CATEGORII DOCUMENTE |
Comunicare | Marketing | Protectia muncii | Resurse umane |
Concurenta
1. Conceptul de concurenta
2. Tipuri de concurenta
2.1. Concurenta pura
2.2. Concurenta imprfecta
Economia de piata are la baza un mecanism concurential, conform caruia producatorii si consumatorii se confrunta intre ei, cumparatorii cu ofertantii, dar si producatorii intre ei, respectiv consumatorii.
1. Conceptul de concurenta
Concurenta presupune deplina libertate de actiune a tuturor agentilor economici, in sensul ca fiecare produce si vinde in conditiile pe care acestia le doresc cat mai avantajoase. Concurenta este posibila daca preturile se formeaza liber pe piata, astfel incat fiecare cumparator sa isi aleaga neconditionat vinzatorul. Concurenta este influentata de existenta proprietatii private, ceea ce asigura libertatea de actiune atat a producatorului, cat si a cumparatorului.
Rezultatele pozitive ale actiunii concurentei sunt: stimularea si perfectionarea activitatii economice, cresterea capitalului, dezvoltarea tehnologica, concentrarea si migrarea capitalului de la o ramura la alta, scaderea preturilor.
'In domeniul economic, concurenta este democratia, iar monopolul autocratia', afirma Bastiac.
Functiile concuretei sunt:
de stimulare a productiei;
de scadere a preturilor, in anumite conditii;
de egalizare a profiturilor peste medie; concurenta egalizeaza profiturile daca exista aceeasi capabilitate manageriala a concurentilor. In caz contrar, concurenta mareste puternic inegalitatea profiturilor.
G. von Hayek considera concurenta ca fiind "calea cea mai buna de satisfacere a intereselor tuturor, respectiv de maximizare a profiturilor intre intreprinzatori si de maximizare a satisfacerii nevoilor pentru consumatori'.
CONCLUZIE
Producatorul este liber sa produca ce doreste, dar cu respectarea constrangerilor specifice fiecarei piete, iar cumparatorul este liber sa aleaga ce vrea, de unde doreste si sa plateasca pretul pe care si-l permite.
2. Tipuri de concurenta
Concurenta poate fi loiala sau neloiala. Concurenta loiala se caracterizeaza prin folosirea de catre producatori/importatori a unor instrumente economice in mod nediscriminatoriu, daca exista un acces liber pe piata si o transparenta a mijloacelor de reglementare a relatiilor comerciale. Concurenta neloiala se bazeaza pe oferirea de stimulente clientilor, in scopul patrunderii sau mentinerii artificiale pe piata.
In majoritatea tarilor cu economie de piata, cadrul legislativ incrimineaza concurenta neloiala prin constrangeri juridice.
Formele concrete ale concurentei neloiale sunt: fixarea sau impunerea direct sau indirect a preturilor de monopol si de dumping, ori a altor conditii contractuale neloiale, limitarea sau controlul productiei, desfacerii, dezvoltarii tehnologice sau a investitiilor, impartirea pietelor sau a surselor de aprovizionare, conditii inegale la prestatii echivalente ale distribuitorilor etc.
Concurenta perfecta
Concurenta pura si perfecta presupune ca pe de o parte nici un producator sau ofertant sa nu poata influenta in mod hotaritor pretul pe piata, respectiv nici un cumparator liber sa achizitioneze ce doreste si cat doreste la pretul pietei sa nu poata influent pretul.
2.2. Concurenta imperfecta
Concurenta imperfecta se refera la acea situatie specifica in care ofertantii sau cumparatorii pot influenta prin actiunile lor pretul produselor, in timp ce concurenta perfecta se refera la situatia opusa, prezentata mai sus.
Bibliografie
D. Begg, S. Ficher, R. Dornbush, Macroeconomie, Ediscience,Paris,1993;
Ioan Ciobanu, Management strategic, Polirom, Iasi, 1998;
3) Nita Dobrota, Economie politica, Editura Economica, 1997
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1540
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved