Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


INDUSTRIA TIRGURILOR, EXPOZITIILOR SI CONVENTIILOR, PARTE INTEGRANTA A MIXULUI DE MARKETING

Marketing

+ Font mai mare | - Font mai micINDUSTRIA TIRGURILOR, EXPOZITIILOR SI CONVENTIILOR, PARTE INTEGRANTA A MIXULUI DE MARKETING

Targurile si expozitiile sunt o parte integranta a instrumentelor de marketing pentru produsele si serviciile oferite de companii si alte entitati economice. Ele sunt considerate ca fiind un mediu deosebit de eficient de transfer al culturii, identitatii, structurii unei companii spre potentialii beneficiari, cumparatori, utilizatori. Nici un alt mediu nu poate evidentia simultan atatea fatete ale identitatii si activitatii unei companii ca un stand bine conceput si proiectat la un targ. Cea mai eficienta cale de transmitere a informatiilor si comunicatiilor de specialitate intre profesionisti isi afla locul cel mai potrivit in participarea la un targ sau expozitie.Targurile si expozitiile sunt o componenta importanta a sistemului instrumentelor de marketing pentru produsele si serviciile utilizate pentru promovarea si vanzarea produselor si serviciilor. Ele ofera si prilejul pentru vizitatori, asistenti si alti participanti potentiali de a-si satisface cererea de produse, servicii, tehnologii, informatii, cunostinte, idei si solutii noi, in scopul incheierii de afaceri profitabile.

Targurile si expozitiile reprezinta locul de atractie, mediul, ambianta capabile sa focalizeze atentia si sa armonizeze intr-un timp scurt interesele si obiectivele principalilor promotori ai evolutiei si progresului unei piete specifice, cum ar fi:

Ø     Vanzatorii de produse si servicii in calitate de expozanti;

Ø     Cumparatorii, consumatorii, beneficiarii, utilizatorii produselor si serviciilor expuse, in calitate de vizitatori profesionali;

Ø      Prestatorii de servicii specializate pentru targuri.

Functia de armonizare si satisfacere a intereselor, obiectivelor si exigentelor expozantilor, vizitatorilor profesionali si prestatorilor de servicii specializate este asigurata de organizatorii de targuri .

Targurile si expozitiile se adreseaza, in primul rand, cercetatorilor, proiectantilor, creatorilor, producatorilor de marfuri si servicii, retelei de vanzari si desfacere, verigilor componente ale acesteia utilizate pe o scara tot mai larga si mai diversificata, potentialilor cumparatori, consumatori, beneficiari si utilizatori. In ultimii ani a crescut intr-un mod accelerat ponderea cumparatorilor, consumatorilor, beneficiarilor, utilizatorilor de produse si servicii asupra carora se focalizeaza in masura egala atentia organizatorilor de targuri si expozitii cat si, mai ales, atentia expozantilor. Ele asigura un potential larg si eficient precum si o ambianta favorabila realizarii tuturor obiectivelor companiei in cadrul strategiei sale de marketing.

In principiu, cu conditia lor corespunzatoare, targurile creeaza conditii propice satisfacerii obiectivelor expozantilor in relatia cu interesele si obiectivele vizitatorilor profesionali care, de regula, trebuie cunoscute, anticipate cel putin in linii mari, inainte de adoptarea deciziei de participare.

1 Functiile si caracteristicile targurilor si expozitiilor

Functiile si caracteristicile targurilor si expozitiilor, in ordinea importantei lor stabilita de participanti, sunt:

1) Functia de comunicare, respectiv de stabilire de contacte intre furnizori (producatori, comercianti) si cumparatori (comercianti, intermediari, consumatori, beneficiari, utilizatori)    de marfuri si servicii, avand drept principale avantaje:

Stabilirea de contacte personale intre o gama mai larga de furnizori si cumparatori intr-o perioada mai scurta decat in cazul utilizarii unor instrumente de marketing.

Cunoasterea reciproca nemijlocita si crearea unui climat de incredere intre aceste doua categorii.

Spre deosebire de alte mijloace de comunicare, targurile si expozitiile se constituie intr-un mediu special, capabil sa clarifice o varietate de factori ai strategiei de dezvoltare a companiei participante fie ca expozant, fie ca vizitator profesional, ai diverselor sale concepte de marketing precum si ai altor concepte conexe ori subordonate acestora. Instrumentele de comunicare sunt utilizate, in cadrul targului sau expozitiei, intr-un sistem integrat, in totalitatea lor in cadrul propriului stand.

2) Functia de creare a imaginii asupra unei anumite piete, unui anumit segment al acesteia, precum si asupra unei anumite companii si asupra produselor ori serviciilor expuse.

3) Functia de informare respectiv de culegere si obtinere de informatii cat mai cuprinzatoare asupra unei anumite piete si, in primul rand, asupra modificarilor si mutatiilor, noutatilor, produselor si serviciilor cu caracter inovator introduse de companii concurente.   

4) Functia de loc de intalnire a operatorilor, producatorilor, comerciantilor, cumparatorilor, produselor si serviciilor dintr-un anumit domeniu economic, comercial si industrial.Fiind limitate in timp si spatiu, targurile si expozitiile au drept caracteristici urmatoarele:

Anumita peridiocitate, ciclicitate, ceea ce inseamna ca ele se organizeaza la anumite intervale de timp, respectiv: la 6 luni, la un an, la doi ani, etc.;

localizare precis definita care se refera la un anumit complex expozitional, intr-un anumit oras, intr-o anumita tara si intr-un anumit continent;

6) Loc de pregatire si creare a conditiilor pentru vanzari viitoare si vanzari directe, uneori chiar cu ocazia targului sau expozitiei.

7) Facilitarea vizitarii, vizionarii, contactului direct cu anumite produse si servicii expuse in standuri.

8) Functia de forumuri economice si comerciale de afaceri, ori cu caracter stiintific, social si chiar politic. Manifestarile expozitionale sunt considerate a fi veritabile forumuri economice si politice, ele fiind punctul de initiere si dezvoltare al actiunilor de cooperare cu partenerii straini avand drept consecinte internationalizarea si diversificarea activitatilor comerciale din tara-gazda a evenimentului expozitional.

9) Functia de indicator asupra potentialului dezvoltarii economice a unei anumite tari, industrii sau ramuri a acesteia.

Marii organizatori de manifestari expozitionale cu prestigiu deosebit, recunoscut pe plan international in industria targurilor si expozitiilor, dar in ultima perioada si organizatorii recent aparuti in cadrul acesteia acorda o atentie deosebita elaborarii si dezvoltarii unui concept propriu al fiecarui targ care urmeaza sa fie lansat in prima editie, de o importanta fundamentala pentru succesul sau.

O trasatura definitorie a conceptului de "targ" o constituie claritatea obiectivelor si scopurilor sale in care sens, de regula, se analizeaza, prelucreaza si evalueaza urmatoarele aspecte importante la temelia carora trebuie sa fie asezate disponibilitatea si elaborarea concluziilor, intr-un mod cat mai realist posibil, utilizand un volum cat mai mare de informatii si date statistice:

obiectivele expozantilor, vizitatorilor profesionali si, in aceeasi masura, cele ale insusi organizatorului targului;

determinarea si evaluarea trasaturilor distinctive ale obiectivelor fiecarui grup mentionat care au, aproape in exclusivitate, caracter divergent, vin in contradictie intr-o masura diferentiata in functie de grupul care le urmareste;

determinarea modalitatilor si cailor de armonizare, de asigurare a convergentei obiectivelor celor trei grupuri, tinand seama ca, de masura si eficienta cu care ele sunt asigurate, depind nivelul si profunzimea in care conceptul poate asigura succesul targului;

flexibilitate si elasticitate in adaptarea prompta a conceptului targului la conditiile si exigentele expozantilor si vizitatorilor, acestea modificandu-se pe parcurs, in functie de un numar relativ mare de factori care le determina si care nu pot fi prevazuti de la inceput in toata dinamica si complexitatea lor.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1178
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved