CATEGORII DOCUMENTE |
Astronomie | Biofizica | Biologie | Botanica | Carti | Chimie | Copii |
Educatie civica | Fabule ghicitori | Fizica | Gramatica | Joc | Literatura romana | Logica |
Matematica | Poezii | Psihologie psihiatrie | Sociologie |
Gandirea corecta
Puterea gandirii este un dar incredintat de Dumnezeu. - Mintea este un dar pe care ni l-a incredintat Dumnezeu. Insusirile mintii trebuie cultivate si utilizate in mod intelept, astfel incat sa se dezvolte si sa devina puternice. Fiecare om are raspunderea de a-si folosi talentele cu care a fost inzestrat intr-o maniera care sa aduca cele mai bune rezultate. Educarea mintii trebuie sa conduca la evidentierea si promovarea celor mai bune resurse ale sufletului si la dezvoltarea tuturor capacitatilor. Noi nu trebuie sa ne multumim cu niste standarde joase, ci sa inaintam in lucrare, escaladand, una dupa alta, culmile progresului. - Lt 106, 1901
Mintea sa fie educata. - Mintea constituie cea mai valoroasa avutie pe care o detinem; dar este necesar ca aceasta sa fie disciplinata prin studiu, meditatie si invatatura primita in scoala Domnului Hristos, cel mai mare si mai demn de incredere educator al tuturor timpurilor. Lucratorul crestin trebuie sa se dezvolte. El trebuie sa-si cladeasca un caracter care sa-l faca util; sa se educe pe sine pentru a suporta greutatile si pentru a deveni un om ale carui ganduri si conversatii sunt curate - un om care se abtine de la tot ce pare rau si nu ofera nici un motiv de repros in comportamentul sau. El trebuie sa fie sincer in inima si sa nu se gaseasca viclesug pe buzele lui. - RH, 6 ianuarie 1885
El [Hristos] a murit pentru mine, pentru ca eu sa pot fi binecuvantat si pentru ca bucuria Lui sa ramana in mine. Asadar, imi pastrez mintea indreptata spre El; o educ; o dezvolt; imi stapanesc limba; imi controlez gandurile; imi antrenez toate resursele, ca sa-mi pot ancora intreaga fiinta in Isus Hristos. - MS 36, 1891
Fiecare insusire a mintii. demonstreaza ca Dumnezeu nu a planuit ca aceste capacitati sa ramana inactive, ci sa fie utilizate. - 4T 411 (1880)
Gandirea corecta este unica sursa de siguranta. - Unica sursa de siguranta a unui suflet consta intr-o gandire corecta. "Ceea ce gandeste omul in inima lui, aceea este el" (Proverbele 23,7 KJV). Puterea stapanirii de sine se dezvolta prin exercitare. Ceea ce pare dificil la inceput devine usor printr-o repetare constanta, pana cand gandurile si actiunile corecte devin o obisnuinta. Daca vrem, ne putem indeparta de tot ce este ieftin si inferior si ne putem ridica la un standard mai inalt; noi putem fi respectati de oameni si iubiti de Dumnezeu. - MH 491 (1905)
O gandire al carei centru este Hristos. - Ultimul vostru gand seara si primul vostru gand dimineata trebuie sa fie indreptate spre Cel ce Se afla in centrul sperantei voastre vesnice. - Lt 19, 1895. (HC 116)
Dezvoltarea unei atitudini pozitive. - Energia si atitudinea pozitiva, fermitatea si puterea care s-au manifestat in caracterul Domnului Hristos trebuie sa se dezvolte in caracterul nostru, prin intermediul aceleiasi discipline suportate de El. Si harul pe care l-a primit Isus se afla la dispozitia noastra. - DA 73 (1898)
Efortul proportional cu obiectivul propus. - Gandurile noastre trebuie sa fie concentrate asupra lui Dumnezeu. Pentru a invinge tendintele rele ale inimii noastre firesti, este necesar efortul cel mai staruitor. Eforturile noastre, renuntarea la sine si perseverenta trebuie sa fie proportionale cu valoarea infinita a obiectivului pe care dorim sa-l atingem. Vom castiga cununa vietii numai daca vom birui asa cum a biruit Domnul Hristos. - MH 455 (1905)
A gandi pentru sine. - Daca permiteti ca altcineva sa gandeasca pentru voi, abilitatile voastre vor descreste si energiile voastre vor fi risipite. Exista multi oameni ale caror intelecte sunt pipernicite, deoarece au consimtit ca mintea lor sa se preocupe cu lucruri de mica insemnatate. Voi trebuie sa luptati cu probleme care solicita exercitarea celor mai inalte puteri ale mintii. - RH, 16 aprilie 1889
Cultivarea inimii in scoala lui Hristos. - Cultivarea si innobilarea gandirii si comportamentului pot fi realizate in scoala Invatatorului Divin, mai bine decat prin adoptarea oricarui set de reguli. Inundandu-ne inima, iubirea lui Hristos ne modeleaza caracterul in asemanarea cu El. Aceasta educatie confera o demnitate cereasca si un simt al decentei. Ea ne daruieste o dispozitie placuta si un comportament amabil, care nu vor putea fi niciodata egalate de politetea superficiala a etichetei sociale. - Ed 241 (1903)
Necesitatea disciplinei mintale. - Abilitatea de a ne concentra gandurile asupra lucrului pe care il realizam la un moment dat constituie o mare binecuvantare. Tinerii tematori de Dumnezeu trebuie sa se straduiasca sa-si indeplineasca sarcinile cu o deosebita responsabilitate, pastrandu-si gandurile pe cai drepte si dandu-si toate silintele pentru a obtine cele mai bune rezultate. Ei trebuie sa-si cunoasca indatoririle prezente si sa le aduca la indeplinire fara a ingadui ca mintea lor sa rataceasca. Acest gen de disciplina mintala va fi folositor si benefic pentru intreaga viata. Cei care invata sa gandeasca ori de cate ori isi asuma realizarea unei lucrari, indiferent cat de neinsemnata ar putea sa para aceasta, vor fi niste oameni de mare folos pentru lume. - YI, 20 august 1903. (MYP 149)
Legatura dintre idei. - Unele minti se aseamana mai degraba cu un anticariat. Nenumarate franturi de informatii si capete de adevar sunt culese si adunate acolo; dar ei nu stiu cum sa le prezinte intr-o maniera clara si coerenta. Ceea ce confera valoare acestor idei este tocmai relatia care se stabileste intre ele. Toate ideile si toate declaratiile trebuie sa fie strans legate intre ele, asemenea verigilor dintr-un lant. Cand un pastor expune in fata auditoriului o mare cantitate de idei, fara a le alege si aranja in ordine, lucrarea lui este pierduta, deoarece putini sunt capabili sa realizeze lucrul acesta. - RH, 6 aprilie 1886. (EV 648, 649)
De ce se degradeaza mintea. - Daca scade nivelul de gandire al mintii omenesti, aceasta se intampla, in general, deoarece este lasata sa se ocupe de fapte lipsite de valoare si nu este solicitata si provocata sa caute adevarurile inalte si nobile, care raman pentru vesnicie. Societatile literare exercita o influenta aproape universala si intru totul opusa pretentiilor pe care le declara, afectand negativ cultura tinerilor. Lucrul acesta nu ar trebui sa se intample, dar, pentru ca sunt conduse de persoane nesfinte si pentru ca cei lumesti doresc satisfacerea preferintelor lor, inimile tinerilor nu se afla in armonie cu Isus Hristos. Ei vor intra in randurile vrajmasului si nu vor fi multumiti cu acel gen de recreatie care ar putea sa-i intareasca si sa-i consolideze din punct de vedere spiritual, ca membri ai societatii. Se dezbat subiecte ieftine, in care nu exista nici mijloace de inaltare spirituala, nici surse de informare, ci numai amuzament. - MS 41, 1900
Preocuparea cu lucruri lipsite de importanta. - In timpul orelor de veghe, mintea se afla intr-o continua activitate. Daca este ocupat cu lucruri lipsite de importanta, intelectul va slabi si se va pipernici. Chiar daca ar putea sa apara scanteieri sporadice de inteligenta, mintea nu va fi disciplinata pentru a sustine o gandire ferma si consecventa. Exista subiecte care necesita o cercetare serioasa. Preocuparea perseverenta cu subiecte de interes vesnic intareste mintea si dezvolta caracterul. - RH, 10 iunie 1884
Gandurile lasa urme adanci in suflet. - Feriti-va de tot ce poate fi rau. Pacatele obisnuite, oricat de nesemnificative ar putea fi considerate, vor prejudicia constiinta morala si vor stinge impresiile interioare venite din partea Duhului lui Dumnezeu. Caracterul gandurilor isi lasa urmele asupra sufletului si toate conversatiile josnice murdaresc mintea. Toate faptele rele ii distrug pe cei care le comit. Dumnezeu poate si vrea sa-l ierte pe pacatosul care se pocaieste, dar, chiar daca este iertat, sufletul ramane patat; iar capacitatea unei minti curate de a produce ganduri inalte este distrusa. Sufletul poarta cicatricele pacatului pana la sfarsitul timpului. De aceea, sa cautam acea credinta care lucreaza prin iubire si purifica inima, ca sa putem reprezenta inaintea lumii caracterul lui Hristos. - RH, 8 decembrie 1891. (FE 195)
Sufletul inconjurat de o atmosfera sfanta. - Sa ne traim religia in mod pasnic, prin urmare, nimeni nu trebuie sa iasa in evidenta intr-o maniera ostentativa. Atunci vom straluci ca lumini in lume, fara zgomote sau conflicte. Nimeni nu trebuie sa cada, pentru ca Il avem cu noi pe Cel intelept in sfat, minunat in fapta si puternic in realizarea planurilor Sale. El lucreaza prin agenti nevazuti si vazuti, divini si umani. Aceasta este o mare lucrare si va fi implinita spre slava lui Dumnezeu, daca toti cei ce sunt implicati in ea vor face ca faptele sa corespunda cu marturisirea credintei lor. Curatia gandirii trebuie cultivata ca o conditie indispensabila in activitatea de indrumare a altora. Sufletul trebuie inconjurat cu o atmosfera curata si sfanta, care va trezi viata spirituala a tuturor celor ce o impartasesc. - Lt 74. 1896. (SD 316)
Toate resursele fiintei trebuie angajate (sfat adresat unei tinere femei). - Daca sufletul nu este adus intr-o stare de supunere fata de voia lui Dumnezeu, viata lui nu poate fi sustinuta. Toate resursele fiintei trebuie angajate in implinirea vointei divine. Daca gandurile noastre sunt indreptate fara incetare spre Dumnezeu, vor fi calauzite de iubirea si puterea divina. Asadar, draga mea copila, traieste prin cuvintele ce vin de pe buzele lui Hristos. Fie ca Domnul sa te calauzeasca, sa te intareasca si sa te binecuvanteze. Mergi inainte si ai incredere ca, daca Ii vei cere aceasta, ti se va da. - Lt 339, 1905
Hristos schimba gandurile. - Domnul Hristos a venit pentru a schimba cursul obisnuit al gandurilor si sentimentelor omenesti. - 1T 196 (1859)
Asemenea florilor care se intorc spre soare. - Ingaduiti-i sufletului sa fie atras si inaltat catre Dumnezeu, pentru ca El sa ne poata invalui intr-o atmosfera cereasca. Noi putem ramane atat de aproape de Dumnezeu, incat, in orice ispita neasteptata, gandurile noastre se vor indrepta in mod instinctiv spre El, asa cum floarea se indreapta spre soare. - SC 99, 100 (1892)
Transformarea incepe cu gandirea. - Cuvintele "va voi da o inima noua" (Ezechiel 36,26) inseamna "va voi da o minte noua". Aceasta schimbare a inimii este intotdeauna insotita de o conceptie clara cu privire la datoria crestina si de intelegerea adevarului. Limpezimea conceptiilor noastre cu privire la adevar va fi proportionala cu intelegerea Cuvantului lui Dumnezeu. - CT 452 (1913)
Pentru a ne folosi in mod corect puterile gandirii, avem nevoie de transformarea produsa de harul lui Dumnezeu. Putem gandi rau, putem continua sa ne indreptam gandurile asupra unor lucruri discutabile, dar ce folos am avea? Intreaga noastra experienta este modelata de lucrurile pe care le privim. Dar, privind la Isus, suntem schimbati in asemanarea cu El. Slujitorul lui Dumnezeu cauta un obiectiv spre care sa priveasca. Ochii sunt sfintiti, urechile sunt sfintite, iar cei care isi vor inchide ochii si urechile fata de rau vor fi schimbati. - MS 17, 1894
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1726
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved