Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica


BULGARIA

Statistica



+ Font mai mare | - Font mai mic



BULGARIA

STRATEGIA NATIONALA ANTIDROG



Bulgaria a elaborat o strategie antidrog care a fost aprobata de guvern in data de 20.02.2003. Un program antional pentru prevenire, tratament si reabilitare a dependentilor de droguri a fost elaborat in 2000. Principalul sau obiectiv este sa acorde sprijin unei reforme de insanatosire in acest domeniu.

TENDINTE

In ultimii 10 ani consumul de heroina a devenit o problema importanta in Bulgaria deoarece a cunoscut o raspandire importanta in ultimii ani. Consumul de cannabis si droguri sintetice ,ecstasy si amfetamine a crescut in ultimii ani in randul tinerilor.

CONSUMUL DE DROGURI IN GENERAL

Conform estimarilor expertilor ,pentru anul 2000, aproximativ 1%-1.3% din populatia bulgara a incercat cel putin o data cannabisul si intre 0.5%-0.7% au incercat heroina.

CONSUMUL DE DROGURI IN RANDUL TINERILOR

24% dintre studentii din Sofia au consumat cel putin o data in viata marijuana, conform studiilor din anul 2000.Cel de-al doilea drog ca pondere in randul tinerilor este cocaina (3.6%). 2% au incercat heroina, amfetamine si ecstasy. 12% dintre tinerii intre 15-16 ani au incercat hasisul si marijuana.

PREVENIRE

In Bulgaria cea mai mare parte a activitatilor de prevenire a consumului de droguri are loc in randul studentilor. Tinta lor este de a-i face sa inteleaga efectele si raul pe care drogurile il pot produce.

CEREREA DE TRATAMENTE

Intre 1997-2000, 95% dintre persoanele ce au cautat tratament la centrele contra abuzului de droguri consumau heroina sau alte opiacee. Dependentii de droguri din Bulgaria sunt caracterizati de varsta frageda. Unul din cinci dintre cei care cer ajutorul medical in aceste probleme au sub 19 ani.

TRATAMENTE

Programele de internari in sectii de dezintoxicare sunt principalele forme de tratament pentru consumatorii de droguri. Serviciile din afara centrelor medicale sunt limitate.

CONSECINTE PENTRU SANATATE

Singurul laborator specializat din Bulgaria care testeaza dependentii de heroina (90% dintre cei care se injecteaza) nu a identificat nici un caz de bolnav de SIDA in perioada 1995-2000.Numarul infectiilor cu hepatita B printre dependentii de heroina a scazut in ultimii ani si a ajuns la 5.3% in 2000. Nivelul infectiilor cu hepatita C era de 71.7% intre consumatorii de heroina care au fost testati de acest laborator.

RAPOARTE CU PRIVIRA LA SITUATIA DROGURILOR

SITUATIA GENERALA

Programul national pentru prevenirea, tratamentul si reabilitarea consumatorilor de droguri in Bulgaria este bazat pe similitudini cu activitatile in tarile dezvoltate din Europa si America de Nord si se inscrie in concordanta cu Strategia si Programul pentru substante narcotice adoptat de Comunitatea Europeana(2000-2004).

Problemele legate de abuzurile de droguri crascande au atras atentia opiniei publice din Bulgaria in ultimul deceniu.Tara cunoaste un consum de proportii, fara precedent cu o mare varietatede droguri care afecteaza o proportie considerabila a populatiei tinere.De la mici grupuri de persoane in anii '60 ,cosumul dedroguri a castigat teren in anii '80.Si daca in 1990, conform unor studii existau 1500 de persoane care foloseau frecvent heroina, la sfarsitul anilor '90 numarul acestora era de 25000-30000 de persoane.

Aproape toate tipurile de droguri ilegale se gasesc acum in Bulgaria. Asta duce la o crestere serioasa a numarului consumatorilor .Marijuana este cel mai incercat drog(24% dintre studenti au incercat cel putin o data).

EVALUAREA ACTUALULUI SISTEM DE PREVENIRE,TRATAMENT SI REABILITARE A

CONSUMATORILOR DE DROGURI DIN BULGARIA

PREVENIREA

Constituie o parte strategica a politicii restrictive a problemelor legate de droguri.Fara indoiala , este mai bine sa incerci sa previi o problema medicala decat sa incerci sa o tratezi.Dezvoltarea si implementare eforturilor de prevenire nu au ramas pe un model teoretic de prevenire a consumului de droguri ci a fost influentat.

Nu a existat sustinere si continuitate in eforturile de prevenire:unele activitati importante de prevenire au fost aplicate doar in unele domenii sau au fost singulare.Eforturile de prevenire nu au fost parte din strategia nationala ce tintea tanara populatie si promovarea unui stil de viata sanatoasa.In general eficacitatea programului de prevenire ce tintea restrangerea consumului de droguri in Bulgaria poate fi pus sub indoiala.

TRATAMENTUL

Numarul crescand al cererilor de tratament pentru probleme legate de consumul de droguri este rezultatul normal al constientizarii raului produs de acest fenomen.Politica tratamentului medical a neglijat caracterul cronic al consumului de droguri si s-a bazat pe tratamente de scurta durata.

Sistemul terapeutic a fost orientat biologic, cu putine interventii psiho-sociale.Aplicatiile terapeutice nu au fost evaluate efectiv,nici nu au fost analizate costurile financiare sau costurile sociale ale consumatorilor.Aceasta datorite lipsei de standard de calitate a tratarii problemei.

Reteaua de tratament pentru consumatori nu le ofera acestoraintregul complex de servicii:medical,psihologic ,reabilitare,socializare,legislatia de care au nevoie.A fost cladita haotic,fara sprijin si coordonare a strategiei generale si fara colaborare intre diferitele agentii.

Nivelul de satisfacere a pacientilor si a familiilor lor ,a ajutorului medical este foarte scazut.A creat astfel o neincredere in sistemul medical existent in acest domeniu.

REABILITAREA

Se contureaza acte normative pentru dezvoltarea unor programe insa acestea sunt in mod evident forave.De fapt nu exista programe de reabilitare pentru consumatorii de droguri.Necesitatea acestora este de necontestat absolut imperativa, aceasta punand presiune pe institutiile implicate in introducerea si dezvoltarea unor astfel de programe.Necesitatea este redata si de faptul ca majoritatea consumatorilor sunt tineri care incearca sa scape de dependenta.

STRATEGIA SI PRINCIPALELE PRINCIPII ALE PROGRAMULUI

STRATEGIA

"Programul national de prevenire,tratament si rabilitare a consumatorilor de droguri din Bulgaria" vede consumul de droguri ca un fenomen complex cu geneza in contextul bio-psiho-social. Institutii guvernamentale ,nonguvernamentale implicate in aceasta problema iau parte la implementarea programului.Acesta sunt: Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei si Stiintei, Ministerul Muncii, Ministerul Aqpararii, Agentia Nationala pentru Tineret si Sport, universitati medicale, institutii si colegii etc.

Consiliul National al Substantelor Narcotice si Secretariatul sau manageriaza acest program.

PRINCIPALELE PRINCIPII

Analiza problemelor si interventiilor aplicate:consumul de droguri este vazut ca un fenomen comple cu un factor de risc care poate fi explicat in cadrul bio-psiho-social.

O abordare multidisciplinara :programul crede in principiul conform caruia doar o abordare ce combina eforturile concentrate ale profesionistilor si ale institutiilor din diferite sfere de activitate ale opiniei publice poate ataca consumul de droguri

O abordare sistematice:activitati si structuri in sfera prevenirii,tratamentului si reabilitarii consumatorilor de droguri

Niveluri ale organizarii programului si in planificarea actiunilor

Programul national vegheaza dezvoltarea in orase a programelor

Balanta dintre diferitele componente ale programului.Scaderea costurilor de tratament poate duce la rezolvarea problemei

Comunicarea efectiva intre institutii pe orizontala la nivel national

Acces echitabil si de calitate a ofertelor programului

Baza legala a reformei contra consumului de droguri

PRINCIPALELE SFERE DE INTERVENTIE SI OBIECTIVE ALE PROGRAMULUI

SFERA1:Prevenirea consumului de droguri in randul tinerei generatii

Obiective:

  1. sa se stopeze raspandirea consumului
  2. sa se reduca consumul
  3. sa se promoveze un stil de viata sanatos,fara substante narcotice
  4. sa se schimbe atitudinea negativa a societatii impotriva consumatorilor
  5. sa se stopeze raspandirea virusului HIV ,a hepatitei B si C
  6. sa se alerteze populatia cu referire la raspandirea consumului de droguri,alcool si tigari
  7. sa se creasca constientizarea fiecarui cetatean cu privire la problemele generate de consumul de droguri

SFERA2:Consumatorul orientat spre tratament efectiv

Obiective:

  1. stoparea raspandirii consumului de droguri intre populatia tanara din Bulgaria
  2. sa se aplice programele medicale la un numar mai mare de consumatori si dependenti
  3. o retea de tratament raspandita la nivel national
  4. sa se formeze un model de tratament integral pentru diferite nivele
  5. calitatea serviciilor oferite
  6. sa se reduca neincrederea in tratament

SFERA 3: Activitati si programe de reabilitare pentru un numar mai mare de consumatori

SFERA 4: Activitati si programe pentru reducerea costurilor medicale si sociale

SFERA 5: Suport informational

INSTITUTII SI ORGANE DE IMPLEMENTARE A PROGRAMULUI

CONSILIUL NATIONAL AL SUBSTANTELOR NARCOTICE

Conform art.11,litera 1,2,3 al legii Controlului Substantelor Narcotice si Precursorilor, Consiliul National va determina si coordona politica nationala pentru substante narcotice si precursori, adoptand o strategie nationala impotriva consumului de droguri;va propune Ministerului de Finante un buget pentru implementarea politicii nationale in aceasta sfera.

  1. Secretariat
  2. Expert Groups

Ministerul Sanatatii va dezvolta si va propune spre aprobarea Consiliului National un plan pentru combaterea consumului de droguri in sfera prevenirii,tratamentului, reabilitarii si reducerii costurilor medicale.Va aloca si va supraveghea fondurile in acest domeniu prin Centrul national pentru controlul consumului de droguri.

ALTE MINISTERE SI DEPARTAMENTE

  • Ministerul Educatiei si Stiintei este principala institutie a guvernului angajata in prevenirea consumului de tigari,alcool si droguri in randul tinerilor.
  • Ministerul Apararii este responsabil pentru prevenirea si reabilitarea eforturilor impotriva consumului drogurilor in armata
  • Agentia Nationala pentru Tineret si Sport promoveaza sportul ca o alternativa de petrecere a timpului liber in dauna consumului de droguri promovand un stil de viata sanatos in randul tinerilor
  • Ministerul Muncii are atributii in prevenirea la locul de munca precum si sustinerea reabilitarii si reintegrarii consumatorilor in societate
  • Ministerul Afacerilor Interne
  • Crucea Rosie din Bulgaria lanseaza campanii mass-media impotriva tutunului,alcoolului si consumului de droguri promovand un mod de viata sanatos
  • Autoritatile municipale si consiliile municipale pentru substante narcotice ajuta la gasirea locatiilor pentru centrele de prevenire oferind ,in acelasi timp, programe municipale impotriva consumului de droguri
  • Agentia Nationala pentru Protectia Copilului sustinuta in eforturile sale de legea protectiei copilului.

ACTIVITATI PENTRU CONDUCEREA PROGRAMULUI

Consiliul national pentru substante narcotice:

  • Adopta o strategie nationala impotriva consumului de droguri avand la baza acest program national
  • Adopta acest program
  • Propune Ministerului Finantelor bugetul Programului National
  • Primeste si aproba raporturi ale diferitelor departamente ale Programului

Ministerul Sanatatii

  • Adopta Programul National in sectoarele prevenirii,tratamentului,reabilitarii si reducerii costurilor de sanatate din competenta sa
  • Distribuie si supravegheaza raspandirea fondurilor alocate programului
  • Monitorizeaza si implementeaza activitatile din competenta sa
  • Realizeaza rapoarte complete anuale cu activitatile Consiliului National

Centrul national de control al dependentei drogurilor

  • Are o functie metodologica in cadrul Ministerului Sanatatii in raport cu alte institutii,agentii implicate
  • Propune si evalueaza eficacitatea activitatilor din cadrul Ministerului Sanatati

Centrul municipal pentru substante narcotice va dezvolta adopta si implementa programe municipale pentru prevenire,tratament si reabilitare pentru consumatorii de droguri.

RAPORT

Cel mai important obiectiv al politicii nationale antidrog a Bulgariei pentru anul 2000 a fost dezvoltarea Strategiei nationale antidrog printr-un tratat cu Marea Britanie.Alt obiectiv major a fost dezvoltarea si adoptarea Programului national pentru prevenirea, tratamentul si reabilitarea consumatorilor de droguri din Bulgaria. Programul a fost bazat pe experienta tarilor dezvoltate din Europa si America de Nord in aceste activitati si a fost in concordanta cu Strategia Antidrog si programul Comunitatii Europene(2000-2004).

Principalul obiectiv este sprijinirea implementarii reformei medicale in domeniul problemelor legate de abuzul de droguri. Estimarile expertilor cu privire la consumul de droguri realizat de Centrul National pentru dependenti se bazeaza pe datele obtinute din numeroase activitati si pe observatiile continue conduse de specialisti. Conform acestora numarul anual de consumatori de droguri pe anul 2000 este urmatorul:

  • Heroina    47000-57000;
  • Cocaina    5000-10000;
  • Cannabis    80000-110000;
  • Amfetamine    10000-15000;
  • halucinogene    1500-3500;
  • solventi volatili 1000-3000.

Ultimele studii in capitala tarii arata ca aproape unul din 4 studenti din Sofia a consumat un drog ilegal cel putin o data in viata.Un studiu important organizat la sfarsitul anului 1995 printre liceeni din 10 scoli din Sofia, aproximativ 12% au incercat o substanta ilegala.Doi ani mai tarziu,in aceleasi conditii,procentul a crescut la 15%,iar dupa 4 ani,s-a ridicat la 20-21%.

In anul 2000,unul din 4 studenti a incercat cel putin o data o tigara de marijuana,in timp ce unul din 10 a facut ast a la sfarsitul anului trecut.In comparatie cu ultimele studii cresterea a fost considerabila.

Alte droguri utilizate sunt:

hasisul(6% cel putin o data in viata)

cannabis(8%)

cocaina(4%)

alte forme de ecstasy si heroina (2% pentru fiecare)

Numarul de droguri incercate de tineri este in crestere.Totusi heroina ramane cea mai importanta problema din Bulgaria.95-97% dintre cei care au cerut tratament in ceea ce priveste drogurile in centrele specializate din Sofia consumau heroina. Desi nu se dezvolta rapid,alte substante au aparut:metadona,amfetamine,ecstasy,LSD. Apar si forme combinate de consum de droguri(heroina cu cocaina) precum si amestecuri organice complexe ("droguri grase").

Bulgaria este caracterizata de relativitatea mediei de varsta mici de la care se incepe consumul de droguri. In ultimii 4 ani,varsta celor ce incep sa consume droguri scade continuu,cel putin in ceea ce priveste capitala tarii. Din 1995 pana in 1999 media acestora a scazut de la 25 ani la 21,5 ani. Aceasta scadere apare si la cei ce doresc tratament de specialitate in centrele medicale.

Datele oficiale oferite de Centrul de Presa al Ministerului Afacerilor Interne arata ca in 1999 in Bulgaria au murit 57 de persoane din cauza supradozelor;11 dintre ele aveau intre 14-18 ani,44 intre 19-30 ani si doua peste 30 ani. Directia Nationala de Politie a oferit alte date: in anul 2000,in Bulgaria au murit din cauza supradozelor 102 persoane.

STRATEGIILE NATIONALE

Cadrul legal si institutional

1.Devoltarea in politica drogurilor si raspunsuri

1.1 Cadrul politic in domeniul drogurilor

Strategia nationala antidrog

Cel mai important obiectiv al politicii antidrog a fost dezvoltarea Strategiei nationale antidrog prin Conventia cu Marea Britanie.Conventia a fost adoptata in 2001 si cuprindea    3 activitati majore:

  1. activitati globale
  2. micsorarea ofertei de droguri
  3. reducerea cererii

In zona activitatilor globale principalele obiective sunt:

  • dezvoltarea si actionarea strategiei
  • locatii strategice la nivel national pentru sprijinirea Consiliului national antidrog
  • dezvoltarea Consiliilor municipale antidrog

In zona micsorarii ofertei avem:

  • dezvoltarea cadrului ministerial pentru aplicarea masurilor
  • dezvoltarea Unitatii de Inteligenta Antidrog
  • Dezvoltarea Comisiei de Control a Precursorilor

In zona reducerii cererii:

  • Dezvoltarea Programului National si a Planurilor de Actiune pentru reducerea cererii de droguri
  • Crearea Planului de actiuni si prevenire
  • Crearea Planului de actiune in tratament

PROGRAMUL NATIONAL

Un alt obiectiv primordial il reprezinta politica pentru dezvoltarea si adoptarea "Programului national pentru prevenire ,tratament si reabilitare a consumatorilor de droguri din Bulgaria 2001-2005". A fost elaborat in 2000 si adoptat de Consiliul Ministrilor in 22.03.2001, fiind in deplina conformitate cu Strategia impotriva drogurilor si Programul Uniunii Europene. Principalul obiectiv al programului este de a sprijini implementarea reformei sanatatii in domeniul problemelor legate de consumul de droguri. Se bazeaza pe ideea ca cei care au consumat droguri si s-au lasat sa-i ajute pe cei care doresc aceasta. Se doreste detectarea consumului de droguri din faza incipienta ,pentru a preveni dependenta, prin prezentarea simptomelor catre opinia publica.

Una din cele mai importante probleme priveste analizarea relatiilor dintre consumatori si legislatia in ceea ce priveste asigurarea medicala.

Acest lucru este important pentru ca dependentii risca, conform actualei legislatii, sa iasa din sistemul asigurarilor medicale din motive de somaj si neinregistrarea in carti de munca.

Implementarea programului va implica si participarea guvernului, a institutiilor nonguvernamentale precum si a altor institutii implicate in aceasta problema.

CONSILIILE LOCALE ANTIDROG

Conform legislatiei ,Consiliul national antidrog va avea sedii la nivel municipal cu functii si obiective determinate de regulile pentru organizarea structurii si activitatilor Consiliului national antidrog. Acestea vor indeplini urmatoarele activitati:

Vor elabora si adopta programe municipale pentru combaterea consumului de droguri si traficului

Cer Consiliului national un buget pentru implementarea activitatilor

Raporteaza activitatile Consiliului national

POZITIA GUVERNULUI

La sfarsitul anului 2000 primul ministru bulgar -Ivan Kostov- a inaintat o scrisoare deschisa la 16 organizatii non-guvernamentale cerand sa-si uneasca eforturile pentru a depasi problema consumului de droguri. Primul ministru a cerut ajutorul Bisericii Bulgare Ortodoxe sa sprijine masurile statului, sa ajute societatea sa depaseasca problema drogurilor.

OFICIILE VAMALE-zona reducerii ofertei de droguri

In 1998 s-au format structuri autonome specializate cu cel mai inalt statut posibil, muncind cu prioritate pentru prevenirea si detectarea traficului ilicit de droguri si precursori. Administratia vamilor a urmat un model de structura verticala cu unitati la nivel national,regional si local. La nivel local toate oficiile vamale au departamente operationale organizate in sectoare. Pentru acceptarea Bulgariei in Uniunea Europeana si indepartarea unor frontiere s-a trecut la formare unor vami mobile.

1.2.Politica implementarii cadrului legal si a incriminarii

Decretul privind organizarea si functionare Consiliului National al Drogurilor

(Monitorul oficial nr.8/26.01.2001)

Consiliul National al Drogurilor este principalul corp interministerial pentru implementarea politicii statale in domeniul consumului de droguri si al luptei impotriva traficului de droguri. Presedinte este Ministrul Sanatatii si adjuncti sunt Secretarul de Stat al Ministerului de Interne si ministrul adjunct al Ministerului Justitiei. Consiliul are un Secretariat care organizeaza si pregateste intalnirile Consiliului si coordoneaza luarea deciziilor. In cadrul Consiliului exista un Consiliu Expert pentru expertiza noilor droguri si substante medicale care le includ, exclud sau transfera in anexele Legii Drogurilor si Precursorilor.

Legea Consiliului de Ministri nr.69/19.03.2001 pentru statutul functiilor, obiectivelor si organizarii Centrului National pentru dependenti. Aceasta este o institutie mare care se ocupa cu problemele drogurilor in cadrul Ministerului Sanatatii.

Astfel:

Coordoneaza metodologia problemelor legate de consumul de droguri

Verifica tratamentele dependentilor

Corp expert in probleme legate de droguri

Decretul nr.30/20.12.2000 al Ministerului Sanatatii privind tratamentul si reabilitarea dependentilor de droguri

Crearea de programe pentru informare, consultare, testare HIV, hepatita B si C si cabinete mobile pentru consultatii

AMENDAMENTE ALE CODULUI PENAL IN PRIVINTA DROGURILOR

  • art.93 explica sensul notiunilor de drog, precursor, trafic ilicit
  • art.242 trafic ilicit de droguri
  • art.253 spalare de bani
  • art.270 obstructionarea justitiei
  • art.321 pluralitatea de infractori(grup organizat)
  • art.342 conducerea sub influenta drogurilor
  • art.343 conducerea unui vehicul cu motor sub influenta drogurilor
  • art.354(a) traficul de droguri
  • art354(b) coruperea de minori pentru consum de droguri
  • art.354(c) cultivarea de plante interzise

BAZA LEGISLATIVA PENTRU OFICIILE VAMALE

Legea vamilor, legea controlului drogurilor si precursorilor si alte legi din acest domeniu formeaza baza legislativa pentru a depasi traficul cu droguri de catre Administratia vamilor. Administratia vamilor conduce cooperarea internationala in zona semnarii unilaterale si multilaterale a cintractelor, precum si functii in Organizatia Mondiala a Vamilor a carei membra este. Cu scopul concentrarii eforturilor pentru combaterea traficului ilicit de droguri s-a realizat un program de parteneriat intre autoritatile vamale in 1999.

NUMARUL APROXIMATIV DE CONSUMATORI DE DROGURI IN ANUL 2000

Substante   

Numarul de consumatori ocazionali

Numarul de consumatori zilnici

Heroina

Cocaina

Cannabis

Halucinogene

Amfetamine

n.a.

Benzodiazepine

Alte sedative

Solventi volatili

Sursele studiilor:Natiunile Unite; Consiliul Economic si Social; Raportul anual pentru 1998,1999,2000

INFRACTIUNI CU DROGURI SI CU REFERIRE LA DROGURI

In 1998 s-au format structuri ale politiei pentru infractiunile cu droguri. Statisticile se tin din 1999. pe baza acestor date se pot face urmatoarele concluzii:

  • tendinta cresterii numarului consumatorilor de droguri si raspandirea drogurilor
  • in anul 1999 un numar de 4614 infractiuni au fost inregistrate la politie
  • persoanele implicate au avut intr-un fel sau altul legaturi cu drogurile(consumatori, traficanti, etc.)
  • in anul 2000 numarul infractiunilor legate de droguri a crescut la 5450

Aceste infractiuni sunt intalnite in special in marile orase si pe autostrazi unde se gasesc retele de distributie.

PIETELE DROGURILOR

Bulgaria ramane o tara de tranzit pentru ruta Balcanica a traficului de droguri:heroina, marijuana, hasis si precursori.

Principalii factori care fac Bulgaria tara de tranzit sunt:

  • pozitia geografica a Bulgariei (face legatura cu Europa Centrala si de Vest)
  • organizatii internationale ilicite de traficanti colaboreaza cu mafia locala
  • participarea crescanda a bulgarilor in traficul cu droguri
  • interesul crescut pentru precursorii folositi in fabricarea heroinei
  • se formeaza o piata interna
  • retelele de transport relativ bine dezvoltate duc la un transport rapid al marfii

Doua din cele mai importante rute sunt:

    1. Turcia - Bulgaria - Romania - Ungaria - Cehia spre Austria, Polonia, Germania, Olanda, Belgia
    2. Turcia - Bulgaria - Macedonia - Albania

Se observa tendinta de a depozita marfa spre redistribuire. Este logic sa se presupuna ca Bulgaria va continua sa joace un rol important in traficul cu droguri ca tara de tranzit.

CAPTURILE DE DROGURI REALIZATE DE MINISTERUL DE INTERNE BULGAR

IN PERIOADA 01.01.2000 - 31.12.2000

Substanta

Cantitatea de droguri capturata

Unitatea de masura

Amfetamine

Kg

Amfetamine(substanta)

Kg

Precursori

Kg

BMK

Litri

Ecstasy

Tablete

Plante cannabis

Plante

Cannabis

Kg

Cannabis green herb

Kg

Seminte de cannabis

Kg

Cocaina

Kg

Marijuana

Kg

Anhidrida acetica

Litri

Droguri sintetice

Kg

Fenil acetona

Litri

Formamid

Litri

Hasis

Kg

Heroina

kg

Cantitatea totala de droguri capturata in anul 1999 a fost de 800kg ; pentru anul 2000 s-au inregistrat mai mult de patru tone. Aceste cifre arata ca politia a castigat experienta in capturile de droguri si in infractiunile legate de droguri.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2212
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved