CATEGORII DOCUMENTE |
Astronomie | Biofizica | Biologie | Botanica | Carti | Chimie | Copii |
Educatie civica | Fabule ghicitori | Fizica | Gramatica | Joc | Literatura romana | Logica |
Matematica | Poezii | Psihologie psihiatrie | Sociologie |
În acest capitol veti învata:
1. Sa recunoasteti ca esecul contraceptiei nu se datoreaza unei neglijente voite din partea femeii însarcinate;
2. Sa discutati despre diversele metode contraceptive, despre eficienta si cauzele care conduc la esecul acestora.
O însotitoare eficienta trebuie sa fie bine informata cu privire la sarcina. De asemenea, este important sa se înteleaga factorii care pot interveni chiar înaintea conceptiei.
Contraceptia – o poblema reala
Multe tinere îsi dau seama ca au ramas însarcinate pentru ca nu au înteles pe deplin procesul conceptiei. Pentru a veni în întâmpinarea acestora se impune întelegerea unor mecanisme fiziologice, dar si o consiliere bazata pe întelegerea felului de a fi al tinerei viitoare mame.
Metode contraceptive
Metodele contraceptive variaza ca eficienta. Uneori lipsa de eficacitate este inerenta metodei. Alteori ea se datoreaza aplicarii necorespunzatoare a metodei. Vom trece în revista principalele cauze obiective de esec pentru a întelege mai bine felul în care actioneaza o metoda sau alta. Întelegerea clara a acestora va conduce la o informare temeinica a însotitoarei.
Coitus interruptus (act sexual întrerupt)
Cunoscuta si sub denumirea de „retragere”, aceasta metoda are succes în cazul cuplurilor cu un bun control legat de reactiile lor si anticiparea acestora; în acelasi timp însa, exista câteva motive care duc la ineficienta acestei metode la multe alte cupluri. De fapt, rata esecului depaseste 25%, în ciuda faptului ca, în cazul unor cupluri este eficienta în proportie de 100%.
Esecul metodei se datoreaza scaparilor ocazionale de sperma activa în faza pre-ejaculatorie de lubrifiere. Aceasta nu este o cauza frecventa pentru aparitia unei sarcini nedorite, ci una potentiala. Aceeasi situatie poate aparea si în cazul utilizarii prezervativului daca aplicarea acestuia se face doar mai târziu în cadrul actului sexual. Alteori, ineficienta se datoreaza ejacularii precoce, care se poate produce involuntar înaintea orgasmului. O femeie care se bazeaza pe metoda întreruperii a pierdut orice control asupra propriei fertilitati si este expusa unei sarcini nedorite.
Metoda calendarului (Metoda Billings)
Eficienta acestei metode depinde atât de regularitatea ciclului menstrual, cât si de recunoasterea eficienta a diferitelor etape ale acestuia. Ciclul începe cu ziua 1 – prima zi a sângerarii menstruale. Sângerarea normala poate dura, în general, între 3 si 7 zile. Dupa aceea, datorita cresterii secretiei de estrogeni, mucusul cervical se subtiaza. Claritatea si elasticitatea mucusului ajunge la maxim aproximativ în ziua a 14-a (mijlocul ciclului tipic de 28 de zile). Aceasta este perioada ovulatiei, deseori însotita de usoare dureri sau crampe într-o parte sau cealalta a abdomenului inferior. Aceasta este si momentul optim pentru fertilizare. Tinând cont ca spermatozoizii pot supravietui între 48 si 72 de ore, activitatea sexuala în perioada dinaintea ovulatiei poate duce la aparitia unei sarcini, iar datorita faptului ca ovulul supravietuieste între 36 si 48 de ore dupa ovulatie, activitatea sexuala dupa ovulatie poate de asemenea duce la aparitia unei sarcini. Metoda calendarului consta în evitarea raporturilor sexuale în aceasta perioada fertila. Odata ce ovarul începe secretia progesteronului, si anume dupa ovulatie, efectele acestuia fac ca mucusul cervical sa se îngroase, devenind vâscos. Când se observa aceasta consistenta a mucusului înseamna ca femeia a depasit perioada de conceptie si se afla într-un timp relativ sigur pentru activitate sexuala.
Aparent metoda e simpla, în realitate însa eficienta ei este conditionata de:
regularitatea menstrelor;
stapânirea de sine a cuplului în ce priveste dorinta sexuala;
întelegerea efectului hormonal;
recunoasterea acestor efecte.
Ciclicitatea functiilor fiziologice are o anumita variabilitate, în multe cazuri înregistrându-se o fluctuatie a ciclului. Unii considera ca excitatia sexuala ar putea influenta declansarea ovulatiei, observându-se sarcini care au aparut în oricare faza a ciclului menstrual, cel putin aparent. Tinerii au uneori o stapânire de sine mai mica de cum si-ar dori, iar neîntelegea caracteristicilor mucusului poate duce la esec.
Esecul anticonceptiei cu prezervativ
Problemele aparute în cazul utilizarii prezervativului se datoreaza întrebuintarii incorecte a acestuia. Greseala de a nu lasa un spatiu liber la capatul sau poate duce la ruperea acestuia si consecintele implicite. O alta greseala se leaga de neaplicarea acestuia la începutul relatiei sexuale, generând astfel un potential esec. Prezervativele nu trebuie lubrifiate suplimentar cu vaselina, deoarece aceasta duce la slabirea lor. De asemenea, n-ar trebui folosite prezervativele vechi (expirate) sau expuse la temperaturi ridicate sau joase.
Unii specialisti recomanda folosirea prezervativelor cu gel sau spuma spermicida.
Retragerea penisului trebuie sa aiba loc imediat dupa coit, cât înca organul este în erectie, pentru ca prezervativul sa nu alunece si sa ramâna în vagin.
Esecul contraceptiei cu diafragma
Amplasarea gresita sau neînsotita de spermicide, ca si deplasarea acesteia în timpul relatiei sexuale, duc la nereusita metodei. Potrivit statisticilor, rata esecului în cazul acestei metode variaza între 2 si 8%.
Dispozitivul intra-uterin (DIU)
O alta metoda contraceptiva este cea cunoscuta sub numele de DIU. De regula, acest dispozitiv este realizat dintr-un fir de cupru în forma de „T” care se amplaseaza în uter, cu toate ca mai recent s-au dezvoltat mecanisme care contin hormoni progestativi, derivati ai progesteronului, cu eliberare lenta, având efect pâna la cinci ani. Cele mai recente nu sunt disponibile în SUA, dar se vând pe piata europeana de câtiva ani.
Dispozitivul intra-uterin are o rata de esec de 2,5% atunci când este amplasat în mod corespunzator. El poate fi verificat cu degetele si nu ar trebui sa se simta la palparea colului uterin, cu exceptia firului atasat. Din nefericire, la 2% dintre utilizatori se înregistreaza infectii datorate DIU. Riscul aparitiei unei infectii este mai ridicat la persoanele cu parteneri sexuali multipli sau persoane cu risc crescut de boli transmisibile pe cale sexuala. Infectiile pot aparea si la cele care nu au boli transmisibile pe cale sexuala. În cazul sarcinii aparute în prezenta unui DIU, riscul de pierdere a sarcinii este mai mare, înlaturarea DIU fiind necesara dar posibila doar în cazul în care firul este înca vizibil. O sarcina produsa în ciuda utilizarii DIU poate fi foarte stabila odata cu trecerea timpului.
Contraceptia hormonala
Injectarea sau implantarea de hormoni progestativi reprezinta o metoda contraceptiva deosebit de sigura. Lasând la o parte efectele secundare, aceasta metoda este una dintre cele mai eficiente cunoscute pâna în prezent. Esecurile datorate acesteia sunt foarte rare, fiind legate mai ales de administrarea injectiilor.
Tratamentul injectabil cu Depo-Provera este mult mai sigur si eficient decât DIU. Singurul inconvenient apare în cazul în care o persoana nu agreeaza administrarea injectabilelor.
Pilulele contraceptive
Se cunosc mai multe grupe de pilule, toate având la baza un amestec de hormoni estrogen si progestativi care asigura o buna protectie contraceptiva. Proportiile de estrogen si progesteron se modifica pentru o mai buna toleranta. Administrata cu regularitate, pilula are un rata de esec va fi mai mica de 1%. Exista însa factori care pot perturba eficienta acestei metode. Cel mai cunoscut dintre acesti factori ar fi administrarea de medicamente. De exemplu, penicilinele, în speta, ampicilina, poate inferfera cu metabolismul substantelor contraceptive hormonale, putându-se ajunge astfel la sarcini nedorite. Pacienele trebuie sa fie constiente de aceasta posibilitate. Omisiunea administrarii pilulei poate de asemenea creste riscul de aparitie al sarcinii.
Pilula scade secretia de lapte la mamele care alapteaza, asa ca tipul de pilula folosita deseori în astfel de cazuri este numai pe baza de hormoni progestativi. Aceasta va avea un efect mai scazut, care permite laptelui sa fie produs oferind totusi o buna protectie împotriva graviditatii.
Alte metode
Metodele contraceptive de “bariera” constând din anumite materiale care izoleaza colul uterin, cu efect contraceptiv au fost acceptate în masura mai mare sau mai mica în diverse parti ale lumii.
Alte metode contraceptive cu caracter permanent sunt vasectomia - la barbati si legarea trompelor - la femei. Aceste proceduri pot fi efectuate si fara internare în spital. Sterilizarea masculina se face chirurgical prin ligatura vaselor deferente, numita vasectomie. Uneori ramân spermatozoizi în zona canalului deferent deasupra locului de ligatura si care se elimina cu timpul dar câteva saptamâni riscul sarcinii mai persista.
În încheiere, se poate observa ca sarcinile nedorite pot aparea în ciuda masurilor contraceptive. Totusi, întelegerea acestora va va ajuta sa le sfatuiti si pe tinerele mame în perioada post-natala.
Întrebarile din acest test pot lasa impresia ca au mai multe raspunsuri corecte. Desi unul dintre raspunsuri este cel mai potrivit, aceasta nu înseamna ca celelalte nu ar putea fi corecte. Scopul includerii mai multor raspunsuri este stimularea discutiilor de grup.
Alegeti raspunsul cel mai potrivit:
1. Multe sarcini nedorite apar datorita:
a. neîntelegerii fiziologiei conceptiei;
b. presupunerii ca nu vor ramâne însarcinate;
c. esecului masurilor contraceptive;
d. faptului ca sunt sub influenta alcoolului în momentul conceptiei;
e. toate celelalte raspunsuri.
2. Toate masurile contraceptive enumerate mai jos sunt utile, cu exceptia uneia. Marcati metoda lipsita de efecte.
a. spalaturile în urma actului sexual;
b. coitus interruptus;
c. prezervativul;
d. dispozitivul intra-uterin.
3. Potrivit metodei calendarului, incidenta unei sarcini este cel mai putin probabila:
a. dupa 7 zile de la ovulatie;
b. dupa 7 zile de la menstruatie;
c. în a 14-a zi a unui ciclu de 28 de zile;
d. cu doua saptamâni înaintea ciclului menstrual.
4. Prezervativele ar trebui sa fie întrebuintate:
a. cu lubrifianti de tipul vaselinei;
b. înaintea începerii actului sexual;
c. cu un spatiu liber la vârf;
d. în timpul ovulatiei.
Raspunsurile cele mai potrivite:
1:e; 2:a; 3:a; 4:b.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 88
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved