Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Calculul salariilor

Resurse umane



+ Font mai mare | - Font mai mic



Calculul salariilor


Determinarea venitului brut



Salariul este expresia baneasca a partii din venitul national destinat consumului individual si repartizata celor ce muncesc, proportional cu cantitatea si calitatea muncii depuse. Salariile se platesc angajatilor în doua transe: chenzina I (avans) si chenzina a II-a (lichidare). Plata chenzinei I se face pe baza „Listei de avans chenzinal”, iar plata chenzinei a II-a pe baza „Statului de plata al salariilor”.

Venitul reprezinta sumele sau valorile încasate sau de încasat din: livrari de bunuri, executari de lucrari, prestari de servicii, executari de obligatii legale sau contractuale.

Veniturile salariale obtinute de angajati se compun din:

Salariu de baza + Alte drepturi salariale = Venit brut

Sau

Salariul realizat + Adaosurile la salariu = Venitul brut realizat

1)       Salariul realizat – calculat în functie de salariul de baza si de forma de salarizare aplicata (salarizare în regie – pentru timpul lucrat; salarizare în acord – în functie de normele de munca; salarizare în cote procentuale – calculat la volumul vânzarilor).

Salariul realizat poate fi egal, mai mare sau mai mic decât salariul de baza negociat. El reprezinta o suma bruta.

2)       Adaosurile si sporurile din salariu (indemnizatie de conducere, indemnizatie de zbor, spor de vechime, spor de noapte, spor de stres, spor de lucru în subteran, spor de periculozitate, spor de toxicilitate etc.) – se calculeaza fie în suma fixa, fie ca procent din salariul de baza, proportional cu timpul lucrat în alte conditii.

Prin însumarea veniturilor brute lunare realizate de toti salariatii societatii comerciale, se obtine Fondul de salarii brut realizat în luna respectiva. El constituie pentru societatea comerciala o cheltuiala.


La calculul deducerilor personale lunare degresive potrivit art. 1 în functie de venitul brut lunar din salarii si de numarul de peroane aflate în întretinerea contribuabilului s-a utilizat urmatorul algoritm de calcul:

Pentru un venit brut lunar din salarii de pâna la 1.000 lei:

Fara persoane în întretinere: 250 lei

Cu o persoana aflata în întretinere: 350 lei

Cu 2 persoane aflate în întretinere: 450 lei

Cu 3 persoane aflate în întretinere: 550 lei

Cu 4 persoane aflate în întretinere: 650 lei

Retineri din salarii

Prin însumarea salariului realizat cu adaosurile si sporul la salariu, rezulta Venitul brut realizat. Din venitul brut  al angajatului se efectueaza urmatoarele retineri individuale:

a)     Contributia angajatului la asigurarile sociale – de 10,5% x venitul brut realizat -> constitue datorie fata de bugetul A.S.

b)     Contributia angajatorului la fondul de somaj – de 0,5% x salariul de baza -> constituie datorie fata de fondul de somaj

c)     Contributia angajatului la asigurarile sociale de sanatate – de 5,5% x venitul brut realizat -> constituie datorie fata de Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate

d)     Impozitul pe venitul din salarii, calculat prin aplicarea cotei unice de impozitare de 16% asupra venitului impozabil -> constituie datorie la bugetul statului

e)     Avansul achitat angajatului la chenzina I

f)      Alte retineri – rate locuinte, chirii, pensii alimentare, imputatii etc. -> constituie datorie fata de creditorii respectivi.

Dupa scaderea din venitul brut realizat a tuturor retinerilor individuale, ramâne restul de plata care se achita angajatilor din casierie la data chenzinei a II-a.


3.3 Impozitul pe salarii

Beneficiarii de venituri din salarii datoreaza un impozit lunar reprezentând plati anticipate, care se calculeaza si se retine la sursa de catre platitorii de venituri.

Impozitul lunar se determina astfel:

La locul unde se afla functia de baza, prin aplicarea baremului lunar asupra bazei de calcul determinate ca diferenta între venitul net din salarii, aferent unei luni, calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii si a cheltuielilor profesionale, si deducerile personale acordate pentru luna respectiva;

Pentru veniturile obtinute în celelalte cazuri, prin aplicarea baremului lunar asupra bazei de calcul determinate ca diferenta între venitul brut si contributiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora.

Platitorii de venituri din salarii care efectueaza regularizarea anuala a impozitului determina impozitul anual pe veniturile din salarii prin aplicarea baremului anual pentru calculul impozitului pe venitul anual global impozabil, asupra bazei de impozitare anuale, determinata ca diferenta între venitul net anual corectat cu diferenta de cheltuiala profesionala si suma deducerilor personale cuvenite în acel an si, dupa caz, cotizatia de sindicat platita conform legii.

Determinarea impozitului pe venitul din salarii:

I. Beneficiarii de venituri din salarii datoreaza un impozit lunar, final, care se calculeaza si se retine la sursa de catre platitorii de venituri

II. Impozitul prevazut la I. se determina astfel:

a.   la locul unde se afla functia de baza, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta între venitul net sau prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni, si urmatoarele:

deducerea personala acordata pentru luna respectiva;

cotizatia sindicala platita în luna respectiva;

contributiile la schemele facultative de pensii ocupationale, astfel încât la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul în lei a 200 euro

b.  pentru veniturile obtinute în celelalte cazuri, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta între venitul brut si contributiile obligatorii pe fiecare loc de organizare a acestora;

III. Platitorul este obligat sa determine valoarea totala a impozitului anual pe veniturile din salarii, pentru fiecare contribuabil.





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 51
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved