CATEGORII DOCUMENTE |
Comunicare | Marketing | Protectia muncii | Resurse umane |
COMUNICAREA SCRISA
1. SCRISOAREA DE INTENTIE
Multi au impresia ca trimiterea unui curriculum vitae firmei despre care au auzit ca face angajari este de ajuns, ceea ce este gresit. Abordarea problemei solicitarii unui loc de munca include obligatoriu atasarea unei scrisori de intentie.
Scrisoarea de intentie acompaniaza curriculum vitae in momentul in care il trimiteti unui posibil angajator. Ea are rolul de a va prezenta ca pe un candidat capabil.
Elementele pe care trebuie sa le contina scrisoarea de intentie sunt:
Solicitarea efectiva a postului pe care il doriti.
Explicati in cuvinte putine si ferme de ce doriti postul respectiv, care ar fi principalele calitati pe care le aveti si pentru care meritati postul, ce doriti sa realizati in cadrul firmei.
Mentionati ce anume din activitatea, prestigiul firmei, v-a determinat sa solicitati acest post.
Manifestati-va increderea ca angajarea dumneavoastra va fi de bun augur pentru ambele parti.
Scrisoarea de intentie contine motivatia, calificarile si exprima disponibilitatile dumneavoastra fata de firma la care intentionati sa va angajati, intr-un format concis si atractiv. Este prima dumneavoastra sansa de a face o impresie buna, iar o scrisoare conceputa exclusiv pentru firma respectiva arata interesul deosebit pe care il acordati acesteia.
CV-ul dumneavoastra poate da o multime de informatii (locurile in care ati lucrat, studii etc.), dar scrisoarea de intentie trebuie sa-l faca pe cititor sa se gandeasca un minut in plus sa va aleaga pe dumneavoastra si nu pe oricare alt candidat.
Scrisorile de intentie sunt de doua tipuri:
1. "Cover letters" sunt acele scrisori care se trimit pentru o pozitie precisa, in urma unui anunt al organizatiei angajatoare. Numai 20% dintre posturile valabile la un moment dat sunt anuntate (este ceea ce se numeste "piata de munca vizibila"). Vor exista, deci, foarte multi competitori in incercarea de obtinere a posturilor anuntate. In fapt, 90% dintre persoanele care cauta un loc de munca se orienteaza numai catre acest sector de 20%, al posturilor anuntate. Nu limitati aria de trimitere a scrisorilor numai catre posturile anuntate. Postul pe care il doriti este posibil sa nu fie anuntat in presa sau in alte surse.
2. "Broadcast letters" sunt scrisorile care se trimit catre locuri de munca neanuntate. Ele informeaza managerii asupra potentialului dumneavoastra, cu scopul unei eventuale abordari ulterioare.
Posturile care nu sunt anuntate le puteti localiza prin consultarea cataloagelor, ziarelor, periodicelor, organizatiilor profesionale si a Internet-ului. Cautati oportunitati in mediul de afaceri, in industrie, servicii sociale, educatie, guvern etc. Multi oameni doresc sa va ajute daca pot, asa ca trebuie doar sa cereti asistenta lor. Intrebati care este numele si adresa angajatorului. Mergeti personal sa vedeti potentialele locuri de munca (direct sau prin telefon pentru stabilirea unui interviu). Daca aceste metode nu va sunt accesibile puteti trimite o scurta scrisoare prin care solicitati o scurta intalnire.
Cele doua tipuri de scrisori au similaritati si trebuie sa includa urmatoarele elemente: accentul va cadea pe punctele forte cerute de post astfel incat angajatorul sa faca o conexiune usoara cu cerintele organizatiei sale. Punctele forte vor fi elaborate pornind de la calificarile prezente. Exemplele ce contin numere, cifre conduc la cresterea increderii in acuratetea scrisorii. Prin scrisoare va veti diferentia net fata de ceilalti competitori. Motivati-l pe angajator, faceti-l sa-si doreasca sa va intalneasca. Linia generala trebuie sa fie pozitiva, sa pastreze caracteristici de confidentialitate, dar nu trebuie sa treceti limita spre egoism.
Scrisoarea tip 'cover' este adresata si trimisa unei persoane sau unui departament specificate intr-un anunt. Daca nu este specificat nici un nume, incercati sa-l obtineti din alte surse, pentru a personaliza trimiterea. In primul paragraf trebuie trecut titlul postului din anunt. Trebuie mentionate beneficiile pe care le puteti aduce si care este interesul dumneavoastra fata de organizatie si postul solicitat. Dupa ce considerati ca angajatorul a primit scrisoarea, telefonati pentru a restarni interesul asupra dumneavoastra si pentru a stabili data unui interviu.
Scrisoarea tip 'broadcast' este adresata si trimisa sefului de departament unde doriti sa lucrati. Daca organizatia este mica, trimiteti scrisoarea direct presedintelui sau directorului executiv. In primul paragraf, pe baza cercetarilor facute, mentionati exact pozitia de care sunteti interesat, ceea ce puteti oferi, ceea ce ei au nevoie si de ce ar apela la dumneavoastra. Mentionati si numele persoanelor (cu permisiunea lor) de la care ati obtinut informatiile.
Scrisorile trebuie sa aiba la baza activitatile pe care le puteti presta pentru angajator. Pentru acest tip de scrisoare se admite maximum o pagina. Manifestati-va entuziasmul, chiar daca el este numai aparent. Trebuie sa treziti si sa pastrati interesul cititorului, de la inceputul si pana la sfarsitul scrisorii. Evitati fraze de genul "asa cum puteti vedea". Cititorul s-ar putea sa nu fie in stare sa vada punctul pe care doriti sa-l accentuati.
Scrisorile de multumire
Trimiteti scrisori de multumire oricarei persoane care v-a ajutat. Multumiti fiecarei persoane cu care ati sustinut un interviu, mentionand cateva aspecte din care ati avut de invatat. Promptitudinea scrisorilor este un element esential. Mentionati in scris aprecierile dumneavoastra pentru informatiile pe care le-ati primit. Multumiti persoanelor care v-au dat referinte.
Scrisoarea de multumire post-interviu
Folositi aceasta scrisoare, cea mai neglijata dintre toate tipurile de scrisori, pentru a informa un posibil angajator cu privire la interesul dumneavoastra pentru postul oferit. Rezumati-va punctele dumneavoastra puternice si exprimati-va dorinta de a fi inclus in urmatorul set de interviuri. Promptitudinea (max. 24 ore) cu care trimiteti scrisoarea dupa interviu este foarte importanta. Puteti mentiona si alte informatii pe care ati uitat sa le transmiteti la interviu. Reamintiti-i intervievatorului calificarile dumneavoastra pentru pozitia pe care o doriti si beneficiile pe care le va obtine compania daca va angajeaza.
Scrisoarea ca urmare a respingerii candidaturii
Dupa ce primiti un 'ne pare rau, dar', scrieti inca o scrisoare. Veti demonstra astfel atitudinea pozitiva fata de organizatia care v-a respins.
Sugerati ca sunteti interesat de un post similar celui pentru care ati fost intervievat sau de un posibil alt post care se elibereaza in cadrul companiei.
Se mai pot scrie scrisori pentru scoaterea CV-ului dumneavoastra din baza de date a candidatilor, pentru refuzarea unei oferte de munca, de acceptare a unui loc de munca etc. In principiu, orice aspect nou aparut poate fi un bun motiv pentru o scrisoare.
Recomandari pentru intocmirea unei scrisori de intentie
CV-ul dumneavoastra nu trebuie sa apara niciodata singur pe masa unui angajator. Scrisoarea de intentie este prima modalitate de a va prezenta, de a va arata principalele calitati care va fac un candidat favorit pentru postul solicitat.
Personalizati scrisoarea pentru firma respectiva
Scrisoarea trebuie sa contina elemente legate direct de firma respectiva pentru a va arata interesul. Scrieti un motiv special pentru care vreti postul, mentionati un departament, un proiect al firmei la care ati vrea sa participati. Adresati scrisoarea direct unei anumite persoane daca este posibil.
Scrieti scrisoarea clar
Scrisorile de intentie trebuie sa fie clare si la obiect. Ele trebuie sa contina titlul postului solicitat, cateva motive pentru care experienta dumneavoastra profesionala v-ar ajuta si cateva puncte forte ale carierei dumneavoastra.
Evidentiati realizarile dumneavoastra
Puteti fi un om exceptional dar potentialii angajatori vor sa stie exact de ce ar trebui sa va ia in echipa. Dati cateva exemple de realizari in fostele locuri de munca care credeti ca ar impresiona.
Scrieti intentiile si calificarile la vedere
Daca va asteptati ca un sef de personal sa caute printr-o multime de informatii date intr-o scrisoare de intentie pentru a-si da seama de ce a fost trimisa, va inselati, acest lucru nu se va intampla niciodata.
Ce va face diferit
Subliniati calitatile si abilitatile dumneavoastra si aratati cum le puteti pune in slujba firmei. Daca aveti o experienta profesionala relevanta, mentionati-o pe scurt in scrisoare.
Nu includeti informatii negative
Nu includeti niciodata mentiuni despre conflictele avute la alte locuri de munca, litigii in curs etc. Daca vorbiti de rau locurile unde ati fost angajat, cititorul se intreaba, pe buna dreptate, daca urmeaza si el la rand.
Informatii despre salariu
Regula este sa mentionati nivelul salariului cerut in scrisoarea de intentie (daca firma respectiva cere acest lucru) si niciodata in CV. Puteti face acest lucru sub forma: "Salariul solicitat se incadreaza intre . si ., negociabil" sau "Ultimul salariu a fost de ."
Aratati-va disponibilitatea de comunicare
Scrisoarea de intentie trebuie sa va prezinte ca pe o persoana foarte deschisa spre comunicare. Mentionati ca sunteti disponibil pentru interviu; furnizati toate detaliile cum puteti fi contactat (telefon, e-mail, adresa).
Fiti direct
O scrisoare de intentie redactata profesionist si un CV bun va pot deschide calea spre un nou post. O prezentare clara si fara greseli (de orice natura), construita pe cuvinte puternice, va incuraja cititorul sa parcurga cu atentie CV-ul dumneavoastra si sa va cheme la interviu.
Scrierea efectiva a scrisorilor este un aspect esential al cautarii unui loc de munca. Ele trebuie sa reflecte personalitatea dumneavoastra.
Trebuie sa va decideti cu privire la scopul scrisorii, forma de prezentare a informatiilor si informatiile propriu-zise. Punctele esentiale ale scrisorii trebuie sa fie la obiect, in linia scopului acesteia.
In activitatile de planificare a carierei si de cautare a unui post se intra in contact cu foarte multi oameni, care se grupeaza in doua categorii:
de pre-contact - persoane cu care nu s-a comunicat inca (verbal sau scris); trebuie sa obtineti numele si functia persoanei careia ii veti scrie; acordati atentie formulei de adresare. Scrisoarea va fi mai bine receptata daca este adresata unei persoane si nu unei functii din organizatie.
de post-contact - persoane cu care ati intrat deja in contact; trebuie sa obtineti cartea de vizita sau sa notati datele persoanelor cu care intrati in contact (nume, functie, adresa, telefon, fax, e-mail, telefon mobil etc.), inca din timpul primei discutii; notati-va orice informatie pe care o obtineti cu privire la postul liber, acest lucru fiind de un real folos in redactarea ulterioara a scrisorilor.
Calitatea scrisorii
dumneavoastra va determina prima impresie a angajatorului. Inainte de a
incepe sa scrieti, analizati inca o data
cerintele locului de munca si competentele pe care le
aveti. Realizati o comparatie obiectiva intre cerinte
si competente.
Care sunt "punctele tari" pe care le aveti? Cercetati
organizatia angajatoare si veti descoperi ce avantaje
competitive va trebui sa le prezentati. Personalizati-va
informatiile privitoare la dorinta si motivatia
dumneavoastra de a obtine acel post.
Scrisoarea va contine numai informatiile relevante, particularizate prin experienta dumneavoastra de angajat, educatie, obiective atinse, atribute personale cerute de post. Scrisoarea are rolul de a pune in lumina calitatile dumneavoastra cele mai importante, CV-ul fiind mult mai cuprinzator.
O scrisoare de intentie trebuie sa fie 'conversationala', nici prea formala dar nici cu un stil prea degajat. Cea mai grea parte a conceperii unei scrisori de intentie este gasirea tonului potrivit: un ton prea degajat - angajatorul va crede ca expeditorul nu este tocmai sincer; un ton prea formal - scrisoarea va suna prea pompos.
O scrisoare de intentie trebuie sa fie concisa. Cel care citeste o scrisoare de intentie de multe pagini se plictiseste de la primele paragrafe, trecand la urmatoarea. O scrisoare de intentie buna nu va avea niciodata mai mult de o pagina si doua paragrafe.
O scrisoare de intentie trebuie sa fie corect scrisa. Greselile gramaticale sau de ortografie sunt de neiertat. Un angajator care ar citi o astfel de scrisoare ar vedea prin ea un candidat neglijent, care nici macar pentru a solicita un post nu este in stare sa-si dea toata silinta. Recititi si corectati orice greseala, oricat de minora ar parea ea. Multi angajatori vad in scrisoarea de intentie un exemplu al calitatilor de comunicare ale candidatului. Nu pierdeti aceasta ocazie de a face o impresie buna de la inceput.
O scrisoare de intentie trebuie sa reflecte interesul dumneavoastra pentru firma la care vreti sa va angajati. De aceea, ea trebuie sa includa date specifice din care sa rezulte ca firma va beneficia de calitatile si aptitudinile dumneavoastra. Exprimati-va increderea in aceasta firma aratand ca stiti cate ceva despre afacerile pe care le deruleaza si despre pozitia sa pe piata. Asemenea informatii le puteti obtine din publicatii de specialitate, articole de presa, statistici oficiale, site-ul firmei de pe Internet etc. Investiti timp pentru studiul mediului de afaceri al firmei inainte de a scrie scrisoarea de intentie.
Pentru inceput scrieti ideile, una sub alta, asa cum va vin in minte. Dupa aceasta etapa, analizati materialul, grupati ideile pe teme si scrieti propozitiile care vor incorpora temele in paragrafe. Accentuati contributiile pe care le puteti aduce organizatiei. Puneti accentul pe achizitiile de pana acum si pe modul in care le puteti transfera asupra noului loc de munca. Din cercetarea noului loc de munca sau din anunt selectati cuvintele care se refera la cerinte ("este ceruta, trebuie sa aiba, foarte necesar, cunoscator al"). Acordati atentie punctarii fiecareia dintre aceste cerinte. Ele sunt, de fapt, avantajele dumneavoastra competitive. Folositi verbe de actiune. Nu este indicat sa reproduceti ce este scris in CV. Evitati folosirea cuvintelor negative si a sintagmelor cu conotatii negative. Evitati sintagmele "de altfel", "oricum ar fi" etc., deoarece au conotatii negative. Puneti accentul pe calificarile pe care le aveti pentru noua pozitie, chiar daca printre ele se afla unele care nu exista in mod real.
Intr-o scrisoare tip "broadcast", alegerea modalitatii de frazare a obiectivului personal pentru noul post trebuie sa se faca foarte prudent. Daca este prea limitat s-ar putea sa nu fie considerat indeajuns pentru postul respectiv, iar daca este prea larg poate fi perceput ca fiind nefocalizat, indecis, specific unei cautari a unui post oarecare. Cand se trimit scrisori pe piata "ascunsa" de munca, nu trebuie trimise sute de scrisori pentru simplul motiv ca nu se va putea face o cercetare obiectiva a organizatiilor. Rata de raspuns nu justifica timpul si costurile. Va trebui sa va concentrati initial asupra a 15-20 de organizatii, dupa care treceti la urmatorul grup de 15-20.
Cititi prima forma a scrisorii de mai multe ori. Evitati frazele care incep cu "Eu.". Folosirea repetata a sintagmei "Eu", monotonia frazei, scrisul incoerent, plictisitor, scade nivelul de atingere a obiectivului scrisorii. Paragrafele vor trebui sa se limiteze la 4-5 propozitii, iar propozitiile nu trebuie sa fie mai mari de doua randuri. Prima propozitie a paragrafului are rolul de a introduce subiectul care va fi dezvoltat in restul paragrafului.
Trimiteti scrisoarea in original si nu copii cu aspect de reproducere in masa pastrand intotdeauna o copie a scrisorii. Contactati telefonic, in cel mai scurt timp, persoana careia i-ati adresat scrisoarea.
Puteti concepe si folosi scrisori cu antet si carti de vizita personalizate. Efectul obtinut asupra angajatorului va fi cel de seriozitate si profesionalism.
Tiparirea scrisorii trebuie sa fie de calitate, avand aceeasi forma ca si CV-ul. Aranjarea in pagina si forma grafica finala sunt foarte importante. Verificati claritatea, tonul abordat, acuratetea, punctuatia, gramatica etc.
Trimiteti scrisoarea si curriculum vitae intr-un plic mare, care sa nu indoaie hartia.
ADRESA DUMNEAVOASTRA: ORASUL: Telefon: Fax: e-mail: |
MODEL DE SCRISOARE DE INTENTIE
Adresa destinatarului
Stimate Domnule X, / Stimata Doamna X,
Textul scrisorii.
(despartiti paragrafele cu un singur rand)
Cu stima,
Semnatura
Numele dumneavoastra
Functia dumneavoastra
2. CURRICULUM VITAE
Un curriculum vitae este o schita biografica intocmita de un candidat care solicita un post sau o pozitie. In general informatia continuta de un CV trebuie atent selectata, ordonata si inclusa in sectiuni bine cantarite si anuntate de titluri si subtitluri adecvate.
Se pot distinge urmatoarele tipuri de Curriculum Vitae:
a. Cronologic - este organizat in ordinea datelor angajarilor anterioare, incepand cu cele mai recente. Angajatorii prefera acest stil de CV si il considera cel mai relevant si usor de parcurs.
Utilitate: Cei care isi cauta un nou loc de munca, avand o experienta solida si un istoric al angajarilor anterioare relevant, pot folosi acest stil cu eficienta maxima. Cei care vor sa-si schimbe domeniul de activitate sau cei cu putina experienta vor intimpina dificultati in a-l intocmi.
b. Propriu-zis - este prezentarea detaliata a studiilor, publicatiilor, proiectelor, premiilor si a locurilor de munca anterioare.
Utilitate: Va fi folosit de cei cu activitate stiintifica, academica, fiind necesar la solicitarea unor posturi in invatamant sau cercetare.
c. Functional - este rearanjata cronologia angajarilor, acestea fiind grupate in sectiuni pentru a sublinia abilitatile si realizarile personale. Unora dintre angajatori le displace acest gen de CV, mai ales daca nu pot corela cu usurinta abilitatile cu pozitiile ocupate, nivelele de responsabilitate cu datele privind experienta. Trebuie sa evitati pe cat posibil acest fapt si prin mentionarea firmei pentru care ati lucrat, in fiecare sectiune care descrie o realizare personala.
Utilitate: Acest tip de CV va da posibilitatea sa subliniati si sa corelati intre ele abilitatile si realizarile la care acestea au condus, lucruri care nu pot fi atat de evidente intr-un CV cronologic. Daca una din descrierile de mai jos se potriveste situatiei dumneavoastra, puteti lua in considerare intocmirea unui CV functional:
Aveti o experienta 'mixta', nu aveti o continuitate clara intre pozitiile detinute.
Sunteti proaspat absolvent. Trebuie sa aratati cum abilitatile si cunostintele folosite in trecut (chiar in realizarea proiectelor la cursuri) va pot ajuta la locul de munca dorit.
Functiile detinute (ex: Asistent Administrativ sau Coordonator Marketing) nu reflecta clar nivelul de pregatire pe care il aveti.
Faceti o schimbare de cariera - schimbati domeniul (ex: plecati dintr-un spital la o companie farmaceutica) sau va schimbati ocupatia (ex: plecati din productie la vanzari).
d. Electronic - este un CV cronologic sau functional formatat grafic astfel incat sa poata fi scanat sau trimis in forma electronica (diskete, e-mail).
Firmele mari folosesc sisteme automate de stocare a informatiilor. Cautarea unui candidat la un moment dat se face prin cuvinte cheie. De asemenea, aceste CV-uri pot fi adunate in baze de date in care firmele interesate vin sa caute potentiali candidati.
Utilitate: Bancile de CV-uri devin tot mai utilizate de multe firme. Oricum, este bine sa fiti pregatiti pentru aceasta eventualitate care va deveni practica curenta in foarte scurt timp.
Nume, adresa, telefon, e-mail, adresa web
Nici o alta informatie nu este ceruta. Daca urmeaza sa va schimbati adresa notati pana cand este valabila cea curenta. Daca nu puteti raspunde la telefon in timpul orelor de serviciu, scrieti si un numar de telefon unde va pot fi lasate mesaje.
Daca includeti si o adresa de pagina web personala, asigurati-va ca formatul este unul profesional.
Daca nu sunteti cetatean roman, notati si cetatenia.
Obiectivul de cariera/ obiectivul pentru pozitia solicitata
Pentru locurile de
munca cu program redus sau pentru diverse colaborari obiectivul de
cariera nu este esential. El ofera totusi angajatorului o
idee despre ce aveti de gand sa faceti.
Pentru slujbele permanente, pe baza de contract de munca, obiectivul
personal pentru postul vizat este esential.
Obiectivul de cariera se intinde pe o perioada mai mare de timp, spre deosebire de obiectivul personal pentru postul vizat care se refera la primii pasi pe care ii veti face in organizatie (ex: sa ajungeti cercetator in domeniul Bioingineriei Umane este un obiectiv de cariera, in timp ce acceptarea pozitiei de tehnician de laborator este un obiectiv pentru postul dorit).
Obiectivele trebuie formulate in termeni de genul 'ce puteti face pentru un angajator' si nu 'ce poate angajatorul sa faca pentru dumneavoastra'. Evitati expresiile de tipul 'unde imi voi putea folosi cunostintele si aptitudinile pentru a-mi largi nivelul de experienta in'.
Obiectivul trebuie formulat dupa locul de munca pe care il doriti acum (ex: vanzator, contabil) sau dupa domeniul in care veti lucra (ex: comunicare, relatii publice etc.)
Sumarul calificarilor
Aceasta sectiune este eliminata de marea majoritate a celor care isi redacteaza un CV, desi este cea mai importanta componenta a acestuia. Ea va oferi o imagine concisa asupra calificarilor dumneavoastra tinand seama de obiectivele declarate. In aceasta sectiune, angajatorul va regasi in dumneavoastra persoana ideala pentru postul pe care il ofera si avantajele competitive pe care le puneti la dispozitie.
Puteti include cateva cuvinte cheie. Acestea vor putea fi usor folosite in bazele de date ale angajatorilor, pentru a va gasi mai tarziu.
Aceasta este cea mai grea sectiune pe care o aveti de scris in CV-ul dumneavoastra. Nu incercati sa o scrieti pana cand n-ati scris restul CV-ului. Aveti nevoie sa vedeti si sa intelegeti informatia scrisa inainte de a o rezuma. Puteti include 3-7 subpuncte, folosind substantive si adjective (nu verbe de actiune).
Mergeti pe urmele experientei dumneavoastra de munca, a celei din pozitia de voluntar sau pe baza unor activitati extracurriculare in termeni de durata, scop, obiective atinse etc. Daca nu aveti experienta relevanta, accentuati aptitudinile pe care le-ati dezvoltat in termenii relatiilor interpersonale, organizationale etc.
Prima fraza se rezuma la experienta pe care o aveti tinand seama de obiectivul declarat (ex: un an experienta in design grafic).
A doua fraza descrie cunostintele dumneavoastra in stransa legatura cu numeroasele componente si aspecte ale postului la care aspirati (ex: bugetare, scrierea rapoartelor, planificare etc.).
A treia fraza descrie numeroasele aptitudini pe care le aveti pentru a indeplini efectiv cerintele locului de munca (ex: capacitatea de a rezolva diferite probleme, capacitatea de comunicare, managementul timpului etc.).
A patra fraza se refera la pregatirea academica pe care o aveti. Ea completeaza experienta practica acumulata (ex: design, evaluarea resurselor, marketing etc.).
A cincea fraza enumera caracteristicile si atitudinile personale, asa cum sunt ele cerute de locul de munca solicitat (ex: incredere, abilitatea de a lucra sub presiune, creativitate etc.)
Sumarul aptitudinilor (in locul obiectivului pentru pozitia solicitata si a sumarului calificarilor)
Aceasta sectiune este esentiala in cazul CV-urilor care omit obiectivul pentru pozitia solicitata si sumarul calificarilor. Ea va fi inserata imediat dupa sectiunea 'Nume si Adresa'.
Are in componenta 3-6 subpuncte care subliniaza cele mai relevante puncte forte pe care le detineti pentru locul de munca solicitat.
Mergeti pe urmele experientei dumneavoastra de munca, a celei din pozitia de voluntar si/sau pe baza unor activitati extracurriculare in termeni de durata, scop, obiective atinse etc. Daca nu aveti experienta relevanta, accentuati aptitudinile pe care le-ati dezvoltat in termenii relatiilor interpersonale, organizationale etc.
Mentionati formele de educatie formale sau profesionale. Poate fi folositor sa mentionati si cunoasterea unor limbi straine (engleza, franceza, germana etc.).
Enumerati principalele domenii in care posedati abilitati (ex: utilizarea calculatorului, instrumentare stiintifica etc.) si caracteristicile dumneavoastra personale care sunt cerute de pozitia pe care o solicitati (ex: entuziasm, flexibilitate, atentie la detalii etc.).
Educatia
Studentii in anii terminali vor scrie in CV daca sunt studenti in sistem de stat sau privat, diploma pe care urmeaza sa o obtina, disciplina pe care isi focalizeaza interesele, universitatea, anul inceperii facultatii, diversele titluri obtinute sau spre care aspira.
Nu este necesar sa treceti in CV scoala primara si liceul absolvit, decat daca au fost institutii prestigioase. In acest caz, mentionati liceul absolvit, diploma obtinuta, data si specializarea.
Toate etapele educationale vor fi scrise in ordinea inversa a absolvirii lor (cea mai recenta prima).
Aceasta sectiune are doua subsectiuni importante:
Cursuri relevante in raport cu locul de munca dorit: Puteti alege 6-10 cursuri care au legatura cu obiectivul declarat. Daca unul dintre cursuri nu aduce, prin titlul lui, informatii relevante cu privire la legatura cu obiectivul declarat, explicati separat de ce a fost introdus in lista. Lista va trebui aranjata in ordinea prioritatilor, evitand insa enumerarea haotica.
Proiecte: Pot fi scrise proiectele relevante, rapoartele, tezele etc. pe care le-ati pregatit. Daca titlul este suficient de expresiv, va fi scris fara a fi date explicatii suplimentare.
Experienta IT&C
Vor fi mentionate atat cunostintele teoretice, cat si cele practice. Poate fi realizat un tabel cu sectiunile: Hardware, Operating Systems, Software, Limbaje de programare.
Experienta profesionala
CV-ul cronologic este cea mai acceptata forma pentru sublinierea experientei profesionale. Daca nu puteti sa subliniati punctele dumneavoastra forte inca de pe prima pagina, incercati un CV cronologic modificat. Daca nici acesta nu ajuta, incercati CV-ul functional.
Cercetare stiintifica, certificare
Prezentati o lista a calificarilor, tinand cont de obiectivul postului. Daca adaugati si date, ordinea va fi cea invers cronologica.
Premii, burse
Mentionati numele premiului, numele institutiei care v-a acordat premiul si data. Ordinea premiilor va fi invers cronologica.
Afilieri profesionale
Vor fi prezentate numai cele care au relevanta pentru pozitia solicitata.
Articole publicate
Vor fi mentionate numai articolele aparute in revistele care ar trebui sa prezinte interes pentru angajator. Mentionati ce anume a fost publicat si ce a fost trimis spre publicare, documentele pe care le-ati prezentat ca invitat special in cadrul unor conferinte, seminarii etc.
Daca lista este foarte lunga, mentionati numai materialele relevante pentru postul solicitat.
Limbi straine
Mentionati in primul rand limbile straine in care puteti vorbi fluent si in care puteti sa va desfasurati activitatea. De asemenea, mentionati daca puteti vorbi si/sau scrie in limba respectiva.
Activitati/ interese
Activitatile desfasurate ca voluntar pot fi incluse in mai multe moduri, in functie de mesajul pe care vreti sa-l transmiteti. Puteti include activitatile de voluntariat in aceasta sectiune daca vreti sa demonstrati modul de petrecere a timpului liber. Daca vreti sa subliniati chiar activitatile in cauza, puteti crea o sectiune separata numita 'Activitati voluntare' in care veti putea mentiona si organizatiile in care va desfasurati activitatea de voluntar, contributiile pe care le aduceti etc. Fiecare punct din lista dumneavoastra trebuie sa inceapa cu un verb.
Puteti include activitatea de voluntariat si in cadrul sectiunii care descrie experienta de munca daca activitatile prestate va pot crea avantaje.
Prezentarea activitatilor de va face in ordine invers cronologica.
La finalul acestei sectiuni puteti include interesele dumneavoastra (ex: hobby-uri, sporturi sau activitati relaxante). In general, angajatorii vor sa stie cum va petreceti timpul liber (ex: in activitati independente/de echipa etc.).
Referinte/ mapa personala
Aceasta sectiune are un caracter optional.
Adaugati numele persoanei care va recomanda daca ea este bine cunoscuta de catre angajator. El va dori sa va intalneasca datorita prezentei respectivei persoane.
Fara nume de referinta in CV va trebui sa va prezentati singur in fata angajatorului. Trebuie sa stiti ca, in general, persoanele care va dau referintele nu vor fi deranjate cu telefoane inutile. Persoana aleasa sa va dea referintele trebuie intrebata daca accepta folosirea numelui sau in CV.
Daca un angajator cere o mapa personala (ex: grafic design, proiectare) va trebui sa o prezentati, realizarea acesteia necesitand insa timp.
Alte sfaturi pentru intocmirea unui curriculum vitae:
Puteti omite informatii personale ca: varsta, nationalitatea sau starea civila.
Nu scrieti 'Curriculum Vitae' sau 'Resume' la inceputul CV-ului dumneavoastra si nici data la care acesta a fost intocmit.
Asigurati-va ca numele dumneavoastra este scris in partea de sus a fiecarei pagini.
Includeti numarul paginilor pe toate paginile cu exceptia primei, de preferat in partea de sus a paginii.
Verificati prima forma pentru acuratete. Verificati daca nu ati omis ceva. Verificati ultima forma pentru greseli chiar inainte de a o tipari.
Pastrati toate notitele pe care le-ati folosit la realizarea CV-ului.
Actualizati CV-ul dumneavoastra.
MODEL DE CURRICULUM VITAE (IN LIMBA ROMANA)
Adresa Numar de telefon fax, e-mail
Numele si prenumele
Obiectiv |
[Descrieti pe scurt obiectivul personal] |
Experienta |
Xxx SRL Functia Am realizat .. Am propus si indeplinit . Am proiectat si condus . si rezultatul a fost . |
Xyz SRL Functia Am realizat .. Am propus si indeplinit . Am proiectat si condus . si rezultatul a fost . |
|
Studii |
ASE Bucuresti Facultatea de Comert Media de absolvire 9,50 |
Abilitati |
Limba engleza: Vorbit - excelent Scris - foarte bine |
Pasiuni |
Calatoriile, animalele, pescuitul |
MODEL DE CURRICULUM VITAE (IN LIMBA ENGLEZA)
Address Phone, fax, e-mail
Deborah Greer
Objective | |
Experience |
1996-2002 Arbor Shoes National Sales Manager Increased sales from $50 million to $100 million. Doubled sales per representative from $5 million to $10 million. Suggested new products that increased earnings by 23%. |
1985-1995 Ferguson and District Sales Manager Increased regional sales from $25 million to $350 million. Managed 250 sales representatives in 10 Western states. Implemented training course for new recruits - speeding profitability. |
|
1980-1984 Duffy Vineyards Senior Sales Representative Expanded sales team from 50 to 100 representatives. Tripled division revenues for each sales associate. Expanded sales to include mass market accounts. |
|
Education |
1976-1979 Southridge State University B.A., Business Administration and Computer Science. Graduated Summa Cum Laude. |
Interests |
Southridge Board of Directors, running, gardening, carpentry, computers. |
Tips |
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 2173
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved