Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


TENDINTE IN PUBLICITATE

Marketing+ Font mai mare | - Font mai micTENDINTE IN PUBLICITATE

Prin tendinte in publicitate se inteleg doua fenomene principale si anume tendintele de "investire " in publicitate, in imaginea companiilor-prin diferite medii-traditionele sau digitale-si tendintele efective, interne-adica modul in vare va arata publicitatea in perioada urmatoare.1. TENDINTE DE INVESTIRE

Considerand sumele investite in publicitate, pe plan mondial se pare ca recesiunea resimtita se apropie de sfarsit, conform estimarilor recente a doua companii de cercetarr - Zenith Optimedia si Universal McCann. Volumul estimat al cheltuielilor de publicitate pe plan mondial estimate de Zenith Optimedia pentru 2004 se ridica la 327,2 miliarde dolari, in cresterecu 4,7% fata de anul 2003. Mai mult, tendinta de crestere se pare ca va fi una de durata, macar pana in 2006. Principalele cauze ale acestor cresteri vor fi redresarea economiei globale in ansamblu, cresterea profitabilitatii companiilor americane, jocurile olimpice de la Atena ( care vor genera potrivit estimarilor peste 2 miliarde dolari din publicitate ).

Principalul motor pentru aceasta crestere, directorului executiv Zenith Optimedia,este cresterea increderii corporatiilor in capacitatiile publiciitatii si nu a consumatorilor. Binenteles " plutonul " va fi condus de firmele din Statele Unite, dunand peste 45% din totalul cheltuielilor de publicitate. Cresterea pe SUA este estimata pe studiul McCann la chiar 6,9% in timp ce alte aprecioeri de 5,4% au fost revizuite in sens pozitiv - spre 5,8% ca urmare a dezvoltarii peste asteptari a publicitatii on-line.

2. TENDINTE DE CONTINUT

Pentru o scurta trecere in revista a publicitatii " traditionale ", trebuie mentionat ca publicitatea prin spoturi TV are inca cea mai mare pondere in total si probabil si-o va pastra si in viitorul apropia. Nu s-ar altfel din moment ce 30 de secunde de reclama la TV in SUA in timpul Super Bowl - finala ligii americane de fotbal ( american ) costa spre 1.000.000 de dolari.

Pe langa publicitatea TV mai exista la radio, in print, out-door, campanii promotionale, POS ( la punctul de vanzare ) etc. Avem o multime de concursuri de creativitate si/sau eficienta pentru cei din industria de advertising. Avem reclame din ce in ce mai bune, din ce in ce mai interesante, mai amuzante, mai impresionante. Reclame, postere, mesaje care raman cu publicul, il urmaresc, ii raman intiparite in minte, pe haine, se revarsa din gura publicului sub forma de jingle-uri, slogane mai mult sau mai putin modificate/adaptate. " E altceva cvand basculanta e a ta!" sau " Stai ma, ca iei vopseaua!" sunt exemple perfecte. Problema e de eficienta. Publicul chiar si cel romanesc s-a cam plictisit de reclame. Cel putin jumate. Cealalta jumatate " devoreaza reclame " de dragul reclamelor, ca sa se distrze, sa aiba subiect de conversatie cu prietenii sau pentru ca este interesat(a) de domeniu si vrea sa invete cat mai multe de la profesionisti. Dar si primii si cei din urma sunt din ce in ce mai greu de impresionat. Din ce in ce mai greu sa-i urnesti din fata TV-ului sau a computerului pentru a cumpara produsul respectiv. si cum la noi nu exista un sistem de cumparare de la distanta, firma care a investit in reclama respectiva va ramane in final fara ceea ce a urmarit - ultimul A din principiul AIDA - Attention, Interest, Desire, Action. Cine va mai sti peste doua luni la ce se refera fraza " Vezi ca iei vopseaua!". Sau ar trebui sa ne intrebam de acum cine stie?

Incotro se indreapta deci publicitatea traditionala?

As zice eu spre taramurile subtilitatii, spre descompunere. Nu ar trebui sa ne mire daca biletele de tren si autobuz vor vi rosii cu alb, daca pe copertile manualelor elevilor vor fi reclame la programele de invatamant ale CODESCS, daca in filmul preferat eroi se vor incalta cu NIKE si isi vor sincroniza ceasurile SWATCH. La talkshow-urile cele mai de succes, invitatii vor bea Coca - Cola, in fundal va exista " din intamplare " un afis cu McDonalds iar camera se va opri din cand in cand pe costumele Armani. Publicitatea de acum nu va disparea, dar o parte se va camufla subtil in viata de zi cu zi a fiecaruia.

In acest context, crescand tot mai mult rolul computerului in viata de zi cu zi, va creste tot mai mult importanta publicitatii on-line,media digitala cum apare pe buzele a din ce in ce mai multi profesionisti.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1857
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved