Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica


Obiectul de studiu si metoda statisticii

Statistica+ Font mai mare | - Font mai micObiectul de studiu si metoda statisticii

Semnificatiile actuale ale termenului "statistica" sunt:

1). Date numerice - cu privire la unul sau mai multe fenomene din natura sau societate, culese, sistematizate si uneori publicate in anuare, culegeri, reviste;2). Activitatea de culegere, prelucrare si valorificare a informatiilor statistice, organizata de stat sau de catre cercetatori;

3). Totalitatea metodelor, procedeelor, tehnicilor statistice;

4). Stiinta de sine statatoare.

Statistica este stiinta care studiaza fenomene si procese din natura si societate, relatiile dintre fenomenele economice si sociale, laturile cantitative ale fenomenelor in dependenta de cele calitative.

Statistica se ocupa de acele fenomene si procese care se produc intr-un numar mare de cazuri individuale si care pot fi denumite fenomene de masa, de tip colectiv.

In societate, fenomenele pot fi: simple si de masa.

Fenomenele simple apar ca rezultat al unei singure cauze si sunt considerate fenomene tipice, deterministe, adica are loc cauza se produce si efectul, daca raman neschimbate conditiile.Fenomenele de masa apar ca rezultat al mai multor cauze cu grade diferite de influenta si ele sunt considerate atipice deoarece forma lor de manifestare individuala este foarte diferita. Fenomenele de masa sunt nedeterministe, stohastice, adica se produc intamplator, sunt legate de hazard, putand fi studiate prin teoria probabilitatilor si sub incidenta legii numerelor mari. Potrivit legii numerelor mari, variatiile intamplatoare de la tendinta generala se compenseaza reciproc daca exista un numar suficient de mare de cazuri individuale luate in studiu.

Obiectul de cercetare al statisticii il reprezinta studiul cantitativ al fenomenelor economico-sociale de masa in scopul cunoasterii si exprimarii legitatilor manifestate la nivelul intregului ansamblu.

Statistica utilizeaza metode si modele matematice, dar elaboreaza si o serie de metode specifice. Totalitatea operatiilor, tehnicilor si procedeelor de investigare a fenomenelor de masa cu care opereaza statistica, formeaza metodologia ei. Statistica se preocupa de elaborarea si perfectionarea unei metodologii stiintifice corespunzatoare schimbarilor continue ce au loc in societate, a proceselor informaticii si a tehnicii de calcul.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2671
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved