Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Malta

Stiinte politice



+ Font mai mare | - Font mai mic



Malta

Numele tarii: Republica Malta;

Amplasare geografica: sudul Europei, insule in Marea Mediterana la sud de Sicilia;

Suprafata tarii: in total 316 km (0 km apa si 316 km uscat), pentru 3 insule din care: Malta 246 km, Gozo 67 km, Comino 3 km;



Populatia tarii: 400.420 (iulie 2003), 89% in mediul urban;

Densitate: 1.234 locuitori/km;

Limba oficiala: malteza, iar engleza este cea de-a II-a limba oficiala;

Forma de guvernamant: republica;

Constitutia tarii: 21 septembrie 1964, ultima modificare in 1994;

Capitala tarii: Valletta;

Diviziuni administrative: nici una - Consiliile locale se ocupa de problemele administrative;

Moneda nationala: lira malteza;

Puterea executiva: seful statului - presedinte - este ales de Camera Reprezentantilor pentru un mandat de cinci ani;

Puterea legislativa: Camera Reprezentantilor unicamerala (de obicei 65 locuri care se pot suplimenta pentru partidul cu cea mai mare pondere la votul popular pentru a asigura majoritate legislativa; membrii sunt alesi pe cinci ani prin vot popular pe baza reprezentarii proportionale;

Puterea judecatoreasca: Curtea Constitutionala, Curtea de apel (judecatorii pentru ambele curti sunt numiti de presedinte);

Dispute internationale: nici una.

Malta, intersectie intre Europa si Africa, si cel mai sudic punct al continentului European, este un loc de topire si amestec intre civilizatii. O tara cu o mostenire bogata, cu o istorie lunga de secole, martorii careia sunt templele megalitice, capitala Valletta, bijuteria arhitecturii baroca si fortificatiile masive. Singura resursa naturala existenta este faimoasa piatra aurita, globigerina. Este o insula, in special dezvoltata turistic, dar si din punct de vedere al industriei de fabricate dezvoltandu-si in permanenta serviciul economic si comunicatiile.

Fosta colonie engleza incepand cu 1814, a devenit independenta in 1964. Pana la jumatatea anilor 1980 a devenit un centru financiar important si o destinatie turistica atragatoare. Este cunoscuta ca fiind paradisul taxelor mici si castigurilor mari din domeniul bancar, asa explicandu-se temerile maltezilor legate de costurile intrarii in UE, Malta intrand in competitie cu alte state cu nivel scazut al taxelor cum ar fi Luxemburg si Gibraltar. In viitor, se presupune ca va vinde abilitatile pentru serviciile financiare vecinilor sai de la nord, si in acelasi timp planuieste sa dezvolte piete financiare si bancare in nordul Africii.

Acest acord a intrat in vigoare in 1971, constituie baza legala in relatiile dintre Malta si UE si furnizeaza sprijin pentru crearea unei uniuni obisnuite in 2 stagii de cate 5 ani (cu toate ca acest obiectiv nu a fost atins).

Cooperarea financiara si tehnica cu UE

Cooperarea financiara, ce a tintit sa ajute la indeplinirea obiectivelor, promovarea dezvoltarii economiei malteze si a competitivitatii sale, a fost dezvoltata in 4 protocoale financiare succesive pentru Malta si Cipru intre 1978 si 1999, atingand o valoare totala de 130,5 milioane euro. Ea includea imprumuturi speciale, pentru proiecte de infrastructura, fonduri de risc si fonduri pentru asistenta tehnica si echipamentul relationat.

Consiliul a decis o noua regularizare financiara relationata de ajutorul pre-accesiune catre Cipru si Malta, pentru perioada 2000 - 2004, in martie 2000. Suma globala acordata celor 2 tari pentru intreaga perioada propusa de comisie este de 95 de milioane euro, din care Malta va obtine 38 de milioane euro Acesta suma va fi utilizata pentru asistenta tehnica si cladiri institutionale.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 805
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved