Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


BANCA MONDIALA

Jurnalism



+ Font mai mare | - Font mai mic



BANCA MONDIALA

Dupa al II-lea razboi mondial, delegati din toate natiunile aliate s-au intalnit la Bretton Woods in cadrul Conferintei Financiare si Monetare ale Natiunilor Unite , ce avea ca scop refacerea sistemul economic international .In cadrul conferintei , pe langa stabilirea aurului ca etalon s-a hotarat infiintarea Fondului Monetar International si a Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (IBRD),IBRD fiind in prezent una din cele cinci institutii care formeaza Banca Mondiala.



Alaturi de IBRD institutiile care formeaza Banca Mondiale sunt : Asociatia Internationala de Dezvoltare (IDA), Corporatia Financiara Internationala (IFC), Agentia de Garantare Multilaterala a Investitiilor (MIGA) si Centrul International de Reglementare a Conflictelor din Domeniul Investitiilor (ICSID).

Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare si Asociata Internationala de Dezvoltare apartin si sunt operate de cele 185 de state membre.

Prin traditie conducerea WB revine Statelor Unite (momentan adjudecata de Paul Wolfowitz, fost Secretar al Apararii). Cand se vorbeste despre Banca Mondiala, se face referinta in general la activitatile IBRD, aceasta fiind responsabila pentru 80% din imprumuturile Bancii Mondiale. IBRD nu are actionari iar puterea de vot este distribuita intre tarile membre. Regulile privind modalitatea de alocare a voturilor au fost stabilite la infiintarea Bancii. Statele Unite contribuind initial cu 75% din capitalul de infiintare, a fost intotdeauna statul cu cele mai multe voturi, in prezent circa 17% si este urmat de Japonia cu 7,9%. Pentru a opera o modificare semnificativa in politica Bancii este necesara o majoritate de voturi de 85%, Statele Unite fiind singura tara cu drept de veto.

Telul Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (IBRD) este de a reduce saracia in tarile slab dezvoltate prin promovarea dezvoltarii sustinute de imprumuturi , garantii , servicii de analiza si consultanta.

Fondurile IBRD provin din emisia de obligatiuni in cadrul pietelor financiare din lumea intreaga.

Asociatia Internationala de Dezvoltare (IDA) joaca un rol cheie in misiunea Bancii Mondiale de combatere a saraciei.Atentia IDA este concentrata in special asupra celor mai sarace tari unde venitul pe cap de locuitor este mai mic de 885$ , carora le acorda imprumuturi fara dobanda. IDA .Creditele acordate de catre IDA sunt esalonate pe o perioada de 35-40 de ani si beneficiaza si de o perioada de gratie de 10 ani.

Fondurile IDA provin din donatiile facute o data la trei ani de catre guvernele tarilor dezvoltate.Fonduri aditionale provin si din rambursarea de fonduri din imprumuturile anterioare.

Institutiile afiliate

Corporatia Financiara Internationala a fost infiintata in 1956 in scopul incurajarii activitatii sectorului particular in tarile in curs de dezvoltare. IFC realizeaza aceasta in primul rand prin trei tipuri de activitati: finantarea de proiecte ale sectorului particular, sprijinirea societatilor din tarile in curs de dezvoltare in vederea mobilizarii finantelor pe pietele internationale si acordarea de servicii de consiliere si asistenta tehnica firmelor si guvernelor.

IFC ofera societatilor din tarile in dezvoltare membre o serie completa de produse financiare si servicii:

. imprumuturi pe termen lung in valute principale, cu rate ale dobanzii fixe sau variabile;

. investitii de capital ;

. instrumente tip-capital (imprumuturi subordonate, actiuni preferentiale, bilete de venituri);

. garantii si finantare standby;

. managment-ul riscurilor (intermedierea unor operatiuni de swap valutar sau al dobanzilor).

IFC percepe pentru produsele sale tarifele pietii si nu accepta garantii guvernamentale.

Capitalul actionar, varsat in intregime, provine de la tarile membre si puterea de votare este proportionala cu numarul de actiuni detinute. Capitalul autorizat al IFC este de 2,45 miliarde de dolari.

Consiliul Guvernatorilor delega multe dintre puterile sale Consiliului de Directori, compus din Directorii Executivi ai BIRD, care reprezinta tarile membre ale IFC. Consiliul de Directori examineaza toate proiectele.

IFC este afiliata la BIRD, dar are propriul capital, statut si personal. Desi in general activitatea IFC se deruleaza independent de a BIRD-ului, cele doua institutii isi coordoneaza activitatea in multe domenii.

Investitiile de capital si cele tip-capital ale IFC sunt realizate din capital propriu - totalul capitalului varsat si profiturile retinute. Majoritatea fondurilor necesare pentru operatiunile sale de acordare de imprumuturi provin din imprumuturi de pe pietele financiare internationale facute prin emisiuni de obligatii publice si plasamente private, in timp ce o mica proportie este luata cu imprumut de la BIRD.

Agentia de Garantare Multilaterala a Investitiilor (MIGA) are rolul de a incurajarea investitiilor directe in tarile in curs de dezvoltare . MIGA ofera garantii investitorilor straini in cazul pierderilor cauzate de riscuri non-comerciale.Astfel MIGA ofera trei servicii esentiale investitorilor: asigurarea riscului politic pentru investitorii straini in tarile in curs de dezvoltare , asistenta tehnica pentru imbunatatire climatului investitional si promovarea oportunitatilor , medierea disputelor pentru a inlatura eventualele obstacole in calea viitoarelor investitii.

Centrul International de Reglementare a Conflictelor din Domeniul Investitiilor (ICSID). In diverse randuri Banca Mondiala ca institutie si presedintele bancii au asistat in medierea si concilierea disputelor intre investitori si guverne. Infiintarea acestei institutii a fost in primul rand pentru a nu mai implica presedintele in acest gen de dispute.

Banca Mondiala si Romania

Romania a devenit membra a Bancii Mondiale in 1972. Din 1991, Banca Mondiala a finantat peste 30 de proiecte, acoperind o gama larga de activitati.

La 13 iunie 2006, Consiliul Directorilor Executivi al Bancii Mondiale a discutat Parteneriatul Strategic al Bancii Mondiale pentru Romania (CPS) pe perioada 2006-2009.

Strategia, elaborata in stransa colaborare cu Guvernul Romaniei, reprezinta un ghid al asistentei acordata tarii de catre Banca Mondiala.

Pana in prezent, Banca Mondiala a finantat peste 40 de operatiuni in tara, reprezentand un angajament total initial de aproape 5 miliarde de dolari.

Operatiunile de investitii si imprumuturile pentru politici de dezvoltare (DPL) abordeaza trei domenii largi:

- Promovarea sectorului privat si dezvoltarea unor piete eficiente. Aceasta include finalizarea agendei de privatizare, imbunatatirea serviciilor de infrastructura, crearea unui mediu de afaceri favorabil investitiilor si cresterii economice si consolidarea eficientei pietei muncii.

- Edificarea unor institutii din sectorul public si imbunatatirea guvernarii prin reforma serviciului public, imbunatatirea gestionarii cheltuielilor publice si a responsabilitatii, implementarea unei strategii impotriva coruptiei si reforma justitiei.

- Constituirea capitalului uman si imbunatatirea protectiei sociale prin ameliorarea asigurarii de servicii sociale in domeniul sanatatii si educatiei si imbunatatirea sistemului de pensii.

In plus, programele de dezvoltare rurala si      de reducere a saraciei vizeaza imbunatatirea infrastructurii rurale, inclusiv sistemele de irigatii, serviciile sociale si sistemul de finantare rurala, printr-un proces participativ. De asemenea, operatiile bancii vizeaza imbunatatirea productivitatii agricole si forestiere.

Bibliografie : www.worldbank.org

www.wikipedia.org

www.ifc.org

www.fmi.ro



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1595
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved