Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Creatia in publicitate. Procesul de creatie.

Marketing+ Font mai mare | - Font mai micCreatia in publicitate. Procesul de creatie.

1 Textul in tiparitura

2 Vizualul in tiparitura3 Reclama video

4 Reclama audio

1 Textul in tiparitura

Pentru orice exista reguli si retete. Decat ca ele nu sunt de ajuns. Retetele sunt cunoscute de toti si totusi nu oricine poate crea o reclama de exceptie. Regulile sunt totusi fundamentul de cunostinte necesar in orice meserie, iar cea de creator de publicitate nu face exceptie. Restul este experienta, inspiratie si imaginatie iesita din tipare.

Functiile titlului (engl. Headline)

1. Un bun titlu trebuie sa capteze atentia consumatorilor. Daca reusesti, exista sanse sa ii starnesti curiozitatea asupra intregii reclame. De multe ori acest rol il imparte cu vizualul.

2. Titlul trebuie sa introduca textul publicitar central.

3. Poate comunica un beneficiu.

4. Poate pune accent pe numele marcii (e.g. ABSOLUT L.A.).

5. Poate fi un apel direct catre consumator.

Criterii pentru un titlu de impact

Punctul de plecare in crearea unui titlu este declaratia de strategie. Titlul este acea fraza cheie care, daca raspunde la urmatoarele intrebari, sau la marea lor majoritate, ai dat lovitura:

Opreste, intriga si implica cititorul?

Incurajeaza parcurgerea intregului text?

Ofera o promisiune sau un beneficiu relevante?

Intareste numele marcii?

Este in sinergie cu vizualul?

Tipuri de titluri

prezentarea de beneficiu

enuntarea unui fapt

selectiv - identifica targetul

starneste curiozitatea (o intrebare de regula)

este o stire

este un indemn

repetare

metaforice sau bazate pe analogii

Reclama tiparita de impact

Definirea unei asemenea reclame este tot o insiruire de caracteristici. In primul rand din reclama transpare implicarea autorului ei. Un copywriter implicat, care crede in produs, il va vinde mult mai bine decat unul care lucreaza ca la carte dar fara a simti proiectul. Totusi, a nu se uita ca trebuie comunicat consumatorului ce face acel produs pentru el, si nu cat de mandri ne simtim de acel produs.

Un bun copywriter poate transpune limbajul de marketing intr-unul "uman", obisnuit. Chiar si termenii cu o complexitate crescuta pot fi abordati in cuvinte simple. Nu trebuie niciodata pierdut din vedere consumatorul final. Daca reusesti sa scri asa cum i-ai vorbi in mod direct, rezulta o scriitura onesta si veridica.

O greseala de evitat: sa spui totul intr-o singura reclama. Reclamele stufoase tind sa plictiseasca si sa nu fie citite pana la final. Cu cat mesajul este mai specific si mai direct cu atat mai repede este prins de consumatori.

Exista apoi o serie de reguli de scriere ce trebuiesc urmate: evitarea cliseelor, alternarea de fraze scurte cu fraze lungi, revizuirea etc.

Blocul principal de text

Ca si strategie de scriere, el trebuie legat de titlul tipariturii print-un paragraf de tranzitie.

Ca si stil de text, poate fi enuntarea unei povesti, un dialog, o listare de atribute. Blocul principal de text trebuie sa amplifice ceea ce este enuntat in titlu. Uneori aceasta functioneaza ca o confirmare pentru consumatorii care cauta o dovada a promisiunii.

Vizualul in tiparitura

Privit intr-un mod general, procesul de gasire a vizualului urmeaza stabilirii conceptului creativ si gasirii unui titlu. Dar exista si cazuri in care tittul rezulta din ideea de vizual.

O reclama cuprinde o serie de elemente: titlu, bloc principal de text, slogan, sigla, imagine. Aranjarea lor duce la crearea unei machete (engl. Layout). Termenul inseamna: (1) designul complet al reclamei, compozitia; (2) realizarea lui fizica, concreta, pentru tiparitura de proba.

Un vizual de impact

Scopul oricarei reclame este sa fie memorabila. Ceea ce devine din ce in ce mai complicat. Nu poti vinde consumatorilor daca nu le atragi atentia. Iar imaginea are rol de magnet. Bineinteles, uneori doar imaginea nu poate spune totul. Combinata cu un bun headline poate crea impactul dorit.

Uneori imaginea face cat a mie de cuvinte, dar ea trebuie sa se integraze intr-un intreg. Sa raspunde pozitionarii produsului si conceptului creativ. Iar folosirea unei imagini socante in mod gratuit, fara legatura cu produsul, poate face mai mult rau dacat bine.

Sa nu omitem ca exista si nenumarate reclame de impact unde imaginea este absenta, iar textul face totul.

Pentru a fi eficace, o reclama trebuie sa fie vizibila. Ceea ce tine de expunerea media, de atingerea publicului tinta vizat.

Principiile de baza ale design-ului

Unitatea. Reclama trebuie sa convinga ca intreg. Daca partile atat de diferite ale unei reclame nu se leaga intre ele, efectul este confuzant.

Armonia. Elementele unei reclame trebuie sa fie compatibile. Procesul este similar stilului de a te imbraca: te asortezi sau nu.

Succesiunea. Elementele necesita o aranjare care sa ajuta citirea de la coltul stanga sus la cel din dreapta jos. Succesiunea poate ajuta ochiul privitorului sa parcurga toate elementele. Clasice sunt aranjarile in forma de "Z" sau "S".

Accentul. Cade de regula pe un element care trebuie privilegiat in raport cu celelalte. Nu totul poate fi la fel de important. Prezentarea elementelor in egala masura, poate crea o reclama plata.

Contrastul. Varietatea de dimensiuni, forme si culori ajuta reclama sa iasa din obisnuit. Un bun contrast poate face layout-ul mai interesant.

Echilibrul. Presupune existenta unor elemente de marime si forma egala in partea stanga si in cea dreapta. O asemenea simetrie creeaza stabilitate dar poate lasa si o impresie de lipsa de imaginatie.

Alte elemente de compozitie

Culoarea. Poate atrage atentia si poate comunica o stare. Anumite produse pot fi prezentate realist doar prin culoare: piese de mobilier, mancare, accesorii, imbracaminte, produse cosmetice. Culoarea poate pune in valoare anumite elemente.

Spatiul alb. Este un instrument de baza in creare unui layout de impact, dar are si el reguli clare de folosire: recomandat este sa fie pastrat catre margini, altfel, in centru, poate distrage atentia de la mesaj.

Reclama video

Reclama video are doua componente esentiale. Componenta video (vizualul) si componenta audio (cuvintele rostite, muzica, efectele sonore). Procesul de creatie incepe cu vizualul pentru ca televiziunea este in primul rand mediul imaginilor.

Tehnici vizuale

Majoritatea reclamelor sunt o combinatie a mai multor tehnici.

Testimonialul. Se folosesc fie lideri de opinie fie persoane necunoscute. De obicei privitorii sunt fascinati de prezenta vedetelor. Este de altfel un mod sigur de a atrage atentia.

Vorbitorul. Exista spoturi in care un vorbitor se adreseaza in mod direct consumatorilor, facand demonstratii de produs sau indicandu-l. Eroul este produsul, nu vorbitorul.

Demonstratia. Este o tehnica populara pentru anumite produse, pentru ca televiziunea este mediul ideal de a arata consumatorului cum sa foloseasca produsul.

Close-up (cadrele apropiate). Sunt foarte folosite, deoarece panoramarea se pierde pe un ecran atat de mic.Povestirea. Este o tehnica similara unui film in miniatura.

Comparatia. De obicei este un procedeu care raspunde unei intrebari. "Noi avem. Ei nu" Comparatia se poate face intre produse sau intre stiluri de viata asociate produselor.

Fotografii sau cadre statice. Pot ajuta la structurarea unei reclame coerente. Materialul necesar poate exista deja sau poate fi realizat la costuri minimale.

Scene de viata (engl. Slice-of-life). Este o tehnica dramatica veche, in care actorii alesi joaca o poveste despre produs. Numeroase asemenea spoturi debuteaza cu o problema si ofera drept solutie produsul promovat.

Interviul cu consumatorii. Spre deosebire de reclamele ce folosesc actori profesionisti, aceste reclame folosesc oameni obisnuiti care vorbesc despre produs.

Vignete sau situatii. Este reclama realizata tipariturar-o succesiune rapida de situatii care sustin o idee. Este genul folosit de bautarile racoritoare, de dulciuri si alte produse similare de larg consum. Suportul audio in acest caz este deseori un jingle sau un cantec ale carui versuri ilustreaza situatiile prezentate.

Animatia. Cea mai intalnita forma este desenul animat, dar mai nou este foarte folosita tehnica 3D.

Puncte de reper pentru crearea reclamei TV

La inceput se gandeste in imagini, apoi in cuvinte

Se alege un format care sa exprime cat mai bine mesajul

Trebuie acordata o mare atentie rolului de divertisment al reclamei TV

Debutul reclamei trebuie sa capteze atentia privitorilor

Produsul trebuie sa fie vizibil

Se poate opta pentru supere (texte adaugate peste imagine) pentru a puncta informatiile esentiale

Finalul trebuie sa apartina produsului

Textul nu trebuie sa povesteasca imaginile. Cuvintele trebuie sa adauge inteles imaginilor.

Reclama video este cea mai elaborata dintre creatiile publicitare. Implica numeroase resurse, atat din partea agentiei cat si din partea studiourilor de productie. Presupune in majoritatea cazurilor selectarea actorilor potriviti, alegerea decorurilor, ore de filmari, ore de studio pentru montaj, alegerea unui fundal sonor care sa contribuie la impactul reclamei.

Televiziunea este cel mai flexibil si mai creativ mediu pentru ca foloseste o combinatie perfecta de imagine, sunet si miscare pentru a comunica emotii.

Actul crearii unei reclame TV presupune si cunoasterea unor tehnici de productie si a limbajului specific.

Reclama audio

Radioul este un mediu puternic. Permite atingerea unor grupuri tinta precise si ofera o mai mare libertate de creatie.

Desi flexibila, reclama radio, pentru a fi eficienta, trebuie sa se inscrie in anumiti parametri. De exemplu folosirea unui sunet sau zgomot memorabil asociat marcii.

Umorul este foarte folosit in acest mediu, dar poate actiona cu revers. Umorul trebuie sa fie bine dozat, pentru a "prinde" la oricine. Un umor de calitate trebuie: (1) sa aiba o legatura cu experienta de viata obisnuita, (2) sa fie cu adevarat amuzant, (3) sa sa vanda produsul, (4) sa nu afecteze imaginea produsului.

Structura unei reclame radio

Primele 5 secunde sunt esentiale. De aceea trebuie acordata o mare grija inceputului - este momentul in care se capteaza atentia audientei.

Se poate folosi o singura voce, doua in dialog, mai multe voci. Se poate folosi dramatizarea. Efecte sonore variate.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1599
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved