Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Functiile mass-media

didactica pedagogie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Functiile mass-media

Principalele directii de influenta a mass-media pot fi puse in evidenta prin intermediul functiilor pe care le indeplinesc. In general, teoreticienii comunicarii de masa identifica urmatoarele functii:



a).Functia de informare. In societatea moderna, mass-media reprezinta una dintre cele mai utilizate surse de informatii. Ele fac posibila o circulatie fara precedent a informatiilor de tot felul, care ajung cu rapiditate la un mare numar de oameni, sporind considerabil accesul acestora la o lume necunoscuta, inaccesibila sau greu accesibila in alte conditii. Indivizi apartinand unor categorii sociale diferite reusesc sa-si asigure, pe aceasta cale, informarea generala, intelegerea realitatii inconjuratoare si orientarea socio-profesionala. Prin intermediul mass-media, ei intra in relatie cu lumea, sunt tinuti la curent cu evenimentele care se petrec sau cu tendintele ce se manifesta la nivelul societatii. Spectrul larg de programe si emisiuni constituie o sursa importanta de informare. Nu este vorba doar despre fapte, evenimente si intamplari marunte de viata, dimpotriva, pot fi cunoscute, de exemplu, si realizari stiintifice, tehnologice sau culturale remarcabile. Din acest motiv, mass-media sunt considerate un "sistem de informatii" accesibil majoritatii indivizilor.

b).Functia de culturalizare. Transmiterea valorilor si modelelor culturale a fost, timp indelungat, controlata de familie, de scoala si de institutiile religioase. Odata cu cresterea influentei mass-media in societate, acestea au devenit un adevarat difuzor de cultura, introducand valorile in circuitul destinat publicului larg. Se schimba, in acest fel, conditiile in care se realizeaza culturalizarea. Mass-media actioneaza ca o "institutie a democratizarii culturale", care face posibila cresterea consumului de bunuri culturale si determina o anumita dinamica a cerintelor, gusturilor, aspiratiilor, atitudinilor si opiniilor maselor. Apare cultura de masa, ca urmare a faptului ca un numar mare de indivizi intra in contact cu valorile, fara intermedierea scolii sau a altor institutii abilitate.

c).Functia de socializare. Prin continuturile distribuite, mass-media inoculeaza receptorilor valori, opinii, conceptii, convingeri, atitudini, norme, reguli si stereotipii, in general acceptate de societate. Sistemul mass-media isi asuma, in mod explicit, un rol din ce in ce mai mare in socializarea indivizilor. Copiii, de exemplu, asimileaza sau isi intaresc treptat norme de comportament, prescriptii, interdictii, restrictii, reprezentari simbolice, altfel spus, conventiile societatii. Mass-media ii sensibilizeaza la problemele cu care se confrunta comunitatile din care fac parte, le dezvolta convingerile socio-morale sau ii ajuta la adoptarea unor standarde de comportament socialmente convenabil si dezirabil. Mesajele lor se alatura influentelor specifice altor institutii cu atributiuni in acest sens, care functioneaza in domeniul culturii sau al educatiei. Circulatia acestor mesaje contribuie la instituirea unui nou mod de interactiune sociala. Fiecare individ poate cunoaste si intelege modul de viata si conceptiile celorlalti, marile probleme cu care se confrunta societatea, asteptarile si aspiratiile acesteia. In acest fel, mass-media se afirma si ca un veritabil liant social, ca fauritoare de retele sociale.

d).Functia de formare a opiniei publice. Mass-media se constituie intr-o tribuna de dezbatere a principalelor probleme ale vietii cotidiene, asupra carora se pronunta persoane cu conceptii dintre cele mai diferite. Un forum in care indivizi sau diverse grupuri sociale isi pot face cunoscute opiniile. Importante sunt, in acest context, interpretarea si judecata de valoare la care sunt supuse controversele aparute. Pe baza informatiilor primite in urma unor astfel de dezbateri, oamenii evalueaza evenimentele si isi cristalizeaza propriile opinii. Aportul adus de mass-media la formarea sau remodelarea opiniei publice, a atitudinilor si comportamentelor este semnificativ si indiscutabil.

e).Functia de divertisment. Aceasta functie a mass-media a devenit, in ultimul timp, din ce in ce mai importanta, deoarece oamenii isi gasesc in mod frecvent distractia, recreerea, relaxarea, in primul rand in fata micului ecran. Nu putini sunt cei care asculta radioul in timp ce desfasoara alte activitati, motivand ca le asigura un anumit confort ambiental. Mass-media nu ofera doar prilejuri de delectare si destindere, ci creaza si o ambianta compensatorie, care permite refacerea echilibrului psihic al omului. Numerosi autori(J.Stoetzel, E.Morin, J.Cazeneuve s.a.) au vorbit chiar despre un rol psihoterapeutic(cathartic) al mass-media: provocarea unei reactii de eliberare a individului, prin proiectarea si trairea simbolica a unor emotii refulate sau a unor conflicte nerezolvate, care ii perturba viata psihica. Receptiv la masiva oferta de divertisment a mass-media, publicul larg are ocazia de a trai prin procura, simbolic, ceea ce ii este refuzat in inlantuirea obisnuita a vietii cotidiene(Ioan Dragan, 1996). Televiziunea, cel mai ieftin, comod, accesibil si divers mijloc de divertisment, creeaza o lume in care telespectatorul poate evada, eliberandu-se temporar de frustrarile si neimplinirile din viata reala. Se asigura, deci, satisfactii compensatorii, care contribuie la eliberarea de refulari si la restabilirea securitatii si echilibrului psihic al individului.

f).Functia educativa. Mass-media ocupa, alaturi de scoala si de alte institutii implicate, un loc important in sistemul factorilor educativi, adaugand dimensiuni noi eforturilor generale de formare si dezvoltare a personalitatii umane. Importanta mijloacelor de comunicare de masa in acest domeniu este, astazi, pretutindeni recunoscuta. Aportul educativ este adus in doua moduri: implicit si explicit(Ioan Cerghit, 1972). Elementul educativ este implicat in realizarea informarii, culturalizarii sau socializarii individului(functia educativa este, de fapt, incorporata, presupusa in toate celelalte functii). In afara acestor posibilitati educative spontane, eterogene, mass-media sunt utilizate pentru realizarea unei educatii explicite, a unei actiuni declarate in mod intentionat ca fiind educativa.

Aceste functii sunt, fara indoiala, deosebit de importante in societatea moderna. Datorita lor, mass-media reprezinta  o forta a progresului, inclusiv in plan educativ.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1872
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved