Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Corporatiile multinationale si necesitatea bunei guvernari corporative

Comunicare+ Font mai mare | - Font mai micCORPORATIILE MULTINATIONALE SI NECESITATEA BUNEI GUVERNARI CORPORATIVE

Corporatiile multinationale- principalul vector al globalizarii Analiza structurala si evolutiva a corporatiei multinationale
Literatura de specialitate retine numeroase definitii pentru corporatiile multinationale. Astfel, una dintre primele definitii acceptate pe scara larga este cea data de R. Vernon īn 1966, care mentiona ca o corporatie multinationala reprezinta o firma mare, detinatoare de filiale industriale īn cel putin sase tari. Ulterior, ca urmare a faptului ca au aparut si firme mijlocii cu vocatie internationala, aceasta cifra a fost redusa la doua tari si īn cele din urma chiar la una. Astfel, īn prezent, majoritatea economistilor accepta ca o corporatie multinationala consta dintr-o firma care si-a extins productia si piata dincolo de hotarele unei singure tari.

Un concept strāns legat de cel de corporatie multinationala este cel de grup - holding, prin care se īntelege un ansamblu format din societatea - mama si filialele plasate direct sub controlul sau. Deci, societatea mama este un centru de decizie financiara cu rolul de a arbitra permanent activitatea participantilor, īn functie de rentabilitatea capitalurilor angajate.

O alta varianta de internationalizare urmata de corporatiile multinationale este strategia tehno-financiara, care este rezultatul deplasarii activitatii din strainatate, de la o productie materiala directa spre furnizarea de servicii. Baza competitivitatii lor o formeaza know-how-ul si activitatea de cercetare-dezvoltare. Firmele multinationale tind sa valorifice aceste avantaje īn toate sectoarele unde aplicarea competentelor tehnologice este posibila.

Aparitia si dezvoltarea corporatiilor multinationale a schimbat radical datele referitoare la concurenta. Au aparut industrii globale, definite drept industrii īn care pozitia competitiva a firmelor dintr-o anumita tara este semnificativ afectata de pozitia lor din alte tari si viceversa. O strategie globala va īnsemna cresterea interdependentelor īntre activitatile separate geografic ale filialelor si companiilor mama. Īn acelasi timp, ea presupune optimizarea avantajelor locale ale fiecarei filiale cu satisfacerea conditiilor cererii de pe piata vizata. Urmarea fireasca a acestui lucru este tendinta specializarii filialelor īn tipul de productie care valorifica avantajul comparativ al tarii gazda.

Īn felul acesta, marile firme au intrat intr-un nou stadiu al multinationalizarii - cel al redistribuirii globale a factorilor de productie. Globalizarea a depasit paradigma traditionala a utilizarii si combinarii factorilor de productie clasici doar la scara nationala. Marile corporatii ale lumii cauta sa obtina avantaje īn productie, marketing sau cercetare prin combinarea tuturor factorilor de productie la scara planetara, ca urmare a intensificarii procesului de globalizare economica.

Īn anul 1970, primele 15 natiuni dezvoltate ale lumii aveau 7500 de corporatii multinationale, pentru ca, īn 1994, aceleasi 15 state sa aiba aproximativ 25000 de firme multinationale. Īn prezent, īn īntreaga lume exista aproximativ 50000 de astfel de firme, cu peste 280000 de filiale raspāndite pe tot globul. Biroul International al Muncii estimeaza ca firmele multinationale au aproximativ 100 milioane de angajati proprii, ceea ce reprezinta 4% din forta de munca activa salariata din regiunile dezvoltate ale lumii si 12% din cea a statelor īn curs de dezvoltare.


Analiza structurala si evolutiva a corporatiei multinationale


Fenomenele si tendintele manifestate pe plan mondial īn cadrul schimburilor internationale pe de o parte, si a fluxurilor mondiale de capital pe de alta parte, suscita tot mai mult, īn zilele noastre, atentia specialistilor din diverse domenii si a economistilor īn particular, asupra efectelor pe care acestea le genereaza īn planul dezvoltarii economiilor nationale īn ansamblu, si īn cel social, acesta din urma fiind evaluat īn special, prin intermediul evolutiei nivelului de satisfacere a necesitatilor umane atāt īn tarile dezvoltate economic, cāt si īn cele subdezvoltate.

Dincolo de perspectiva traditionala a abordarii investitiilor derulate de operatorii multinationali īn granitele diverselor economii receptoare, īn sensul incidentelor resimtite īn spectrul dezvoltarii economico-sociale a natiunilor lumii, corporatiile multinationale sunt considerate institutii economice cu caracter mondial, avānd cel mai īnalt grad de integrare sub aspectul complexului politicilor manageriale si de redistributie a capitalurilor atrase din diferite zone, regiuni sau tari ale lumii īn interiorul structurii operationale promovata la scara globala. Īn aceasta orientare, se avanseaza considerentul potrivit caruia cele 300 de corporatii multinationale, aflate īn clasamentul celor mai mari organizatii de profil investitional existente pe plan mondial, detin sau controleaza aproximativ 25% din totalul activelor evaluate la scara de mapamond, impunānd circa 5000 mld. USD

Ca rezultat al dimensiunilor de care dispun, corporatiile multinationale tind sa domine industriile ce manifesta un caracter strict oligopolic din perspectiva volumului bunurilor si serviciilor tranzactionate. Īn orientarea structurii competitionale existenta īn planul relatiilor economice mondiale din perioada contemporana, se poate considera ca exemplu edificator, faptul ca primele 5 corporatii multinationale specializate īn productia de automobile si camioane sunt responsabile pentru o cota de 60% din volumul vānzarilor globale īnregistrate de producatorii industriei evidentiate acaparānd totodata, 40% din piata distributiei produselor obtinute īn sectorul analizat. Mai mult decāt atāt, spatiul concurential aferent produselor chimice este dominat īn proportie de aproximativ 35% de operatorii cu investitii straine, īn timp ce industria electronica si cea a produselor din otel comporta o variatie īn cota de piata specializata, estimata intr-un interval apropiat valorii relative de 50% din totalul bunurilor avansate actelor de comert īnregistrate īn aceste domenii investitionale, ca urmare a contributiei corporatiilor multinationale specializate[1].

Īn ansamblul lor, corporatiile multinationale comporta o predominanta diversificata sub aspectul configuratiei zonelor si domeniilor investitionale. Din acest punct de vedere, regiunile gazda, precum: Europa Occidentala, America de Nord si Japonia constituie doar un element subsidar comparativ cu totalitatea operatiunilor angajate si derularea īn plan global, de managementul organizatiilor multinationale.

Se poate considera faptul ca gradul de manifestare a implicatiilor exercitate asupra economiei mondiale, prin continua dezvoltare a fluxurilor de capital, a tehnicii si tehnologiei de fabricatie a numeroaselor produse, a fluxurilor instalate de informatii, etc., se afla īn strānsa corelatie cu evolutia economica a corporatiilor multinationale atāt īn plan structural, cāt si sub aspect evolutiv, acestea din urma contribuind īn buna masura, la perpetua consolidare si crestere economica a statelor gazda īn ansamblul lor, si īn acelasi timp, la intensificarea mecanismului competitional din multiplele sectoare economice īn care detin numeroase si īnsemnate portofolii investitionale.
[1] UNCTAD; World Investment Report 2002: Transnational Corporations and Export Competitiveness, United Nations: New York & Geneva, 2002Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 64
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved