CATEGORII DOCUMENTE |
Comunicare | Marketing | Protectia muncii | Resurse umane |
Evaluarea stocurilor a fost prezentata in detaliu in subcapitolul 2.2.3 "Evaluarea stocurilor conform IAS 2", iar noi putem adauga cateva elemente care trebuie respectate in cazul evaluari stocurilor.
Metoda de evaluare aleasa trebuie aplicata cu consecventa de la un exercitiu la altul. Daca in situatii exceptionale administratorii decid schimbarea metodei pentru un anumit element de stocuri in notele explicative trebuie sa se prezinte informatii cu privire la motivul schimbarii metodei si efectele sale asupra rezultatului. Intreprinderile trebuie sa utilizeze aceleasi metode de determinare a costului pentru toate stocurile care au natura si utilizare similare. Pentru stocurile cu natura sau utilizare diferita, folosirea unor metode diferite de calcul a costului poate fi justificata.
Evaluarea productiei in curs de executie se face la sfarsitul perioadei prin metode tehnice de constatare a gradului de finisare sau a stadiului de efectuare a operatiilor tehnologice, la costul de productie.
Intreprinderile din tara noastra au posibilitatea de a evalua si de a inregistra in contabilitate bunurile de natura stocurilor si la alte preturi cu conditia ca in raportarile periodice ele sa fir prezentate la costuri efective. Astfel de preturi de inregistrare pot fi: preturi prestabilite si preturi de facturare.
In cazul in care se utilizeaza preturile prestabilite, aceste preturi se vor stabili pe baza preturilor medii ale bunurilor respective. In acest caz , diferentele de pret fata de costul de achizitie sau cotul de productie se vor reflecta distinct in conturile de diferente de pret. Diferentele de pret stabilite la intrarea bunurilor in intreprindere se repartizeaza si se inregistreaza proportional, atat asupra valorii bunurilor iesite cat si asupra stocurilor.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1550
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved