Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

ErupȚii vulcanice

geografie+ Font mai mare | - Font mai micERUPȚII VULCANICE

1 Definiție

Fenomenul ieșirii magmei la suprafața este denumit erupție și are loc acolo unde scoarța terestra opune cea mai mica rezistența. Acest punct de rezistența redusa este reprezentat de crapaturile din scoarța sau de limitele dintre placile tectonice continentale (ex. vulcani din Indonezia, din Cercul de foc al Pacificului, sau vulcani din Islanda).Erupția vulcanului este īnsoțita de cutremure de pamānt, erupție de gaze, cenușa,bombe vulcanice (fragmente rupte din crater) și lava (vāscozitatea ei difera dupa reacția acida sau bazica a lavei) care se solidifica prin racire.

2 Clasificarea erupțiilor

Clasificarea erupțiilor vulcanice dupa mai multe criterii

1 Erupțiile vulcanice sunt de doua feluri:

erupția efuziva este o erupție vulcanica silențioasa, care scoate la suprafața lava bazaltica cu viteza mica (erupțiile vulcanului Kilauea din Hawaii sunt efuzive).

erupție exploziva este o erupție puternica a unui vulcan care arunca īn aer materia pe distanțe uriașe; lava e saraca īn silicat; poate fi foarte periculoasa pentru locuitorii aflați īn apropiere de locul erupției.


2 Dupa tipul de manifestare a erupției:

Tipul erupției vulcanice determina formarea structurii sau a conului care este construit și numai dupa aspectul lui se poate obține o informație cu privire la potențialul de hazard al unui vulcan.


v                  de tip islandic, cu erupții liniare de lave fluide, fara explozii

v                  de tip hawaian, cu erupții centrale liniștite de lave fluide

v                  de tip strombolian, cu erupții de lave fluide și explozii ritmice de gaze

v                  de tip vulcanian, cu erupții de lave vāscoase care, dupa consolidarea īn coșul vulcanic, vor fi expulzate sub forma de cenușa și bombe vulcanice prin explozii puternice ale gazelor

v                  de tip peleean, cu erupții de lava vāscoasa care se rifica de forma unui stālp

v                  de tip Bandai-San, la care exploziile sunt foarte puternice și arunca īn aer vechiul aparat vulcanic.

3Erupții liniștite

vulcanii scut: construiți de curgeri liniștite de lave dintr-un coș sau conducta centrala; prin racire lavele formeaza bazalte, rocile vulcanice cele mai comune. Cei mai mulți vulcani scut au origine oceanica, ei fiind īntālniti īn Islanda, Insulele Galįpagos și Insulele Hawaii. Ei sunt construiți īncepānd de la fundul oceanunlui, strat cu strat, pāna la elevații de mii de metri deasupra nivelului mārii.

erupții fisurale: īn unele zone cu vulcani de tip scut, lavele curg numai din fisuri lungi, formānd platouri extinse de lave. Astfel de platouri se īntālnesc īn Islanda, India și Statele Unite.

4 Erupții explozive

conuri compuse (stratovulcani): aceste conuri au sute de metri grosime, cu un profil concav și un coș central. Conurile compuse sunt stratificate, constānd din alternante de strate de produse piroclastice ejectate de vulcan īn timpul erupției cu curgeri de lave. Unele dintre cele mai frumose atracții turistice din lume sunt reprezentate de astfel de conuri, cum ar fi Muntele Vesuviu īn Italia, Muntele Fujiyama din Japonia, Muntele Rainier din Statele Unite etc.

caldera este un crater vulcanic mult mai larg decāt coșul care īl alimenteaza. Se poate forma prin dezintegrarea exploziva a vārfului unui vulcan, prin colapsul īn camera magmatica sau prin ambele mecanisme. Parcul Yellowstone ocupa cāteva caldere uriașe, iar īn Europa este binecunoscuta caldera formata dupa erupția din anul 79 A.D. a vulcanului Vesuviu.

domurile de lave sunt structuri vulcanice cu flancurile abrupte, rezultānd din erupția unei magme foarte vāscoase, cu conținut scazut de gaze.

conurile de cenușa sunt cele mai mici și mai numeroase conuri vulcanice. Sunt construite din material piroclastic de toate dimensiunile. Un astfel de con vulcanic, numit Paricutķn, a aparut peste noapte īn anul 1943 īn lanul de porumb al unui țaran Mexican.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 964
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved