Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Statistica

TITLURI DE CREDIT, SCONTAREA SI REESCONTAREA

finante

+ Font mai mare | - Font mai micTITLURI DE CREDIT, SCONTAREA SI REESCONTAREATitlurile de credit

Acestea sunt documente negociabile, emise de institutiile bancare sau alte institutii de credit, ele conferind proprietarului un drept de creanta, precis determinat, mentionat in cuprinsul lui.

Titlurile de credit indeplinesc rolul de instrument de credit cand plata se amana la o data ulterioara, iar pentru suma stipulata in creanta urmeaza sa se incaseze o anumita dobanda.

Pe calea transmiterii titlului de credit in deplina proprietate sau in gir, titularul poate beneficia de un credit corespunzator, astfel ca titlul de credit indeplineste atat functia de mobilizare a creditelor cat si pe aceea de instrument de plata.

Felurile titlurilor de credit uzitate pe piata creditului, ce sunt sau in viitorul apropiat vor deveni operante si in tara noastra, sunt: cambia, biletul la ordin, cecul si cartile de credit.

Titlurile de credit se pot clasifica dupa mai multe criterii, si anume:

a. Dupa continut (natura prestatiei), pot fi:

- propriu-zise, acelea in virtutea carora subscriitorul se obliga sa dea o suma de bani beneficiarului, la o anumita data ( cambia, biletul la ordin, cecul, titlurile datoriei publice, obligatiunile emise de societatile comerciale, politele de asigurare);

- reprezentative, cele care confera titularului un drept real asupra unei cantitati de marfuri determinate, aflate in depozite sau incarcate pentru a fi transportate (conosamentul, recipisa de depozit, warantul);

- de participatie, sub forma actiunilor detinute actionarii unei societati comerciale ce in afara valorii lor nominale si negociabile la bursa de valori, nu incorporeaza in ele vreun drept real ci numai promisiunile de prestatii viitoare.

b. Dupa modul de circulatie, se grupeaza in:

- la purtator, care indica persoana debitorului, fara a cuprinde vreo mentiune referitoare la creditor, titular al dreptului de creanta fiind persoana in posesia careia se gaseste documentul (actiuni, cecuri, conosamentul in cazul cand marfa incarcata pe nava nu este achitata);

- la ordin, cand titlul de credit este destinat unei anume persoane indicata in cuprinsul titlului;

- nominative, ca si cele la ordin, trebuie sa cuprinda indicarea primului titular al dreptului de creanta.

c. Dupa timpul de acordare, titlurile de credit sunt:- pe termen scurt (pana la un an);

- pe termen lung (cand creditele se acorda pe durata mai multor ani).

Scontarea

Scontarea reprezinta operatia pe care un scontator (de regula bancile) o efectueaza in favoarea unui beneficiar, pe baza unui titlu de credit, inaintea datei scadentei acestuia.

Functie de partea care are initiativa operatiei de scontare, pot fi avute in vedere doua situatii:

a. cand beneficiarul unui titlu de credit (cambie, polita) face transmiterea acestuia catre banca inainte de scadenta, in vederea incasarii sumei, banca retinand taxa scontului (dobanda, beneficiul) in functie de timpul de asteptare si pentru eventualele riscuri ce trec asupra sa;

b. atunci cand banca avanseaza unui client al ei, inaintea scadentei, contravaloarea unui titlu de credit (cambie, bilet la ordin) retinand din aceasta dobanda cuvenita pana la termenul de plata, precum si un comision.

Reescontarea

Reescontarea este operatiunea de scontare in banca centrala a unui titlu de credit (cambie, polita) care anterior a fost scontat. In fapt, reescontarea consta in vinderea de catre o banca altei banci, inainte de scadenta, a unor titluri de credit aflate la ordinul sau.

Prin reescontare se naste pentru banca reescontatoare (cumparatoare) angajamentul cambial al girantilor. Banca cumparatoare incaseaza o taxa de reescontare egala cu dobanda cuvenita, inclusiv comisionul pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de operatiunile de reescontare.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1576
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved