CATEGORII DOCUMENTE |
Comunicare | Marketing | Protectia muncii | Resurse umane |
UNIVERSITATEA ROMÂNO-AMERICANA
FACULTATEA DE STUDII ECONOMICE EUROPENE
PROGRAMUL DE STUDII UNIVERSITARE DE MASTERAT "RELATII ECONOMICE EUROPENE"
MARKETING INTERNATIONAL
1. REZUMAT
Prezenta lucrare se refera la conceptul de marketing international, punand accentul pe strategiile de marketing adoptate de firma in incercarea acestora de a se extinde la nivel international. Marketingul international reprezinta activitatile prin care se directioneaza fluxul de bunuri si servicii spre consumatorii/utilizatorii din mai multe tari, asigura identificarea si satisfacerea nevoilor clientilor globali la un nivel superior in raport cu concurentii nationali si internationali si coordonarea activitatilor de marketing in vederea valorificarii oportunitatilor si evitarii situatiilor nefavorabile care se manifesta in mediul global. Procesul de marketing international implica identificarea nevoilor si dorintelor consumatorilor, producerea bunurilor care asigura un avantaj diferential de marketing, comunicarea informatiilor despre acestea, distribuirea si schimbul international al acestora prin una sau mai multe modalitati de realizare a tranzactiilor.
2. GLOSAR DE TERMENI DE SPECIALITATE
Benchmarking - procesul de continuu de masurare a produselor, serviciilor si metodelor de afaceri ale firmei proprii, in raport cu cele ale celor mai puternici concurenti si a acelor companii recunoscute drept lideri ai industriei
Dezvoltare durabila - desemneaza totalitatea formelor si metodelor de dezvoltare socio-economica, al caror fundament il reprezinta in primul rand asigurarea unui echilibru intre aceste sisteme socio-economice si elementele capitalului natural
Mix de marketing - orientarea activitatii de marketing a organizatiei in functie de resursele interne si de conditiile de piata, prin combinarea intr-un tot unitar, coerent, sub forma unor programme, a elementelor: produs, pret, distributie, promovare.
Aceste teorii asigura o structura pentru intelegerea si estimarea modelelor de afaceri internationale in conditiile in care forma predominanta a relatiilor comerciale intre natiuni este reprezentata de tranzactiile dintre vanzatori si cumparatori independenti din tari diferite. Relatiile comerciale au la baza un avantaj absolut sau un avantaj comparativ. Aceste teorii au o serie de limite datorita faptului ca ipotezele simplifica realitatea.
Fiecare tara poseda un avantaj absolut in producerea unui bun, avantaj care este asigurat pe baza anumitor conditii climatice favorizante, calitatii pamantului, disponibilitatii resurselor naturale, de munca si capital, a tehnologiei sau spiritului antreprenorial. Fiecare tara se specializeaza in producerea acelor bunuri pentru care poseda un avantaj absolut, celelalte fiind obtinute prin comertul international. Marimea beneficiilor depinde de preturile la care se realizeaza tranzactiile, fiind necesara analiza costurilor de oportunitate (ce si cat trebuie sa ofere dintr-un bun pentru a obtine un alt bun).
Conform teoriei anterioare, daca o tara nu poseda un avantaj absolut, ea nu este interesata in realizarea unei tranzactii intrucat nu are nimic de castigat. O explicatie alternativa o asigura teoria avantajului comparativ
Avantajul absolut si avantajul relativ
Produsul |
Productia pe ora de munca |
|
Tara A |
Tara B |
|
Vin | ||
Bauturi racoritoare |
Aceasta teorie are la baza ipoteza conform careia intreprinderea are un orizont global, fiind constant informata asupra oportunitatilor externe. Decizia intreprinderii de a investi in exterior este justificata de valorificarea unui avantaj conferit de anumite capabilitati pe care concurentii de pe o piata externa nu le poseda si care pot neutraliza avantajele firmelor locale (cunoastere buna a mediului economic, social, legal si politic local, evitarea riscurilor de curs valutar). Decizia de a investi in exterior:
Valorificarea avantajului conferit de capabilitatile pe care concurentii de pe o piata externa nu le poseda si care pot neutraliza avantajele firmelor locale;
Atractivitatea unei piete din punctul de vedere al disponibilitatii resurselor: naturale, munca, capital, inclusiv financiare, tehnologice, competente manageriale si antreprenoriale.
Sursele avantajului concurential:
diferentierea produsului
imaginea de marca
competentele de marketing
valorificarea economiilor de scara si de experienta
sistem extins de marketing
capacitati manageriale
controlul asupra transportului / distributiei
accesul la resursele de capital.
Investitiile externe pot fi orizontale (descentralizarea geografica a productiei acelorasi bunuri realizate in tara de origine) sau verticale (producerea in exterior a diverse materii prime, componente etc. care sunt furnizate intreprinderii din tara de origine sau unor subsidiare). Limita principala a acestei teorii este determinata de neglijarea aliantelor strategice (joint venture, cesiunea de licente, contractele de franciza) ca modalitati de a patrunde pe piata internationala.
Aceasta teorie isi are originea in teoria internalizarii care s-a preocupat de beneficiile si costurile asociate internalizarii unei activitati. Obiectivul il reprezinta discriminarea intre tranzactiile care este necesar a fi internalizate si cele care urmeaza a se realiza pe piata. Piata tinde sa fie mai eficienta in realizarea unor tranzactii intre un numar mare de cumparatori si ofertanti. Pietele au un dezavantaj comparativ atunci cand tranzactiile sunt subiectul unui nivel ridicat de incertitudine si cand constau in schimburi pe termen lung cu bunuri complexe si eterogene intre un numar restrans de parteneri. În analiza tranzactiilor care urmeaza a fi internalizate, unitatea de analiza este tranzactia mai mult decat intreprinderea. Ipoteza acestei abordari este ca obiectul principal urmarit de intreprindere este reducerea costurilor.
Piata este mai eficienta cand tranzactiile se realizeaza intre un numar mare de cumparatori si ofertanti. Ea prezinta dezavantaje atunci cand tranzactiile au un nivel ridicat de incertitudine, cand se fac schimburi pe termen lung cu bunuri complexe si eterogene intre un numar restrans de parteneri sau atunci cand elementele sunt dificil de tranzactionat (de ex. know-how tehnologic, managerial, organizational, sau loialitatea fata de o marca).
Teoria marketingului international are la baza diverse paradigme care indica obiectul de studiu, problemele care urmeaza fi abordate, intrebarile care se pun si regulile care sunt urmate in interpretarea raspunsurilor obtinute. Principalele paradigme dezvoltate sunt: paradigma geoafacerilor, paradigma interactiunilor, paradigma pietelor ca retele si paradigma sistemelor de schimb.
Paradigma geoafacerilor: structura si modelele afacerilor internationale sunt influentate de ajustarile intreprinderilor care opereaza pe diverse piete in scopul supravietuirii si dezvoltarii. Aceasta paradigma precizeaza variabilele de conditionare si de motivare care intervin si influenteaza evolutia in diverse etape ale procesului de internationalizare.
Paradigma interactiunilor: aceasta paradigma este focalizata asupra interactiunilor care au loc intre doua firme angajate intr-o tranzactie. La baza acesteia se gasesc teoria interorganizationala si teoria pietelor ca ierarhii. Ipotezele de baza ale paradigmei sunt:
Cumparatorii si vanzatorii sunt participanti activi in procesul de schimb;
Relatiile dintre acestia sunt deseori complexe si pe termen lung;
Legaturile tind sa se institutionalizeze in timp.
Un rol central este acordat punctelor forte si slabe ale intreprinderii, precum si motivatiilor managerilor si corpului social in procesul de internationalizare. Procesul tranzactional este analizat in contextul mediului international, luandu-se in consideratie informatiile privind structura, dinamismul si gradul de internationalizare al pietei, pozitia intreprinderii in catena valorii si caracteristicile sistemului socio-politic. Operatiile de marketing se desfasoara in contextul unor relatii de dependenta si putere sau al unor relatii de cooperare.
Paradigma pietelor ca retele: interactiunile manifestate intre firme in cadrul sistemului industrial pot fi examinate ca retele de relatii. Fiecare firma dintr-un sistem este dependenta de celelalte, avand relatii cu clienti, furnizori si intermediari. Activitatile firmelor din retea sunt coordonate prin intermediul interactiunilor dintre ele. În context international, firmele urmaresc sa obtina si sa-si dezvolte in retelele externe pozitii mai favorabile comparativ cu concurentii.
Paradigma sistemelor de schimb: aceasta paradigma reprezinta o sinteza a celor anterior prezentate din perspectiva teoriei generale a sistemelor. Analiza este focalizata asupra relatiilor care exista intre participantii din cadrul unui sistem de schimb. Sistemul este considerat ca un ansamblu de grupuri coordonate care interactioneaza astfel incat sa formeze un tot unitar si organizat pentru a se indeplini un set de obiective. Obiectivele sistemului in care firma internationala opereaza sunt multiple si divergente. Patrunderea si expansiunea pe pietele externe este dependenta de resursele disponibile si influentata de reglementarile legale. Pe masura modificarii conditiilor de mediu, este necesara modificarea portofoliului de piete pe care se actioneaza, a produselor, a modalitatilor de intrare pe o noua piata si a mixului de marketing.
Principalii factori care pot motiva intreprinderea sa initieze procesul de internationalizare sunt: asigurarea stabilitatii vanzarilor; existenta unor resurse subutilizate; oportunitatile oferite de pietele externe; existenta unui avantaj concurential solid si durabil; posibilitatea utilizarii la scara globala a avantajului concurential; obtinerea controlului asupra unor piete; minimizarea impactului taxelor vamale si ale cursurilor de schimb.
Modelul Bilkey |
Modelul Cannon si Dawson |
Modelul Keegan si Leersnyder |
Stadiul de initializare a exportului |
Stadiul exportatorului potential |
Întreprinderea nationala |
Stadiul de experimentare a exportului |
Stadiul exportatorului pasiv |
Întreprinderea internationala |
Stadiul exportatorului experimentat |
Stadiul exportatorului activ |
Întreprinderea multinationala |
Întreprinderea globala |
OBIECTIV |
ACTIVITATI CORESPONDENTE |
Identificarea nevoilor clientilor globali |
Studii de marketing international pentru a identifica asemanarile si deosebirile dintre grupurile de clienti din diverse tari. |
Satisfacerea cerintelor clientilor |
Adaptarea mixului de marketing la cerintele specifice ale clientilor din diverse tari sau regiuni; Localizarea productiei in tarile in care se poate asigura cel mai redus cost; Asigurarea unui sistem de distributie si logistic care sa asigure disponibilitatea produsului; Dezvoltarea unui sistem informational global care sa asigure monitorizarea pietei. |
Avantaj concurential |
Monitorizarea concurentei si asigurarea superioritatii prin: furnizarea unui produs cu o valoare ridicata pentru client; dezvoltarea unei imagini de marca si pozitionarea clara a produsului; oferirea unei game largi de produse, de o calitate ridicata si preturi juste; Sistem de distributie, promovare si service eficace. |
Coordonarea activitatilor de marketing |
Coordonarea si integrarea strategiilor de marketing de pe diverse piete nationale prin: centralizare; delegare; standardizare; adaptare locala. |
Valorificarea oportunitatilor si evitarea situatiilor nefavorabile care se manifesta in mediul global |
Analiza: politicilor industriale si comerciale nationale, regionale, globale; diferentelor economice si culturale; diferentelor dintre infrastructurile de marketing; restrictiilor financiare datorate variatiilor cursurilor de schimb si ratei inflatiei. |
Întreprinderi locale mari |
Subsidiarele multinationalelor |
Întreprinderile mici si medii |
Dezavantaje concurentiale |
||
Produse imbatranite Piete locale Tehnologie depasita |
Competente de marketing reduse Decizii luate in exterior Experienta de export redusa |
Management neperformant Dependenta de asistenta guvernamentala Absenta competentelor de marketing |
Aspiratii manageriale |
||
Miopie de marketing Conditionate de furnizori Bariere motivationale |
Miopie functionala Obiective de profit /crestere fixate Bariere institutionale |
Absenta experientei de export Riscuri percepute ridicate Obiective oportuniste |
Asteptari manageriale |
||
Presiuni pe termen scurt Bariere motivationale Realizarea unei afaceri satisfacatoare |
Asteptari clar definite, dar limitate |
Asteptari nerealiste Absenta unor cunostinte relevante de marketing international |
Resurse alocate |
||
Resurse alocate pe termen scurt Resurse strategice reduse Investitii reduse in marketing |
Nu se realizeaza investitii in marketing, dar au acces la competente cheie. Nu au independenta in alocarea resurselor. |
Resurse financiare si de personal inadecvate Necunoasterea deficientelor Indecizia alocarii resurselor necesare atingerii masei critice |
Decizia de marketing |
Informatii necesare |
Este oportuna internationalizarea ? |
Estimarea cererii pietei globale si a segmentelor geografice ale acesteia Compararea oportunitatilor de pe piata globala cu cele ale pietei nationale |
Selectia pietelor |
Ordonarea pietelor functie de atractivitate din punctul de vedere al cererii, intensitatii concurentiale si climatului socio-politic |
Strategia de patrundere pe piata |
Dimensiunea pietei, bariere tarifare si non-tarifare, costuri de transport, concurenta locala, stabilitate politica |
Strategia de marketing |
Comportamentul consumatorului, practici concurentiale, sistem de distributie, medii si practici promotionale |
Specificitate: complexitate sporita, eterogenitate mai accentuata a informatiei, limitare la analize analitice, focalizare-investigarea unor segmente transnationale, costuri mult mai mari.
Dificultati: lipsa unei structuri unitare de prelucrare si gestionare, lipsa echivalenta privind diversi indicatori, restrictii legale, grad diferit de acces la informatiile primare din piata de la o tara la alta, diferente mari intre posibilitatile de utilizare a tehnologiilor moderne de recoltare a informatiilor, grad diferit de receptivitate fata de mijloacele de cercetare, studiile directe-dificultati majore (limbaj, probleme de comunicatie, prejudecati), grad nuantat de credibilitate a datelor in anumite zone.
Exemple: bicicleta inseamna sport si relaxare in Europa (cea mai mare parte) si principal mijloc de transport in China; berea este bautura alcoolica in nord, dar in sud e racoritoare; in Japonia un oras are 50.000 suflete, in Suedia peste 200; "Supermarket" inseamna suprafata de pana la 400mp (SUA), 250mp (Franta), ansamblu de 2-3 magazine cu profil general (Japonia); studiile de piata necesita uneori aprobari speciale (America de Sud), iar Japonia si Germania au un veritabil cult al secretului de serviciu
Structura industriei: Kodak disputa clientela cu Fuji, Agfa, Konika pe majoritatea pietelor, dar Steillmann se confrunta cu producatori autohtoni si zonali.
Atractivitatea sectorului: Camera digitala este o amenintare mult mai mare pentru producatorii de aparatura si accesorii foto traditionali decat concurentii performanti din aceeasi ramura; Dunlop sau Fisher (echipamente tenis) sunt amenintati de proliferarea jocului de golf, nu de perfectionarea ofertei altor producatori din aceeasi ramura.
Gradul de substitutie intre produse, de la ridicat la scazut: Producator de aspiratoare de praf ("Electroarges" SA) are concurenti directi pe piata aspiratoarelor, dar si indirecti pe piata producatorilor de alte aparate electrocasnice, producatorilor altor aparate de curatat (?), furniorilor de servicii de curatenie
Probleme legate de risc: Razboi (turism in Adriatica), WTC, mineriade. Gilette a licentiat tehnologia pentru un nou tip de lama unei mici firme suedeze producatoare de unelte de gradinarit in ideea ca va fi folosita in respectivul domeniu. Numele firmei suedeze? Wilkinson.
Riscurile se impart in: politice (Mexicul expropriaza caile ferate in 1937, Guatemala confisca plantatiile de banane ale investitorilor straini in 1953, Cuba nationalizeaza toata industria in 1960, Iran confisca investitiile straine in 1979, Franta nationalizeaza bancile in 1983) si economice (micro si macro). Prezenta unei firme pe piata straina e privita ca o "relatie de dragoste cu efect de instrainare."
Importanta analizei si selectiei pietelor externe--doua obiective majore:
Profilul populatiei
Conditiile economice locale
Metode:
Raspunsurile la aceste intrebari conduc la o decizie intre:
Rezulta trei alternative strategice:
Caracteristici:
Aceasta strategie este recomandata in situatia in care intreprinderea dispune de un amplu avantaj concurential:
Exemple:
Caracteristici:
Avantaje:
Se adopta in cazul in care:
Structura unui plan de export
I. Sinteza manageriala |
Obiective si directii strategice |
II. Analiza situatiei |
Produsele intreprinderii |
Structura sectorului, a concurentei si a cererii |
|
Organizarea activitatii de export |
|
Resursele intreprinderii |
|
III. Planul de marketing |
Identificarea, evaluarea si selectia pietelor |
Secventa in care vor fi abordate pietele |
|
Obiective de vanzari si profit |
|
Gama de produse si nivelul preturilor |
|
Metoda de distributie pe piata externa |
|
Tehnici de promovare |
|
IV. Bugetul necesar |
Buget total si pe piete |
V. Programul de implementare |
Termene de realizare a activitatilor specifice |
Modalitati de control al realizarii obiectivelor |
|
VI. Anexe |
Date statistice privind conjunctura pietei |
Caracteristicile pietelor si ale mediului concurential |
Sursa: Adaptare dupa Terpstra si Sarathy 1994, p.385, reprodus in Foltean, F., 1999
Decizia este, in cazul acestei strategii, mai complexa. Apar dificultati mai ridicate de distributie, birocratie mai multa, informatie mai greu accesibila. Astfel, se pot identifica o serie de erori comise de exportatorii directi incepatori:8
Se poate realiza prin decentrarea productiei, adica prin:
Factorii care pot determina intreprinderea sa recurga la aceasta solutie strategica sunt:
Cesiunea de licenta ofera o serie de avantaje:
Principalele dezavantaje ale cesiunii de licenta sunt:
Exemple:
Tehnici de minimizare a problemelor potentiale in cazul licentelor:
Principalele caracteristici ale acestei strategii sunt:
Strategia de concentrare geografica se aplica cand exista piete de mari dimensiuni, cu o cerere in crestere lenta si care reprezinta o mare parte din cererea potentiala pentru un bun determinat.
Strategia de diversificare este adoptata in situatia in care exista o cerere potentiala pe mai multe piete, intreprinderea ofera produse relativ standardizate si atunci cand este necesar sa se realizeze volume ridicate de vanzari in vederea scaderii costurilor de productie.
Alegerea uneia dintre cele doua tipuri de strategii are in vedere mai multi factori:
Referitor la convergenta gusturilor consumatorilor, Levitt are de spus urmatoarele:
Concurenta globala aduce cu sine sfarsitul teritoriilor domestice cand un producator global ofera costuri reduse pe plan international, piata sa se extinde exponential. Nu numai ca ajunge pe piete indepartate, dar atrage si clienti care odinioara preferau produsele cu specific local si care au "capitulat" in fata atractiei oferite de preturile mai mici. (Levitt, T., "The Globalization of Markets," Harvard Business Review, May-June 1983)
Factori care favorizeaza standardizarea si adaptarea produsului
Standardizare |
Adaptare |
Costuri ridicate de adaptare |
Existenta unor diferente in standardele tehnice |
Productia de bunuri industriale |
Productia de bunuri de consum |
Convergenta cerintelor clientilor de pe diferite piete |
Variatii in nevoile si cerintele clientilor |
Utilizare predominanta in mediu urban |
Variatii in conditiile de utilizare |
Oferirea produsului pe piete similare |
Variatii in puterea de cumparare |
Centralizarea operatiunilor de marketing international |
Descentralizarea operatiunilor de marketing international |
Strategie de export |
Strategie de integrare pe piata |
Mobilitatea consumatorilor in spatiu |
Mobilitate redusa a consumatorilor |
Originea produsului creeaza o imagine favorabila. |
Diferentele culturale afecteaza modul de cumparare si consum |
Obtinerea economiilor de scara in productie, cercetare-dezvoltare si marketing |
Conditiile locale diferite privind disponibilitatea materiilor prime, reglementarile legale |
Concurentii comercializeaza produse standardizate. |
Strategia de adaptare a fost adoptata de concurenti. |
Exista patru tipuri de strategii de produs care pot fi adoptate in marketingul international:
Fundamentarea unei politici de marca in marketingul international ridica urmatoarele probleme:
STRATEGIA DE DISTRIBUTIE
Se au in vedere:
Decizii strategice privind distributia:
Dispersia spatiala a utilizatorilor pe un teritoriu vast si nivelul relativ slab al cumparaturii specifice favorizeaza optiunea pentru un canal lung de distributie. SUA-inzestrarea cu automobile, marimea frigiderelor, semipreparate > supermarket. Pentru produsele voluminoase, perisabile sau de valoare unitara mare se prefera canale scurte de distributie. Diferite circuite de distributie (cum sunt cele ce folosesc intermediari) sunt obligatorii pentru anumite categorii de marfuri (produse farmaceutice, materiale de constructie etc.). Orarele magazinelor difera intre tari > favorizeaza sau franeaza dezvoltarea anumitor canale precum cele directe. (Ex.: Smart distribuit complet separat de Daimler-Chrysler.)
1. Selectia distribuitorului (specificatii, istoric, importanta firmei ca si client in activitatea distribuitorului)
2. Contract (adaptabil)
3. Finante si pret (tip, moneda, metoda de plata)
4. Suportul de marketing
5. Comunicatii (telefonic, newsletter, online, online integrat, face2face ocazional)
Tipuri de canale de distributie:
Factori in selectia canalelor de distributie:
4.4. STRATEGIA DE PRET
Studiile empirice din ultimii 30 de ani (Meffert, 2000) arata ca modificarile de pret determina schimbari ale comportamentului consumatorului cu o intensitate de pana la douazeci de ori mai mare decat modificarile in bugetul promotional aferent unui bun de consum.
Finantarea vanzarilor internationale
Companiile straine ofera finantari (credit) mai ales atunci cand sunt sprijinite de statul propriu:
Embraer (producator de avioane mici din Brazilia) vinde in SUA-credit pe 6+ ani cu dobanda 8% cand dobanzile americane erau la 12% (un concurent american face plangere formala la US Intl. Trade Commission);
Ellicott Machine Corp (Baltimore) vinde utilaje mari miniere in ex-Iugoslavia cu sprijinul statului Maryland pentru garantii si formare profesionala la Univ. of Maryland.
Rezulta doua conditii necesare:
Firma trebuie sa aiba capacitatea de a finanta vanzarile, pe termen lung, sub dobanzile pietei;
Este necesara subventionarea dobanzilor mici oferite si garantarea de catre stat a imprumuturilor.
Alternative strategice de pret la scara internationala:
Terpstra:
Problema: optimizarea profiturilor corporatiei, nu a diviziei.
[Produsul costa $50 pentru a fi produs; se vinde clientilor externi cu $60; pretul de transfer catre divizia internationala este de $58; producatorul este nemultumit pentru ca castiga mai putin; divizia internationala adauga $10 in costuri la fiecare unitate vanduta cu $72 (piata nu permite un pret mai mare), adica profit $4; deci, si divizia internationala este nemultumita; corporatia in general insa are un profit de $12 pentru fiecare produs, care este multumitor.]
Cum rezolvam problema in alt mod, care sa multumeasca?
Evaluam producatorul in baza altor criterii decat profitul (divizia internationala devine centru de profit), sau evaluam divizia internationala ca un centru de servicii (cat de motivata este o organizatie de vanzari daca nu are scopul de a genera profit?)
Efectuam transferul la costul productiei
Efectuam transferul la pretul pietei
Efectuam transferul la cost-plus
Rolul autoritatilor (impozite)-domestice, straine.
4.5. STRATEGIA DE COMUNICARE
Exemple de activitati promotionale:
Dilema standardizare-adaptare
Exemple:
5. CONCLUZII
Între marketingul regional sau national pe piata autohtona si marketingul pe Piata
Unica cu 370 milioane de consumatori exista diferente considerabile. Daca pe piata nationala cercetarea e restransa, bazata pe instincte personale si pe experienta, piata unica extinsa necesita o cercetare sistematica asupra pozitiei pe care o ocupa firma, a nevoilor consumatorilor, a activitatii concurentei.12
Daca pe piata nationala exista uneori sanse de succes si fara implementarea unui
plan de marketing, factorul cheie de succes pentru euro marketing este planificarea strategiei.
Factorii cheie de succes:
O sarcina esentiala este pregatirea si implementarea unui plan de EuroMarketing. Pe de alta parte, oportunitatile si avantajele create prin Piata Unica sunt foarte semnificative. În pofida schimbarilor constante cu care se confrunta toate afacerile in prezent, este sigur ca Statele Membre vor continua sa manifeste diferente de gusturi, diversitate culturala. În aceste circumstante, Europa va profita de asocierea dintre o economie in crestere si un nivel de trai mai ridicat.
6. BIBLIOGRAFIE
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1671
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved