Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Politica de produs la coca-cola

Marketing+ Font mai mare | - Font mai mic

NU DISPRETUIM NICI O SURSA CARE NE POATE ATRAGE ATENTIA IN MOD PLACUT.

POLITICA DE PRODUS LA COCA-COLA


Produsul care a dat lumii gustul cel mai cunoscut s-a nascut in Atlanta, statul Georgia, la data de 8 mai 1886. Dr. John Styth Pemberton, un farmacist local, a produs, conform legendei, siropul Coca-Cola intr-un vas de arama pe un trepied, in curtea din spate a casei sale. Socotind ca, cei doi C vor arata bine in reclame, Frank Robinson, partenerul si contabilul farmacistului Pemberton a sugerat numele si a scris marca inregistrata Coca-Cola.


1.Introducere

Mixul de Marketing este un termen uzat pentru a descrie ansamblu de metode folosit de o firma pentru a-si promova produsele si serviciile in mod eficient unui tip de consumator specific. Este cunoscut si sub numele de cei 4 P: Produs (Product), Pret (Price), Distributia (Promotion), Locatie (Place).
In relatia firma clienti, una din tendintele actuale este dezvoltarea unor relatii pe termen lung, in vederea fidelizarii lor in contextul in care concurenta este tot mai accentuate,iar consumatorii tot mai bine informati si selectivi. Ca urmare se trece de la o simpla tranzactie la relatie,in raporturile ofertant beneficiar.
Firmele trebuie sa se asigure ca:
- produsul potrivit
- pretul potrivit
- persoana potrivita
- locul potrivit
- timpul potrivit

2.1Politica de produs: Marketing-ul consta in identificarea, anticiparea si satisfacerea nevoilor consumatorilor. Politica de produs defineste abordarea firmei privind dimensiunile, structura si dinamica mixului de produse si servicii, in raport cu cerintele mediului, caracteristicile pietei, nevoile si dorintele consumatorilor.

Politica de produs este componenta centrala a marketingului din cauza axarii sale pe produs, elementul cel mai important din mixul de marketing.

Produsul poate fi oferit spre comercializare, de catre o firma pentru a satisface dorinte sau nevoi. Produsul are 3 dimensiuni:

1. Produsul de baza (numit si produsul generic) este articolul fizic sau serviciu intangibil pe care clientii il primesc. (Ex sticla de Coca Cola, conexiunea la Internet)

2. Produsul comercial (numit si produsul identificat) este dat de produsul de baza la care se mai adauga cateva caracteristici ce le permit consumatorilor sa le diferentieze de alte produse. Dintre aceste caracteristici cele mai importante sunt: numele marcii, stilul, calitatea, alte trasaturi distincte si ambalajul. (Ex bautura Coca Cola cu grafica si forma sticlei aferente, gustul; sigla Astral, renumele)

3. Produsul marit are cateva caracteristici in plus fata de cel de baza si de cel comercial. Dintre acestea sunt: metodele de livrare, termenele si conditiile de garantie, conditiile de acordare de credite etc.


Exista sase niveluri de ierarhizare a produselor in cadrul mixului de produse:

a) familia de produse - include clasele de produse capabile sa satisfaca o
nevoie primara.

b) clasa de produse - cuprinde un grup de produse din cadrul unei familii deproduse aflate intr-o anumita legatura functionala

c) linia de produse - este alcatuita de produse omogene aflate in stransa legatura in raport cu unul din elementele: functionare similara, aceleasi materii prime, tehnologie comuna de fabricatie; satisfac aceeasi clasa de nevoi.

d) tipul de produse - cuprinde articole din cadrul liniei de produse avand o forma specifica

e) marca - este un nume asociat unuia sau mai multor articole din linia de produse

f) articolul - este o unitate distincta, autonoma din cadrul unei marci.


La nivelul unei firme mixul de produse se caracterizeaza prin urmatoarele dimensiuni:

a) largime data de numarul liniilor de produse care alcatuiesc mixul are doua linii importante de produse, si anume: produse privind informatia si produse privind imaginea);
b) lungime data de numarul articolelor de produse din cadrul mixului; (gama de bauturi Coca Cola)
c) profunzime data de numarul articolelor fiecarui produs dintr-o linie;
d) omogenitate (coerenta) semnifica gradul de asociere a diferitelor linii de produs in privinta utilizarii finale, a necesitatilor de productie, a canalelor de distributie.
Aceste dimensiuni arata amploarea si complexitatea activitatii realizate de firma.
Printr-o linie de produse se intelege produsele puternic asemanatoare intre ele dintr-o firma. Produsele dintr-o linie se concentreaza pe acelasi tip de beneficiu. Un articol este o anumita versiune a produsului din cadrul liniei. La randul lui, fiecare articol consta din mai multe unitati.

Marca este principala caracteristica intangibila a produselor, este elementul care diferentiaza doua produse cu functiuni identice intre ele.Reputatia unei firme este strans legata de imaginii marcii produselor ei.Principalele tipuri de marci sunt:
a) nume de marca individual - pentru fiecare produs
b) marca unica - pentru toate produsele firmei

c) un nume de marca pentru fiecare familie (linie) de produse.
d) numele firmei plus un alt numeIn prezent marca este vazuta ca una dintre cele mai importante active ale firmelor.

Cunoscuta sintagma cumparam marca si nu produsul?


Demonstreaza valoarea unei marci recunoscute. Revistele de specialitate ofera anual clasamente ale celor mai puternice marci
la nivel mondial si national (de exemplu la nivelul Romaniei se realizeaza clasamentul The Most Valuable Brands, locul I fiind ocupat de Co
Coca-Cola ca-Cola, in anii 2002, 2003 si 2005
Pentru consumatorii din intreaga lume, Coca-Cola este bautura reconfortanta pentru trup, minte si spirit, mult mai buna decat oricare alternativa, pentru ca aceasta bautura combina adevaratul gust de Cola cu senzatia de reintinerire si placere.


Calitatea produselor este unul dintre avantaje, dar si o politica orientata catre cerintele pietei. Continuarea cresterii calitatii produselor va crea o imagine mai buna in ochii cumparatorilor si va creste increderea lor in produsele noastre.

In prezent se aplica managementul calitatii totale ce studiaza posibilitatile de imbunatatire nu numai a parametrilor tehnologici, dar si a tuturor aspectelor, inclusiv cele ce tin de management.

Compania abordeaza piata cu agresivitate si in acelasi timp o mare mobilitate, incercand sa se impuna prin calitatea superioara a produselor si serviciilor. Ea se detaseaza de concurenta prin: produse si servicii superioare, calitatea prezentarii si prin dezvoltarea relatiilor pe termen lung cu clientii. Firma asigura distributia produselor in mod (saptamanal si uneori la cerere), cu materiale publicitare din belsug si prin asistenta in cresterea profitului.

Imitarea produselor si ambalajelor asa cum se intampla la inceputul acestui secol, nu mai constituie un pericol deoarece acestea sunt protejate prin legi la nivel national si international.

Avand zece ani de la inceputul activitatii, Compania nu si-a stabilit cu rigurozitate o politica de pret. Ea a introdus intr-o anumita masura tehnicile americane. Preturile sunt conditionate de conditiile economice de pe piata romaneasca si in principal fenomenul inflationist care caracterizeaza aceasta perioada.

Coca-Cola este bautura racoritoare a lumii care este savurata de sute de milioane de ori pe zi de oamenii de pe tot Globul.


Coca-Cola reprezinta povestea unor momente speciale. Ea a devenit familiara si universala prin publicitatea unica facuta de domnul Candler si prin viziunea domnului Woodruff datorita careia a fost de ajuns sa intinzi mana ca sa poti obtine o Coca-Cola.


In decursul a peste un secol de schimbari si pasind intr-o noua era care promite si mai multe schimbari, Coca-Cola ramane un simbol fara varsta al bauturilor racoritoare de calitate.
Bibliografie:


1.. Sasu, Constantin, Marketing, Editura Univ. Al. I. Cuza, Iasi, 1995.

2. Stefanescu, Paul, Bazele marketingului, Bucuresti, 1995.

3. *** www marketing.net/ressources

4. *** www marketing.free.fr/Mark 02/cadres/cadre_rss. Htm

5.. *** www Coca-Cola com.html.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2515
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved