Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Cipru

Stiinte politice



+ Font mai mare | - Font mai mic



Cipru

Numele tarii: Republica Cipru;

Amplasare geografica: in estul mijlociu, insule in Marea Mediterana la sud de Turcia;



Statele invecinate: Turcia, Grecia, Siria;

Suprafata tarii: 9.250 km ( 3.355 Km se afla in zona turco-cipriota);

Populatia tarii: 705.500 locuitori (2002), 70% populatie urbana si 30% rurala;

Limba oficiala: greaca si turca;

Forma de guvernamant: republica;

Capitala tarii: Nicosia, cu o populatie de aprox. 272.700 locuitori;

Orase majore: Limassol, Larnaca, Paphos, Kyrenia;

Diviziuni administrative: 6 districte;

Moneda nationala: in zona greaca lira cipriota - cyprus pound, in zona turceasca lira turceasca;

Puterea executiva: seful statului si conducatorul guvernului, presedintele este ales prin vot popular pentru un mandat de cinci ani; postul de vicepresedinte este rezervat unui reprezentant din zona cipriota turceasca si nu exista prim-ministru;

Puterea legislativa: zona greceasca - Camera Reprezentantilor unicamerala (80 locuri: 56 pentru cipriotii greci, 24 pentru cei turci; membrii sunt alesi pe cinci ani prin vot popular, pentru cei peste 18 ani); exista un Comitet special pentru UE si Afaceri Externe, ce consista din 19 membri; Parlamentul, ca autoritate legislativa suprema, are ultimul cuvant in problemele legislative si bugetare.

Puterea judecatoreasca: Curtea Suprema (judecatorii sunt numiti    de presedinte si de vicepresedinte);

Dispute internationale: ostilitatile din 1974 care au impartit insula in cele doua parti au condus la formarea unei zone tampon controlata de Natiunile Unite.

Cipru este a III-a dintre cele mai mari insule din Marea Mediteraneana, situata in partea de est. Este o intersectie intre Europa, Asia si Africa si joaca rolul unui pod. Si-a castigat independenta de Marea Britanie in 1960, fiind prevazuta o structura bicomunala si o existenta linistita a celor 2 comunitati, cu 80% greci ciprioti si 20% turci ciprioti. Cu toate acestea in 1963 a izbucnit o criza politica si violente inter-comunale, care au avut ca rezultat in 1974 o despartire de facto. In 1974, un atentat sponsorizat de greci prin care s-a incercat indepartarea guvernului Makarios, a fost intampinat de interventia militara din partea Turciei care a ajuns curand dupa aceea sa controleze 40% din insula cu cca. 30.000 de militari turci. In 1983 partea turceasca s-a declarat "Republica turceasca a Ciprului de Nord" care este insa recunoscuta doar de Turcia. Desi s-au facut eforturi de a pune Cipru sub auspiciul Natiunilor Unite pana in prezent, tara a ramas impartita.

In ianuarie 2002 au inceput tratativele mediate de Natiunile Unite pentru a se gasi o modalitate pasnica de convietuire. Cu toate acestea, barierele de trecere si cea din sud au fost ridicate din aprilie 2003 pentru turcii si grecii ciprioti.

Relatiile UE - Cipru

UE si Cipru au semnat un Acord de Asociere in decembrie 1972, care a fost completat de un protocol, concluzionat in 1987 prin "Constitutia, baza legala pentru relatiile Cipru - UE". Un Comitet Parlamentar Comun, constituit din membri ai Parlamentului European si din Camera Reprezentantilor din Cipru, a fost alcatuit in 1991 si care se intalnesc de 2 ori pe an. Cipru mai beneficiaza de masuri regionale sub programul MEDA (principalul instrument al UE pentru implementarea parteneriatului Euro - Mediteranean).

Republica Cipru a aplicat pentru a deveni membru in iulie 1990. In 1993, Comisia a concluzionat ca aplicatia a fost facuta in numele intregii insule. Pe 6 martie 1995, Concluzia Consiliului de Afaceri Generale a confirmat potrivirea Ciprului pentru integrare si a stabilit ca negocierile de accesiune vor incepe in 6 luni dupa incheierea Conferintei Interguvernamentale (IGC). Consiliul European de la Luxemburg (1997) a confirmat ca negocierile vor incepe in primavara 1998, ceea ce s-a si intamplat (30 martie 1998). Negocieri substantiale de accesiune au avut loc si in noiembrie 1998 si au fost concluzionate la Copenhaga in 2002. Acestea includeau 29 de capitole sectoriale, ultimul Raport fiind publicat in 9 octombrie 2002.

Consiliul European in Bruxelles din martie 2003 a regretat ca eforturile cu Secretarul General al Natiunilor Unite in vederea unei intelegeri in problema Ciprului au cazut, ca urmare a pozitiei liderului turcilor ciprioti. Un protocol special este atasat Tratatului de Accesiune, prin care se prevede ca in absenta unei intelegeri, aplicatia pentru accesiune va fi suspendata pentru partea de nord a insulei.

Sprijinul financiar

Pe o perioada de 22 ani (1978 - 1999) au existat 4 protocoale de cooperare financiara, 210 milioane euro fiind disponibile: - 152 milioane euro imprumuturi, 51 milioane euro finantari, 7 milioane euro capital de risc.

Din 2000, ajutorul de pre-accesiune este disponibil Ciprului, cu o valoare de 57 milioane euro pentru o perioada de 5 ani. Tot in 2000,     9 milioane au fost impartite pentru:

proiecte de armonizare: 5 milioane euro;

proiecte bi-comunale: 3 milioane euro;

- co-finantarea Ciprului pentru participarea in programe educationale: 1 milion euro.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 850
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved