Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Statistica


Sondajul de serii

Statistica

+ Font mai mare | - Font mai micSondajul de serii

In multe situatii unitatile colectivitatii generale alcatuiesc unitati complexe (familii, echipe, brigazi etc.). In practica metodei sondajului, unitatile complexe se numesc serii, de unde si denumirea de sondaje de serii. Sondajul poate fi organizat in asa fel incat sa se extraga spre studiu asemenea unitati complexe, urmand ca toate unitatile simple aferente ce apartin unitatilor complexe sa fie analizate.In acest tip de sondaj dispersia dintre serii () inlocuieste dispersia generala () din sondajul simplu, iar erorile de reprezentativitate calculate pe baza datelor unui sondaj de serii sunt mai mici sau cel mult egale cu erorile sondajului simplu ( deoarece ).

Esantionarea facandu-se pe baza de serii, esantionul este format dintr-un numar de serii notat cu r, iar in colectivitatea generala numarul seriilor se va nota cu R. Analog cu selectia tipica se vor elabora si formulele pentru selectia de serii, cu deosebirea ca in locul mediei dispersiilor de grupa se va folosi dispersia dintre grupe (serii), iar in locul volumului esantionului (n) se va folosi numarul seriilor din esantion (r) care este mult mai mic decat volumul esantionului, adica:, unde

Intrucat in formula erorii medii de reprezentativitate cu indice a sondajului de serii intervine dispersia dintre serii, acest procedeu se recomanda atunci cand dispersia respectiva este mica. Cu cat este mai mica dispersia dintre serii, cu atat este mai indicat procedeul de sondaj in serii. Acest lucru se intampla cand seria reproduce la scara redusa intreaga colectivitate.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1870
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved