Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Pretul in activitatea de marketing

Marketing+ Font mai mare | - Font mai micPretul in activitatea de marketing

Element fundamental al activitatii de marketing, pretul intervine direct in dialogul dintre produs si cumparator, avand un rol decisiv in optiunea cumparatorului pentru un produs sau altul.Situand pe primul plan satisfacerea nevoilor consumatorului, marketingul nu poate face abstractie de reactia acestuia fata de pretul la care ii sunt oferite produsele: prin dimensiunea pretului sau, produsul va fi mai atractiv sau mai putin atractiv pentru cumparatori. O politica de produse se va dovedi eficienta numai daca este insotita de o politica de pret corespunzatoare.

In structura marketingului-mix, politica de pret poate fi considerata, intr-un fel, o continuare a politicii de produs; ea include insa drept parametri elementele care tin nu numai de procesul de productie si de gradul de utilitate a produsului obtinut, ci si de conditiile de piata in care se va afla acest produs.

Pretul produselor agricole si agroalimentare in cadrul pietei concurentiale este o rezultanta a actiunii legii cererii si ofertei.

Pretul are capacitatea de a produce efecte mult mai rapide decat toate celelalte variabile ale mixului de marketing. Atat consumatorii, cat si concurenta reactioneaza prompt la modificarea pretului. Alegerea pretului influenteaza hotarator rentabilitatea si dezvoltarea viitoare a intreprinderii. Pretul intervine ca element de contact si de armonizare intre produs si mediul caruia i se adreseaza, intre oferta si cererea de marfuri, adaptandu-se la cerintele diferitelor segmente de piata.

Pretul reprezinta o variabila majora pentru formarea si influentarea cererii, pentru determinarea volumului si valorii vanzarilor inteprinderii agricole, a marimii veniturilor brute si nete ale acestora. Cererea de consum este influentata deci de nivelul pretului care determina puterea de cumparare a consumatorului. Pretul poate influenta natura calitativa a pietei, cat si limitele cantitative ale acesteia.

Componenta de baza a mixului de marketing, pretul se interfereaza cu politica de promovare, reflecta politica de distributie. In calitate de variabila strategica de marketing, pretul se constituie intr-un criteriu principal de structurare a productiei si de alocare a resurselor, parametru determinant al pozitionarii produsului si intreprinderii pe piata.

In activitatea oricarei intreprinderi producatoare de bunuri si servicii, pretul detine un rol special, de maxima importanta pentru atingerea obiectivului final pe care aceasta si-l propune - maximizarea profitului.

Pretul este una din cele patru variabile clasice ale mixului de marketing, care are cea mai mare influenta in activitatea intreprinderii in general, a celei de marketing, in mod special, deoarece el afecteaza nemijlocit si prompt: profitul, volumul vanzarilor, cota de piata si pozitia pe care aceasta o ocupa pe piata in complexul economic national.

Ca instrument al pietei si indicator esential al realitatii economico-sociale pretul pietei reprezinta "o cantitate de moneda pe care cumparatorul este dispus si poate sa o ofere producatorului in schimbul bunului pe care acesta il poate oferi". [55]

Pretul reprezinta o variabila complexa de marketing cu ajutorul careia se pot concretiza obiectivele strategice ale firmei. Pretul poate fi definit in sens larg ca o remunerare a eforturilor intreprinderii. Dintre elementele mixului de marketing pretul este singurul care se concretizeaza in realizarea de venituri, toate celelalte elemente (produsul, distributia, promovarea) comporta efectuarea unor cheltuieli.

Prin intermediul pretului intreprinderile agroalimentare urmaresc realizarea unor obiective intre care mai importante sunt: obtinerea unei cifre de afaceri corespunzatoare tintelor pe care acestea doresc sa le atinga, cucerirea unui anumit segment al pietei, rentabilizarea activitatii desfasurate, si o mai buna pozitionare a produsului pe piata.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 911
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved