Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

EVALUAREALOR

management



+ Font mai mare | - Font mai mic



EVALUAREALOR

1. Evaluarea propunerilor de proiecte (Ex-Ante)

Evaluarea propunerilor de proiecte (ex-ante) consta in analizarea ideii proiectului, sub toate aspectele, inclusiv financiar. Este cea de-a treia etapa a ciclului PCM.



Documentele care se elaboreaza in aceasta etapa sunt:

Studiul de fezabilitate

Propunerea de finantare

Decizia majora care se ia este trecerea la intocmirea propunerii de finantare.

Evaluarea propunerilor de proiecte se face pe baza criteriilor de sustenabilitate (asa-numitii "factori de calitate"):

"Apartenenta" beneficiarilor

Sprijinul politic

Factorul economic

Factorii socio-culturali

Factorii tehnologici si de mediu

Capacitatea institutionala si manageriala

Pe baza acestor criterii se intocmeste grila de evaluare - ca instrument practic de lucru.

In procesul de evaluare este vitala respectarea principiilor si normelor de etica profesionala a evaluarii.

2. Evaluarea rezultatelor/impactului proiectelor (Ex-Post)

Ca si monitorizarea, procesele de evaluare a rezultatelor si impactului proiectelor (asa-numita evaluare ex-post) sunt strans legate de notiunea de ciclu de viata a proiectului. Evaluarea ex-post este a sasea - si ultima - etapa a PCM.

Documentul asociat este raportul de evaluare.

Decizia majora a etapei este alegerea acelor elemente care se pot folosi in urmatorul exercitiu de programare.

Odata cu cresterea exploziva a numarului si amplorii programelor si proiectelor, precum si cu importanta acestora, evaluarea capata si ea un rol tot mai mare. Notabil este ca apare chiar profesiunea de evaluator, acest expert in evaluarea proiectelor, cunoscator al metodelor si procedurilor specifice evaluarii. Tot mai multi evaluatori imbogatesc permanent literatura managementului proiectelor cu noi procedee, tehnici, metode si metodologii privind evaluarea.

Evaluarea consta in aprecierea (de regula independenta de organizatia care face implementarea) impactului pe care proiectul il are asupra mediului. Pe langa studierea impactului, evaluatorul culege informatii de la toate partile implicate in proiect sau afectate de acesta. Raportul de evaluare contine fapte, concluzii, recomandari, lectii invatate.

Evaluarea nu se suprapune monitorizarii, nici in timp nici ca obiect de activitate.

Cu toate acestea, de multe ori monitorizarea si evaluarea sunt tratate impreuna sau chiar practicate impreuna. Unele organizatii internationale considera chiar monitorizarea o forma de evaluare - este drept, cea mai simpla - lucru nu tocmai corect. Din punct de vedere managerial, deosebirea este fundamentala: in timp ce monitorizarea este o functie a managementului proiectului, evaluarea este exterioara managementului proiectului.

Perspectivele asupra evaluarii sunt diferite in functie de partile interesate in acest proces:

organizatia finantatoare a proiectului;

organizatia beneficiara a proiectului;

organizatia initiatoare a evaluarii (care poate fi si una dintre cele de mai sus);

organizatia evaluatoare.

Din punct de vedere al metodelor de evaluare, se aplica, in mod curent, mixuri de metode calitative si cantitative.

3. Auditul

Extern managementului de proiect, ca si evaluarea, auditul este diferit de aceasta din urma prin obiective: evaluarea urmareste impactul pe cand auditul este preocupat exclusiv de respectarea, in cadrul proiectului, a unui set de proceduri prestabilite.

4. Evaluarea efectelor economico-financiare ale proiectelor

Un proiect are, pe durata implementarii sale, eficienta nula (sau unitara, depinzand de modul de calcul al indicatorului) deoarece intrarile financiare acopera cheltuielile. Proiectul este insa eficient prin ceea ce creaza, prin rezultatele/impactul creat. De aceea, indicatorii de eficienta economica a proiectelor, respectand principiile evaluarii eficientei economice, trebuie sa tina cont de efectul proiectului (rezultate, impact).

Un caz interesant este analiza eficientei economice a unui proiect al carui scop este realizarea unei organizatii (un proiect de investitie, de exemplu).

Eficienta acestui tip de proiecte se apreciaza cu ajutorul bine-cunoscutilor indicatori: valoarea prezenta neta (Net Present Value, NPV); rata interna de rentabilitate (Internal Rate of Return, IRR); indicele profitabilitatii proiectului (Profitability Index, PI). Toti acesti indicatori, fara exceptie, se calculeaza pe baza fluxurilor financiare de iesire din sistem din perioada implementarii (valoarea investitiei) si fluxurilor financiare de intrare in sistem din perioada urmatoare implementarii (diferenta dintre valoarea vanzarilor si a cheltuielilor asociate acestor vanzari - adica rezultatele proiectului) - evident actualizate. Devine astfel usor de inteles de ce pot exista proiecte eficiente sau nu, in organizatii eficiente sau nu.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1474
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved