Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


PROCESUL COMUNICARII

Marketing



+ Font mai mare | - Font mai mic



PROCESUL COMUNICARII

Operatorii de marketing stapanesc modul in care se desfasoara comunicarea. O comunicare eficienta implica doua elemente.



Doua dintre ele sunt componente principale ale oricarei comunicari : emitatorul si receptorul.Alte doua sunt instrumente esentiale ale comunicarii : mesajul si mijlocul de transmitere.Urmatoarele patru sunt functii primare ale comunicarii : codificarea, decodificarea, raspunsul si reactia inversa (feed-back).Ultimul element il constituie zgomotul din sistem (bruiajul). Pentru a exemplifica etapele realizarii comunicarii luam o reclama difuzata la televiziune de firma arhicunoscuta - Coca Cola.

Emitatorul - partea care transmite un mesaj altei parti, in acest caz firma Coca Cola.

Codificarea - operatiunea de "aranjare" a mesajului sau ideii ce urmeaza a fi transmisa intr-o forma simbolica - agentia de publicitate a firmei Coca Cola "monteaza" cuvintele si imaginile intr-o reclama care va transmite mesajul respectiv.

Mesajul - ansamblul de cuvinte , imagini, simboluri transmise de emitator - reclama difuzata efectiv de Coca Cola.

Mijlocul de transmitere - canalele de comunicare prin care mesajul ajunge de la emitator la receptor - in acest caz, televiziunea si programele specifice pe care Coca Cola le alege.

Decodificarea - operatiunea prin care receptorul atribuie un inteles simbolurilor codificate de emitator - un consumator vede reclama firmei Coca Cola si interpreteaza cuvintele si imaginile pe care aceasta le contine.

Receptorul - partea care primeste mesajul trimis de o alta parte - consumatorul care vede reclama la Coca Cola.

Raspunsul - reactiile pe care le are receptorul dupa expunerea lui la mesaj - exista sute de raspunsuri posibile, cum ar fi : consumatorului ii plac mai mult bauturile produse de Coca Cola, este posibil sa devina fidel acestei firme sau pur si simplu nu face nimic.

Reactia inversa (feed-back) - acea parte a raspunsului dat de receptor emitatorului- cercetarile intreprinse de specialistii de la Coca Cola arata ca reclama a prins si ca acestia isi amintesc de ea sau consumatorii scriu sau telefoneaza la Coca Cola, laudand sau criticand reclama sau produsele.

Zgomotul - interferenta sau distorsiunea neplanificata survenita in timpul comunicarii , care face ca receptorul sa primeasca un mesaj diferit de cel transmis de emitator - de exemplu, atentia consumatorului este distrasa pe parcursul reclamei de prietenii sai.

Acest model scoate in evidenta factorii principali ai unei comunicari eficiente.Emitatorul (Coca Cola, in cazul nostru) trebuie sa stie cui doreste sa se adreseze si ce raspuns vrea sa primeasca. Se impune ca el sa stie sa codifice mesaje, tinand cont de modul in care destinatarii vizati le decodifica sau le interpreteaza. El trebuie sa transmita mesajul printr-un mijloc receptionat de destinatarii vizati si sa creeze canale de reactie inversa care sa-i permita sa evalueze raspunsul dat de acesta la mesaj.Astfel, cel care se ocupa de comunicatia de marketing trebuie sa faca urmatoarele lucruri : sa identifice destinatarii vizati ( targetul), sa stie ce raspuns cauta, sa selectioneze mesajul, sa aleaga mijlocul prin care va transmite mesajul, sa elaboreze bugetul promotional, sa aleaga mixul promotional, sa receptioneze reactia inversa( feedbackul) pentru a putea masura rezultatele promovarii si sa coordoneze ansamblul procesului comunicarii de marketing.( Kotler, Ph, Amstrong, G, Saunders, J, Wong, V.,Principiile marketingului,Bucuresti, Ed.Teora, 2001, p.817)



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1407
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved