CATEGORII DOCUMENTE |
Arheologie | Istorie | Personalitati | Stiinte politice |
Austria
1. Scurt istoric. Generalitati, particularitati
Existenta Republicii Austria a fost recunoscuta prin Tratatul de la Saint Germain en Laye semnat la data de 10 septembrie 1919 intre Austria si Aliatii din primul razboi mondial, ea fiind anexata Germaniei naziste in 1938. Aliatii au ocupat Austria la sfarsitul celui de al doilea razboi mondial si pana in 1955, cand tara si-a castigat independenta deplina sub conditia pastrarii neutralitatii. Totusi, dupa prabusirea comunismului in Europa de Est, Austria a devenit din ce in ce mai implicata in afacerile europene, iar in 1995 si 1999, Austria a aderat la Uniunea Europeana si respectiv la sistemul monetar euro.
Fiind situate in Alpi, vestul si sudul Austriei sunt renumite ca o destinatie a sporturilor de iarna. Cel mai inalt munte este Grossglockner, cu 3.798 m. Nordul si estul tarii sunt formate mai ales din terenuri deluroase. Principalele orase sunt capitala Viena situata pe Dunare, apoi Salzburg, Innsbruck, Graz si Linz.
Seful statului este presedintele, care este ales la fiecare 6 ani prin votul poporului. Presedintele desemneaza cancelarul, in mod normal liderul celui mai mare partid din parlament din urma alegerilor. Parlamentul austriac este format din doua camere, Bundesrat (consiliul federal), ce consista in 64 de reprezentanti ai statelor, in functie de populatie, si Nationalrat (consiliul national), care are 183 membri alesi prin vot direct.
2. Relatiile Austriei cu Uniunea Europeana
Austria, cu economia sa de piata bine dezvoltata si cu standardul sau inalt de viata, este in legatura stransa cu alte economii din Uniunea Europeana, in special cu cea germana. Statutul de membra a UE a adus un val de investitori straini atrasi de accesul Austriei la piata unita europeana si de apropierea de economiile aspirante la UE. Pe de alta parte, cresterea economica inceata a UE a influentat si economia austriaca: rata de crestere in 2002 de 1,4%, in 2003 de 0,8% respectiv in 2004 de 1,9% iar in 2005 de 2,2%. Produsul Intern Brut a fost in anul 2005 de 5,1 miliarde Euro, iar cel pe cap de locuitor in 2005 de 27.930 Euro
Odata cu prabusirea Uniunii Sovietice in toamna anului 1989, atuul austriac - pozitia sa la granita dintre cele doua Europe - a disparut. Ramanea deci sa se ancoreze in Uniunea Europeana.
La 12 iunie 1994, a avut loc un referendum "pro" sau "contra" aderarii. Participarea a fost foarte ridicata (81,27% din alegatorii inscrisi). Contrar sondajelor ce anuntau fie o slaba victorie, fie infrangerea acceptarii aderarii, aceasta obtine un succes masiv (66,39% din voturile exprimate, fata de 33,61% pentru refuz).
In 2000, raporturile dintre Austria si Uniunea Europeana au trecut printr-o criza grava: "Afacerea" Haider. Aceasta criza a fost provocata, in urma alegerilor din Austria, de intrarea in guvern a Partidului FPO de extrema dreapata, condus de Jorg Haider, care, in mai multe randuri, si-a exprimat admiratia fata de Germania hitlerista. Cei 14 parteneri europeni ai Austriei, socati, au izolat-o. Criza s-a agravat rapid: pentru opinia publica austriaca, guvernul a aparut in urma unor alegeri perfect democratice.
In septembrie 2000, un Comitet de trei "intelepti", constituit printr-un acord intre Uniunea Europeana si Austria, a fost insarcinat sa verifice daca Austria e in regula cu obligatiile europene. In urma acestor verificari Austria a fost absolvita de orice "vina" iar masurile de izolare au fost ridicate. Criza s-a incheiat cu bine in cele din urma, dar intrebarile de fond au ramas: "libertatea democratica" a statelor membre este "limitata"? Uniunea are dreptul sa aduca pe "calea cea buna" un stat care se comporta "gresit"? Articolele 6 si 7 din Tratatul UE, Tratatele Consolidate, tind sa schiteze un inceput de raspuns.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 923
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved