Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Etapele procesului de dezvoltare a noilor produse

Marketing+ Font mai mare | - Font mai micEtapele procesului de dezvoltare a noilor produse

Dezvoltarea noilor produse este o activitate complexa ce reuneste totalitatea functiilor intreprinderii. Pentru a administra cat mai bine procesul si pentru un control cat mai strict, este necesara o fractionare in timp si la toate nivelele a sarcinilor ce trebuie indeplinite.In analiza lansarii noilor produse se disting sase etape: (Dijmarescu E., Glont L. - "Lansarea de produse noi si prospectarea pietei",1982, pag. 14):

pregatirea ideilor;

filtrarea ideilor;

analiza ideilor retinute;

transformarea ideilor intr-un produs; etapa de dezvoltare ;

teste pe teren : testarea elementelor de marketing-mix, teste de piata;

comercializarea.

Acestor sase etape li se poate adauga o alta etapa (preliminara) si anume definirea obiectivelor de dezvoltare si a unei strategii de crestere.

Aceste diferite etape pot fi mai mult sau mai putin regrupate, subdivizate sau dezvoltate conform gradului de familiaritate al intreprinderii in raport cu produsele pa care acestea isi propun sa le dezvolte, si conform pietelor pe care doresc sa le atace. Procesul ramane acelasi in ansamblu.

Prima etapa, gasirea ideilor, corespunde cautarii ideilor pentru produse noi care sa raspunda obiectivelor intreprinderii si strategiei sale de crestere.

Etapa a doua, filtrarea ideilor, consta intr-o analiza rapida a tuturor ideilor culese, pentru a selectiona conceptele cele mai pertinente si care merita sa fie testate si analizate intr-un mod mai aprofundat.

Etapa a treia, analiza ideilor retinute, priveste conceptul proiectat in cadrul intreprinderii, care este tradus intr-o recomandare mai concreta. Se definesc caracteristicile produsului. Ideea privind produsul este supusa, pentru prima data, aprecierii consumatorilor. Aceste este testul conceptului. Se stabileste, de asemenea, un prim program de punere la punct si de dezvoltare.

Etapa a patra, dezvoltarea produsului nou. Ceea ce nu este pana in prezent decat o simpla idee pe hartie, devine acum un produs tangibil. Acesta este faza de punere la punct a prototipurilor si a primelor teste reale ale produsului fizic fata de consumatori. Cele mai bune informatii asupra costurilor, perioadelor de fabricatie, relatiile cerere-oferta, permit sa se dezvolte si sa se imbunatateasca studiile de rentabilitate a proiectului. Intreprinderea isi defineste atunci o pozitie si o strategie de marketing.

Etapa a cincea, testele, permit testarea diferitelor elemente ale strategiei de marketing a produsului si programul de comercializare. Aceasta ii permite sa se asigure in ceea ce priveste pozitia de piata, sa verifice ipotezele si estimarile facute anterior.

Etapa a sasea, comercializarea. Dupa ce a revazut produsul si programul de marketing, intreprinderea lanseaza fabricarea si comercializarea produsului. In aceste actiuni intreprinderea isi pune in joc resursele si reputatia.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2077
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved