Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


OBIECTIVELE SISTEMULUI DE MARKETING

Marketing

+ Font mai mare | - Font mai micOBIECTIVELE SISTEMULUI DE MARKETING

Sistemul de marketing consta in activitatile de marketing colective a mii si mii de organizatii lucrative si nelucrative din tara si din intreaga lume. Acest sistem ii influenteaza pe toti cumparatori, ofertanti si numeroase alte grupari publice cu caracteristici comune.
Aceste grupari pot avea uneori conflicte de interese.

Cumparatorii doresc sa gaseasca produse de buna calitate, la preturi rezonabile, in locuri accesibile. Ei vor ca gama de produse sa fie larga, atat ca numar de marci, cat si ca performanta, personalul de vanzare sa fie dispus sa-i ajute, sa fie placut    si onest, iar lor sa li se ofere garantii solide dublate de un service de calitate. Sistemul de marketing poate influenta in mare masura satisfactia cumparatorului.

Ofertantii trebuie sa ia decizii dificile atunci cand pregatesc o oferta pentru piata:

Ø       Ce categorii de consumatori ar trebui vizate?

Ø       De ce au nevoie consumatorii vizati si cum ar trebui realizate produsele si stabilite preturile pentru a le oferi cea mai mare valoare?

Ø       La ce angrosisti sau detailisti trebuie sa se apeleze?

Ø       Ce actiuni de publicitate, vanzare personala si promovare a vanzarilor ar contribui la vanzarea produsului?

Piata cere o multime de lucruri, iar ofertantii trebuie sa adopte o viziune de marketing moderna, cu scopul de a crea o oferta care sa atraga si sa satisfaca clientii.

Organismele legislative, gruparile de interes public si alte categorii de public manifesta    un interes deosebit pentru activitatile de marketing ale firmelor:

Ø       Producatorii realizeaza produse fiabile?

Ø       Prezinta, in reclame pe ambalaje, produsele asa cum sunt ele in realitate?

Ø       Concurenta contribuie la asigurarea pe piata a unui nivel calitativ si a unor variante de pret rezonabile?

Ø       Activitatile de productie ambalare dauneaza mediului inconjurator?

Sistemul de marketing are o influenta semnificativa asupra calitatii vietii    si de aceea, diferitele grupari cetatenesti vor sa faca acest sistem sa functioneze cat mai bine. Ele joaca rolul de aparatori ai intereselor consumatorilor, incurajand activitatile de educare, informare si protectie a acestora.

Sistemul de marketing influenteaza atata lume in atat de multe feluri incat aparitia controverselor este inevitabila. Unor persoane le displac profund activitatile de marketing moderne, acuzand ca ele contribuie la distrugerea mediului, la bombardarea publicului cu reclame fara sens, la crearea unor nevoi artificiale, invatandu-i pe tineri sa fie lacomi comitand multe alte asemenea ,,pacate'.

Ce ar trebui sa incerce sa obtina o societate de la sistemul sau de marketing? Patru lucruri: maximizarea consumului, maximizarea satisfactiei consumatorului, maximizarea posibilitatilor de alegere ale consumatorului si maximizarea calitatii vietii.Maximizarea consumului

Multi directori de firme cred ca sarcina activitatii de marketing ar fi aceea de a stimula consumul la maxim, ceea ce ar duce la maximizarea productiei, a gradului de ocupare a fortei de munca si a veniturilor. Ea se bazeaza pe ipoteza ca, cu cat oamenii cheltuiesc, cumpara si consuma mai mult, cu atat ei sunt mai fericiti. ,,Mai mult inseamna mai bine' este strigatul de lupta. Totusi, destui oameni se indoiesc de faptul ca mai multe bunuri materiale inseamna mai multa fericire.

Maximizarea satisfactiei consumatorului

Intr-o alta optica, obiectivul sistemului de marketing este acela de a maximiza satisfactia consumatorului, nu doar cantitatea de produse consumate.

Din pacate, satisfactia consumatorului nu este usor de masurat:

Ø       Nimeni nu a descoperit un aparat de masurare a satisfactiei totale produse de un anumit obiect sau activitate de marketing.

Ø       Satisfactia pe care unii consumatori o obtin de la ,,aspectele pozitive' ale unui produs sau serviciu trebuie comparata cu ,,aspectele negative', cum ar fi poluarea si distrugerea mediului inconjurator.

Ø       Satisfactia pe care unii oameni o obtin in urma consumului anumitor bunuri, cum ar fi cele care reflecta conditia sociala a consumatorului, depinde de faptul ca alte persoane dispun de aceste bunuri.

Iata de ce evaluarea sistemului de marketing din punctul de vedere al marimii satisfactiei pe care o ofera este dificila. Totusi, firmele pot crea metode de evaluare a nivelului satisfactiei oferite clientilor proprii.

Maximizarea posibilitatilor de alegere

Unii operatori de marketing sunt de parere ca obiectivul unui sistem de marketing ar trebui sa fie maximizarea varietatii produselor si a posibilitatilor de alegere ale consumatorului. Un astfel de sistem ar permite consumatorilor sa gaseasca bunuri pe masura gusturilor fiecaruia. Ei ar putea sa duca stilul de viata pe care si-1 doresc, ceea ce ar contribui la maximizarea satisfactiei lor totale.

Din pacate, maximizarea posibilitatilor de alegere ale consumatorului este costisitoare.

Pretul bunurilor si serviciilor creste, deoarece productia unei mari varietati de articole duce la cresterea costurilor de productie si de inventariere. In schimb, cresterea preturilor determina reducerea venitului real al populatiei si scaderea consumului.

Cresterea varietatii produselor duce la cresterea efortului de cautare si achizitionare al consumatorilor: ei trebuie sa acorde mai mult timp culegerii informatiilor si evaluarii diferitelor produse.

Existenta mai multor produse nu contribuie neaparat la cresterea posibilitatilor reale de alegere ale consumatorului. Daca o categorie de produse cuprinde marci slab diferentiate, consumatorii nu au o posibilitate reala de alegere.

Nu toti consumatorii agreeaza cresterea varietatii produselor. Pentru unii, aceasta produce un sentiment de confuzie si frustrare.

Maximizarea calitatii vietii

Multi oameni cred ca obiectivul unui sistem de marketing ar trebui sa-1 reprezinte creterea calitatii vietii. Aceasta nu se refera numai la calitatea, cantitatea, disponibilitatea si costul bunurilor, ci si la calitatea mediului natural si cultural. Adeptii acestei optici vor aprecia sistemele de marketing nu numai in functie de nivelul satisfactiei directe a consumatorului, ci si in functie de impactul activitatii de marketing asupra calitatii mediului. Majoritatea oamenilor vor fi de acord cu ideea ca asigurarea calitatii vietii este un obiectiv demn de luat in seama de catre sistemul de marketing. Si tot ei vor accepta ideea ca este dificil sa masori calitatea vietii si    ca aceasta nu este inteleasa in acelai mod de catre toti oamenii.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1058
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site