Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Cooperare internationala

Stiinte politice



+ Font mai mare | - Font mai mic



Cooperare internationala

1 Prezentare Generala

CONVENTII IN DOMENIUL CORUPTIEI

Romania a ratificat Conventia penala a Consiliului Europei privind coruptia, la 30 ianuarie 2002, cu 6 luni inainte de intrarea in vigoare a prevederilor conventiei, la 1 iulie 2002. Pana in luna mai 2003, doar 4 din cele 15 state membre UE ratificasera aceasta conventie. Tot in anul 2002 a fost ratificata Conventia civila europeana privind combaterea coruptiei, tratat european pe care doar doua state membre UE il ratificasera pana in luna mai 2003. In anul 2002 a fost ratificata si Conventia europeana privind spalarea banilor, cercetarea, depistarea si confiscarea produselor infractiunii.



Conventiile ONU, in care se evidentiaza legaturile dintre coruptie, crima organizata si finantarea terorismului, respectiv cele privind combaterea finantarii terorismului si crima organizata transnationala impreuna cu Protocoalele aditionale au fost ratificat in cursul anului 2002, iar legea nationala pentru combaterea crimei organizate transnationale, numarul 39 a fost adoptata in ianuarie 2003, cu 8 luni inainte ca tratatul international sa intre in vigoare, in luna septembrie 2003.

Participand activ inca din 2001 la lucrarile Comitetului Ad-Hoc si promovand, prin adoptarea Declaratiei de la Bucuresti a tarilor din Sud Estul Europei, necesitatea adoptarii unui document cadru care sa abordeze la nivel global problematica luptei impotriva coruptiei, in 2004, prin legea nr. 364/2004, Romania a ratificat Conventiei ONU impotriva coruptiei (Merida, 2001).

Treptat Romania a castigat un rol major in cadrul cooperarii regionale: este membru fondator al GRECO, iar din luna aprilie 2004 a preluat presedentia SEECP, a semnat, in premiera, Memorandumul de Intelegere privind proiectul pilot de lupta impotriva coruptiei cu OECD, a participat la organizarea Forumului Global Anticoruptie III, Seul.

Romania este un actor activ in cadrul relatiilor internationale in calitate de membru fondator al Grupului de State Europene de Lupta impotriva Coruptiei - GRECO. Totodata, detine un rol important in Initiativa Anticoruptie a Pactului de Stabilitate, a initiat colaborarea cu OECD in domeniul combaterii coruptiei si a semnat in luna martie 2003, Declaratia comuna privind lupta impotriva coruptiei si Memorandumul de Intelegere privind proiectul pilot de lupta impotriva coruptiei si constituirea la Bucuresti a Centrului OECD de informare si documentare. De asemenea, Romania prin Ministerul Justitiei, a avut statutul de membru permanent al Comitetului International de Organizare a Forumului Global Anticoruptie III, Seul, Coreea, care a asigurat un sprijin politic consistent in cadrul procesului de elaborare a Conventei ONU impotriva coruptiei. Treptat Romania a castigat un rol major in cadrul cooperarii regionale, iar din luna aprilie 2004 a preluat presedentia SEECP. In aceasta calitate Romania intentioneaza sa promoveze o agenda dedicata implementarii strategiilor regionale de prevenire si combatere a coruptiei si criminalitatii organizate.

2 Consiliul Europei.

CONVENTIA PENALA A CONSILIULUI EUROPEI PRIVIND CORUPTIA

Conventia penala privind coruptia a Consiliului Europei reglementeaza obligativitatea adoptarii de masuri legislative adecvate de catre statele semnatare pentru incriminarea faptelor de coruptie activa, respectiv pasiva savarsite de functionarii publici nationali, membrii adunarilor publice nationale, functionarii publici straini, membrii adunarilor publice straine, in sectorul privat, de catre functionarii internationali, membrilor adunarilor parlamentare, a judecatorilor si agentilor curtilor internationale.

De asemenea, se mai prevede necesitatea incriminarii faptelor de trafic de influenta, spalarea produselor obtinute din infractiunile de coruptie, infractiunilor contabile si a instituirii raspunderii penale a persoanei juridice pentru faptele de coruptie.

Conventia stabileste necesitatea adoptarii unor sanctiuni si masuri efective, proportionale si descurajatoare, inclusiv masuri privind confiscarea produselor infractiunii.

Grupul Statelor impotriva Coruptiei (GRECO) asigura urmarirea punerii in aplicare a conventiei de catre statele semnatare.

3 OECD

Stadiul cooperarii Romaniei cu OECD si contextul adoptarii Declaratiei comune dintre Romania si OECD privind cooperarea in domeniul combaterii coruptiei

In perioada 2001-2004 procesul de cooperare dintre Romania si OECD a cunoscut o dinamica fara precenent

Reluarea demersurilor pentru aderarea deplina a Romaniei la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) a constituit un obiectiv major de politica externa a Romaniei, fiind totodata un proces complementar si premergator celui de integrare in Uniunea Europeana.

Rezultatele cooperarii Romaniei cu OECD s-au concretizat prin semnarea, la initiativa Guvernului Romaniei, a Declaratiei comune dintre Romania si OECD privind cooperarea in combaterea coruptiei, cat si Memorandumul de Intelegere privind ,,Proiectul Pilot de lupta impotriva coruptiei" (17 - 18 martie 2003, Bucuresti).

Prin Declaratia comuna, au fost stabilite coordonate clare de cooperare bilaterala dintre Romania si OECD, vizand, pe de o parte, dezvoltarea unui Proiect Pilot Anticoruptie, iar pe de alta parte, evaluarea obiectiva a stadiului de implementare a legislatiei in domeniu, precum si elaborarea unui plan real si credibil de actiune pentru diminuarea fenomenului de coruptie.

4 FORUMUL GLOBAL DE LUPTA IMPOTRIVA CORUPTIEI

Primul Forum Global de lupta impotriva coruptiei a avut fost lansat de Statele Unite si a avut loc intre 24 si 26 februarie 1999 la Washington. Invitati din 90 de tari au incercat sa examineze cauzele coruptiei si practicile de prevenire si de lupta impotriva ei. Cu acest prilej au fost elaborate principii directoare de lupta impotriva coruptiei si de salvgardare a integritatii, cu referire speciala la domeniile justitiei si sigurantei.

Al doilea Forum Global a fost gazduit de guvernul olandez la Haga in perioada 28-31 mai 2001. Scopul acestei conferinte a fost, conform declaratiei finale prevenirea si combaterea coruptiei si promovarea integritatii in guvern si in societate pe fondul extinderii acestui fenomen. Implicarea societatii civile, a sectorului privat si a mass-media a fost considerata o necesitate.

Al treilea Forum Global de lupta impotriva coruptiei a fost tinut la Seul, intre 28 si 31 mai 2003 impreuna cu a XI-a Conferinta Internationala Anticoruptie. Romania a fost un participant activ la aceasta conferinta, asigurand, de altfel, impreuna cu SUA, si prezidiul primei mese rotunde. Avand in vedere si experienta primelor doua foruri, prin aceasta manifestare s-a incercat sa se stabileasca noi mijloace de combaterea coruptiei si, de asemenea, solutii practice. Declaratia finala a inclus o prezentare a problemelor curente cat si un plan de actiune cuprinzand principii generale si masuri la nivel national si international.

Al patrulea Forum Global de lupta impotriva coruptiei a avut loc in perioada 7-10 iunie 2005, in Brazilia, la Brasil. Conferinta a pus accentul pe importanta semnarii si implementarii Conventiei ONU impotriva coruptiei, pe necesitatea continuei imbunatatiri si intensificari a unor mecanisme suplimentare privitoare la conventiile internationale in vigoare privind coruptia si de asemenea a incurajat guvernele participante sa promoveze cooperarea privind extradarea, asistenta legala reciproca si recuperarea si returnarea bunurilor provenite din savarsirea de infractiuni.

Al cincilea Forum Global a avut loc in perioada 2-5 aprilie 2007, la Johannesburg, Africa de Sud. Temele discutate in cadrul acestei conferinte au fost urmatoarele: consolidarea actiunilor in vederea implementarii masurilor anticoruptie; aplicarea legii: masuri operationale, practice si efective si legislatie in vederea combaterii coruptiei, a criminalitatii organizate, in special spalarea banilor; masuri preventive: un sistem national integrat.

5 PACTUL DE STABILITATE PENTRU EUROPA DE SUD EST

Initiativa Anticoruptie a Pactului de Stabilitate

Secretariatul Regional al Biroului de Legatura

Initiativa Anticoruptie a Pactului de Stabilitate a fost adoptata la Sarajevo in februarie 2000 avand ca obiectiv abordarea uneia dintre cele mai grave amenintari la adresa procesului de reparare si dezvoltare a tarilor din sud estul Europei. Initiativa Anticoruptie a Pactului de Stabilitate asigura o abordare multidisciplinara a luptei impotriva coruptiei, abordand aspecte precum: adoptarea instrumentelor legale internationale, promovarea bunei guvernari, consolidarea statului de drept, promovarea transparentei si integritatii in domeniul afacerilor, precum si dezvoltarea unei societati civile active. Totodata, confera tuturor partenerilor sai un cadru general pentru coordonarea, optimizarea eforturilor si dialogul permanent cu comunitatea donatorilor.

Recent infiintatul Secretariat Regional al Biroului de Legatura de la Sarajevo va juca un rol important in asumarea de catre tarile din regiune a responsabilitatilor pentru activitatile anticoruptie.

SPOC-Initiativa Pactului de Stabilitate pentru Combaterea Criminalitatii Organizate

La 16 iulie 2003, a fost semnat Acordul dintre Romania si Biroul Coordonatorului Special al Pactului de Stabilitate privind deschiderea la Bucuresti a Initiativei pentru Combaterea Criminalitatii Organizate in Europa de Sud-Est (SPOC) care are ca obiectiv general facilitarea dialogului si cooperarii dintre autoritatile locale, agentiile regionale si internationale specializate in combaterea criminalitatii organizate.

Obiectivele SPOC vizeaza consolidarea capacitatii de combatere a criminalitatii organizate in conformitate cu standardele acceptate pe plan international si la nivelul Comunitatii Europene.

Prin infiintarea SPOC se urmareste obtinerea urmatoarelor rezultate:elaborarea si implementarea unor politici si strategii nationale eficiente in domeniu, crearea unor mecanisme multidisciplinare de coordonare la nivel national, armonizarea legislatiei cu documentele internationale si europene, cooperarea inter-institutionala precum si la nivel international si regional.

6 CENTRUL REGIONAL S.E.C.I. pentru COMBATEREA CRIMINALITATII TRANSFRONTALIERE

https://www.secicenter.org

Obiectivele S.E.C.I.

Initiativa de Cooperare Sud-Est Europeana, initiata de S.U.A. prin bunele oficii ale ambasadorului Schifter, a fost constituita in data de 6 decembrie 1996 prin semnarea unei "Declaratii de Intentii ' de catre 11 state din Sud-Estul Europei: Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Macedonia, Grecia, Ungaria, Moldova, Romania, Turcia , Croatia si Slovenia.

Obiectivul SECI este de a consolida stabilitatea regionala prin dezvoltarea cooperarii in domeniul economic si in cel al protectiei mediului , in special prin implicarea sectorului privat in aceste activitati. SECI isi propune sa interactioneze cu alte initiative de cooperare din SE Europei, inclusiv cu cele promovate de UE.

In cadrul SECI functioneaza urmatoarele centre:

"Centrul pentru Combaterea Criminalitatii Transfrontaliere" - sediul in Bucuresti-

"Centrul de Pregatire, Promovare, Arbitrare si Mediere Comerciala"-sediul in Ljubljana-

"Centrul de Informare si Centralizare a Datelor in Domeniul Afacerilor", BICC -sediul in Thessaloniki.

Centrul regional al SECI pentru Combaterea Criminalitatii Transfrontaliere

SECI s-a angajat in lupta impotriva problemelor serioase pe care le implica criminalitatea tranfrontaliera, in special criminalitatea organizata in SE Europei. Prin infiintarea "Centrului Regional de Combatere a Criminalitatii Transfrontaliere" cu sediul in Bucuresti, SECI promoveaza cooperarea regionala a celor 11 state pentru identificarea, arestarea si sanctionarea infractorilor care opereaza in aceasta regiune. SECI lucreaza in cooperare cu Pactul de Stabilitate si alte organizatii si institutii internationale pentru a aborda in mod adecvat problemele criminalitatii.

CONVENTIA CIVILA A CONSILIULUI EUROPEI ASUPRA CORUPTIEI

Conventia civila asupra coruptiei a fost elaborata de Grupul de State Impotriva Coruptiei (GRECO), ca urmare a mandatului primit de acesta din partea Comitetului Ministrilor din cadrul Consiliului Europei.

Conventia contine o definitie a coruptiei si prevede obligatia Statelor parti de a prevedea in dreptul lor intern mijloace eficiente in favoarea persoanelor care au suferit o paguba rezultand dintr-un act de coruptie, pentru a obtine reparatia integrala a prejudiciului - indiferent de natura acestuia - patrimoniala sau nepatrimoniala - inclusiv reparatii pentru castigul nerealizat. Conventia prevede, de asemenea, obligatia statelor parti de a prevedea in dreptul lor intern responsabilitatea statului pentru actele de coruptie savarsite de functionarii sai, precum si masuri de protectie a salariatilor care denunta actele de coruptie.

O alta dimensiune importanta a Conventiei civile asupra coruptiei este constituita din prevederile referitoare la cooperarea internationala a statelor parti in procedurile civile in cauzele de coruptie, mai ales in ce priveste notificarea actelor, obtinerea de probe in strainatate, recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti emise in strainatate.

Grupul de state impotriva coruptiei (GRECO) asigura continuitatea punerii in aplicare a conventiei de catre parti.

7 SEECP - Procesul de Cooperare Sud Est Europeana

Istoric si principii: Procesul de cooperare sud est europeana este o structura neinstitutionala de cooperare regionala. A fost creat in 1996, cand Bulgaria a organizat o reunuine a ministrilor de externe ain vederea initierii bazei unui forum de cooperare in Balcani.

SEECP poate fi considerat succesorul cooperaarii din regiunea balcanica, initiata de Nicolae Titulescu in perioada dintre cele doua razboaie mondiale, sa materialiozata prin adoptarea Acordului Balcanic in 1934 si continuata dupa cel de al doilea razboi mondial sub forma Conferintei ministrilor de externe din albania, Grecia, Iugoslavia, Romania si Turicia.

State Participante: Albania, Bulgaria, Grecia, FYROM, Romania, Serbia si Montenegro, Turcia, state fondatoare, Bosnia si Hertegovina (Februarie 2001); Croatia a avut statut de observator, dar in perioada presedintiei romine la SEECP 2004-2005 a semnat Charta de la Bucuresti de Buna Vecinatate, Stabilitate si Securitate si Cooperare in sud estul Europei; Republica Moldova a solicitat statut de observator.

8 GRECO

In perioada 28 iunie-2 iulie 2004, Grupul de State impotriva Coruptiei GRECO-mecanismul Consiliului Europei de evaluare si monitorizare a modului in care principiile generale privind prevenirea si combaterea coruptiei sunt respectate si a modului de implementare a instrumentelor internationale legale adoptate ca urmare a Planului de actiune impotriva Coruptiei-a adoptate raportul de ervaluare privind modul de indeplinire de catre Romania a recomandarilor GRECO din cadrul primei runde de evaluare.

Prin intermediul Grupului de experti in lupta impotriva coruptiei, Consiliul Europei a facut Romaniei 13 recomandari referitoare la reformele necesare in acest domeniu. Raspunzand la Recomandarile GRECO, Romania a pregatit si a trimis materialele care dovedesc evolutiile legislative si institutionale si modul de implementare a strategiilor nationale. Din cele 13 recomandari, au fost apreciate ca indeplinite satisfacator 12, ultima, referitoare la restrangerea categoriei persoanelor care se bucura de imunitate penala sa fie considerata doar partial indeplinita. Printre masurile legislative adoptate de Romania, in ultimii doi ani, Consiliul Europei apreciaza ca pozitiv modificarea constitutiei, prevenirea confilictelor de interese pentru avocatii alesi in functii publice, consolidarea independentei corpului magistratilor, prin adoptarea pachetului cu cele 3 legi (privind organizarea judiciara, statutul magistratilor si Consiliul Superior al Magistraturii), modul de reglementare a protectiei martorilor, imbunatatirea statutului functionarilor publici si a functionarilor vamali.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 826
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved