CATEGORII DOCUMENTE |
Arheologie | Istorie | Personalitati | Stiinte politice |
Functionarea Guvernului
Sectiunea I Functiile si actele Guvernului
Potrivit Constitutiei, Guvernul asigura realizarea politicii interne si externe a tarii. In acest scop Guvernul dispune de numeroase si variate atributii pe plan guvernamental si administrativ, in domeniu legislativ si financiar. Acest sistem al atributiilor si drepturilor Guvernului sunt necesare pentru indeplinira optima a functiilor Guvernului, pentru realizarea optima a programului de guvernare, functii reglementate de Legea 90/2001.
Astfel, Guvernul indeplineste cinci functii esentiale, functia de strategie, prin care se asigura elaborarea strategiei de punere in aplicare a programului de guvernare, functia de reglementare, prin care se asigura elaborarea cadrului normativ si institutional necesar in vederea realizarii obiectivelor strategice, functia de administrare a proprieatii statului, prin care se asigura administrarea proprieatii publice si private a statului, precum si gestionarea serviciilor pentru care statul este responsabil, functia de reprezentare, prin care se asigura, in numele statului roman, reprezentarea pe plan intern si extern si functia de autoritate de stat, prin care se asigura urmarirea si controlul aplicarii si respectarii reglementarilor in domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale, precum si in domeniile economic si social si al functionarii institutiilor si organismelor care isi desfasoara activitatea in subordinea sau sub autoritatea Guvernului .
In exercitarea atributiunilor sale, Guvernul adopta, pe baza si in vederea executarii legilor acte normative de reglementare a relatiilor sociale in diverse domenii de activitate, precum si acte cu caracter individual, prin care se aplica dispozitiilor legale la diferite cazuri concrete. Astfel, Guvernul Romaniei adopta hotarari si ordonante . Hotararile se emit pentru organizarea executarii legilor, iar ordonantele se emit in temeiul unei legi speciale de abilitare, in limitele si conditiile prevazute de aceasta ori in situatii extraordinare.
Hotararea este actul juridic potrivit caruia Guvernul isi exercita rolul sau de a asigura conform programului de guvernare aprobat de Parlament, realizarea politicii interne si externe si exercitarea conducerii generale a administratiei publice.Hotararile sunt adoptate de Guvern atunci cand executarea optima a legilor adoptate de Parlament, reclama stabilirea de masuri sau a unor reguli subsecvente, care sa asigure corecta lor aplicare.
Hotararea reprezinta, prin excelenta, actul prin care Guvernul isi exercita rolul constitutional privind conducerea generala a administratiei publice. Prin hotarare se reglementeaza, asadar, relatiile sociale care sunt prin natura lor inferioare ca importanta fata de cele reglementate prin lege. Hotararea nu poate fi decat "secundum legem", reprezentand competenta originara a Guvernului. Adoptarea hotararii este lasata la optiunea Guvernului, cu exceptia cazurilor cand, prin lege, Guvernul este obligat prin lege sa emita o hotarare. Nu trebuie totusi inteles ca pentru emiterea hotararilor este necesar ca legea sa contina o norma de trimitere. Asadar, in adoptarea hotararilor, Guvernul are o anumita independenta, care este ingradita numai de lege, pentru ca acolo unde legea nu dispune, nici Guvernul nu poate hotari .
Hotararile Guvernului sunt acte administrative si pot avea caracter normativ sau individual, insa, ceea ce caracterizeaza hotararile este, ca ele nu pot contine norme primare. Aceste acte ale Guvernului pot fi atacate in contencios administrativ, normele contenciosului administrativ fiind aplicabile in regimul hotararilor emise de Guvernul Romaniei.
In ceea ce priveste ordonantele emise de Guvern, prezentarea lor implica o abordare mai ampla, determinata de caracterul lor specific de acte administrative de autoritate adoptate pe baza unei delegari legislative, acordate de Parlament si, in anumite conditii, fara abilitarea prealabila a Parlamentului. Adoptarea de ordonante de catre Guvern, in conditiile delegarii legislative prin intermediul unei legi de abilitare sau a delegarii legislative constitutionale, reprezinta un capitol important al relatiilor dinte Parlament si Guvern, fiind reglementata expres de Constitutie, prin art 115.
Hotararile si ordonantele Guvernului se adopta la propunerea membrilor sai sau a celorlalti conducatori ai autoritatilor administratiei publice centrale de specialitate, care nu sunt membrii ai Guvernului, ori a autoritatilor publice judetene si a municipiului Bucuresti, prin intermediul Ministerului Administratiei si Internelor. Aceste acte se semneaza de primul-ministru, se contrasemneaza de ministrii care au obligatia punerii lor in executare si se publica in Monitorul Oficial, nepublicarea avand ca efect inexistenta actului, singura exceptie constituind-o hotararile cu caracter militar .
Sectiunea a II Atributiile Guvernului
Atributiile Guvernului, reglementate de Constitutie si lege, acopera o serie de domenii esentiale pentru buna organizare a statului roman, de adoptare si executare a legilor, de reprezentare a statului roman pe plan international. Daca prevederile Constitutiei schiteaza doar, principalele atributii ale Guvernului, Legea nr.90/2001 prevede mai in detaliu aceste atributii, subsumandu-le, de fapt, rolului consacrat de dispozitiile constututionale si functiilor ce ii revin Guvernului ca organ al puterii executive.
Astfel, Guvernul are atributii privind administratia publica, privind activitatea normativa, in domeniul economico-social si al apararii nationale, atributii in domeniul relatiilor internationale, precum si o serie de alte atributii, care accentueaza rolul important pe care il ocupa Guvernul in sistemul institutional al statului roman. In acest sistem al atributiunilor Guvernului, cele mai importante sunt prevederile conform carora Guvernul exercita conducerea generala a administratiei publice, initiaza proiecte de lege, pe care le supune spre adoptare Parlamentului, emite hotarari pentru organizarea executarii legilor si ordonante, in conditiile delegarii legislative, aproba strategiile si programele de dezvoltare economica a tarii, asigura realizarea politicii externe a tarii, negociaza tratatele, acordurile si conventiile internationale care angajeaza statul roman, asigura apararea ordinii de drept a linistii publice si sigurantei cetatenilor sau acorda, retrage si aproba renuntarea la cetatenia romana.
Sectiunea a III-a Functionarea Guvernului
Fiind o autoritate a administratiei publice centrale cu structura colegiala, Guvernul isi desfasoara activitatea in sedinte, prin intrunirea majoritati persoanelor care il compun. Guvernul se intrunesde in sedinta saptamanal sau ori de cate ori este necesar, iar aceste sedinte sunt convocate si conduse de catre primul-ministru. In cadrul acestor sedinte se dezbat probleme ale politicii externe, precum si probleme privind conducerea generala a administratiei publice. Dupa dezbaterea acestor probleme se adopta masurile corespunzatoare. In acest sens, Guvernul adopta hotarari si ordonante, in prezenta a jumatate plus unul din membrii sai. Adoptarea unui act de catre Guvern se face prin consensul majoritatii simple a celor prezenti, dar nu mai putin de o treime din numarul total al membrilor Guvernului. In cazul in care nu se obtine consensul, in urma votului deschis, solutia este decisa de primul-ministru.
La sedintele Guvernului pot participa, pe langa membrii acestuia, si alte persoane. Astfel pot participa, in calitate de invitati, conducatorii organelor de specialitate din subordinea Guvernului ori ai ministerelor sau ai unor autoritati administrative autunome, precum si orice alte persoane a caror prezenta este considerata utila, la solicitarea primului-ministru. Aceste persoane au un rol consultativ, neavand drept de vot, singurii care iau decizii fiind membrii Guvernului.
La sedintele Guvernului in care se dezbat probleme de interes national privind politica externa, apararea tarii si asigurarea ordinii publice, precum si in alte situatii, la cerea primului-ministru, poate participa si Presedintele Romaniei. Aceste sedinte sunt prezidate chiar de seful statului, acesta inlocuindu-l la conducerea sedintei pe primul-ministru. Presedintele Romaniei nu are insa drept de vot la adoptarea hotararilor sau a ordonantelor, deoarece nu are calitatea de membru al Guvernului, calitate necesara pentru dreptul de vot in cadrul acestor sedinte.
Sectiunea a IV-a Aparatul de lucru al Guvernului
Constitutia nu face referire la organizarea interna a Guvernului, aceasta fiind lasata in sarcina reglementarilor legale. Astfel Legea nr. 90/2001, statueaza ca aparatul de lucru al Guvernului este alcatuit din Cancelaria primului-ministru, Secretariatul General al Guvernului, departamente si alte asemenea structuri organizatorice cu atributii specifice stabilite prin hotarari ale Guvernului.
Cancelaria primului-ministru este structura interna a Guvernului, cu personalitate juridica si coordonata direct de primul-ministru. Cancelaria este condusa de seful cancelariei, care are rang de ministru si calitatea de ordonator principal de credite, organizarea si functionarea acesteia fiind aprobate prin decizie a primului-ministru. In exercitarea atributiilor care ii revin, seful Cancelariei emite ordine si instructiuni, in conditiile legii. Conducerea compartimentelor din cadrul Cancelarie primului-ministru se asigura, dupa caz, de personal cu functii de conducere sau de demnitari. Personalului Cancelariei nu i se aplica prevederile privind Statutul functionarilor publici.
Cancelaria primului-ministru preia o serie din atributiunile primului-ministru, primul-ministru coordonand prin intermediul Cancelariei o serie de domenii esentiale pentru activitatea Guvernului. Aceasta face din Cancelarie un organism important al Guvernului care eficientizeaza activitatea primului-ministru si, deci, activitatea Guvernului. Un aspect care evidentiaza rolul Cancelariei este faptul ca din structura Cancelariei face parte si aparatul ministrului-delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea implementarii acquis-ul comunitar.
Fiind un organ colegial, Guvernul isi desfasoara activitatea numai in sedintele acestuia, dar, pentru a fi tinute aceste sedinte si pentru transmiterea catre organele administratiei publice si catre particulari a celor hotarate in sedintele de Guvern, acesta are un aparat propriu, numit Secretariat General. Secretariatul General al Guvernului asigura derularea operatiunilor tehnice aferente actelor de guvernare, rezolvarea problemelor organizatorice, juridice, economice si tehnice ale activitatii Guvernului, precum si reprezentarea Guvernului in fata instantelor de judecata. Astfel, Secretariatul General are functii diverse, cum ar fi functia de autoritate, functia de reglementare, de reprezentare a Guvernului sau de administrare a bunurilor proprietate publica sau privata din patrimoniul Guvernului.
Secretariatul General al Guvernului este condus de ministrul pentru coordonarea Secretariatului General, ajutat de unul sau mai multi secretari de stat si subsecretari de stat, numiti prin decizie a primului-ministru. Structura organizatorica a Secretariatului Genaral al Guvernului se aproba prin decizie a primului-ministru. Atributiile, sarcinile si raspunderile personalului incadrat la Secretariatul General se stabilesc prin fisa postului, elaborata in conformitate cu regulamentul de organizare si functionare.
Aparatul de lucru al Guvernului Romaniei cuprinde si o serie de departamente si alte asemenea structuri organizatorice cu atributii specifice, care sunt stabilite prin hotarare a Guvernului. Intre aceste departamente un loc aparte il ocupa Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul. Acest Departament este unicul departament cu personalitate juridica si care este condus de un ministru-delegat pentru relatia cu Parlamentul. Toate celelalte departamente sunt structuri organizatorice fara personalitate juridica si fara unitati in subordine, subordonate primului-ministru.
Lege nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor, publicata in Monitorul Oficial nr. 164 din 2 aprilie 2001, art. 1. alin (5)
Prisacaru, Valentin - Tratat de drept administrativ roman - partea generala - (editia a III-a, revazuta si adaugita de autor), Ed. Lumina Lex, 2002, pag. 78
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 904
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved