Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Panelul

Marketing



+ Font mai mare | - Font mai mic



Panelul

Panelul este un esantion reprezentativ, stabil, selectionat in vederea colectarii repetate de informatii primare de la un grup de persoane, familii sau magazine, in legatura cu diferite probleme studiate.



Exista urmatoarele categorii de paneluri:

panel de consumatori, in care acestia inregistreaza zilnic si raporteaza apoi periodic cumparaturile efectuate;

panel de telespectatori, cititori sau radio-ascultatori (de audienta) care consemneaza programele vazute si audiate, precum si publicatiile citite;

panel de magazine, care este utilizat pentru a furniza informatii asupra nivelurilor de stocuri, de vanzari si de preturi din reteaua comerciala cu amanuntul.

Panelul de cumparaturi al consumatorului este cel mai utilizat, deoarece furnizeaza numeroase informatii de o importanta deosebita. Astfel, pentru fiecare produs vizat, sunt urmariti indicatori, cum ar fi: tipul, marca, greutatea sau cantitate pe unitatea de produs, numele magazinului, data si ziua din saptamana cumpararii etc. Unele paneluri sunt specializate pe produse (alimentare, textile, bunuri de consum pentru copii, produse din petrol etc.).

In tara noastra este cunoscut un panel sub forma bugetelor de familie ale salariatilor, pensionarilor si taranilor, organizat de Comisia Nationala de Statistica pentru studierea cumparaturilor si a veniturilor familiilor, a nivelului de trai pe categorii si pe grupe de populatie, precum si pentru calcularea unor indicatori sintetici (salariul real, veniturile reale) si a unor indicatori de venituri si cheltuieli banesti ale populatiei.

In alte tari, panelurile de consumatori sunt organizate atat de institutii de stat cat si de catre universitati, ziare, intreprinderi producatoare, institute si centre de cercetari de marketing.

Cu ajutorul panelurilor pot fi studiate urmatoarele teme:

  • schimbarile intervenite in nivelul desfacerilor catre consumatori (fara a se mai recurge la determinarea modificarii stocurilor din canalele de distributie);
  • tendintele si deplasarile aparute in structura cererii pe categorii de consumatori si in profil teritorial;
  • modificarea ponderii unei marci in ansamblul marcilor din clasa produsului urmarit;
  • tendintele vanzarilor pe tipuri de ambalaje sau containere;
  • importanta comparativa a unui magazin;
  • efectele unor niveluri de preturi si ale unor actiuni speciale de promovare.

Avantajul principal al panelului, comparativ cu o ancheta clasica, consta in calitatea informatiilor colectate. Mai mult, prin aceasta metoda pot fi obtinute si informatii de natura sociologica, psiho-sociologica si chiar psihologica.

Panelul este un mijloc operational de studiere a evolutiilor in timp pentru fiecare membru al panelului. Se poate, de asemenea, sa se controleze intr-un mod precis impactul unei campanii de comunicare, prin compararea cumparaturilor individuale inainte, in timpul si dupa derularea ei.

Panelul de magazine furnizeaza, de asemenea, cu continuitate date de piata, oferind avantajele colectarii de informatii la intervale regulate de timp.

Primul panel de magazine a fost organizat de Institutul de Cercetari A.C. Nielsen, in 1933 in SUA, pentru produsele alimentare si de drogherie. Astazi functioneaza numeroase paneluri de magazine in diferite regiuni ale lumii. Periodic, fiecare magazin din esantionul national reprezentativ raporteaza informatii despre aprovizionari, stocuri, vanzari, preturi, actiuni speciale de promovare si preturi ale tuturor marcilor din clasele de produse studiate. Datele care rezulta sunt sistematizate, analizate si transmise apoi beneficiarilor abonati la serviciile institutului de cercetari in cauza. Aceste informatii permit evaluarea performantelor beneficiarilor pe piata, a eficientei programului lor de marketing, oferind estimari cu privire la marimea pietei, cota de piata, structura geografica a pietei, sezonalitatea cererii si eficienta schimbarilor de preturi, precum si a metodelor promotionale.

    Verificati-va cunostintele

  1. Ce este un chestionar?
  2. Care sunt obiectivele specifice unui chestionar?
  3. Care sunt etapele elaborarii unui chestionar?
  4. Care sunt categoriile de paneluri?
  5. Care sunt tipurile de esantionare?
 


Teme propuse

Tema 6: A pune corect intrebarea corecta

Directorul unui teatru regional este presat de obtinerea unor profituri mai mari din vanzarea de bilete. Problema este ca spectatorii nu vin sa vada piesele "bune", preferand comediile si revistele muzicale. Administratorii teatrului cred ca acesta trebuie sa ofere ceea ce doreste publicul. In schimb, directorul nu agreaza ideea si considera ca trebuie marite preturile biletelor, insa a fost de acord cu realizarea unui sondaj in urma caruia sa decida actiunile viitoare. Iata chestionarul proiectat:

  1. Ce varsta aveti?

1 - 16 □

peste 60 □

  1. Ocupatia......................
  2. Ce venit aveti?

Sub 1.500.000 □

1.500.000 - 3.000.000 □

3.000.000 - 5.000.000 □

5.000.000 - 10.000.000 □

Peste 15.000.000 □

  1. Cat de des veniti la acest teatru?

O data pe luna    □

O data la trei luni    □

O data pe an     □

  1. Ce fel de spectacole ati vizionat in ultimele trei luni?

a)      La acest teatru

b)     La alt teatru

  1. Cat ati fi dispus sa platiti pentru un bilet de intrare?

Pana in 50.000 □

50.000 - 75.000 □

75.000 - 100.000 □

Peste 150.000 □

  1. "Rolul acestui teatru este de a oferi comunitatii locale spectacole teatrale de un cat mai inalt nivel artistic".

Sunt de acord    □

Nu sunt de acord    □

Intrebari:

  1. Ce greseli contin intrebarile chestionarului?
  2. Care este ordinea corecta a intrebarilor de mai sus?


Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1802
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved