Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


CERCETARE DE MARKETING - WORK AND TRAVEL

Marketing+ Font mai mare | - Font mai micCERCETARE DE MARKETING - WORK AND TRAVEL

WORK AND TRAVELIn anii 60, Departamentul de Stat American a pus bazele unei serii de programe prin intermediul carora tineri din toata lumea aveau posibilitatea de a experimenta 'lifestyle-ul' american, pe o perioada determinata de timp. Initial era doar un program de calatorie, dar a devenit o adevarata miscare de forte odata cu trecerea la un proiect mai generos, denumit Work and Travel.   

[https://exchanges.state.gov/education/jexchanges/]

Departamentul de Stat American si-a dat seama ca multi din cei care vor sa cunoasca America prin intermediul programelor de schimb cultural vor totodata sa munceasca si sa faca bani. Castigand bani in State, se presupunea ca tinerii ar deveni mai atrasi de participarea intr-un astfel de program. Asa s-a nascut 'Munca si calatorie' sau 'Work and Travel'. Programul isi pastreaza aceeasi forma de 11 ani, ca urmare a doua tendinte majore de dezvoltare a pietei americane:

  • cererea sezoniera de personal a companiilor americane;
  • aparitia oportunitatilor pentru studentii din Estul si Sud-Estul Europei, odata cu restructurarea si evolutia economico-sociala, in ceea ce priveste dobandirea unor experiente culturale si de munca in alte tari, printre care si SUA.

Pentru a promova schimbul intercultural al tinerilor si a solutiona nevoia manifestata de catre companiile americane, Departamentul de Stat american a venit cu programul Summer Work and Travel, ce functioneaza pe baza vizei J1. Conform acestei vize, posesorul are dreptul de a calatori si munci legal pe timpul vacantei de vara.

Dupa lansarea programului "Work and Travel" pentru Statele Unite ale Americii, acesta s-a extins incercand sa cuprinda inclusiv cererile studentilor care prefera petrecerea verii in alte tari. Astfel, s-a nascut Work and Travel-Grecia, Spania, Anglia, Franta, Canada sau Australia. In lucrarea de fata vom pune accentual in special pe Work and Travel - SUA, acesta fiind programul care a inregistrat cele mai multe cereri pana in prezent, si de asemenea cel mai vechi si cel mai complex.   

De ce Work and Travel?

Dobandirea unei experiente de lucru intr-un mediu cultural diferit, in cea mai dezvoltata tara capitalista

Ocazia de a intra in contact cu oameni din toate colturile lumii

Vizitarea unor locuri vazute pana acum doar in filme

Libertate si distractie alaturi de alti tineri

Perfectionarea limbii engleze

Posibilitatea de reveni acasa cu o suma frumoasa de bani

Multe alte motive

Conditii de participare

Varsta cuprinsa intre 18-30 ani

Cunostinte de nivel mediu a limbii engleze

Situatie scolara buna

Student, masterand sau doctorand la zi, la o facultate de stat sau particular, acreditata sau in curs de acreditare

Programul Work and Travel este din ce in ce mai solicitat de catre studentii aflati atat in Romania cat si in alte tari precum Polonia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Moldova, etc.

In 2006, peste 7200 de studenti romani au simtit cum e sa traiesti o vara dincolo de ocean. In 2007 numarul lor a crescut la 9000, iar pentru vara anului 2008 se estimeaza ca peste 10.000 de studenti  se vor inscrie in acest program, gata sa-si petreaca o vacanta de vara in America.

AMERICAN EXPERIENCE

Prezentarea firmei

Teoretic, American Experience este o organizatie pentru tineret, care activeaza in domeniul cultural exchange. Practic, AE inseamna libertate, mobilitate, distractie si experiente inedite. AE este partenerul nonconformist, care scoate studentii din cotidian, care ii impinge sa isi traiasca viata din plin, sa-si faca propriile reguli si sa se reinventeze mereu, dupa cum au chef.

Pana in prezent, American Experience este atat lider de piata in domeniul programelor de schimb cultural si educational in Romania, cat si organizatia cu cea mai rapida dezvoltare de acest gen din Europa de Est.

Fondata in 2002, American Experience ofera pentru peste 7500 de tineri, posibilitatea de deschidere catre alte culture, oportunitati de calatorie si de dezvoltare a unei cariere, pastrandu-si in acelasi timp, un nivel calitativ extrem de ridicat. Aceasta este membra a Camerei de comert din capitala Statelor Unite, Washington DC, a Camerei de comert din Ocean City, Maryland si a American Chamber of Commerce in Romania.

American Experience este prezenta in Romania in 15 centre: Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, Oradea, Constanta, Targu-Mures, Craiova, Bacau, Suceava, Alba Iulia, Miercurea-Ciuc, Baia Mare, Brasov, Arad precum si in Republica Moldova prin biroul din Chisinau  si este in continua extindere.

American Experience are un staff tanar si profesionist, gata sa ii ajute pe tineri in orice problema. Mai mult, cei mai multi membrii ai echipei AE au experimentat Statele Unite prin intermediul unui program de schimb cultural. De aceea, participantii in programele organizatiei primesc suport si orientare direct de la cei care au trait experienta americana. La final, in urma discutiilor pe care staff-ul le poarta cu orice participant, tinerii vor fi siguri ca alegerea pe care urmeaza sa o faca este cea buna.

Programe oferite:

Summer Work and Travel - program destinat studentilor, ce se desfasoara pe perioada vacantei de vara si care ofera acestora sansa de calatori., de a lucre si de a trai experiente inedited pe teritoriul Statelor Unite ale Americii

High School Exchange - este un program pe perioada unui semestru sau a unui an scolar, destinat elevilor de liceu, oferindu-le ocazia de a studia dupa sistemul de invatamant American, in timp ce isi vor petrece timpul impreuna cu o familie stabilita pe teritoriul SUA.

Career Training - program destinat absolventilor universitatii sau tinerilor profesionalisti care au acumulat o anumita experienta profesionala. Acestora li se ofera sansa de a se specialize intr-un anumit domeniu, pe o perioada de un an.

Internship - program dedicate studentilor absolventi care doresc sa lucreze o perioada de timp pe teritoriul SUA, dobandind o important experienta practica in diferite dmenii.

H2B - program de munca pentru tinerii cu varsta de pana in 40 de ani, fara a fi nevoie de studii superioare.

Misiune /Viziune/ Valori:

Misiune: AE isi propune sa inspire, sa incurajeze si sa impulsioneze tinerii sa incerce experiente de viata noi, inedite, prin participarea la programe educative si de munca in strainatate.

Viziune: Prin programele de schimb cultural, AE urmareste sa contribuie la deschiderea tinerilor catre alte culturi si societati si sa le ofere, pe langa oportunitatile de calatorie, acces la experienta profesionala relevanta in dezvoltarea unei cariere.

Valori: AE sustine nonconformismul, varietatea, aspiratia spre diverse forme de libertate, mobilitatea, asumarea viziunilor despre viitor, cautarea experientelor inedite, dezvoltarea personala prin cunoastere, comunicarea, excelenta serviciilor, contributia la cresterea individuala a clientilor si partenerilor sai.

Oportunitati de partnership/ Beneficii

Dupa o dezvoltare atat de rapida in Romania si Moldova, American Experience este deschisa sa ofere oportunitati de parteneriate cu diferite organizatii care sunt interesate de a intra si a isi mentine o pozitie puternica pe piata romana si cea a Moldovei.

Mai mult decat atat, compania este interesata dea se extinde pe piete precum cele din Turcia, India, Rusia, sau tari din America de Sud si Asia.Aceasta prezinta un deosebit interes in stabilirea parteneriatelor cu reprezentanti locali.

Cifre si statistici

De obicei, cuvintele spun mult mai mult decat simple numere. Cum a ajuns American Experience compania numarul 1 in Romania pe domeniul programelor de schimb cultural si educational pentru tineri, se poate deduce din cifre:

Peste 7,500 de participanti in programele AE

Acopera peste 20% din totalul pietei de profil

Are cea mai mare retea de birouri si reprezentanti din Romania

Comunitatea de participanti in programele acesteia creste in fiecare an cu minim 25%.

OBIECTIVELE CERCETARII

Obiective

Lista informatiilor

Intrebari

Principale:

Crearea prototipului studentului care aplica pentru programul Work and Travel

Crearea prototipului studentului care refuza programele Work and Travel

Nevoile acestuia

Culegerea informatiilor pentru satisfacerea nevoii

Personalitatea acestuia

Identificare

Constientizarea existentei AE in randul studentilor

Secundare

Descrierea nevoii

Nevoile care trebuie satisfacute

Stimulii care au contribuit la descoperirea nevoii

Asteptarile studentului in ceea ce priveste satisfacerea nevoii

Ai vrea sa mergi in acest an sa lucrezi in strainatate pe perioada verii?

De ce ai allege sa mergi prin programul Work and Travel?

In ce masura suma economisita pe perioada verii este destinata pentru anumite lucruri

Cum ti-ai dat seama ca vrei sa pleci cu programul W&T?

In ce masura te astepti sa acumulezi anumite aspecte care pot duce la satisfacerea nevoii?

Cu cati bani astepti sa te intorci?

Cat timp ai vrea sa acorzi calatoriilor pe perioada sederii?

Enumera trei locuri pe care ai vrea sa le vizitezi

Culegerea informatiilor

Despre programul W&T

Despre agentiile de recrutare a muncii

Sursele de informare cele mai accesibile si mai "consumate"

Gradul de incredere a surselor de informare accesibile

Criteriile dupa care este aleasa o firma de recrutare a muncii de catre majoritatea studentiilor

Cum ai aflat de programul W&?

Ofera cate o nota de incredere pentru fiecare din urmatoarele surse

Cat de influentat sunteti de anumite aspect in momentul in care alegeti o firma de recrutare de personal?

Asteptarile studentilor in ceea ce priveste serviciile oferite de firme

Despre servicii aditionale

Locatia oferita

Cazare

Job

Cat de importante sunt anumite servicii aditionale?

Ai vrea sa mergi cu mai multi prieteni?Cu cati?

Ce fel de locatie preferi?

Preferi un loc unde sunt mai multi romani?

Ai vrea ca locul si condiitile in care vei locui sa semene pe cat posibil cu ce ai acasa?

Ce job ai prefera?

Cat de mult ai fi dispus sa lucrezi?

Personalitatea studentilor

Personalitate

Modul in care studentii percep tarile straine

Ce fel de persoana te consideri?

Enumera 3 lucruri neobsnuite pe care vrei sa le incerci

Iti place sa calatoresti?

Cate tari ai vizitat pana acum?

Daca ar fi sa pleci in strainatate pe termen lung, ce ai vrea sa faci, si ce tari ai alege?

Identificarea studentilor

Identificarea propriu-zisa dupa sex,localitate,facultate,modul de viata,sursele financiare

Facultatea si sectia la care esti student/a

Localitatea

Sexul respondentului

Mediul de provenienta

Ai un job momentan?Ce job?Esti multumit?

Care este principala sursa de finantare a costurilor de a lucra in strainatate pe perioada vacantei?

Informatiile despre AE

Identificarea AE in randul celor mai cunoscute firme existente pe piata

Compararea AE cu concurenta

Te rog sa bifezi agentiile de recrutare a fortei de munca de care ai auzit pana acum:

Te rog sa evaluezi urmatoarele firme, ordonandu-le dupa impresia care o ai despre ele.

Identificarea studentilor care nu vor sa apeleze la progamul W&T

Identificarea propriu-zisa a acestora

Motivul pentru care acestia resping programele W&T

Ai vrea sa mergi in acest an sa lucrezi in strainatate pe perioada vacantei?

Toate intrebarile de identificare si personalitate a studentilor mentionate mai sus inafara celei referitoare la sursa de finantare pentru programele W&T

De ce ai refuza o sansa de a lucra in strainatate pe perioada verii?

METODOLOGIE

Aceasta este o cercetare cantitativa si calitativa a pietei, ce isi propune sa identifice numarul si personalitatea tinerilor care isi doresc sa aplice pentru programele Work and Travel, dorintele si asteptarile lor in ceea ce priveste acest program, dar si motivele pentru care unii dintre ei ar refuza o asemenea oprtunitate, sau obstacolele care le-ar intampina in acest process.

Marimea esantionului este de 110 penrsoane, cu domiciliul stabil in Romania, majoritatea fiind studenti. Aceste persoane au fost alese aleator, din randul tinerilor aflati in cadrul facultatilor, prin intermediul Internetului, cu ajutorul contactelor oferite de diferite Organizatii Studentesti, sau potentialilor consumatori, aflati in diferite locuri publice. Chestionarele au fost aplicate in perioada 27 Martie - 5 May 2008.

Rata raspunsurilor a fost de 100% iar cea a chestionarelor exploatabile de 97,15%. Unele chestionare sunt neexploatabile din cauza modului in care au fost completate, iar altele au fost catalogate de catre cei care le-au administrat, drept inutilizabile datorita stitudinii persoanelor chestionate fata de continutul chestionarului.

Ca instrument de cercetare am folosit chestionarul. Acesta cuprinde 32 intrebari si au fost administrate atat fata in fata cat si prin intermediul Internetului. Pentru un rezultat cat mai reprezentativ, am ales sa calculez marimea esantionului prin urmatoarea metoda:

Unde: - t = coeficientul care corespunde probabilitatii cu care se garanteaza rezultatele (prag de incredere) si care se obtine din tabelele statistice ale repartitiei Student.

- p = proportia componentelor din esantion care poseda caracteristica cercetata (deoarece de obicei valoarea lui "p" nu se cunoaste, se consider egala cu 0,5 pentru ca dispersia sa aibe valoarea maxima posibila)

- e2 = eroarea limita acceptata.

In lipsa unei pre-anchete, nu cunoastem gradul de omogenitate al populatiei mama si deci, ne vom plasa in situatia cea mai nefavorabila: p=1/2 si q=1/2;

[cartea cercetari]

Astfel, am ales administrarea a 110 chestionare, in conditiile in care, pentru un prag de incredere de 90%, iar o eroare limita acceptabila de 8%, marimea esantionului reprezentativ este de 106,3476.

In ceea ce priveste analiza chestionarelor, principal problem cu care m-am confrutat, a fost lipsa unor raspunsuri in special la intrebarile deschise. Uneori din lispa de timp, alteori din comoditate, unii intervievati au omis sa-si exprime o parere cu privire la motivatia unor raspunsuri acordate.

Dupa obtinerea datelor s-a trecut la analiza lor. Inainte de a fi analizate, variantele de raspuns au fost codificate pentru a permite analiza lor prin mijloace informatice. In analiza datelor obtinute prin interviu a fost utilizat programul informatic SPSS. Astfel s-au realizat analize individuale ale intrebarilor, elaborandu-se tabele cu frecvente relative si absolute precum si grafice care sa ilustreze rezultatele obtinute; analize incrucisate care permit analiza combinata a doua intrebari. Un aspect important al analizei il reprezinta analizele bidimensionale in cadrul carora prin intermediul Testului putem stabili daca exista legaturi statistice intre variabile.

ANALIZA DATELOR

Analiza numarului studentilor care aleg optiunea de a lucra in strainatate pe perioada verii

Intrebarea numarul unu a chestionarului: "Ai vrea sa mergi in acest an sa lucrezi in strainatate pe perioada verii?" reprezinta o intrebare filtru, inchisa. Ea are scop separarea intr-o oarecare masura a tinerilor care aleg aceasta optiune de cei care refuza din start, pentru o analiza comparativa ulterioara.

Raspuns

Frecventa

Procent

Nu

Da

Total

Tabel 1. Optiunea de a lucra in strainatate pe perioada verii

Dupa cum se poate observa din Tabelul 1. Si graficul adiacent, 69,1% (76 pers) au raspuns cu DA la intrebare, iar 30,9% (34 pers.) refuza optiunea de a lucre in strainatate pe perioada verii.

Obs. In urma acestei, intrebari, baza de date a fost filtrata, analizans separate cele doua grupe formate. Pentru intervalul de intrebari de la 3 la 23, am avut in vedere doar acele persoane care au raspuns "Da" la prima intrebare.

Cea de-a treia intrebare, "Unde ai allege sa pleci?" este o intrebare simpla, pentru a introduce subiectii esantionului in "atmosfera" studiului, acestia fiind nevoiti sa faca apel la memorie si imaginatie si sa-si imagineze intr-o oarecare masura o vacanta in una din tarile enumerate, sau sa aleaga o alta tara in cazul in care cele enumerate nu sunt pe placul lor.

Raspuns

Frecventa

Procent

SUA

Italia

Australia

Grecia

Anglia

Spania

Elvetia

Irlanda

Scotia

Argentina

Franta

Total

"Cum ti-ai dat seama ca vrei sa pleci cu programul Work and Travel?" are scopul de a identifica principalii stimuli care au dus la descoperirea "nevoii" de a pleca cu Work and Travel.Si spun "nevoie", deoarece multi dintre tineri au nevoie intr-o oarecare masura de aceasta experienta, pentru a invata sa traiasca intr-un alt stil, pentru a invata sa se descurce singuri intr-un mediu nou, si cu atat mai mult in unul cunoscut pentru viitor.

Descoperirea 'nevoii'/dorintei

Frequency

Percent

Reclame

Experienta prietenilor

Influenta prietenilor

Experienta anterioara placuta

Total

Raspuns

Frecventa

Procent

Experienta inedita

Dorinta de a vizita

Bani

Un CV mai puternic

Convingerea prietenilor

Imbunatatire engleza

Total

"In ce masura te astepti sa acumulezi". este intrebarea prin care incercam sa evidentiem importanta unor posibile "beneficii" ale experientei accumulate cu ajutorul programului Woerk and Travel, pentru fiecare dintre potentialii "consumatori " ai serviciului oferit.

Acumulare - Experienta ProfesionlaPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2702
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved