Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Statistica

Unele teorii ale dobanzii si critica lor

finante

+ Font mai mare | - Font mai micUnele teorii ale dobanzii si critica lor

1. Contributiile pre-adamisteToate teoriile secolului al XVIII-lea pun in evidenta faptul ca rata economiilor reale si a investitiilor nete nu depind de rata dobanzii sau chiar de profiturile asteptate de comercianti. Mai degraba ele depind de preponderenta acelor clase din comunitate pline de filosofia economisirii.

Aceasta a fost noua explicatie clasica de ce dezvoltarea economica este in mod obisnuit insotita de o scadere a ratei dobanzii.

2. Adam Smith

Smith face o abordare competenta asupra legilor dobanzii, care limiteaza rata dobanzii la 5% pentru ca numai "risipitorii si previzionarii" vor da mai mult: "cea mai mare parte a capitalului unei tari trebuie tinuta departe de mainile carora le-ar placea mai mult sa faca uz profitabil si avantajos de el".

3. David Ricardo

Faptul ca dobanda exista, se datoreaza pur si simplu lipsei de timp; ea se realizeaza totdeauna intre aplicarea inputurilor si aparitia outputului. Cine o incaseaza este chestiunea celui care dispune de mijloacele necesare pentru a-si permite "asteptarea".

4. John Stuart Mill (1806 - 1873)Fundamenteaza teoria abstinentei (teoria asteptarii)

Teza "recompensei pentru abstinenta" sugereaza o justificare obisnuita venitului rentier si multi scriitori moderni marxisti interpreteaza inca teoria abstinentei ca insemnand exact aceasta.

Karl Marx (1818 - 1883)

Marx, a considerat capitalul ca mijloc de productie realizat care transmite numai valoarea produsului; el nega faptul ca "abstinenta" este un factor independent de productie si ca dobanda se datoreaza activitatii capitalistilor.

6. A. Marshall

Teoria profitului

Marshall atribuie profiturile celui de-al patrulea factor de productie, si anume "organizarii", aranjamentelor institutionale ale afacerilor moderne. In plus, el trece in revista conjunctura sau oportunitatea castigurilor, care rezulta din faptul ca agentii economici sunt mai productivi cand se asociaza in desfasurarea unor actiuni decat atunci cand lucreaza in mod separat.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1381
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site