Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


Pregatirea reconsrituirii

Drept



+ Font mai mare | - Font mai mic



Pregatirea reconsrituirii.

Pentru a asigura eficienta activitatilor care se reconstituie si atingerea scopului urmarit, organul judiciar desfasoara urmatoarele activitati pregatitoare:

a) Stabilirea oportunitatii reconstituirii;



b) Determinarea scopului reconstituirii;

c) Stabilirea participantilor la reconstituire si a sarcinilor ce le revin;

d) Asigurarea tehnico-materiala;

e) Reamenajarea locului savarsirii infractiunii, atunci cand verificarea sau precizarea datelor din dosarul cauzei nu este posibila decat prin refacerea ambiantei din locul in care s-a derulat activitatea ilicita;

f) Intocmirea planului de reconstituire.

a. Stabilirea oportunitatii reconstituirii

In cadrul acestei activitati pregatitoare se vor studia materialele din dosarul cauzei pentru a stabili daca probatoriul administrat pana in acel moment contine date importante pentru aflarea adevarului dar care sunt insuficient clarificate si daca pentru verificarea ori precizarea lor au fost intreprinse toate celelalte activitati de urmarire penala care au un grad de complexitate mai redus.

Totodata, prin examinarea declaratiilor invinuitului sau inculpatului, partii vatamate si martorilor oculari, se va stabili daca, prin efectuarea reconstituirii, este posibila descoperirea unor noi probe. In acest fel, se evita dispunerea unui act inutil, fara relevanta pentru cauza.

b. Determinarea scopului reconstituirii

Pregatirea reconstituirii implica in mod necesar reprezentarea exacta a scopului urmarit, adica stabilirea activitatilor, imprejurarilor care urmeaza a fi reproduse.

In unele cauze penale, inainte de efectuarea reconstituirii care are ca obiect verificarea declaratiilor invinuitului/inculpatului ori martorului de rea-credinta se recomanda reaudierea acestora, intrucat este posibil sa revina asupra declaratiilor facute si sa se obtina date care faca reconstituirea inutila. Asa este, spre exemplu, situatia in care invinuitul revine asupra declaratiilor anterioare, recunoscand ca a stimulat furtul pentru a ascunde o lipsa in gestiune.

La stabilirea scopului reconstituirii se are in vedere ca este interzisa reproducerea acelor actiuni, stari de fapt sau imprejurari care ar pune in pericol viata, integritatea fizica, demnitatea sau onoarea persoanei. Este, de exemplu, de neconceput reproducerea experimentala a unor explozii, incendii, a actelor sexuale din timpul violului, a luptei dintre agresor si victima etc. Cu toate acestea nu trebuie omisa necesitatea efectuarii unor reconstituiri care au ca obiect verificarea posibilitatilor martorilor oculari de a auzi zgomote sau de a vede scene din timpul savarsirii infractiunii.

De asemenea, nu pot fi reconstituite actiunile care ar pricinui pagube avutului public sau privat, cele care ar aduce atingere sigurantei statului precum si cultului datorat mortilor.

c. Stabilirea numarului participantilor la reconstituire si a sarcinilor ce le revin

Numarul participantilor la reconstituire difera de la cauza la alta in raport cu natura activitatilor care se verifica experimental, conditiile concrete si particularitatile locului in care se efectueaza.

La reconstituire participa in mod obligatoriu organul judiciar, persoana ale carei declaratii se verifica, aparatorul ales sau desemnat din oficiu cand invinuitul/ inculpatul solicita asistenta juridica sau este minor, interpretul, daca este cazul, si martorii asistenti.

Pe langa aceste persoane, la reconstituire pot participa si specialisti din diverse domenii de activitate, ori celelalte parti din proces, organul judiciar avand latitudinea sa hotarasca daca prezenta acestora este sau nu necesara. De exemplu, se apeleaza la serviciul unor specialisti sau experti numai in cazul in care se produc activitati cu continut stiintific, tehnic, artistic etc, cunostintele lor fiind necesare atat pentru pregatirea si efectuarea reconstituirii, cat si pentru fixarea rezultatelor acestei activitati. In mod asemanator, atunci cand se reconstituie actiunile ilicite ale invinuitului, prezenta partii vatamate este necesara numai in masura in care acesta, prin explicatiile pe care le da cu privire la situatia existenta in locul faptei inainte de savarsirea infractiunii poate contribui la reamenajarea locului in care se desfasoara reconstituirea. Daca invinuitul/ inculpatul nu recunoaste faptele si invinuirea care i se aduc, nu poate fi obligat sa participe la reconstituire.

Organul judiciar este cel care stabileste numarul, intinderea si succesiunea activitatilor ori imprejurarilor care urmeaza a fi produse experimental, precum si atributiile care revin fiecarui participant la reconstituire. El are obligatia sa aduca la cunostinta participantilor sarcinile pe care le au de indeplinit si sa le atraga totodata atentia cu privire la necesitatea pastrarii secretului activitatilor intreprinse si a rezultatelor obtinute, daca in cursul reconstituirii au luat la cunostinta despre unele date care constituie secret de stat.

d. Asigurarea tehnico-materiala

O etapa obligatorie care precede efectuarea propriu-zisa a reconstituirii o reprezinta pregatirea mijloacelor materiale de proba ori a obiectelor care se vor folosi pe parcursul acestei activitati, a materialelor necesare prevenirii unor accidente, a aparaturii destinate fixarii rezultatelor obtinute si a mijloacelor tehnice pentru asigurarea schimbului de informatii intre membrii echipei.

In ceea ce priveste mijloacele materiale de proba care se vor folosi pentru reproducerea faptelor si imprejurarilor care se verifica, practica judiciara recomanda ca la reconstituire sa fie intrebuintate obiectele, instrumentele folosite la savarsirea infractiunii, precum si cele care sunt produsul activitatii ilicite. Aceasta regula trebuie respectata mai ales daca prin reconstituire se verifica deprinderile invinuitului in manuirea instrumentelor care au folosit la comiterea faptei, ori posibilitatea de a transporta, fara ajutorul unor complici, bunuri sau valori cu volum sau greutate considerabil. In lipsa lor se vor folosi obiecte de acelasi tip sau imitatii ale acestora, daca inlocuirea lor nu influenteaza rezultatele activitatilor care se reconstituie.

Nu se vor folosi in cursul reconstituirii acele obiecte sau instrumente (cutite, topoare, bate sau alte obiecte contondente, arme de foc si munitie aferenta etc.) care ar putea pune in pericol siguranta participantilor la aceasta activitate. Acestea vor fi inlocuite cu obiecte confectionate din materiale inofensive: carton, plastic, asemanatoare cu forma, marimea si culoarea celor originale.

e. Reamenajarea locului reconstituirii si alegerea momentului de efectuare a acesteia

In marea majoritate a infractiunilor, reconstituirea se efectueaza la locul in care s-a derulat activitatea ilicita ori in cel in care a fost descoperite urmarile acesteia. Dupa cum s-a mai precizat, fac exceptie cauzele in care prin reconstituire se verifica aptitudinile invinuitului/ inculpatului de a executa anumite activitati cu continut tehnic, stiintific sau artistic, cand schimbarea locului nu influenteaza rezultatele la care se ajunge

Una din activitatile pregatitoare de care depind, in mare masura, exactitatea si obiectivitatea rezultatelor reconstituirii o reprezinta reamenajarea locului in care urmeaza sa fie reproduse experimental faptele si imprejurarile ce trebuie verificate.

Locul reconstituirii trebuie amenajat potrivit declaratiilor invinuitului-inculpatului, partii vatamate si martorilor oculari, astfel incat sa se creeze aceleasi conditii sau conditii cat mai apropiate de cele existente in momentul savarsirii infractiunii, fara ca prin acesta sa se produca noi pagube materiale.

Reconstituirea se efectueaza in mod obligatoriu la locul savarsirii infractiunii atunci cand se verifica imprejurari cum sunt posibilitatea de a vedea, alerga, urca, de a intoarce o masina s.a.m.d. in conditiile unui teren ingust cu diferente mari de nivel, desfundat, acoperit cu elemente de vegetatie etc. In schimb se interzice reconstituirea chiar la locul in care s-a desfasurat activitatea ilicita, daca prin actiunile care urmeaza sa fie reproduse s-ar creea o stare de pericol pentru persoanele care in mod inevitabil se gasesc in acel loc. De exemplu, nu pot fi efectuate experimente cu arme de foc iintr-un loc public, pentru a verifica imprejurarile in care s-a efectuat tragerea sau efectele distructive ale proiectilului asupra obiectului in care s-a tras. Daca efectuarea experimentului este totusi necesara, el poate avea loc in poligoane sau laboratoare special amenajate.

In functie de faptele si imprejurarile care se verifica se va alege si momentul de incepere a reconstituirii, avandu-se in vedere ca anotimpul, conditiile atmosferice, intervalul de timp inauntrul caruia s-a savarsit infractiunea si chiar zona geografica influenteaza perceptia vizuala sau auditiva.

Atunci cand conditiile de anotimp sau atmosferice nu pot fi indeplinite, intervalul de timp in care se efectueaza reconstituirea trebuie ales in asa fel incat sa asigure conditii de luminozitate cat mai apropiate de momentul savarsirii infractiunii. In acest sens se va avea in vedere ca lumina diurna activeaza pe o perioada de timp mult mai scurta pe timpul iernii, comparativ cu vara, si prin urmare regula potrivit careia reconstituirea se efectueaza intre orele in care s-a savarsit infractiunea nu poate fi respectata intotdeauna, intrucat nu pot fi asigurate aceleasi conditii de lumina.

Necesitatea indeplinirii conditiilor de timp este dictata si de faptul ca noaptea posibilitatile de auditie sunt mult mai bune, iar vizibilitatea mai redusa, aceasta din urma variind dupa cum cerul este sau nu acoperit si dupa faza in care se afla luna (luna noua, luna plina).

Conditiile de vizibilitate reprezinta unul din factorii de mediu care influenteaza fidelitatea perceptiei vizuale si de aceea atunci cand prin recostituire se verifica daca aceasta a fost sau nu posibila, trebuie asigurata aceeasi iluminare ca cea care a existat in momentul savarsirii infractiunii. In functie de particularitatile fiecarei cauze in parte, reconstituirea se va efectua pe timp de noapte - in prezenta unor surse de lumina artificiala - ori la diferite ore din zi, in conditii de cer senin, noros sau atmosfera impurificata (praf, ceata, fum etc.).

Cand reconstituirea se efectueaza pe timp de noapte se vor folosi pe cat posibil surse de lumina artificiala de acelasi tip (in absenta celor originale), tinandu-se cont de numarul lor, calitatea si intensitatea luminii pe care o radiaza, intrucat acestea influenteaza atat distanta pana la care se face perceptia, cat si culoarea obiectelor percepute ori a unor semnalmente ale faptuitorului (culoarea ochilor, parului, pigmentatia pielii etc.). Perceptia culorilor este de cele mai multe ori eronata atunci cand locul savarsirii infractiunii este iluminat cu neon sau diverse reclame multicolore ori fluorescente, care functioneaza in mod continuu ori intermitent etc. Toate aceste imprejurari prezinta importanta in cazul in care prin reconstituire se verifica daca semnalmentele faptuitorului ori caracteristicile pieselor de vestimentatie si ale obiectelor folosite de acesta au fost percepute in mod exact de partea vatamata sau martorul ocular si prin urmare daca pot fi folosite la o eventuala prezentare pentru recunoastere.

In pregatirea reconstituirii trebuie avute de asemenea in vedere conditiile atmosferice din timpul savarsirii infractiunii, acestea putand constitui un factor favorizator sau perturbator pentru procesul de perceptie vizuala sau auditiva. Comparativ cu perceptia care a avut loc in conditiile unui cer senin si a unei atmosfere purificate, cea care se face in conditii de ploaie torentiala, ninsoare abundenta, furtuna de zapada, ceata etc. este mult diminuata, uneori redusa la zero. Cu toate acestea, nu trebuie omisa posibilitatea perceperii unor stari de fapt sau imprejurari la lumina produsa de fulgere. Vantul favorizeaza uneori audibilitatea sau alteori o ingreuneaza, in functie de directia din care bate, in timp ce zgomotele furtunii si ale tunetelor acopera orice alt sunet.

De regula conditiile atmosferice din momentul efectuarii reconstituirii difera de cele care s-au manifestat in timpul savarsirii infractiunii, insa atunci cand este posibil, pe baza informatiilor obtinute de la ANM, reconstituirea va fi planificata intr-una din zilele in care se prognozeaza aparitia unor fenomene meteorologice asemanatoare.

Atunci cand perceptia auditiva s-a facut in conditiile unor zgomote de fond care au insotit actiunile ilicite ale faptuitorului, iar acestea puteau influenta calitatea si cantitatea informatiilor acustice receptate de martor sau partea vatamata, la reconstituire se vor lua lua masurile care se impun pentru reproducerea lor (zgomot de strada circulata, hale industriale, cariere de piatra, santiere etc.).

Conditiile de vizibilitate sau audibilitate nu prezinta importanta atunci caad prin reconstituire se verifica posibilitatea trecerii unor obiecte prin deschizaturi, sparturi, orificii etc.

f. Intocmirea planului de reconstituire

Activitatile de pregatire se consemneaza intr-un plan de reconstituire care trebuie sa cuprinda:

- data si locul reconstituirii;

- scopul reconstituirii;

- modul de desfasurare- activitatile desfasurate, ordinea lor si persoanele care le vor desfasura;

- participantii la reconstituire: organul judiciar si sarcinile ce revin fiecarui lucrator cooptat, invinuitul/inculpatul, martorii oculari si cei asistenti, partea vatamata, specialistii etc.

- mijloacele de proba sau obiectele care vor fi folosite pentru reproducerea imprejurarilor ce se verifica;

- aparatura tehnica pentru fixarea rezultatelor reconstituirii, mijloacele de comunicare intre membrii echipei si mijloacele de transport;

- masurile de paza luate la locul reconstituirii;

- materialele pentru asigurarea invinuitului/inculpatului, atunci cand reconstituirea se efectueaza in conditii de risc;

-locul si data la care se va face instructajul participantilor la reconstituire.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1138
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved