Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

RESURSELE NATURALE ALE ROMANIEI

geografie+ Font mai mare | - Font mai micRESURSELE NATURALE ALE ROMANIEI

In raport cu structura, vechimea si caracteristicile reliefului Romaniei si ale scoartei terestre, se disting elemente ce definesc varietatea si bogatia resurselor de subsol.

Unitatea hercinica a Muntilor Macin dispune de resurse de minereu de cupru, de granit si calcare. Unitatea de orogen a Muntilor Carpati concentreaza cele mai mari resurse de minereuri feroase si neferoase.Minereurile de fier se exploateaza din Muntii Poiana Ruscai si din Muntii Aninei, iar manganul, din Depresiunea Vatra Dornei. Minereurile neferoase auro-argintifere sunt legate de vulcanism si se intalnesc in Muntii Gutai si in Muntii Metaliferi. Tot in aceste arii, se intalnesc si minereuri de cupru, plumb si zinc, iar in Muntii Maramuresului, Obcina Feredeu, Muntii Hasmas, Muntii Locvei, sunt prezente minereurile de cupru. Bauxita se extrage din Muntii Padurea Craiului.

Rocile de constructii constituie resurse naturale repartizate diferentiat pe teritoriul Romaniei: granit si bazalt, pe Valea Muresului si in Muntii Apuseni, bazalt, in Muntii Persani, andezit, in Muntii Oas-Gutai, in Muntii Apuseni si in Muntii Harghita, marmura, in Muntii Poiana Ruscai si in Muntii Rodnei, calcar, in Depresiunea Petrosani, in Depresiunea Hateg si pe Valea Bicazului, caolin, in Muntii Rodnei si in Muntii Harghitei, mica, pe Valea Lotrului.

Combustibilii minerali sunt legati de zonele sedimentare. Rezervele de carbuni sunt reprezentate prin huila, in depresiunea Petrosani si in Muntii Aninei, in timp ce carbunele brun este mai frecvent in Depresiunea Comanesti si in Depresiunea Brad.

In ceea ce priveste repartitia resurselor pe unitati de relief, se remarca varietatea si neuniformitatea distributiei spatiale a acestora, dupa cum urmeaza:

Depresiunea Colinara a Transilvaniei dispune de resurse insemnate de sare la

Ocna Sibiu, Ocna Dej, Praid, Sovata; de gaz metan, in Podisul Transilvaniei si de carbune brun, in Depresiunea Almaj.

Subcarpatii detin rezerve de sare, petrol si carbune in cele trei grupe, iar lignit numai in Subcarpatii sudici, pana la Valea Buzaului.

Dealurile si Campia de Vest dispun de carbune in Dealurile Oradei si ale Silvaniei, in Campia Logojului, dar si de petrol si gaze natural in Campia Timisului, Campia Crisurilor etc.

Dintre unitatile de platform extracarpatice, doar Podisul Moldovei este sarac in resurse de subsol, cu exceptia unor reserve de gaze natural la Gaiceana si Glavanesti, nisipuri cuartoase la Miorcani si Hudesti sau argila, in Podisul Barladului.

Podisul Getic este unitatea de relief cu o mare concentrare de petrol, gaze naturale si lignit in bazinul carbonifer Motru-Rovinari.

In Campia Romana, petrolul si gazele naturale se exploateaza atat la vest de Bucuresti, in sectorul Arges-Olt, cat si in Baraganul de Nord.

Platforma continental a Marii Negre este recunoscuta prin resursele de petrol si de gaze naturale.

Resursele de sol sunt reprezentate de terenurile arabile ce detin 2/3 din suprafata agricola, precum si de paduri, care formeaza putin peste un sfert din suprafata tarii, de pasuni si fanete, de rauri si lacuri cu apa dulce.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 11826
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved