Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Anomia

Jurnalism



+ Font mai mare | - Font mai mic



Anomia



Conceptul de anomie provine din grecescul a nomos care inseamna "fara lege" si a fost introdus de catre reputatul sociolog francez Emile Durkheim in 1893. "Anomia desemneaza un fenomen social anormal, patologic, generat de lipsa de reguli morale si juridice menite sa organizeze viata economica si sociala". (Ficeac, Bogdan, 1998, p. 48).

Anomia este un efect al marilor manipulari. Individul este integrat intr-un anumit sistem care are regulile sale precise. In cazul in care au loc grave seisme pe scena politica si sociala, intregul sistem de valori dupa care se ghida individul se prabuseste. Atunci cand regulile, traditiile si legile se modifica brusc, dispar, sau se intarzie inlocuirea lor la timp, o intreaga societate isi pierde echilibrul.

Cel mai bine s-a observat acest fenomen in timpul revolutiei din 1989, in Romania. Dictatorii nu mai erau la putere, armata fraterniza cu demonstrantii, peste tot erau teroristi care trageau in populatie, apa potabila din multe orase era otravita. Toate aceste zvonuri, dintre care doar unele s-au confirmat, au avut rolul de a dezinforma individul care si-a pierdut sistemul de valori in care credea. Se vorbeste de o generatie de sacrificiu de dupa 1989 datorata adaptarii la noile reguli ale unei societati democratice, atat din punct de vedere economic, cat si social, politic sau economic.

Nu sunt putini aceia care afirma ca revolutia a fost furata. Inclin sa le dau dreptate prin prisma anomiei. Deoarece toti romanii si-au pierdut orientarea in acele zile de decembrie, cei care au stiut sa profite de pe urma confuziei si sa manipuleze, au facut-o. Tot vechii nomenclaturisti au condus Romania dupa revolutie deoarece au profitat de ocazie si si-au impus vointa.

Anomia este una dintre cele mai periculoase tehnici de manipulare. Ea poate fi provocata intentionat. Amintindu-ne dimensiunile acelor zile din 1989 si confuzia care domnea, zecile de morti, ne arata cat suntem de vulnerabili ca si societate. Aceasta tehnica este aplicata si in cazul loviturilor de stat, cand ordinea de facto este rasturnata pe calea armelor.

Un sondaj efectuat in 1994 in tara noastra arata ca 88% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 29 de ani sufereau de anomie.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1243
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved