Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Analiza pietei muncii

Resurse umane

+ Font mai mare | - Font mai micANALIZA PIETEI MUNCII

In aceasta etapa are loc o cartografiere a mediului organizational, o pozitionare pe piata muncii. Ca urmare a procesului de autocunoastere, si a procesului de reductie facilitat de acesta, zona ocupationala ce trebuie cartografiata este circumscrisa (in functie de tipul de personalitate identificat, de feedback-ul primit de la cei din jur, de consilierea ocupationala primita) la un domeniu de activitate turism, presa, vanzari IT, educatie, armata, sanatate etc.Sursele folosite pentru informare pot fi: contacte personale, interviuri, conferinte, rapoarte, brosuri, presa, Internet, Camerele de Industrie si Comert, asociatii profesionale, firme de recrutare. Cu cat aceste surse sunt mai variate si mai informate, cu atat imaginea zonei profesionale care intereseaza devine mai clara.

Pentru a naviga intr-un mediu tot mai competitiv, cu o frecventa mare a schimbarilor, este nevoie sa se raspunda la o serie de intrebari de explorare care alcatuiesc un portret robot al mediului care intereseaza:

Care este tipul de organizatie in care doresc sa muncesc? Care este structura unei astfel de organizatii? Cum functioneaza organizatia vizata? Care este tipul de cultura dominant? Care sunt cunostintele (educatia) necesare? Care sunt trasaturile de personalitate necesare? Care sunt abilitatile cerute intr-o astfel de organizatie? Cum este mediul, conditiile de lucru? Cum influenteaza economia in ansamblu? Care este situatia in plan european?Este evident ca frecventa schimbarilor pe piata muncii este foarte mare. Abilitatile tehnice au lasat locul abilitatilor IT, mobilitatea ocupationala a crescut vertiginos, are loc o reducere a dimensiunilor organizatiei, o descentralizare, reducerea continua a costurilor, iar inovatia este la loc de cinste. Acestor tendinte li se asociaza de multe ori si efecte negative: teama, incredere redusa in sine, competitie, frustrare, stres, neincredere etc. E bine ca fiecare persoana care intra pe piata muncii sa-si faca temele, sa cunoasca bine ceea ce isi doreste.


Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 331
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved