastilina pentru a executa, intr-un timp stabilit, o constructie cat mai inalta, stabila, care sa fie specifica unei tari. Fiecare participant va primi un numar egal de boabe de fasole, care reprezinta banii cu care se vor cumpara constructiile.
Participantii sunt incurajati sa se sfatuiasca in cadrul echipelor asupra alegerii obiectului si a modului de executie.
In final, cate un reprezentant al fiecarei echipe prezinta constructia, explicand scopul, importanta acesteia in cadrul comunitatii, calitatile estetice, etc. Dupa aceste prezentari urmeaza vanzarea constructiilor prin licitatie. Aceasta este condusa de conducatorul jocului. La licitatie participa toti jucatorii folosind boabele de fasole. Daca mai multi jucatori sunt de acord, ei pot licita in comun, beneficiind de o suma mai mare de bani.
Se premiaza constructiile in functie de :inaltime, stabilitate, prezentare, numarul de boabe de fasole obtinut la licitatie.
Acest joc poate dura destul de mult timp, conducatorul de joc trebuind sa prevada minimum doua ore pentru desfasurarea acestuia.
ACTIVITATI EXTRASCOLARE :
Incercati sa aplicati aceste jocuri in excursiile voastre
Antrenati in aceste jocuri sau altele, copiii refugiati sau din diverse minoritati, etnii cu care colaborati in diverse proiecte. Care sunt rezultatele in urma jocului dintre voi?
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 2679
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved