Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Invatarea centrata pe elev - Principii

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micInvatarea centrata pe elev

Trecerea la o metodologie mai activa, centrata pe elev, implica elevul in procesul de invatare si il invata aptitudinile invatarii, precum si aptitudinile fundamentale ale muncii alaturi de altii si ale rezolvarii de probleme. Metodele centrate pe elev implica individul in evaluarea eficacitatii procesului lor de invatare si in stabilirea obiectivelor pentru dezvoltarea viitoare. Aceste avantaje ale metodelor centrate pe elev ajuta la pregatirea individului atat pentru o tranzitie mai usoara spre locul de munca, cat si spre invatarea continua. Principii

Principiile care staul la baza invatarii eficiente centrate pe elev sunt:

Accentul activitatii de invatare trebuie sa fie pe persoana care invata si nu pe profesor.

Recunoasterea faptului ca procesul de predare in sensul traditional al cuvantului nu este decat unul dintre instrumentele care pot fi utilizate pentru a-i ajuta pe elevi sa invete.

Rolul profesorului este acela de a administra procesul de invatare al elevilor pe care ii are in grija.

Recunoasterea faptului ca, in mare parte, procesul de invatare nu are loc in sala de clasa si nici cand cadrul didactic este de fata.

Intelegerea procesului de invatare nu trebuie sa apartina doar profesorului - ea trebuie impartasita si elevilor.

Profesorii trebuie sa incurajeze si sa faciliteze implicarea activa a elevilor in planificarea si administrarea propriului lor proces de invatare prin proiectarea structurata a oportunitatilor de invatare atat in sala de clasa, cat si in afara ei.

Luati individual, elevii pot invata in mod eficient in moduri foarte diferite.

Iata cateva exemple de invatare centrata pe elev:

  • Procesul de predare are trei faze, iar fiecare necesita metode adecvate. (Vezi metoda PAR)

Prezinta: Metode de prezentare de noi cunostinte elevilor sau de incurajare in a le gasi singuri, ceea ce poate implica fapte, teorii, concepte, povestiri etc.

Aplica: Metode care sa-i oblige pe elevi sa aplice noile cunostinte care le-au fost doar prezentate. Aceasta este singura modalitate de a te asigura ca elevii formeaza concepte despre noul material pentru a il intelege, a si-l aminti si a il folosi corect pe viitor.

Recapituleaza: Metode de incurajare a elevilor sa isi aminteasca vechile cunostinte in vederea clarificarii si concentrarii asupra punctelor cheie, asigurarii unei bune intelegeri si punerii in practica si verificarii cunostintelor mai vechi.

Lectia pleaca de la experientele elevilor si cuprinde intrebari sau activitati care sa ii implice pe elevi.

Elevii sunt lasati sa aleaga singuri modul cum se informeaza pe o anumita tema si cum prezinta rezultatele studiului lor.

Elevii pot beneficia de meditatii, in cadrul carora pot discuta despre preocuparile lor individuale cu privire la invatare si pot cere indrumari.

Aptitudinea elevilor de a gasi singuri informatiile cautate este dezvoltata - nu li se ofera informatii standardizate.

Pe langa invatarea specifica disciplinei respective, li se ofera elevilor ocazia de a dobandi aptitudini fundamentale transferabile, cum ar fi aceea de a lucra in echipa.

Se fac evaluari care permit elevilor sa aplice teoria in anumite situatii din viata reala, cum ar fi studiile de caz si simularile.

Lectiile cuprind o combinatie de activitati, astfel incat sa fie abordate stilurile pe care elevii le prefera in invatare (vizual, auditiv, practic / kinetic)

Lectiile inlesnesc descoperirile facute sub indrumare si solicita participarea activa a elevilor la invatare.

Lectiile se incheie cu solicitarea adresata elevilor de a reflecta pe marginea celor invatate, a modului cum au invatat si de a evalua succesul pe care l-au avut metodele de invatare in cazul lor

Predarea in vederea invatarii active: descrierea materialelor de instruire

Cadrele didactice si elevii trebuie sa fie constienti de stilurile de invatare pe care le prefera si, in consecinta, de modul cum invata cel mai ine. In materialele de instruire se prezinta un simplu chestionar care se poate folosi pentru elevi la identificarea stilurilor lor de invatare.

Strategii de predare in vederea invatarii active

Invatarea trebuie sa cuprinda activitati de prelucrare a noii materii invatate, care trebuie legata de ceea ce elevul stie deja. Sarcinile trebuie sa fie autentice, stabilite in context semnificativ si legate de viata reala. Ele nu trebuie sa implice doar repetarea unor lucruri, deoarece acest lucru duce la invatarea "de suprafata" si nu la invatarea "de profunzime".

Avand in vedere faptul ca invatarea elevilor va implica erori, sarcinile trebuie sa le ofere ocazia de a se autoevalua, de a corecta, de a discuta cu colegii, de a primi reactia profesorului, precum si de a face alte verificari de "conformitate cu realitatea".

=Utilizati:=

(I) Metode care necesita o pregatire sumara si putine resurse : Predare prin intrebari,

Bulgare de zapada, Brainstorming, Experimentul Gandului (Empatia),Roata ;

(II) Metode care implica materiale (fotocopii sau cartonase) ce se distribuie elevilor : Invatare cooperanta, . Puncte-cheie, Intrebari pe baza textului, Transformare,

Explicatiile elevilor, Harti/diagrame/desene, Rezumatul,

(III) Activitati care necesita putin mai multa pregatire; se incepe cu cele mai usoare :

Hotarari - Hotarari, Prezentarile elevului, Predare de catre elevi - Pentru predarea de aptitudini,Jigsaw - O metoda de invatare cooperanta, Controversa academica,. Intrebari ''Bulgare de zapada'', Invatarea individuala, Ochelari, Competenta de a judeca, Comparatie si contrast.

"Predarea prin intrebari" sau descoperirea sub indrumare

Explicarea sarcinilor care cer elevilor sa isi explice unii altora modul cum au inteles un anumit lucru si sa elaboreze acest mod de a intelege inainte de a-l exprima

Punerea de intrebari si raspunsuri de "diagnoza" si utilizarea raspunsurilor gresite pentru a explora si a corecta neintelegerile. "Intrebarile socratice".

Utilizarea sarcinilor si intrebarilor care stimuleaza gandirea elevilor si se bazeaza pe Taxonomia lui Bloom si nu simpla reamintire. Aceste sarcini si intrebari necesita mai multa gandire si prelucrare.

Analiza: intrebari de tip "de ce",

Sinteza: intrebari de tip "cum", "ai putea sa"

Evaluare: intrebari de judecata.

Aceste intrebari de rang superior impun elevilor sa isi creeze propriile conceptii cu privire la noua materie invatata. Nu se pot face rationamente pe marginea materiei invatate inainte ca aceasta sa fie conceptualizata; de aceea, intrebarile care solicita rationamentul vor determina conceptualizarea.

Utilizarea studiilor de caz care leaga subiectul discutat de viata reala sau de experientele anterioare si deci de invatarea anterioara

Utilizarea lucrului in grup, care solicita elevilor sa discute materia invatata, astfel incat sa colegii sa se verifice intre ei si sa invete unii de la altii

Invatarea implica "construirea de modele"; de aceea, utilizati harti ale mintii si rezumate care releva relatia dintre partile subiectului si intreg. De asemenea, aratati legatura dintre subiectul de astazi si alte subiecte

Predarea aptitudinilor in contextul subiectului respectiv. Ganditi-va la dumneavoastra ca la un profesor de aptitudini care utilizeaza continutul materiei pentru a preda aptitudinile respective.

Stimularea sporeste ritmul invatarii. De aceea, utilizati resurse generoase, plurisenzoriale si activitati energice si creati o atmosfera de amuzament atunci cand este posibil.

Strategii pentru o predare care sa corespunda stilurilor individuale de invatare ale persoanelor

NO

Tipul vizual Tipul auditiv Tipul practic

Cum se invata mai eficient - punctele tari ale stilurilor de invatare:

Vizual / Vedere

Vederea informatiei in forma tiparita va va ajuta sa o retineti mai bine.

Verificarea faptului ca notitele dumneavoastra sunt copiate cum trebuie

Privirea formei unui cuvant.

Folosirea culorilor, ilustratiilor si diagramelor ca ajutor in procesul de invatare.

Sublinierea cuvintelor cheie.

Folosirea de creioane colorate pentru invatarea ortografierii cuvintelor dificile: folosirea de culori diferite pentru grupurile complexe de litere

Alcatuirea unei harti mentale sau a unei "spidergram" (retea de cuvinte, ciorchine).

Convertirea notitelor dumneavoastra intr-o imagine sau banda desenata.

Folosirea imaginilor pentru explicarea textelor.

Auditiv / Ascultare

Ascultarea cuiva care va explica un anumit lucru va va ajuta sa invatati.

Discutarea unei idei noi si faptul ca o explicati folosind propriile dumneavoastra cuvinte.

Discutarea cu cineva a problemelor si ideilor.

Este folositor sa analizati verbal chestiunile / sa verbalizati de unul /una singur(a) gandurile si ideile pe care le aveti

Rugamintea adresata cuiva de a va explica din nou lucrurile

Ascultarea unei carti inregistrate pe banda va fi mai usoara decat citirea cartii.

"Simtirea cuvantului" ca si cum ati fi pe punctul sa-l pronuntati si faptul de a-l pronunta in gand pot fi de ajutor.

Impartirea cuvintelor in silabe /fragmente si exagerarea in gand a sunetelor.

Simtirea ritmului unei fraze sau a unui set de informatii atunci cand acestea sunt  "cantate".

Citirea cu voce tare.

Faptul de a va asculta vorbind cu voce tare.

Utilizarea unui casetofon pentru a va inregistra observatiile si gandurile.

Inregistrarea principalelor aspecte ce trebuie analizate folosind propria dumneavoastra voce, cu muzica dumneavoastra preferata ca fundal

Folositi metode de ascultare activa, incluzand aici chestionarea si rezumarea

Practic

Efectuarea de catre dumneavoastra insiva a unei activitati practice faciliteaza adesea intelegerea, de ex. experimente la fizica, probleme la matematica etc.

Scrierea lucrurilor in ordinea lor, pas cu pas, este o cale eficienta de a le tine minte.

Scrierea lucrurilor cu propriile dumneavoastra cuvinte.

Convertirea notitelor intr-o imagine sau intr-o banda desenata.

Alcatuirea unei harti mentale sau a unei "spidergram" retea de cuvinte, ciorchine).

Urmarirea cu degetul a titlurilor, cuvintelor cheie, etc. apoi pronuntarea respectivelor cuvinte urmata de scrierea lor din memorie.

Preferinta pentru a atinge si a face.

Scrisul la tastatura este adesea mai usor decat scrierea de mana.

Utilizarea scrisului cursiv este mai usoara decat cea a scrisului tiparit (cu litere separate)

Ajutarea unei alte persoane sa indeplineasca o sarcina.

Managementul lucrului in echipa, al studiului individual, al practicii etc

Fixarea sarcinii de lucru

Sarcina de lucru trebuie sa fie clara si in scris. Elevilor li se dau roluri individuale.

Elevii lucreaza

Se poate lucra individual sau pe grupe

Feedback-ul elevului

Profesorul primeste feedback din partea elevilor referitor la descoperirile acestora

Recapitulare

Se pune accent pe punctele-cheie.

Notitele se pot folosi daca e cazul

Verificare si corectare

Profesorul verifica atentia elevilor si desfasurarea activitatii

Puncte-cheie pentru asigurarea succesului in lucrul pe echipe :

Fixarea sarcinii de lucru

  • Sarcina de lucru trebuie sa fie clara si exprimata in scris
  • Profesorul sau mebrii grupului desemneaza un Scrib
  • Limita de timp acordat este mentionata inainte
  • Sarcinile de lucru se diferentiaza prin aceea ca sunt deschise, graduale si/sau dificile
  • Exista cel putin cateva sarcini sarcini de lucru cu grad de dificultate ridicat, notate mai sus in Clasificarea lui Bloom, mai exact cele ce necesita : analiza (intrebari de tipul 'de ce'), sinteza (intrebari de tipul 'in ce mod') sau evaluare (intrebari de tipul 'care' sau 'cat de bine')
  • Pe langa rolul de Scrib, luati in considerare roluri pentru elevi cum ar fi : Profesor, Controlor, Responsabil cu vocabularul, Reporter, Responsabil cu rezumatul, Conducator etc.

Elevii lucreaza

Grupul sau profesorul desemneaza un Scrib care noteaza ideile

Profesorul verifica atentia elevilor plimbandu-se printre banci si citind notitele Scribului

Se fixeaza limite de timp scurte, acestea stimulandu-i pe elevi

Fiecare elev din grup poate avea la un moment dat rolul de Scrib

Verificare si corectare

Verificati notitele Scribului pentru a observa rata progresului

Feedback-ul este 'medalia si scopul misiunii' cel putin uneori : o 'medalie' pentru progresul

realizat si un 'scop al misiunii' care ii stimuleaza pe elevi sa mearga mai departe

Feedback si revizuire

v     Se solicita raspunsuri de la fiecare grup (fiecare grup trebuie sa furnizeze doar un punct de vedere, pentru a oferi sansa si celorlalti sa raspunda)

v     Ati putea numi un 'Corector' si apoi alegeti la intamplare pe cineva din grup care sa explice descoperirile grupului

v     Punctele-cheie in procesul de invatare trebuie subliniate si scrise pe tabla

v     Luati in considerare o recapitulare intr-un stil interogativ-asertiv in cadrul careia profesorul nu ofera raspunsul corect ci foloseste Intrebari si Raspunsuri pentru a conduce clasa spre o discutie generala. Spre exemplu :  Bun, stim care este parerea grupului X, dar toata lumea este de acord ?  (Vezi ''Teaching Today'')

Recapitulare

Elevii sunt intrebati care sunt punctele-cheie descoperite

Se iau notite si se impart fise xeroxate

Spre sfarsitul orei se recapituleaza punctele-cheie prin Intrebari si Raspunsuri

Bibliografie : https://www.tvet.ro

www.geoffpetty.comPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 9123
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved