Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

SCOALA FARA NOTE

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micSCOALA FARA NOTE

Motivatia poate fi inteleasa ca un ansamblu de motive ce actioneaza dinauntru in afara si care mobilizeaza, activeaza, imping spre actiune. La elevii din ciclul primar evaluarea realizandu-se prin calificative, valorificarea optimala a feed-back-ului pozitiv oferit de calificativ are o eficienta mai mica. S-a constatat ca la scolarii mici este foarte productiva motivatia externa exprimata prin stimulari premiale ( lauda, incurajare) care au un ecou puternic in plan afectiv si care pot fi receptate de copii ca raspunsuri pozitive la nevoia de aprobare din partea celorlalti.Propun cateva modalitati de recompensa externa care utilizate cu maiestrie de dascali pot avea efecte benefice in optimizarea invatarii la elevii din clasele mici:

Acordarea de diplome, la intervale saptamanale, lunare, semestriale, pentru recompensarea celui mai bun "scriitor", "matematician", "pictor", "fotbalist" sau pentru cel mai harnic elev, cel mai activ sau intreprinzator elev al clasei etc.

Atribuirea unui rol in cadrul colectivului clasei: seful clasei, asistentul invatatoarei, responsabilul cultural, sportiv, sanitar, D.J. al clasei etc.

Oferirea mascotei clasei ( jucarie, simboluri, embleme), pe perioade determinate ( pentru o zi, o saptamana) uneori cu posibilitatea de a fi dusa si acasa

Oferirea unor ecusoane de tipul "Cel mai bun."

"Mapa cu surprize" ca oferta de teme diferentiate la diferite discipline, fara a specifica sau a se considera ca sunt teme pentru acasa. Mesajul care va insoti aceasta oferta va insista pe efectul surprizei si pe increderea ca vor putea rezolva sarcinile cuprinse in mapa, asimiland astfel activitatea cu un joc.

Realizarea unei expozitii cu cele mai deosebite produse ale activitatii: compuneri, obiecte confectionate, teste , lucrari, desene, poezii realizate de elevi, care se va reactualiza la intervale de timp ( saptamanal, lunar, semestrial ); intervalele mai scurte sunt mai stimulatoare.

Realizarea unei expozitii panou, pentru castigatorii diferitelor competitii la nivelul clasei, scolii sau in afara lor.

Pentru rezultate medii sau bune raportate la nivelul clasei, dar foarte bune pentru un anume elev, se pot acorda ecusoane care sa marcheze progresul lui, mobilizandu-l in acelasi timp: "Din ce in ce mai bun", "Aproape de foarte bine", "Daca vrei poti !", "Vei fi si tu intre cei buni!"Pentru cei care au lacune sau perioade de declin in invatare, se pot pregati si oferi ecusoane, embleme, care sa atentioneze in acest sens: "Straduieste-te mai mult!", "Poti si mai bine!"

In cazul elevilor cu abateri disciplinare, cu atitudini negative fata de invatare, de colegi , profesori, dezaprobarea poate fi manifestata in forme diferite, fara a se accentua ideea de pedeapsa; de exemplu: excluderea temporara din componenta echipei participante in concurs, pe perioada de o zi, o saptamana, retragerea unor roluri dobandite deja sau interdictia de a le primi pe o perioada determinata (DJ clasei, asistentul invatatoarei, responsabil sportiv etc)

In cazul in care se impun sanctiuni, pedepse, recomandam ca ele sa fie alese si aplicate cu discernamant si obligatoriu diferentiat ca severitate si frecventa, raportate la particularitatile individuale ale elevilor. Se impune astfel cunoasterea psihopedagogica a copilului si colaborarea cu familia. Este bine sa se insiste pe rationalizarea, constientizarea problemei, pe componentele emotionale, evitandu-se jignirea, umilirea, ridiculizarea, blamarea si amenintarea agresiva a copilului.

Utilizarea acestor metode va genera in plan psihologic efecte pozitive:

  • Dezvoltarea  identitatii de sine, a constiintei de sine
  • Construirea unei stime de sine pozitive
  • Formarea capacitatii de evaluare, de autoevaluare
  • Formarea abilitatilor de comunicare in grup
  • Constientizarea rolului si a responsabilitatilor aferente
  • Dezvoltarea spiritului competitional
  • Intensificarea suporturilor motivationale si afective
  • Formarea si consolidarea deprinderilor de conduita civilizataPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1347
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved