CATEGORII DOCUMENTE |
Dezvoltarea legislatiei
Fenomenul dependentei de droguri este reglementat de Hotararea din 29 Iulie 2005 privind combaterea dependentei de droguri (cu amendamentele urmatoare), care a inlocuit doua hotarari majore; cea din 24 Aprilie 1997 privind combaterea dependentei de droguri si Hotararea din 31 Ianuarie 1985 privind prevenirea dependentei de droguri. In orice caz domeniul sistemului si reformei competentelor statului, realizarea unor teluri privind prevenirea drogurilor a ramas alaturi de corpurile centrale ale administratiei statului, in timp ce guvernele locale au fost obligate sa implementeze programe educationale si preventive. Formele actiunilor educationale si preventive concentrate asupra promovarii stilurilor de viata sanatoase au fost definite. Principiul tratamentului voluntar si gratuit a fost mentinut; drepturile au fost stabilite pentru substituirea tratamentului, si pentru tratamentul, reabilitarea si re-adaptarea dependentilor in centrele de detentie si inchisori precum si in arest. Aditional a fost stabilita si posibilitatea inceperii tratamentului in faza preliminara, inainte de a trimite cazul curtii de catre procuror. A fost introdus si controlul precursorilor, iar productia si detinerea precursorilor a fost incriminata. Principalele texte legale in vigoare in prezent pot fi impartite in urmatoarele grupe :
Hotararea susmentionata privind combaterea dependentei de droguri;
Hotarari secundare privind tratamentul dependentilor, tratamentul in inchisori si locuri de arest, liste cu profesii medicale relevante, conditii de treatment;
reglementarile Cosiliului privind combaterea dependentei de droguri;
reglementarile Programului National privind Combaterea Dependentei de Droguri;
reglementarile privind productia, procesiunea, importul, exportul si circulatia drogurilor narcotice, substantelor psihotropice si prtecursorilor;
reglementarile privind cultivarea semintelor de mac si marijuana.;
acorduri internationale majore privind drogurile la care este parte si Republica Polona;
Celelalte legi importante sunt dupa cum urmeaza:
Hotararea din 5 Iunie 1998 privind guvernul districtual Si Legea din 5 Iunie 1998 privind guvernul regional;
Hotararea din 6 Februarie 1997 cu privire la asigurarile de sanatate;
Hotararea din 29 August 1997-Legea Bancara;
Hotararea din 29 August 1997 privind Protectia Datelor Personale;
Hotararea din 1 Ianuarie 1999 privind asigurarile universale de sanatate.
Substantele controlate
Hotararea din 29 Iulie 2005 privind combaterea dependentei de droguri include doua anexe. Prima cuprinde lista substantelor narcotice care sunt impartite in urmatoarele grupe: I-N, II-N, III-N si IV-N. A doua cuprinde lista substantelor psihotropice care sunt impartite in urmatoarele grupe: I-P, II-P, III-P si IV-P. Toate listele si grupele urmeaza machete folosita in acordurile internationale. Urmatoarea lista atasata a precursorilor a fost abrogate ca urmare a integrarii Poloniei in Uniunea Europeana. In prezent Legea se refera in mod direct la Regulamentul 273/2004/EC cu privire la precursori. Consumul si detinerea de droguri
Consumul propriu-zis de droguri nu este pedepsit. In orice caz, orice detinere de droguri este pedepsita (art. 62.1). in cazuri de importanta minora, acuzatul poate fi amendat sau pedepsit cu o limitare a libertatii ( sau privarea de libertate pana la amxim 1 an9 art. 62.3)). Amenda este impartita in asa-numitele rate zilnice ( numarul minim de rate zilnice este 10 iar numarul maxim este 360) si curtea decide cat trebuie sa fie o rata zilnica.
Totusi, ca o regula, o rata zilnica nu ar trebui sa fie mai mica de 10PLN (aproximativ 2.5 euro) si nu mai mult de 2000 PLN (aproximativ 500 euro). In timpul limitarii de libertate persoana acuzata este obligata:
sa se abtina de la schimbarea resedintei fara consimtamantul curtii;
programarea muncii in concordanta cu decizia curtii( in general-pentru scopuri sociale si publice);
furnizarea de informatii in asteptarea propriei pedepse.
Hotararea din 29 Iulie 2005 privind combaterea dependentei de droguri (amendament additional) este in general un act de un caracter orientat de prevenire si tratament, asa ca sanctiunile susmentionate nu ar trebui sa fie folosite impotriva dependentilor, chiar daca sanctiunile infractionale privind infractiunile legate de droguri au fost extinse. Prioritatile asupra carora legea si actiunile implementate sunt concentrate, conform art.1.2 din Hotarare, sunt educatia si prevenirea; tratamentul, reabilitarea si re-adaptarea dependentilor; controlul asupra substantelor care pot duce la dependenta de droguri; lupta impotriva infractionalitatii legata de droguri; controlul asupra cultivarii plantelor a caror utilizare poate duce la dependenta de droguri; limitarea vatamarilor sanatatii care sunt provocate de utilizarea drogurilor narcotice si substantelor psihotropice. Art.4, punctual 11 din Hotararea din 29 Iulie 2005 privind combaterea dependentei de droguri defineste termenul 'dependenta de droguri'. Conform definitiei, inseamna uzul continuu si obisnuit in alte scopuri decat cele medicale garantate a drogurilor narcotice si substantelor psihotropice sau substituentilor drogurilor avand o responsabilitate de formare a dependentei sau sustinere a ei.
Additional, in art.6., punctual 29 din susmentionata hotarare este definit si termenul 'dependenta de droguri narcotice sau substante psihotropice'. inseamna un sindrom al unor simptome fizice sau psihice, provocat de actiunea unor asemenea substante asupra organismului uman, intarit de comportament alterat sau alte reactii psihice si necesitatea uzului continuu si obisnuit al unor asemenea substante in scopul de a experimenta influenta lor asupra mintii sau de a evita consecintele cauzate de lipsa lor. Hotararea din 29 Iulie 2005 privind combaterea dependentei de droguri nu prevede sanctiuni non-infractionale, doar daca tratamentul fortat este vazut ca o pedeapsa.
Traficul si infractiunile legate de droguri
Conform art.55.1 din Hotararea din 29 Iulie 2005 privind combaterea dependentei de droguri, traficul de droguri este pedepsit cu amenda si privare de libertate pana la maxim 5 ani. In caz de delicate minore, autorul poate fi pedepsit cu amenda, supus la o limitare a libertatii, sau inchis pana la maxim 1 an. In cazurile in care cantitatea de droguri este substantiala sau infractiunea a fost comisa in scopul obtinerii de profituri, inchisoarea nu poate fi mai mica de 3 ani.
In general toate infractiunile legate de droguri pot fi impartite in urmatoarele grupe: -infractiuni comune prevazute de Codul Penal sau alte fapte infractionale( jaful, violenta,fals etc)
-infractiuni prevazute de Hotararea privind combaterea dependentei de droguri. Faptul ca exista o legatura intre infractiuni si posibilele implicari ale drogurilor este luat in calcul in orice caz de catre curte. 'Factorul drogurilor' poate fi tratat fie conform regulilor generale( micile infractiuni comise de un dependent) sau poate fi tratat ca o circumstanta agravanta( traficul de droguri la scala larga). Depinde de analiza curtii in fiecare caz.
Hotararea privind combaterea dependentei de droguri nu face diferenta intre traficantul de droguri si consumator. Art.43 din Hotarare sustine ca introducerea drogurilor in circulatie este pedepsita cu amenda, limitarea libertatii sau privarea de libertate pana la maxim 8 ani. In orice caz, in cazul unor delicate minore, autorul poate fi amendat si/sau supus la o limitare a libertati sau privat de libertate pana la maxim 1 an. Situatia cand o persoana vinde droguri in scopul de a-si finanta propria dependenta poate fi admisa ca un delict minor. In nici un caz, nu depinde strict de circumstantele particulare in cazul
fiecarui individ, ci este strict de competenta curtii de a decide.
Prevenirea, ingrijirea si tratamentul
Conform art.25 din Hotararea diti 29 Iulie privind combaterea dependentei de droguri,
tratamentul, reabilitarea si re-adaptarea este voluntara ca regula, doar daca legea
prevede altfel.
Sunt doua exemple de tratament fortat:
minorii sub 18-curtea decide singura sau in concordanta cu motiunea prezentata de subiectii relevanti(art.30.1);
dependentii acuzati a caror inchidere a fost suspendata-curtea decide sa trimita o asemenea persoana la tratament(art.71.1)
tratamentul poate fi voluntary sau obligatoriu. Tratamentul fortat nu poate depasi doi ani. Detaliile privind procedura medicala sunt reglementate de legile in vigoare.
in present nu exista camere de injectare in Polonia.
Urmatoarele sunt exemple ale dicretiei curtii in alegerea intre pedeapsa si tratament:
daca persoana suspecta de comiterea infractiunii, unde pedeapsa este mai mica de 5 ani, accepta tratamentl voluntary, procurorul poate suspenda legal procedurile pana la terminarea tratamentuli;
cand susmentionatul tratament s-a terminat, procurorul poate cere curtii sa termine in mod conditionat procedurile legale
persoana care a fost condamnata la inchisoare poate fi transferata pentru tratament-decizia apartine curtii; dupa tratament curtea daca sa execute tratamentul sau nu.
In Polonia, programele primare de prevenire la tineri sunt predominante, si sunt
implementate in special in scoli. Programele promoveaza de obicei un stil de viata
sanatos, furnizand informatii generale despre subsatantele tranchilizante si consecintele
utilizarii lor, si dezvolta indemanarile psihologice ale tinerilor si copiilor. Studiile de
evaluare arata ca un nivel mai inalt de eficacitate este demonstrat de programe diferite
aplicate unor grupe deferite.
Precursori
Cum am mentionat mai sus, lista precedenta atasata a precursorilor a fost scoasa din
Hotararea din 29 Iulie 2005 privind combaterea dependentei de droguri, ca urmare a
integrarii Poloniei in Uniunea Europeana.
In prezent Hotararea se refera direct la Regulamentul 273/2004/EC cu privire la
precursori.
Totusi, productia, procesiunea precum si importul, exportul si circulatia precursorilor
necesita un permis, care ar trebui retinut tuturor acelora carora le-a fost acordat. Doar
precursorii standard pot circula. Retinerea precursorilor poate fi facuta doar de
farmacisti.
Controlul asupra precursorilor si problema permiselor aprtine Inspectiei Farmaceutice,
care este condusa de Inspectorul Frmaceutic General. Este un organ central al
administratiei guvernamentale supravegheat de Ministerul Sanatatii.
Prevederile Hotararii sus mentionate sunt implementate de un numar de Regulamente
ale Ministrului Sanatatii privind productia, procesiunea, importul, exportul si circulatia
drogurilor narcotice, substantelor psihotropice si precursorilor.
Activitatile infractionale care implica precursorii care sunt mentionate de Hotararea din
29 Iulie 2005 privind combaterea dependentei de droguri constituie un delict sau o
infractiune minora.(art.61,66 si 67).
Productia, procesiunea, importul, exportul, tranzitul, achizitia sau stocarea precursorilor,
in scopul producerii ilegale a drogurilor narcotice sau psihotropice, contrare prevederilor Hotararii, Regulamentelor 273/2004/EC si 111/2005/EC, este pedepsita cu
amenda si privare de libertate pana la maxim 5 ani(art.61).
Producerea , procesiunea, importul, exportul, tranzitul, achizitionarea sau stocarea
precursorilor, fara intentia de a produce droguri, contrar Hotararii, Regulamentelor
273/2004/EC si 111/2005/EC, este pedepsita cu amenda (art.66) calculata in rate zilnice,
preucum si pentru uzul si detinerea droguriJor. Amenda este aplicata de asemenea atunci
cand este o incalcare a obigatiei de a retine arata permisul pentru precursori prevazut de
lege, contrar Hotararii, Regulamentelor 273/2004/EC si lll/2005/EC(art.67).
Spalarea de bani si confiscarea
Activitatile de spalare de bani sunt prevazute de Hotararea din 16 Noiembrie 2000
privind lupta impotriva introducerii in circulatia financiara a valorilor provenite din
surse ilegale sau secrete, cu amendamentele ulterioare.
Inspectorul General al Dispozitiei Financiare-organul competent a se ocupa cu aceste
probleme-este responsabil pentru colectarea, stocarea, procesarea si analizarea
informatiilor privind orice tranzactie suspecta unde sunt indoieli rezonabile in a crede ca
sursele financiare provin din activitatile infractionale.
In concordanta cu regulile generale privind responsabilitatea infracionala formulate in
art.44 si 45 din Codul Penal, bunurile si veniturile care provin poate, chiar indirect, din
activitatile infractionale pot fi confiscate. Curtea, in fiecare caz, poate dispune o
asemenea confiscare si apoi Statul va detine aceste bunuri si venituri. Este o decizie
independenta a Curtii, ca o autoritate a Statului, de a decide in ce scop pot fi cheltuite
aceste profituri.
Aditional ,art.299, din Codul Penal(infractiunea de spalare de bani) prevede ca si in
cazul complicitatii la asemenea infractiune, bunurile si veniturile provenite din
infractiune sa fie confiscate, chiar daca ele nu apartin acuzatului. In mod exceptional, nu
sunt confisate cand pot fi returnate victimei sau altui subiect.
Link-uri
intregul text al legilor Poloneze poate fi gasit pe :
https://www.kbpn.gov.pl (toate textele legale referitoare la droguri, cateva in engleza)
https://www.prawo.lex.pl/
https://www.abc.com.pl/
Alte sit-uri utile:
https: //www.nyulawglobal. org/glabalex/Poland. htm(acesta este un ghid al tuturor
surselor importante ale legilor Poloneze, publice sau private, care pot fi gasite pe
internet)
https://www.ipin.edu.pl/ain(website al Institutului de Psihiatrie si Neurologie din
Warsaw, unde sunt prevazute toate aspectele dependentei de droguri, inclusiv cele
legale).
Referinte
Acest text a fost revizuit de Dl. Piotr Rakowski
Raportul National Anual Phare privind situatia drogurilor in Polonia, 2000
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1894
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved