Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

Creditarea investitiilor

finante



+ Font mai mare | - Font mai mic



Creditarea investitiilor

In realizarea lucrarilor de investitii, creditele bancare pe termen mediu si lung detin un loc important. Aceste credite completeaza resursele proprii de finantare de care dispun agentii economici. Creditele pt investitii se acorda pt:

- amenajare, dezvolatare, modernizarea spatiilor de productie sau a capacitatilor de productie si desfacere



- achizitionarea de masini, utilaje, instalatii, animale de munca, de productie si reproductie

- realizarea de obiective de investitii noi prin achizitie sau construire

Creditele pt investitii se acorda pe baza urmatoarele principii:

- creditele se acorda numai in urma analizei bonitatii clientului, a situatiei financiare si patrimoniale, a rezultatelor financiare anterioare

- numai in baza unei garantii asiguratoare (acoperitoare)

- tinandu-se cont de gradul de participare a agentului economic cu fonduri proprii la finantarea investitiei

- in schimbul platii de catre imprumutat a unei dobanzi

Acordarea creditului are la baza un contract de imprumut incheiat intre banca si client in care se specifica valoarea imprumutului, durata, obiectul, rata dobanzii, termenele de plata.

Pentru obtinerea unui imprumut de investitii, agentul economic trebuie sa prezinte la banca o documentatie pe seama careia se acorda suma solicitata. Documentatia tehnico-economica depusa de client la banca de unde se solicita imprumutul cuprinde datele necesare pentru aprecierea situatiei patrimoniului, rezervei financiare, surselor de finantare, indicatorilor economico-financiari ai investitorului, etc.

Documentatia tehnico-economica este formata din:

- cerere de credit

- autorizatie de constructie

- studiul tehnico - economic, proiectul de executie si memoriul de necesitate

- studiu de fezabilitate: analiza propriei activitati precum si a perspectivelor agentului economic

- bugetul agentului economic pt anul in curs

- proiectia surselor de finantare si a utilizarii lor pana la rambursarea integrala a creditului

- bilantul contabil incheiat de client pe ultimul an, ultima balanta de verificare, precum si CPP

- contractul de antrepriza (daca se executa astfel)

- garantiile creditului.

Banca analizeaza doc tehnico-economice cu privire la eficienta proiectului, situatia capacitatii de productie din zona, posib de aprovizionare cu mat prime, materiale, combustibili, marfuri din tara si din import, pietele de desfacere a marfurilor sau serviciile care vor rezulta drept urmare a punerii in functiune a obiectivului de investitii.

In cadrul bonitatii ag economic se calculeaza aceeasi indicatori prezentati la creditarea activitatii curente. In cazul in care pe baza analizei economico-financiare rezulta ca solicitantul are credibilitate si capacitate de rambursare, se negociaza si se incheie contractul de creditare. Creditul se acorda de regula printr-un cont separat de imprumut iar platile se efectueaza prin virament, cu aprobarea bancii se pot face plati in numerar dar de valori mici (salariile, alte cheltuieli in quantum redus). Intarzierea la rambursarea imprumutului atrage dupa sine calcularea si plata unor dobanzii penalizatoare. Pe tot parcursul utilizarii creditului, banca are posibilitatea de a verifica situatia garantiilor imprumutului prin controale faptice asupra garantiilor stabilite asupra pastrarii sau utilizarii lor. Daca se constata minusuri la garantii se procedeaza astfel:

- minusul de garantii se inregistreaza in categoria de credite restante si se reduce in mod corespunzator plafonul de credite;

- toate incasarile ag economici care se realizeaza in zilele urmatoare se utilizeaza cu prioritate pt rambursarea imprumuturilor restante;

- in cazul in care ag economici nu reintregeste garantia in termen de 48 de ore de la instiintare cu valorile acceptate de banca atunci aceasta trece valoarea respectiva la credite restante si urmeaza rambursarea lor in momentul crearii disponibilului in contul imprumutantului sau prin valorificarea garantiilor.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1397
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved