Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Cele mai frecvente Intrebari si Raspunsuri legate de CV

Resurse umane+ Font mai mare | - Font mai micCele mai frecvente Intrebari si Raspunsuri legate de CV

Intrebare: Un CV trebuie intotdeauna sa fie pe o singura pagina?
Raspuns: Lungimea unui CV nu trebuie sa depaseasca ambele parti ale unei coli A4. Cat din ele completezi depinde de cat de multe ai realizat. Persoanelor care nu si-au terminat studiile din diverse motive le-ar fi dificil sa completeze atat de mult din simplul motiv ca nu au suficienta experienta. In acest caz, o singura pagina este suficienta. In caz contrar, candidatii cu o experienta bogata ar trebui sa includa, selectiv, dintre referintele pe care le poseda astfel incat sa se incadreze. In acest caz, fii atent la marimea paragrafelor si a distantelor dintre margini si acestea.

I: Sectiunea despre educatie trebuie intotdeauna asezata in partea de sus?
R:
Daca inca mai esti student sau ai absolvit recent facultatea, realizarile academice sunt componenta esentiala a competentelor (aptitudinilor) pe care le posezi si, in acest caz, este recomandat sa fie asezate in partea de sus a CV-ului. De asemenea, unele domenii, indeosebi comunicatiile, apreciaza experienta in domeniu mai mult decat gradul de calificare si in acest caz realizarile academice vor fi plasate mai jos pe pagina.

I: Un obiectiv este intotdeauna necesar?
R
: Obiectivul nu este un element crucial al unui CV, dar un angajator va fi impesionat daca prezinti o idee precisa asupra punctului spre care vrei sa se indrepte cariera ta. Acesta va fi si mai mult impresionat daca acest fapt coincide cu planurile de dezvoltare ale societatii.

I: Daca nu am destula experienta profesionala ca sa imi pot realiza un CV?
R:
Acest fapt nu conteaza, toti trebuie sa inceapa de undeva. Daca lipsa de informatii este o problema, utilizati fonturi sau formatari, astfel incat continutul sa incapa lejer pe o pagina.

I: Hobby-urile si interesele personale trebuie prezentate?
R:
Nu este obligatoriu sa iti prezinti interesele, cu toate ca acestea pot oferi angajatorului indicii asupra personalitatii tale.

I: Referintele pot fi incluse?
R: Este de preferat ca acestea sa nu fie prezentate. O simpla notificare de genul: "Referintele pot fi prezenate la cerere" este de ajuns.

I: Ce trebuie sa cuprinda un CV?
R:
Date de contact, data nasterii si nationalitatea, o scurta introducere, locuri in care ai mai fost angajat, realizarile academice, hobby-uri si interese prsonale.

I: Ce nu trebuie sa cuprinda un CV?
R: Religia, sexualitatea, referintele, de ce ai parasit fostul loc de munca, toate notele din scoala, fotografii, lucruri neadevarate.

I: Trebuie sa includ toate rezultatele de la examene?
R: Nu, doar cele mai recente si mai importante.

I: In ce ordine trebuie prezentate informatiile?
R:
In partea de sus a CV-ului - datele de contact, o scurta introducere, apoi locurile de munca anterioare, educatia, iar in final interesele si hobby-urile tale.

I: Ce fel de hartie ar trebui sa folosesc pentru imprimarea CV-ului?
R:
O hartie de cea mai buna calitate, dar nu utiliza totusi o hartie prea groasa.

I: Ce format de text trebuie sa utilizez pentru a putea trimite CV-ul prin e-mail?
R:
Pentru a fi sigur ca CV-ul tau va fi citit, se recomanda un fisier de tip text. Totusi, acest format de CV nu iti permite sa utilizezi stiluri moderne de asezare in pagina. Majoritatea firmelor au MS Office si asa ca un format word ar fi adecvat. Fisierele de tip PDF ocupa mai multa memorie, dar daca incerci sa obtii un job in domeniul proiectarii si ai un CV deosebit, cu stil, atunci aceasta este varianta optima. Daca vrei sa fii sigur ca vei putea sa alipesti varianta text a CV-ului tau la un e-mail atunci fisierele de tip word si PDF sunt alegerea.

I: Cum pot fi sigur ca CV-ul meu va fi citit?
R:
CV-urile nu sunt citite la inceput, ele sunt "scanate" cu privirea. Asadar construiti un CV care poate fi scanat cat mai usor de privire:
- Prezinta informatia in propozitii scurte si compacte. Evita paragrafele ample.
- Organizeaza informatia astfel incat angajatorul sa nu iti caute aptitudinile prin pagina.
- Lasa destul spatii astfel incat sa nu existe dezordine si confuzie.
- Foloseste un limbaj pozitiv, proaspat si introduce termeni tehnici acolo unde este cazul.
- Nu include informatii irelevante, nefolositoare sau inadecvate.

I: Am nevoie de mai multe CV-uri?
R: Construieste un CV de baza, apoi adapteaza-l fiecarui job pentru care il trimiti.
I: Cat de veche poate fi infomatia din CV-ul meu?

R: 10 ani este de obicei suficient. Daca datele sunt mai vechi, risti sa divaghezi, sa folosesti informatii neeligibile. Exista totusi cazuri in care experienta obtinuta cu mai mult de 10 ani in urma reprezinta un avantaj si trebuie mentionata in CV. In acest caz, este recamandat sa prezinti experienta dobandita anterior in mod punctual (sa folosesti cat mai putine detalii). O alta optiune ar fi sa iti elaborezi o alta modalitate de prezentare a experientei.

Care sunt cauzele respingerii CV-urilor?

Prima impresie Prima impresie conteaza; daca CV-ul tau nu atrage atentia angajatoului in primele 20-30 de secunde, atunci sansele de a lua interviul se reduc considerabil. Un angajator poate avea mai mult de 100 de CV-uri peste care trebuie sa se uite in cateva ore, timp in care trebuie sa realizeze si o selectie. Asa ca aseaza experienta la inceputul CV-ului si nu realizarile academice (acestea se asaza in fata doar daca ai absolvit recent) sau datele personale.
Ceea ce vrea sa stie un angajator este de ce te-ar chema la interviu.
Pentru aceasta, realizeaza un scurt rezumat al aptitudinilor tale si/sau o lista a realizarilor deosebite. Aceste lucruri pot face un angajator sa doreasca sa te invite la un interviu. Dar fii atent sa nu te supraevaluezi. Layout neatragator Layoutul CV-ului este foarte important. Chiar daca folosesti cuvintele potrivite, daca angajatorul nu gaseste imediat informatiile pe care le cauta, atunci cu siguranta va trece mai departe la alt CV. Trebuie sa folosesti zone "albe", alineate si spatii intre paragrafe. Niciodata sa nu folositi o masina de scris la redactarea CV-ului pentru ca veti parea demodati si depasiti. Foloseste o hartie A4 de buna calitate, preferabil de 100 de grame si pentru CV si pentru Scisoarea de Intentie. Marimea CV-ului Cel mai bine este ca CV-ul sa incapa pe cele doua parti ale unei coli A4, asta daca nu ti se cere in mod express un CV mai lung. Daca nu poti respecta aceasta lungime a CV-ului, atunci probabil nu ai inteles cerintele angajatorului. Angajatorii nu vor sa iti cunoasca toata viata, vor doar sa stie daca au de ce sa te intervieze sau nu. Organizarea informatiilor din CV Daca CV-ul tau nu este bine organizat, atunci angajatorului ii va fi greu sa gaseasca informatiile cautate si nu va putea sa isi creeze rapid o imagine a personalitatii tale. Aminteste-ti ca angajatorul nu are mult timp la dispozitie sa se uite pe CV-ul tau, asa ca daca nu vor gasi ceea ce ii intereseaza, nu se vor deranja sa citeasca mai departe. Paragrafe sau propozitii prea lungi Paragrafele si propozitiile prea lungi ingreuneaza cititul rapid. Incearca sa folosesti propozitii scurte si punctuale, si foloseste puncte pentru impartirea textului in paragrafe. Prea putine informatii
Multe persoane nu includ suficiente detalii despre joburile anterioare, si, in acest caz, angajatorii nu dispun de suficiente informatii, refuzand astfel cererea. Nu prezinta realizarile tale Trebuie sa iti prezinti realizarile. Aminteste-ti ca CV-ul este cartea ta de vizita pentru un angajator. Daca nu-i poate prezenta acestuia motivele pentru care ar trebui sa te angajeze, atunci este un esec. Un angajator iti va dori serviciile numai daca vede in tine un potential castig (interes). Asadar prezinta-le beneficiile pe care le vor obtine daca te angajeaza. CV-ul te face sa arati prea batran/tanar pentru job In general, sa fii prea tanar/batran pentru un job poate fi o problema sau o bariera pentru viitoarele avansari sau chiar pentru a obtine slujba in prima faza. Exista cateva moduri de ocolire a acestei probleme, dar acestea depind de circumstantele individuale sau de domeniul/jobul pentru care doresti sa aplici.

Greseli de ortografie, greseli de tiparire si erori gramaticale

CV-ul trebuie verificat cu atentie pentru a nu contine astfel de erori inainte de a fi trimis angajatorului. Micile erori pot umbri un CV totusi bine realizat si te pot face sa pari neglijent sau lenes, care nu sunt genul de calitati pe care doresti sa le prezinti angajatorului. Cum probabil nu vei observa aceste erori, ar trebui ca si o alta persoana sa iti verifice CV-ul pentru a ledescoperi

19 Sfaturi pentru CV-urile electronice.

1. Foloseste un font simplu, standard, ca de exemplu: Courier, Times, Arial, Univers, sau Futura. Simplitatea este cheia.
2. Ca dimensiune a fontului, alege un numar intre 11 si 14.
3. Pastreaza dimensiunea liniilor textului pana in 65 de caractere (litere, spatii si punctuatie).
4. Nu folosi elemente grafice, sublinieri, semne pentru numerotare, ingrosari, inclinari sau umbriri ale caracterelor.
5. Utilizeaza litere mari pentru titluri.
6. Aliniaza textul spre stanga.
7. Poti utiliza suplimentar linii verticale sau orizontale, dar ai grija, acestea pot distrage atentia de la continutul textului.
8. Renunta la paranteze sau acolade, chiar si pentru numerele de telefon; acestea le pot face dificil de citit.
9. Foloseste hartie alba si font negru.
10. Utlizeaza o imprimanta laser de calitate.
11. Imprima pe o singura parte a hartiei.
12. Nu micsora spatiile dintre caractere. Mai bine utlizeaza inca o pagina decat sa inghesui continutul si sa fie dificil de urmarit.
13. Nu capsa foile unui CV.
14. Utilizeaza termeni specifici pregatirii tale profesionale. De multe ori, angajatorii aleg CV-urile care contin termeni tehnici.
15. Pozitioneaza-ti numele pe prima linie a CV-ului. Nu mai adauga nimic pe acea linie.
16. Trimite prin fax CV-ul, folosind setarea cea mai buna din punct de vedere calitativ, nu cea standard, pentru a fi mai lizibil.
17. Nu indoi CV-ul - aceasta poate face scanarea dificila, implicit primirea neclara a CV-ului.
18. Daca trimiti CV-ul prin email, nu mai face distinctia intre pagini, deoarece intregul email va fi descarcat in baza lor de date ca o singura pagina.
19. Nu trimite CV-ul ca atasament al unui email, decat daca este specificat acest lucru in mod clar. Multi angajatori sterg emailurile nesolicitate ce contin atasamente.

10 Sfaturi pentru un CV reusit

1. Simplitatea. Un CV este prima si probabil ultima sansa de a-ti asigura un interviu. De aceea este extrem de important ca CV-ul sa functioneze in favoarea ta si nu invers. Foloseste-l ca sa atragi atentia asupra puterii tale de munca, asupra realizarilor tale, si asupra cunostintelor tehnice.
2. Realizarile trebuie sa ocupe un loc important. Este foarte bine sa folosesti o serie de verbe active, precum: am realizat, am planificat, am organizat, am fost raspunzator pentru, am condus, etc. Nu este indicat sa folosesti tot felul de semne pentru organizarea ideilor, un CV poate fi mai usor citit daca este scris cursiv.
3. Cronologia inversa. In momentul in care incepi sa completezi experienta, trebuie sa incepi cu ultimul loc de munca si apoi sa continui in aceeasi ordine cronologica inversa cu urmatoarele, neuitand sa mentionezi numele angajatorului, data de inceput si sfarsit a jobului, titlul jobului si o mica descriere a acestuia, plus realizarile tale. Daca iti cauti pentru prima oara un job, atunci completeaza orice experienta relevanta, platita sau nu.
4. Sinceritatea. Daca minti intr-un CV, nu numai ca nu iti faci nici un bine, dar in acelasi timp il faci si pe posibilul angajator sa isi piarda timpul fara un rost. Sa adaugi 6 luni in plus, experienta la un job, poate parea o idee buna, dar daca informatia este verificata, fii convins ca ai scapat de job. Dar nu te vinde nici prea ieftin! Daca esti de parere ca cele trei veri pe care le-ai petrecut in Franta, lucrand ca voluntar, te-au ajutat sa cunosti tara si cultura ei, atunci spune-o!
5. Aptitudini IT. Trebuie sa notezi absolut tot ceea ce stii sa faci in domeniul calculatoarelor: cunostinte hardware, software, limbaje de programare, baze de date, etc. Nu mentiona si lucruri pe care nu le-ai mai facut de mult, sau mai rau, nu le-ai facut niciodata; daca la interviu esti intrebat despre acea operatie, vei parea ridicol, nestiind ce sa raspunzi.
6. Educatia. Acorda o atentie la fel de mare si realizarilor tale din timpul facultatii; atentie: acest lucru nu mai este relevant si in cazul in care lucrezi in domeniul respectiv de mai mult de doi ani.
7. Organizarea CV-ului. Nu iti inghesui CV-ul si nu il pastra de doar o pagina, chiar daca mai ai ceva de spus. Daca e de 3 pagini nu e nici o problema atata timp cat continutul este relevant pentru jobul la care tu ai aplicat. Daca posibilul angajator se va chinui sa citeasca CV-ul tau, isi va pierde repede interesul.
8. Greselile gramaticale. Nici un angajator nu va cauta o persoana care nici macar nu s-a deranjat sa isi corecteze propriile greseli. Nu te baza pe o vizionare rapida a CV-ului, citeste-l de la capat de doua sau de trei ori cu multa atentie.
9. Doua perechi de ochi. Dupa ce l-ai verificat chiar tu, mai roaga pe cineva sa iti citeasca CV-ul pentru ca ochiul inca neobisnuit cu acest material, poate detecta cu usurinta greselile. Nu incerca sa iti completezi CV-ul dintr-o singura data, intotdeauna intoarce-te la el si mai verifica-l dupa cateva zile.
10. Referinte. Verifica-ti referintele inainte de a te folosi de numele lor. Nu e nimic mai rau decat sa folosesti numele unei persoane care fie s-a mutat, fie are ceva impotriva ta. Cei mai buni oameni pe care trebuie sa ii folosesti pentru referinte pot fi angajatorul tau prezent sau un profesor de la facultate sau liceu.

Cum sa construim un Curriculum Vitae?

Cand incepem cautarea unui loc de munca, ne punem automat problema unui CURRICULUM VITAE. Informatii complete se pot gasi in cartile de specialitate, dar stiu ca nu toata lumea are acces la acestea.
Dintre primele intrebari pe care ar trebui sa vi le puneti fac parte si cele de mai jos :

1. Cat de lung trebuie sa fie CV-ul ?

2. Cum putem condensa toata experienta profesionala pe o singura pagina?

3. Ce ar trebui eliminat si ce ar trebui pus in valoare din experienta si atributele personale?

Inainte de trecerea propriu-zisa la redactarea CV-ului, este bine sa se ia in calcul un amanunt: un CV nu este o autobiografie. De aceea, trebuie facuta diferenta intre lucrurile importante si cele mai putin importante.
Angajatorii iau in calcul aceste lucruri atunci cand au multe CV-uri si trebuie sa le sorteze. CV-ul vostru trebuie sa treaca de aceasta etapa.

Pentru a testa daca CV-ul vostru este selectabil, va puteti pune cateva intrebari :

1. Poate vedea un angajator competentele mele din acest CV in 10-15 secunde?

2. Este informatia pertinenta? Atrage atentia angajatorului?

3. Imi vinde bine, acest CV, calitatile?

Daca raspunsul la toate aceste intrebari este 'DA', atunci CV-ul este bun. Daca mai apar si raspunsuri 'Nu', atunci puteti urma cativa pasi spre imbunatatire:
1.
Invatati sa va vindeti bine calitatile. Un CV este facut pentru a fi citit rapid, el trebuie sa reflecte foarte bine competentele voastre. Punctele forte trebuie sa reiasa din prima parte a paginii.
2. Fiti obiectivi, adaptati CV-ul. Multi sunt mandri de realizarile lor si cred ca un CV ar trebui sa contina toate detaliile carierei lor. Totusi, un CV e bine sa contina doar informatiile necesare pentru a obtine un interviu.
3. Fiti duri cu voi insiva. Eliminati informatiile nefolositoare. De exemplu: daca vrei sa te angajezi la un serviciu de livrat pizza, atunci nu este necesar sa mentionezi specializarile stiintifice din timpul facultatii. Daca este nevoie, cereti opinia sau sfatul unui coleg, prieten.

Cuvinte pe care orice CV ar trebui sa le contina

Pe piata competitiva a locurilor de munca din ziua de astazi fiecare cuvant din CV-ul tau conteaza, unele mai mult decat altele - sunt mai importante acelea care se refera la calitatile tale profesionale.
Calitatile profesionale sunt din ce in ce mai importante pentru angajatori, mai mult de 75% dintre acestia considerandu-le criteriul cel mai important de recrutare a candidatilor

"Lucrul in echipa"

Lucrul in echipa este cel mai important aspect pentru un angajator. Abilitatea de a lucra bine impreuna cu ceilalti angajati in cadrul unui departament sau proiect este vitala pentru armonia unui loc de munca.

Angajatii sunt deseori organizati in echipe pentru a realiza anumite proiecte si majoritatea angajatorilor considera colaborarea ca un factor de imbunatatire a calitatii muncii si a productivitatii. Calitatile necesare unui angajat pentru a lucra eficient intr-o echipa sunt: bun ascultator, cooperant si saritor.

"Flexibilitatea"

Angajatorii apreciaza candidatii flexibili si care pot realiza mai multe sarcini simultan. Iti poti evidentia flexibilitatea prin dorinta de a prelua sarcini din cadrul mai multor proiecte si prin abilitatea de a face fata schimbarilor termenelor si prioritatilor. Nu in ultimul rand, flexibilitatea nu doar iti creste sansele de a obtine jobul pe care ti-l doresti, ci si iti imbunatateste sansele de a-ti pastra jobul, daca ulterior se fac restructurari in cadrul firmei.

"Atentia la detalii"

Angajatorii vor sa stie ca pot avea incredere in subalternii lor in realizarea proiectelor, urmarind cu atentie toate detaliile. Atentia la detalii se refera la calitatile de a fi bine organizat si meticulos in ceea ce faci, de a actiona independent si de a lucra fara o supraveghere constanta.

"Automotivatia"

Managerii apreciaza angajatii care dau dovada de proprie initiativa, care isi exprima ideile si le duc la bun sfarsit. Un angajat automotivat trece de sarcinile pe care le are de indeplinit, are inspiratia necesara si lucreaza din greu, nu pentru a vana mariri si promovari, ci pentru propria satisfactie.

Tips & Tricks despre CV.

Prezentarea.

Este extrem de important ca CV-ul tau sa atraga vizual angajatorul. Foloseste fonturi uzuale si ai grija ca marimea lor sa fie suficient de potrivita pentru a fi citit usor. Limiteaza folosirea caracterelor italice sau bolduite. Culoarea foii de hartie ar trebui sa fie conservatoare. Noi sugeram alb, gri deschis sau fildes. Nu s-a ajuns la un consens inca in privinta lungimii CV-ului. Aceasta depinde de multitudinea si scopurile experientelor individuale. Incearca sa te rezumi la una sau doua pagini pline. Nu este profesional sa lasi CV-ul de o pagina si jumatate.
Paragrafele trebuie sa fie scurte, nu mai mult de 4-6 linii. Daca ai un paragraf foarte lung in CV, imparte-l in cateva mai mici. De asemenea, elimina cuvintele de prisos.

Formatul CV-ului.

Asigura-te ca CV-ul tau cuprinde toate informatiile esentiale, incluzand numele, adresa, numarul de telefon si adresa de email. Cand descrii locurile de munca anterioare, precizeaza numele firmelor, orasul, perioada angajarii si numele posturilor avute. Include numele diplomei obtinute, precum si data absolvirii si institutia de invatamant urmata. Informatiile despre atestate trebuie sa contina numele institutiilor care le-au eliberat si data eliberarii.

Scrie subiectele de activitate intr-un mod accesibil. De exemplu, daca esti un IT-ist si ai un atestat in programare, scrie mai intai " Cunostinte PC", apoi "Experienta profesionala". Cei mai multi recrutatori prefera CV-urile scrise in ordine invers cronologica. Totusi daca ai schimbat multe slujbe, ai avut multe in acelasi timp sau ai multe goluri in evolutia ta profesionala, foloseste stilul CV-ului functional.

Ortografia si gramatica.

Angajatorii si recrutatorii se asteapta sa primeasca CV-uri fara greseli de gramatica si ortografie. Nu fa astfel de greseli care dau de inteles ca nu ai avut timp sa iti pregatesti suficient CV-ul.

Continutul.

CV-ul tau trebuie sa fie axat pe rezultate. Trebuie sa fie concis si sa contina date importante. Este mai mult decat o lista de descrieri a posturilor ocupate in trecut. In lumea afacerilor de azi, recrutorii cauta persoane care si-au ajutat fostii angajatori in moduri cuantificabile. Unul din modurile in care poti scoate in evidenta acest lucru este sa folosesti verbe si cuvinte care sugereaza forta, putere.

Verbe si cuvinte ce imprima forta.

Verbele de acest tip denota ca ai fost implicat in diverse actiuni. Exemple de astfel de verbe sunt : " realizat", "obtinut", "reusit". Cand recrutatorii vad aceste verbe de actiune, isi dau seama ca esti o persoana careia ii place sa ia initiativa, esti o persoana care porneste singura de la zero.

Folosirea cuvintelor ce sugereaza forta da masura actiunilor pe care le-ai intreprins. Exemple de astfel de cuvinte sunt : "pozitiv", "rezultate", "semnificativ".

Oricand este posibil, cuantifica rezultatele obtinute in cifre, de exemplu: "am obtinut o reducere a costurilor cu 50 %", " am economisit 10milioane".

Pune accent pe cele mai recente experiente de munca. In lumea in schimbare de astazi recrutorii nu mai tin cont de ce faceai acum 10-15 ani.

Incearca sa iti pui in evidenta punctele forte si minimizeaza-le pe cele slabe.

Focusul.

Daca nu prea ai experienta de munca, creeaza un "Obiectiv" orientat. Acesta este singurul mod in care recrutatorul isi poate da seama de pozitia pe care ai vrea sa o ocupi.

Daca totusi ai o oarecare experienta profesionala, include un "Profil al Carierei", un " Rezumat al abilitatilor" sau "Aptitudini profesionale" la inceputul Cv-ului.

Ce trebuie sa faci dupa ce trimiti un CV!

Iata ca ti-ai gasit mult-visatul job, ai conceput un CV exceptional si l-ai trimis prin email angajatorului. Acum incepe jocul "asteptarii". Dupa ce ai trimis un CV, esti tentat sa crezi ca tot ce trebuie sa faci este sa astepti si sa speri ca angajatorul sa te contacteze. Este o mare greseala - trebuie sa iti alegi momentul si modalitatea potrivite pentru fiecare din urmatorii pasi.

Intervievatorii recomanda sa astepti o saptamana

Perioada ideala de timp pentru a astepta inainte de a trece la urmatorii pasi, dupa ce ai trimis CV-ul, este de o saptamana. Acest lucru este confirmat de majoritatea angajatorilor.

Trimite un scurt mesaj prin e-mail

E-mailul reprezinta un mijloc perfect de a contacta firma angajatoare, deoarece le poti aminti ca te-ai inscris la jobul respectiv si poti trimite inca o data CV-ul, fara a parea insistent.

La o saptamana dupa ce ai trimis CV-ul, scrie-i angajatorului un e-mail. Iata cateva idei despre ce trebuie sa contina e-mail-ul respectiv:
. Scrie-ti numele complet si denumirea jobului la care te-ai inscris in linia de Subiect a e-mail-ului.
. Repeta intr-o maniera profesionala care sunt interesul si calificarile tale pentru acest job.
. Ataseaza acestui e-mail CV-ul tau, pentru ca angajatorul sa nu fie nevoit sa caute prin vechile e-mail-uri pentru a-l gasi.
. Include numele tau complet si in denumirea fisierului ce contine CV-ul.
. Verifica atent continutul e-mail-ului, inainte de a-l trimite.

Contacteaza-i telefonic

Daca ai decis ca in loc de trimiterea unui e-mail este mai bine sa iti contactezi telefonic angajatorul, repeta-ti inainte ce anume doresti sa discuti cu acesta. Fii scurt si la obiect - prezinta-te si aminteste-i angajatorului ca ai trimis recent un CV si, de asemenea, mentioneaza care este jobul care te intereseaza. Poti intreba daca au primit CV-ul tau si daca mai recruteaza candidati pentru aceasta pozitie. Daca in momentul in care suni, iti raspunde robotul telefonic al companiei si ti se cere sa lasi un mesaj, mai bine incerci sa suni mai tarziu, pentru a discuta personal cu angajatorul sau cu persoana care se ocupa de recrutari. Incearca sa mentii convorbirea cat mai scurta si nu suna de mai multe ori, in speranta ca astfel ii vei determina sa te contacteze inapoi - vei reusi doar sa ii enervezi.

Ar trebui doar sa retrimiti CV-ul, fara a apela la e-mail sau la clasicul telefon?

Au trecut cateva saptamani de cand ai trimis CV-ul si inca nu ai primit nici un raspuns din partea angajatorului? Ei bine, in aceasta situatie, nu trebuie sa retrimiti CV-ul, in speranta ca de aceasta data vei avea mai mult succes. De cele mai multe ori, angajatorii pastreaza CV-urile primite intr-un director, si este foarte posibil sa observe ca ai mai trimis o data CV-ul pentru jobul respectiv si pot crede ca ai uitat acest lucru. Doar cand vrei sa te inscrii la un alt job al aceleiasi companii, poti trimite acelasi CV; altfel, trimite-le un e-mail sau contacteaza-i telefonic.

Cum sa-ti faci o Scrisoare de Intentie.

Reguli generale de construire:
- Scrisoarea de intentie e bine sa fie tehnoredactata, cu incadrare intr-o pagina.
- Trebuie sa fie concisa, coerenta, formata din maxim 4-5 paragrafe.

- Scrisoarea incepe cu numele companiei.
- Se adreseaza departamentului resurse umane sau persoanei responsabile de angajari
Continut: - numele tau si posibilitatea de contact - sa apara vizibil (bold, caractere cu un font marit)
- interesul tau pentru un anumit post/ domeniu, care trebuie precizat explicit de la inceputul scrisorii, precum si modul in care ai aflat ca acest post e disponibil. Nu incerca sa fi evaziv, pentru a tinti mai multe posturi simultan.
- argumentarea intentiei tale de a candida pentru postul respectiv.
- motivarea interesului pentru postul/ domeniul de activitate vizat (enumera cateva calitati personale si cateva succese profesionale relevante pe domeniul ales).
Foloseste doar expresii pozitive, in nici un caz negatii! Foloseste verbe de actiune (intentionez, pot, vreau, etc.), evita redundanta si cliseele!
- declara-ti disponibilitatea pentru un interviu.
- semneaza si dateaza scrisoarea.
Fii responsabil Precizeaza clar situatia sau problema, dand astfel dovada ca intelegi nevoile celor aflati de cealalta parte.
Fii personal
Pe cat posibil, nu incepe scrisoarea cu 'Stimata Doamna / Stimat Domn' , asa cum indica unele modele si nu folosi sub nici o forma un model fotocopiat pe care sa il completezi cu datele tale. Fii concis si la obiect Intr-o scrisoare oficiala explica situatia in cat mai putine cuvinte. Foloseste un limbaj simplu, ca sa reduci riscul de a nu fi inteles. Urmeaza acesti pasi:
-fa o lista cu lucrurile pe care doresti sa le comunici, indiferent de ordinea acestora
-utilizeaza argumente, exemple
-gandeste-te la relevanta fiecarei probleme pe care o expui
-renunta la tot ce nu este relevant
-rearanjeaza informatiile intr-o ordine logica, fireasca
Verifica ortografia si gramatica

10 intrebari si raspunsurile lor in legatura cu scrisoarea de intentie

1. Trebuie sa scriu scrisoarea de intentie de mana? Scrisoare de intentie poate fi scrisa la calculator si printata numai cu cerneala neagra, in cazul in care angajatorul nu a specificat ca doreste sa fie scrisa de mana. In cazul in care doreste scrisa de mana scrisoarea, ar trebui sa folosesti un stilou de calitate si sa fii atent sa nu faci greseli.
2. Cat de lunga ar trebui sa fie scrisoarea de intentie?
Nu depasi o pagina format A4. Aranjeaza textul in asa fel incat sa apara centrat in pagina. 3. Cui ma adresez in scrisoare? Daca ai numele angajatorului adreseaza-te acestuia, daca nu incearca sa afli un nume pe pagina de internet a firmei sau telefonand si intreband cine este seful departamentului. Daca nu reusesti sa afli, atunci adreseaza-te cu Stimata/Stimat Doamna/Domn.
4. Cand ar trebui sa trimit o scrisoare de intentie?
Scrisoarea de intentie trebuie trimisa intotdeauna impreuna cu CV-ul. 5. Cum ar trebui sa inchei scrisoarea de intentie? O scrisoare de intentie este o scrisoare de afaceri si drept urmare ar trebui sa se incheie cu "Cu sinceritate/Al dvs. cu stima". 6. Care sunt punctele principale pe care ar trebui sa le includa scrisoarea de intentie? Primul paragraf - mentioneaza pentru ce post aplici si de ce esti cel mai bun candidat pentru postul respectiv.
Al doilea paragraf - ofera detalii despre cum poti contribui tu in cadrul companiei si care sunt calitatile tale care te fac potrivit pentru postul respectiv.
Al treilea paragraf - scrie despre telurile tale legandu-le de domeniul companiei si de postul pentru care aplici. Solicita un interviu cititorului atunci cand doreste si comunica ca vei pastra legatura.
Concentreaza aceste informatii in maxim patru paragrafe, incluzand o adresa de contact si semnatura.
7. Pot trimite aceeasi scrisoare de intentie tuturor anunturilor? Este preferabil sa-ti directionezi fiecare scrisoare in functie de anuntul pentru care aplici. Este foarte usor pentru un angajator sa respinga scrisorile tip. Ce trebuie sa fac dupa ce am trimis o scrisoare de intentie? Tine minte cand ai trimis scrisoarea si revino cu un telefon dupa aproximativ o saptamana. In timpul in care astepti raspunsul de la o companie, continua sa aplici si la alte anunturi. 9. Sa folosesc fonturi diferite si ce tip de hartie sa folosesc? Aceasta este o scrisoare formala deci nu folosi fonturi stilate, ramai la Times, Times New Roman sau Arial. Trebuie sa fie cerneala neagra pe coala alba. Printeaza scrisoarea pe acelasi tip de coala ca si la CV. Ce tip de exprimare sa folosesc? Foloseste ceva simplu, evita cliseele si frazele prea comune. Incearca sa nu folosesti prea multe formulari de genul "Pot, Am, Sunt" la inceputul propozitiilor. Limbajul trebuie sa fie ferm si usor de inteles, foloseste multe verbe de actiune, si evita abrevierile si jargoanele.

Personalizarea scrisorilor de intentie.

Chiar daca anuntul la care vrei sa aplici este diferit de sectoarele de industrie cu care esti obisnuit, este bine ca intotdeauna sa-ti personalizezi scrisoarea de intentie. Scrisorile standard ii arata intervievatorului ca nu esti in totalitate interesat de postul respectiv ; doar prin simplul fapt de a personaliza scrisoarea de intentie arati interes si initiativa.

Scrisoarea de intentie variaza in functie de tipul de job si de modalitatea de a aplica, de exemplu tu aplici la un anunt, redactand o scrisoare catre o companie care nu a facut public anuntul. Oricare ar fi scopul tau, ai grija cum te vinzi si motivele pe care le mentionezi in legatura cu ce poti face pentru compania respectiva.

Un post caruia i s-a facut publicitate

Fa cercetari legate de compania si de postul pentru care vrei sa aplici, astfel incat destinatarul sa fie surprins. Ai grija sa indeplinesti toate cerintele postului si precizeaza-le separat in scrisoarea de intentie. Atrage atentia asupra calificarilor tale. Adreseaza scrisoarea de intentie persoanei specificate in anunt.

Un post caruia nu i s-a facut publicitate

A aplica pentru un post care nu a fost facut public este cea mai buna metoda de a gasi un loc de munca. Este putin probabil ca aplicatia ta sa fie o supraincarcare a CV-urilor si scrisorilor de intentie primite, si nu va fi asezat intr-un vraf mare de hartii, ci conform teoriei va beneficia de mai multa atentie. Companiei ii arati ca ai initiativa.

In introducerea scrisorii prezinta cunostintele tale despre companie impreuna cu o declaratie pozivita legata de contributia pe care o poti avea. Daca este posibil, fa referire la cineva din cadrul companiei, sau la un articol din ziar referitor la companie.

In incheiere precizeaza care sunt actiunile pe care le vei intreprinde, de exemplu "Va voi contacta saptamana viitoare pentru a discuta despre un posibil interviu."

Cerere pentru experienta de lucru

Experienta de lucru este o metoda buna de a intelege ce cariera sa urmezi. Unele companii incurajeaza acest lucru si ii dau persoanei respective mai multe atributii, decat sa faca cafea si sa copieze documente.

Sunt doua metode de a lucra pentru a capata experienta, remunerata sau neremunerata. Este mai usor sa gasesti loc pentru munca neplatita din motive evidente. Daca soliciti angajare neplatita specifica in scrisoare, iar daca soliciti experienta platita nu preciza suma dorita.

10 NU-uri intr-o Scrisoare de intentie.

Scrisoarea de intentie este primul lucru pe care angajatorii il vad atunci cand deschid dosarul tau. Evita cele 10 greseli curente si fa ca prima impresie despre tine sa fie una buna, si de lunga durata. 1. NU folosi la nesfarsit pronumele Eu. Scrisoarea ta de intentie nu este o autobiografie. Accentul ar trebui sa cada pe felul in care indeplinesti tu nevoile angajatorului, si nu pe povestea vietii tale. Evita pe cat se poate o atmosfera de egocentrism prin folosirea cat mai rara a acestui pronume, mai ales la inceputul propozitiilor tale. 2. NU folosi o introducere slaba. Persoanele aflate in cautarea unui job, raman impotmolite inca de la inceput, in introducerea unei scrisori de intentie. Rezultatul este de obicei o introducere slaba, neconvingatoare care nu reuseste sa atraga atentia cititorului. Exemplu:
Neconvingator: Va rog luati-ma si pe mine in considerare pentru postul de Reprezentant Vanzari.
Caldut: Nevoia firmei dumneavoastra de o performanta absoluta in domeniul vanzarilor, intalneste o excelenta completare in experienta mea de 3 ani, aflat pe prima pozitie a producatorilor multimilionari.
3. NU uita sa mentionezi cele mai importante calitati ale tale. O scrisoare de intentie este o scrisoare de vanzare, care te vinde pe tine drept candidat. La fel ca si un CV, ar trebui sa fie concisa si sa ofere principalele motive pentru care tu ar trebui sa fii chemat la interviu. Strategia unei scrisori de intentie de succes include si accentuarea celor mai importante realizari ale tale. De exemplu:
Aptitudini de comunicare: Cinci ani de experienta in comunicarea in public si un fond solid in comunicarea scrisa la nivel executiv.
Experienta PC: Nivel profesionist in toate aplicatiile MS Office si experienta in dezvoltarea website si design.
4. NU scrie prea mult, dar nici prea putin!
Daca scrisoarea ta de intentie are doar unul sau doua paragrafe, atunci probabil ca nu prea are informatii care sa te vanda in mod efectiv. Daca depaseste o pagina, s-ar putea sa ii faca pe cititorii ei sa adoarma.
Mentine-ti scrisoarea concisa, si respecta timpul cititorului. 5. NU copia cuvant cu cuvant CV-ul tau.

Scrisoarea ta de intentie nu ar trebui sa copieze cuvant cu cuvant ceea ce este deja in CV-ul tau. Reformuleaza propozitiile scrisorii daca este nevoie, pentru a evita ca citirea CV-ului sa fie una plicticoasa. Considera ca prin scrisoarea de intentie, tu scrii de fapt o povestire scurta, cum ar fi Cea mai grea vanzare a mea sau Cea mai mare provocare tehnica a mea.
6.
NU fi vag. Daca aplici la o deschidere unde se face publicitate unui numar mare de job-uri (ex: Targul de Job-uri pentru studenti), neaparat nu uita sa treci titlul job-ului pe scrisoarea ta de intentie. Persoana care iti citeste scrisoarea poate ca a mai citit alte sute de scrisori pentru zeci de alte job-uri. Fii sigur ca intregul continut al scrisorii sustine modul in care tu iti propui sa indeplinesti nevoile angajatorului. 7. NU uita sa individualizezi. Daca aplici pentru un numar mai mare de job-uri pe o pozitie similara, tentatia este aceea de a trimite copiile unei aceleiasi scrisori de intentie. E bine, atata timp cat fiecare dintre ele este individualizata. Nu uita sa schimbi numele companiei daca este cazul, numele job-ului, si numele persoanei de contact daca scrisoarea adresata domnului Iordache, ajunge la acesta cu numele domnului Pricop, sigur nu va ramane impresionat. 8. NU incheia scrisoarea intr-un mod pasiv. Pune-ti viitorul in propriile maini! In loc sa ceri sa fii sunat, incearca o propozitie de genul: Va voi contacta in cateva zile pentru a raspunde oricaror intrebari preliminare pe care le-ati putea avea. Intre timp, ma puteti gasi la 07. 9. NU fi nepoliticos. Scrisoarea ta de intentie ar trebui sa multumeasca cititorului pentru timpul si atentia acordate. 10. NU uita sa semnezi scrisoarea. Este ca o eticheta in lumea afacerilor (si scoate in evidenta atentia ta fata de detalii), semnarea scrisorilor.    In orice caz, daca iti trimiti scrisoarea sau CV-ul prin e-mail, o semnatura nu este neaparat necesara.

Scrisoare de Intentie (model 1)

Calea Independentei, nr. 26

Bacau, 521300

David Mocanu

Director executiv

Compania "X"

Str. Nicolae Grigorescu, nr. 1

Bacau, 251149

Stimate D-le Mocanu,

CV-ul care insoteste aceasta scrisoare de intentie este un raspuns pentru "agentul de paza",    job pe care compania dumneavoastra l-a publicat intr-un ziar local (precizeaza numele ziarului).


Sunt interesat in mod deosebit de aceasta ocazie, deoarece experienta mea ca sef-agent de paza, pe care am detinut-o in cadrul armatei, m-a pregatit pentru un mediu de lucru sigur si disciplinat, dar in acelasi timp m-a supus unor provocari cauzate de evenimente neprevazute. Imi doresc foarte mult sa ma folosesc de aceasta experienta pentru a intensifica securitatea intr-o companie care are in vedere in primul rand interesele comunitatii.


As aprecia foarte mult oportunitatea de a ne intalni si de a discuta modul in care experienta mea ar corespunde nevoilor dumneavoastra. Ideile mele in privinta unei mai bune securizari a firmei va pot interesa in mod deosebit. Din acest motiv, va voi contacta la birou, luni, 30 mai, pentru a vedea daca se poate stabili o intalnire la o ora convenabila.


Astept cu nerabdare sa va cunosc.


Cu stima, 

Ion Oprea

Scrisoare de Intentie (model 2)

Stimate (trebuie introdus numele managerului care se ocupa de angajari, daca acesta este cunoscut):

Postul de (trebuie introdus numele jobului pe care firma respectiva l-a publicat) se potriveste perfect cu experienta si calificarea mea, si va scriu pentru a-mi exprima interesul si entuziasmul fata de aceasta pozitie. Lucrand in domeniu de ceva timp, cateva dintre realizarile mele au cuprins cresterea cu pana la sapte zerouri a venitului, intrarea pe piata internationala, si lansarea cu succes a unor produse ce apartineau unor corporatii internationale de renume.

In afara interesului meu fata de jobul pe care dumneavoastra l-ati publicat, veti descoperi ca sunt si o persoana dedicata profesiei, iar dintre cele mai recente succese voi aminti:

Cresterea vanzarilor internatioanale de la 1 % din totalul venitului companiei la 75 % , dominand mai mult de jumatate din piata europeana si o treime din piata latino-americana in numai 2 ani.

Dezvoltare puternica a bazei de clienti, care a dus la o crestere de pana la sapte zerouri a venitului companiei, si a inlaturat aproape in totalitate competitia.

Crearea unei retele de 75 de parteneri in cadrul a 30 de tari de pe 6 continente.

Atingerea ratei de 100% in ceea ce priveste retentia clientilor prin construirea de relatii si atentia deosebita acordata serviciilor .

Deschiderea unui nou birou in Londra, care se asteapta sa dubleze vanzarile pana in anul 2005.

Introducerea a trei linii de productie inovatoare, care au avut la baza rezultatele unui studiu despre piata bine inteleasa si rezultatele unei munci de echipa bine organizate.

Intr-adevar produsele dumneavoastra, apartin ultimei tehnologii si pot schimba total modul de organizare a vanzarilor prin intermediul internetului. Sunt entuziasmat de aceasta tehnologie si mi-as dori ca entuziasmul meu sa se materializeze intr-o munca, aducand in acest fel    beneficii clientilor dumneavoastra curenti dar si viitori. Daca sunteti de acord ca aptitudinile si realizarile mele sunt destul de apropiate de cerintele dumneavoastra as fi incantat sa va cunosc personal si sa discutam strategiile prin care putem largi prezenta ( numele companiei) pe piata nationala si internationala.

Va voi contacta eu in cateva zile, in legatura cu orice tip de intrebari pe care le puteti avea. Intre timp ma puteti gasi la (numarul de telefon) sau prin intermediul internetului (adresa de mail).

Astept cu nerabdare o intrevedere.

Cu stima,

Diana Moraru

Elemente importante la un interviu.

Sa aduci intotdeauna un carnet de notite, nu neaparat o servieta, unde sa incluzi mai multe copii dupa CV si orice altceva ce ilustreaza experienta ta profesionala. Daca mergi pentru un job care necesita creativitatea voastra, ca de exemplu marketing sau vanzari, poti reliefa experiente anterioare sau reclame la care ati contribuit in conceptie sau orice alt produs pe care ati incercat sa-l vindeti -ceva care sa poata fi aratat. Este foarte indicata o afirmatie de genul "Prefer sa va arat ceea ce am facut, doar sa va spun ".

Cum sa te imbraci pentru un interviu

Pentru orice profesie, cand te duci la interviu, trebuie sa te imbraci intr-un mod conservator, pentru ca nu stii niciodata pe cine intalnesti. Si chiar daca tu crezi ca e o companie care opereaza si in sistemul part-time, trebuie sa te imbraci intotdeauna in costum.

Barbatii ar trebui sa poarte un costum in culori sobre, albastru inchis sau gri petrol. Poate fi in dungi, dar trebuie sa fie suficient de conservator. Nu trebuie sa fie scump, dar costumul trebuie sa fie bine proportionat. In general, barbatii ar trebui sa poarte o camasa alba, o cravata conservatoare, sosete si pantofi de culoare inchisa.
Un ceas sau inel sunt absolut acceptabile, dar recomandam barbatilor sa nu poarte foarte multe bijuterii. Au fost multe pareri impartite daca barbatii sa poarte cercel la un interviu. In general, spunem ca poate fi acceptabil dupa ce ai fost acceptat in post si nu in timpul interviului. Daca cercelul reprezinta ceva foarte important pentru tine, atunci trebuie sa te duci la interviurile firmelor unde acesta face parte din cultura organizationala. Nu e obligatoriu sa ai parul foarte scurt, dar cu siguranta acesta trebuie sa arate curat, pieptanat si ingrijit pentru ca vrei sa creezi o impresie buna cand intri in sala.

Femeile ar trebui si ele sa poarte costume inchise la culoare. Insa ele au mai multe optiuni. Ele pot purta bluze colorate. Fusta credem ca ar trebui sa fie lunga sau putin peste genunchi, dar fara mini. Ele ar trebui sa aiba ciorapi si tocuri medii. Si din nou, ele trebuie sa arate profesional. Bijuteriile trebuie purtate cu moderatie. Daca femeile intentioneaza sa poarte cercei, trebuie sa aiba dimensiuni reduse. Parul sa fie spalat si pieptanat, iar daca e foarte lung, sa fie prins fie in coc sau la spate, pentru a face vizibila fata si ochii si sa nu fie tentate sa se joace cu acestea daca devin nervoase. Atunci va puteti concentra asupra iinterviului. Un interviu nu e o buna ocazie sa probati o noua pereche de pantofi sau un costum nou pentru ca veti incheia prin a fi distrase in timpul interviului.

Unii oameni nu-si rezerva timp pentru a arata bine. Detalii pentru un barbat: un guler strans proaspat calcat -pentru ca unde se uita intervievatorul timp de 30 de minute? La fata ta si la linia gulerului. Un guler sifonat sau cu pete transmite un mesaj clar, la fel ca restul tinutei, incluzand perierea pantofilor. Aceste lucruri sunt elementare.

As spune ca imbracamintea trebuie sa reflecte tipul de companie pentru care aveti interviul. Unii angajatori sunt mult prea conservatori si, cel putin cu interviul initial, este intotdeauna bine sa mizezi pe conservatorism. Tonurile standard de albastru sau gri nu sunt ofensive. Culorile tipatoare va scot in evidenta, dar pot ofensa un intervievator care se uita la tine si din perspectiva imaginii.

Cand sa sosesti la interviu

Acorda-ti suficient de mult timp pentru a ajunge la interviu. Ajungi acolo cu cel putin 15-20 de minute inainte. Sunt oameni care ar putea ajunge la un interviu, in timpul unei furtuni de zapada de exemplu, cu doua minute inainte de inceperea acestuia. Acestia vin de la ger intr-un interviu cu o mana ce are o temperatura de aproximativ 32 de grade si transmit un fior neplacut la strangerea de mana a intervievatorului. Deci ajungeti in timp si relaxati-va, incalziti-va, adunati-va si pregatiti-va pentru orice, in special aveti in vedere traficul aglomerat.

Iesi in evidenta

Cu cat mai mult practici interviuri cu prietenii, sau participi la interviuri informationale, cu atat mai mare este sansa sa impresionezi angajatorul. Unul din cele mai importante lucruri e abilitatea de a comunica, de a a-ti exprima ideile succint. Intervievatorii nu vor sa ajunga in situatia de a te intreba cat e ceasul pentru a te face constient ca interviul dureaza prea mult. Ei vor sa li se raspunda si sa poata sa se simta confortabil in prezenta ta. Se spune ca recrutatorii angajeaza oamenii care sunt ca ei; in mod inconstient, asa si fac. Deci chiar daca intervievatorii nu te plac personal -daca se simt confortabil cu tine si simt ca esti capabil si inteligent si iti expui ideile intr-un mod accesibil lor, acest lucru e foarte important. Si aceasta abilitate vine odata cu practica. Tebuie sa faci o impresie buna. Trebuie sa te cunosti astfel incat cand esti intrebat despre un proiect la care ai lucrat si de care esti mandru, nu trebuie sa stai sa te gandesti cateva minute pana sa deschizi gura. Daca poti alege imediat ceva ce iti evidentiaza aptitudinile si capacitatile, acest lucru te evidentiaza in mod real de multi alti intevievati.

Daca faci o scrisoare de intentie, trebuie sa fie intr-o singura pagina si sa-ti puna intr-o lumina favorabila abilitatile si aptitudinile; CV-ul trebuie atasat la aceasta, deci nu va repetati in continut. Alege lucruri de care crezi e interesata comania. Poate fi ceva din anuntul lor din ziar, sau din informarea ta asupra companiei. Deci lucruri care te scot in evidenta. CV-ul ar trebui sa-ti reliefeze experientele.

Arata interes si entuziasm. Cere slujba. Daca stai acolo si efectiv pierzi vremea, recrutatorul va crede ca chiar nu-ti pasa. Fii entuziast si zambeste -zambetul e cel mai important. Face toata lumea sa se simta mai bine, inclusiv intervievatorul se va simti mai confortabil. Si daca el se simte confortabil, tu te simti mai confortabil. Deci zambetul e esential.

Intoarce in favoarea ta un interviu nereusit.

Daca crezi ca-l pierzi si simti asta, poti chiar opri interviul si spune `Uitati, pur si simplu n-am inceput bine. Nu cred ca este relevant pentru pregatirea mea profesionala. As vrea sa stiu daca putem trece cu vederea ultimele minute si reincepe, va rog, pentru ca am multe informatii utile pe care as vrea sa vi le transmit. Sunt foarte interesat de compania dumneavostra. Dar cred ca am pasit cu stangul. Poti lua o parte de vina asupra ta. Cateodata de vina e recrutatorul prin stilul sau sarac de intervievare. Dar din moment ce esti in planul candidatului, ia intotdeauna partea ta de vina, daca vrei, si regrupeaza-te un pic. Facand asa, atragi si simpatie angajatorului, stiind ca esti interesat de companie si chiar vrei sa iesi bine la interviu.

Raspunde la intrebari dificile.

Una din cele mai frecvente intrebari de acest gen este `Spune-mi despre un proiect la care ai lucrat si care nu a avut succes. De ce nu a mers bine? Si ce ai invatat din asta?` Si tu chiar trebuie sa intri in miezul interviului, stiind ca ai lucrat la niste lucruri ce n-au avut succesul scontat, dar cheia e ce ai invatat din asta.

Cateva din alte intrebari ce inca se mai pun la interviuri sunt `Care crezi ca sunt slabiciunile tale?`, `De ce vrei sa lucrezi la compania noastra?`, `Care crezi ca sunt competitorii mei?`, `Si de ce crezi ca noi suntem mai buni sau diferiti fata de ei?`, `De ce crezi ca te-as angaja pe tine fata de persoana care vine dupa tine la interviu?`, `Ce te face mai bun sau diferit?`

Care e cel mai bun mod de a raspunde la acest tip de intrebari fara a da un raspuns plafonat.

Va recomandam sa stati jos si sa va ganditi inainte de a continua, sa stiti lucrurile la care sunteti buni sau care mai necesita pregatire, tipul de experiente avute in trecut si ce tip de patron v-ar placea, la ce companie v-ar placea sa lucrati. Si atunci cand un intervievator spune `Care-ti sunt slabiciunile?`, trebuie sa aveti ceva bazat pe indemanare. Daca aplicati pentru un post in domeniul finantelor, de exemplu, nu este bine sa spui recrutatorului ca slabiciunea ta sunt numerele, mai bine spune `Cred ca marea mea slabiciune o reprezinta marketarea catorva programe proprii. De exemplu, am mai facut propuneri de buget pana acum si sunt propuneri nemaipomenite, dar trebuie sa invat cum sa le vand mai eficient pentru ca tind sa gandesc ca sunt si alti oameni care cred ca sunt la fel de bune cum cred eu. Deci ceea ce fac acum, sunt niste cursuri de oratorie pentru a invata sa conving oamenii sa faca anumite lucruri. Si pun in practica ceea ce invat pentru a ma ajuta sa fiu convingator in timpul prezentarii.` Deci intervievatorului i-ati spus cu alte cuvinte `Da, am o slabiciune, dar fac ceva sa o corectez, si cu toate astea nu e o slabiciune care imi afecteaza capacitatea de a lucra.` Deci e un raspuns cinstit.

`Poveste-mi despre tine` -probabil una din cele mai simple intrebari pe care le vei primi, dar care selecteaza foarte bine candidatii. Ca raspuns la aceasta simpla intrebare, una din greseli e fie te adancesti prea mult in subiect, fie nu stii de unde sa incepi. Recomandam dezvoltarea unui soi de reclama de un minut -nu mai mult- pentru ca asta da foarte bine in interviuri. Intr-un minut, concentreaza povestea celor facute in liceu pana la ce ai facut la facultate -si de ce ai ales-o, incluzand si motivatia inclinatiei tale pentru un anumit timp de munca. Incearca sa rezumi toate acestea intr-un minut. Apoi opreste-te, relaxeaza-te si asculta pentru ca vor urma intrebari din partea intervievatorului pe baza celor zise de tine. Nu trebuie sa spui povestea vietii tale la interviu, deci un minut de vorbire intensa este timpul ideal de raspuns.

Cat priveste alte intrebari dificile, acestea se concentreaza probabil in jurul elementelor negative: `Remarc ca exista un gol de doi ani intre facultate si primul serviciu. Ce ai facut in acest timp?`, `Vad ca ai plecat de la ultima companie unde-ai lucrat si acum iti cauti de munca. De ce ai plecat? Care au fost motivele?`, `Vad ca media de la licenta nu e foarte mare. Ce poti sa-mi spui despre realizarile tale academice si de ce ai terminat cu aceasta nota?` Acest tip de intrebari sunt intotdeauna cele mai dure si care necesita sa reflectezi asupra lor, chiar sa le scrii pe o foaie. Scrie-le, arata-le unui prieten, si intreba-l `Cum iti suna asta? Suna a prea multe scuze? Suna ca si cum ma plang?` Apoi esti gata sa infrunti orice situatie a interviurilor.

Cum sa raspunzi intrebarilor negative.

Fii cat de cinstit poti. Incearca sa explici o potentiala situatie negativa; cu cat mai scurt, ca atat mai bine. Oamenii care se vad intrati in incurcatura sunt cei care nu se mai opresc, in special in privinta angajatorilor precedenti: `De ce ai plecat de la acea companie?`, `De ce ai avut o experienta negativa cu compania?`. Acestia divagheaza prea mult de la subiect si tind sa sape o groapa din care nu mai pot iesi. Fii concis, la obiect, apoi opreste-te si vezi daca intervievatorul vrea sa continui sau sa treaca la urmatoarea intrebare. Mai putin e mai bine in explicarea situatiilor negative intr-un interviu.

Intrebari interzise.

Acestea de obicei tin de stilul de viata pesonal. Intrebarile interzise va pun in situatia de a refuza o angajare. De exemplu, un angajator te poate intreba daca esti casatorit, sau daca ai copii, si acest angajator poate ca munceste multe ore pe zi peste program si poate zice `Bine, daca ea e maritata si are copii, probabil nu va accepta sa lucreze peste program`. Adevarata intrebare ar fi sa intrebe simplu candidatii: `Aveti vreun motiv pentru care nu puteti lucra peste program in mod regulat?` Deci starea civila si copii nu ar trebui sa conteze.

Dar aceste intrebari vor continua sa fie puse mereu. Si atunci cand se intampla acest lucru, ai doua alternative. Poti evita raspunsul, sau poti raspunde direct si spune: `Nu sunt sigur ce legatura are acest lucru cu job-ul oferit.` Daca procedezi asa, poti sa ofensezi persoana respectiva. Dar daca acea persoana este viitorul tau sef, poate nu vrei sa muncesti pentru acesta in nici un fel.

Pune intrebari!

La orice interviu la care te duci ai posibilitatea sa adresezi in final o intrebare. Nu ar trebui sa irosesti timpul respectiv pentru a strange informatii despre companie. Sa recunoastem: cand esti la un interviu, nu te duci sa faci o evaluare a companiei respective, ci sa te vinzi ca si candidat. Dupa ce oferta a fost facuta, o poti refuza daca nu iti convine. Interviul nu este momentul sa adresezi intrebari dure de genul "Ce puteti face dumneavoastra pentru mine?" sau " Ce aveti bun in firma asta?". Mai bine foloseste eficient timpul respectiv sa faci ultimele precizari in privinta pregatirii tale pe care intervievatorul nu a avut timpul sa le afle.

Interbarile sunt extrem de importante. Ele arata interesul tau, faptul ca te-ai pregatit cat se poate de bine pentru interviu. De aceea, ar trebui sa citesti despre compania respectiva, mai ales cele mai noi articole aparute pe piata. Pune intrebari la care nu ti se pot da raspunsuri standard. Daca cultura organizationala a companiei indica un anume traseu de urmat in cariera, nu vrei sa pierzi ocazia de a te remarca punand intrebari al caror raspuns deja iti este indicat. Intreaba orice lucru care arata interesul tau fata de companie sau intrebari legate direct de ascensiunea in cariera a unui manager dintr-un departament in care ai dori sa lucrezi.

Intrebari care nu ar trebui sa fie adresate

Fereste-te de intrebari despre salariu si lucruri despre trecutul sau viata personala a intervievatorului. Orice intrebare de acest fel ar trebui sa o lasi deoparte, cel putin pana in momentul in care primesti o oferta. Doar atunci poti sa ridici subiectul, intr-un mod mai delicat. Dar niciodata nu poti sa stii asupra caror candidati se vor opri sau pe cine vor alege pentru interviurile urmatoare sau cui vor oferi postul. Asa ca mai bine nu pune astfel de intrbari, mai ales despre salariu.

Interviuri informative.

Ce intrebari sa adresezi:
Dati-mi va rog o privire de ansamblu asupra jobului.
Spuneti-mi atat plusurile cat si minusurile.
Care este drumul care se urmeaza pentru a avansa in cariera?
Avand in vedere pregatirea mea, pe ce anume imi sugerati sa ma axez pentru aceasta slujba?

Interviuri in grup:

Fa tot posibilul sa ai in vedere amandoi intervievatorii. De obicei acestia fac toate aranjamentele in sala, inclusiv pozitionarea scaunelor cat mai departate unul de altul. Dar este mult mai usor sa te uiti la amandoi intervievatorii in acelasi timp decat sa iti rasucesti repetat capul pentru a ii vedea atnci cand stau de o parte si de alta a ta. Chair daca trebuie sa iti repozitionezi scaunul pentru a ii avea pe amandoi in raza ta vizuala, fa-o fara sa te temi.

Cei mai multi recrutatori care iau interviuri impreuna sunt constienti ca acest lucru creste stresul candidatilor si de aceea sunt foarte intelegatori si nu vor cauta sa te puna in dificultate. Ai grija insa sa te verifici cu cel care iti pune intrebarile pentru a fi sigur ca ai raspuns la intrebarea acestuia/acesteia: " V-am raspuns la intrebare?"si chiar sa ceri si aprobarea celuilalt intervievator.

Referinte

In primul rand, intotdeauna trebuie sa te asiguri ca ai permisiunea celor carora le vei cere referintele. Multi oameni trec numele fostilor angajatori, fara sa verifice daca acestia sunt dispusi sa ofere referinte in favoarea lor. Nu e de mirare ca multi s-au trezit cu referinte negative in locul celor pozitive pe care le asteptau. Intotdeauna suna fostii angajatori si verifica daca sunt dispusi sa iti dea referinte pozitive. Atunci iti poti alcatui o lista cu referinte care iti reflecta personalitatea si pregatirea. Nu e nevoie sa obtii referinte de la fostul angajator de la care ai plecat, nimeni nu iti cere acest lucru, pentru ca nu respecta confidentialitatea. De aceea, roaga pe cineva din fosta companie sa iti dea referinte, sub aspectul confidentialitatii, pentru a nu iti pune in pericol situatia actuala.

Pasul urmator este sa iti alcatuiesti lista cu referinte: numele, relatiile lor cu tine si numerele de telefon unde pot fi contactati.

Scrisori de referinte:

Unii recrutatori cer candidatilor scrisori de referinte pentru a ii verifica. Anumite agentii de recrutare si cei care lucreaza in domenii sociologice mai cer inca acest lucru. Dar marea majoritate a recrutatorilor prefera sa telefoneze pentru a verifica referintele sau chiar sa angajeze o agentie speciala pentru a face acest lucru. Asa ca, in functie de pregatirea, experienta si ce vrei sa faci in continuare, vei sti daca iti sunt necesare scrisorile de referinte.

Dupa interviu:

Nu suna doar ca sa multumesti intervievatorilor. S-ar putea totusi sa terbuiasca sa suni sa vezi daca au luat o decizie in favoarea ta. O idee buna este sa scrii o scrisoare de multumire. Problema care apare totusi este atunci cand recrutatorii iau decizia in aceeasi zi a sustinerii interviului, in acest caz scrisoare ar ajunge prea tarziu. Dar, chiar si asa, este bine sa ai facute astfel de scrisori, nu se stie niciodata cand ai nevoie de ele.

Al doilea interviu:

De obicei daca intervievatorii te cauta a doua oara, considera ca pregatirea ta se potriveste criteriilor lor. Deja ai trecut primul test. La al doilea interviu firma incearca sa vada daca te potrivesti cu profilul cautat, cum te-ai putea acomoda cu ceilalti angajati si totodata te compara cu ceilalti candidati pentru postul respectiv. De aceea trebuie sa fii in primul rand foarte spontan, entuziast si sa te concentrezi sa faci fata unor intrebari dure, complexe, nu unora simple, de convenienta.

Negocierea salariului

Negocierea salariului urmeaza dupa oferta. S-ar putea sa trebuiasca sa faci cercetarea aceasta inainte de interviu. Interviurile nu merg daca tu nu esti decis: sa te vinzi ca si candidat sau daca ai vrea sa muncesti pentru companie. Cel mai bine este sa te concentrezi asupra unui singur obiectiv cand cauti o slujba. Cand te duci la un interviu, trebuie sa iti spui: " vreau sa plec de aici cu o oferta de job." De aceea nu este nevoie ca salariul sa intre in discutie. Trebuie sa faci aceasta cautare mul timp inainte. Daca salariul nu ti se pare rezonabil, atunci nu te duce la interviu. Daca nu ai avut timp sa afli pana in acest moment salariul, atunci nu o fa in cursul interviului. Concentreaza-te doar pe obtinerea posului dorit, cat de agesiv poti si vei afla dupa aceea din oferta care este salariul oferit.

Cum sa negociezi dupa oferta? Cel mai bun mod de a negocia salariul este acela de a te orienta dupa nivelul salariului din industria respectiva. Nu vorbi despre cat meriti, cat doresti sau cat ar terbui sa primesti. In loc de aceasta intreaba-te care este salariul rezonabil avand in vedere cerintele din domeniul respectiv. Ar trebui sa te concentrezi doar pe acest lucru.

Regulile jocului: Nu incepe negocierea salariului prea devreme. Ar insemna sa spui lucruri care ti-ar putea pune in pericol viitoarea slujba, ca de exemplu:" Nu vreau decat 5 milioane", cand angajatorii ar putea sa fie dispusi la doar la 3-4 milioane. Dar daca te plac si vor intr-adevar sa lucrezi pentru ei, vor incerca sa te atraga sa lucerzi pentru ei, chiar daca salariul pe care ti-l ofera este mai mic decat cel pe care il vrei. In concluzie, niciodata nu incepe sa negociezi prea devreme. Lasa interviul sa decurga normal, fa-i sa te placa si dupa aceea incepi sa negociezi. Lasa compania sa iti faca oferta, dandu-ti astfel posibilitatea sa reflectezi asupra ei. In cele mai multe cazuri, nu va fi nevoie sa negociezi. In cazurile in care vei face totusi acest lucru, cel putin vei sti care este situatia si le vei putea cere mai multi bani sau o prelungire a vacantei sau orice altceva ce se discuta in negocierea respectiva.

Cum ar trebui sa raspunzi unor intrebari de genul: "Cat castigai la fostul loc de munca?" sau " Cat intentionezi sa castigi?" Aceste intrebari sunt uzuale si multi recrutatori le adreseaza in timpul interviului intr-o maniera directa, pentru ca vor sa stie daca te incadrezi in salariul pe care ti-l pot oferi. Totusi intrebarea " Cat castigai la fostul loc de munca?" este cam dura. Daca salariul tau a fost mic, ar trebui sa spui ca desi castigai suma respectiva, acest lucru nu indica nivelul de munca pe care il aveai si nu vrei sa te rezumi doar la atat in viitor. Totodata sa spui ca te astepti la un salariu mai mare decat cel pe care il aveai, stiind ca alte firme ofera pentru acelasi tip de post un salariu mai mare, indicand eventual suma sau nivelul. Daca esti intrebat "Cat doresti sa castigi?", va trebui sa raspunzi cu siguranta. Dar nu neaparat o suma fixa, ci mai degraba o marja in care te incadrezi. Poti sa adaugi si motivele si chiar faptul ca te-ai familiarizat cu alte joburi si angajatori din domeniul respectiv.

Cele 15 reguli de aur ale unui interviu.

1. Nu intarzia! Programeaza-ti timpul astfel incat sa poti evita cam orice pericol ce sigur ti-ar iesi in cale in acea zi.

2. Nu mormai! Nu vorbi nici prea repede, nici prea incet! Vorbeste clar, si cat se poate de corect.

3. Nu atinge si nu te juca cu tot ce gasesti pe biroul intervievatorului, pana la sfarsitul interviului s-ar putea sa fiti doua persoane stresate in aceeasi camera!

4. Nu te juca cu parul sau hainele tale!

5. Nu folosi expresii 'neconventionale', nu face glume proaste si mai ales, nu mesteca guma!

6. Nu te sprijini/intinde pe biroul intervievatorului, si nici nu te uita la ceas!

7. Nu ascunde informatii despre experientele trecute din domeniu, dar nici nu exagera cu realizarile! Las-o mai moale cu laudele, iar in cazul in care te simti subapreciat, nu te enerva!

8. Nu mentiona vreun aspect negativ al locului de munca prezent!

9. Nu fi ignorant in legatura cu compania pentru care esti intervievat, adu in discutie cate ceva din munca de cercetare pe care ai purtat-o pentru 'identificarea' acesteia.

10. Nu mentiona nimic despre salariu! Stim ca e un subiect 'dificil' si tentant, dar toate vin la timpul lor!

11. Nu te prezenta ca o persoana nepasatoare, indiferenta; un pic de pozitivism si entuziasm, nu ar strica!

12. Nu fi sufocant, fii prietenos si deschis, dar ai grija totusi: interviul nu e tocmai un flirt!

13. Nu raspunde unei intrebari cu o alta intrebare; inteligenta mutare in general, dar la un interviu inseamna RESPINS!

14. Nu folosi un limbaj negativ al corpului si incearca sa nu atragi atentia chiar asupra partilor mai proaste ale personalitatii de tale, de care sper sa fii constient!

15. Nu te duce la un interviu pe jumatate adormit, cu o noapte inainte uita de cafea, si dormi linistit; ESTI cel mai pregatit candidat pentru interviul de a doua zi!

Cum sa te imbraci pentru interviu

Vechea zicala din marketing: "Nu exista o a doua sansa pentru a face o prima impresie buna" se potriveste primelor 30 de secunde ale unui interviu. Daca nu faci o prima impresie buna, iti distrugi orice sansa de a-i convinge pe angajatori, sau, in orice caz, iti raman foarte putine sanse de a-i convinge pe parcursul interviului.

Comunicarea Non-verbala este foarte importanta - acorda atentie felului in care intri intr-o camera, si, de asemenea, modului cum te imbraci. Ori de cate ori intra cineva intr-o incapere, indiferent daca este un birou pentru interviuri, sau un pub, oamenii care se afla inauntru isi vor face anumite pareri despre acea persoana. Aceste pareri sunt, de obicei, pe directia: "este ca mine", sau "nu este ca mine". Una din caracteristicile in functie de care ne facem aceste pareri este modul cum se prezinta persoana respectiva, respectiv cum se imbraca.

De obicei, intervievatorii incearca sa observe cum te vei integra corporatiei lor.

Nu este recomandat sa uimesti intervievatorul cu o aparitie glamour, dupa ultimele tendinte ale modei. Secretul este sa arati profesional. Evita extremele. Un costum este intotdeauna adecvat unui interviu, chiar daca mediul firmei pare sa fie unul relaxat, in care toata lumea poarta jeans si tricouri. Desi poate parea ciudat, exista in continuare un numar alarmant de intervievatori - atat barbati, cat si femei - care se simt mai confortabil in fata unei intervievate care poarta fusta, decat un costum cu pantaloni. Costumele trebuie sa fie uni: negre, gri inchis sau bleumarin, sau cu modele discrete. Costumele negre clasice sunt cele mai indicate. Camasile sau bluzele nu trebuie sa fie in culori tipatoare; albul si albastru sunt mai sigure -denota profesionalism. In ceea ce priveste hainele noi sau incaltamintea, poarta-le mai intai prin casa, inaintea interviului, pentru a evita eventualele disconforturi. Evita, de asemenea, parfumurile, deodorantele sau aftershaveurile puternice. Poarta cat mai putine bijuterii si accesorii. Da impresia unei persoane pe placul tuturor.

14 intrebari care ti se vor pune la interviu!

Inainte de a merge la un interviu, ar trebui sa te gandesti la intrebarile care iti vor fi puse. Raspunsurile tale s-ar putea sa depinda de tipul de job pentru care tu aplici sau compania in cauza, de aceea e bine sa iti revizuiesti raspunsurile inainte de fiecare interviu! Mai jos vei gasi doar cateva intrebari model la care te sfatuim sa raspunzi in cel mai bun mod posibil

1. 'De ce iti doresti acest job?'

O intrebare la care trebuie sa te gandesti cu atentie. Accentueaza aspectele pozitive ale jobului pentru care aplici dar in acelasi timp nu te grabi sa mentionezi ce te deranjeaza la jobul tau prezent, sau mai rau, chiar la cel pentru care candidezi.

2. 'De ce calitati crezi ca ai nevoie pentru acest job?'

Reclama sau anuntul prin care compania a anuntat jobul s-ar putea sa te ajute un pic, dar ar trebui sa te gandesti ca si alte calitati ar putea fi cautate. Acestea ar putea fi: capacitatea de a organiza si conduce o echipa, abilitati de comunicare, spirit de analiza, sintetism, etc.

3. 'Cu ce poti sa contribui?'

Spune-i intervievatorului despre reusitele tale din trecut, de pe o pozitie asemanatoare, de altfel relevante si pentru jobul la care aplici. Asta este sansa ta sa te faci remarcat/a!

4. 'Povesteste-mi despre tine.'

In acest caz, introducerea CV-ului tau iti va fi de ajutor. Nu face din prezentare o autobiografie, pastreaza raspunsul la o durata de cateva minute, axandu-te pe aspectele pozitive si nu uita sa trasezi subtil o directie: de unde ai plecat, cam ce-ai facut, si mai ales, unde vrei sa ajungi!

5. 'De ce vrei sa lucrezi pentru aceasta companie?'

Evidentiaza aspectele pozitive ale deciziei tale, si evita in totalitate motive de genul: mai multi bani sau un program de lucru mai scurt.

6. 'Ce stii despre aceasta companie?'

Asta este categoric sansa sa iti impresionezi intervievatorul prin cunostintele tale despre compania respectiva. Ofera-i o imagine pe cat se poate de completa a produselor/serviciilor pe care compania le ofera, cifrele de vanzari, noutatile din domeniu, clienti etc.

7. 'Ce iti putem oferi noi (compania respectiva) in plus fata de o alta companie la care ai lucrat in trecut?'

Din nou, nu aduce in discutie banii. Mentioneaza posibilitatea unei dezvoltari de cariera, noi provocari, etc.

8. 'De ce ar trebui sa te angajam?'

Raspunsul la aceasta intrebare se va baza pe experienta si realizarile tale din trecut, care au legatura cu respectiva companie. Ai mai putea adauga faptul ca tu consideri ca ti se potriveste mult acel job, si ai putea de asemenea sa ceri si parerea intervievatorului.

9. 'Cat de ambitios esti?'

Raspunsul depinde de pozitia pentru care aplici, e bine sa fii ambitios, dar ai grija sa nu pari arogant, sa nu para ca urmaresti chiar jobul celui care te intervieveaza!

10. 'De ce ai ales o cariera in. ?'

Daca ti-ai schimbat cariera, inseamna ca ai niste argumente logice pentru asta. In orice caz fii sincer cu motivele tale!

11. 'Ce parere ai despre ultima companie pentru care ai lucrat?'

Mentioneaza doar aspectele pozitive, si spune cum a fost o companie buna in care ai lucrat cu placere. Povesteste despre experienta pe care ai castigat-o acolo si despre felul in care te poate ajuta pentru acest job.

12. 'In ce mediu preferi sa lucrezi? Intr-un mediu restrans sau mai mare?'

Daca compania in care te afli e undeva intre restrans si mediu, spune-le ca apreciezi o atmosfera restransa si un spirit de echipa foarte dezvoltat, iar daca te afli intr-o companie mai mare, spune cum iti place stabilitatea unei companii dezvoltate. In orice caz, cel mai important este sa stii unde te afli!

13. 'Esti dispus sa calatoresti?'

Daca da, spune de la inceput. Daca nu, ai totusi grija sa te interesezi cam ce inseamna calatoriile, inainte de a refuza in mod categoric jobul.

14. 'Intrebari fantezie.'

Aceste intrebari pot fi destul de grele. Astfel de intrebari pot cuprinde: 'Daca ai putea sa inventezi ceva, ce ar fi?'. Ar trebui sa oferi raspunsul care dupa tine, ti-ar aduce si jobul.

Cele mai frecvente 41 intrebari din timpul interviurilor si . raspunsuri

Intrebari generale 1. Vorbeste-mi despre tine! - incearca sa raspunzi scurt in cel mult 2 minute, nu te balbai;
- nu te intoarce in copilarie, da cateva detalii despre ce a fost in trecut si unde vrei sa ajungi
- foloseste introducerea din CV ca baza de inceput
- raspunde in asa fel incat sa lasi sa se inteleaga ca esti un om stabil, adaptabil si pozitiv
- spune doar lucruri pozitive
2. Ce stii despre compania noastra?
- arata ca ti-ai facut temele, ca stii cu ce se ocupa firma si locul ei pe piata , cunosti produsele, venitul aproximativ al companiei, care este reputatia ei in cadrul industriei din care face parte, dar si in general, cunosti istaria companiei, imaginea, telurile si psihologia
- arata-te interesat de noi informatii, lasa intervievatorul sa-ti furnizeze mai multe detalii despre companie.
3. De ce vrei sa lucrezi pentru noi?
- nu vorbi despre ce vrei tu, vorbeste despre nevoile lor si despre ce poti face tu pentru ei;
- vrei sa faci parte din proiectul companiei lor;
- vrei sa rezolvi problemele companiei si iti plac provocarile;
- poti avea o contributie majora la indeplinirea telurilor companiei.
4. Ce ai face pentru noi? Ce poti face pentru noi si altcineva nu poate?
- Prezinta experientele anterioare care arata succesul reportat in rezolvarea problemelor similare cu cele care le-ar putea avea compania respectiva;
- Fii pozitiv
De ce gasesti oferta noastra atractiva? Sau neatractiva?
- Enumera 3 sau mai multi factori atractivi si doar un aspect negativ, cel mai minor, aspecte care ar putea include, locatia birourilor, reputatia companiei, sansa de a lucra cu oameni de exceptie
6.
De ce ar trebui sa te angajam?
- Datorita cunostintelor, a experientei, abilitatilor si calitatilor pe care le detii.
Fii foarte sigur si increzator in modul de a raspunde, nu vag. 7. Ce anume doresti de la un loc de munca?
- o oportunitate de a-mi folosi calitatile si de a-mi fi recunoscute
- posibilitatea de a-mi imbunatatii cunostintele, deoarece in viata trebuie sa invatam continuu
- raspunsuri vagi cum ar fi: "imi place sa lucrez cu oamenii, imi plac provocarile la locul de munca"
- leaga raspunsul de postul pentru care concurezi "Sunt interesat sa creez un soft care sa va rezolve problema"
8. Spune-mi parerea ta despre .(pozitia pentru care esti intervievat)
- fii concis, activitati si rezultatele dorite
9. Cat va dura pana veti avea o contributie in firma noastra?
- Foarte repede dupa o scurta perioada de acomodare si orientare
Cat timp veti sta cu noi? - Atata timp cat suntem de aceeasi parere contribui, imbunatatesc, cresc, etc.

Intrebari despre experienta si management Care este stilul tau de conducere?
- (daca nu te-ai gandit pana acum la acest aspect, este timpul sa o faci. Consulta tipurile de management, de exemplu "Conducerea prin dezvoltare si antrenare" cand managerii se vad in primul rand ca un instructor al angajatilor. "Usi deschise" este o idee buna.
12. Esti un conducator bun? Da un exemplu. De ce crezi ca ai potential de conducator de top?
- Raspunde concis prezentant realizarile si sarcinile avute, accentueaza calitatile manageriale: planificarea, organizarea, controlul, calitatile interpersonale

- Descrie trasaturile personale relevante 13. Ce ai cautat cand ai angajat oameni in trecut?
- Calitati, initiativa, adaptabilitate
Ai concediat pe cineva? Daca da, care au fost motivele si cum ai tratat subiectul?
- Ai avut experienta si totul a decurs normal
- Descrie cum ai vorbit cu persoana si i-ai explicat cu tact dar exact unde nu a facut fata.
15. Care crezi ca este cea mai dificila sarcina a unui conducator?
- Planificarea si realizarea activitatilor la timp si in bugetul alocat
- Nu lasa de inteles ca este o sarcina de nebiruit
16. Care este cea mai mare slabiciune a unui conducator? - Sa fie onest si termina pe o nota pozitiva
Intrebari legate de dinamica industriei respective 17. Ce tendinte importante ai vazut legat de industria in care activam?
- Rezuma raspunsul la doua sau trei tendinte;
- Imbogateste exemplele cu referinte ale companiilor importante de pe piata;
- Prezinta un punct de vedere optimist si entuziast
Daca parasesti un loc de munca 18. De ce plecati de la actualul loc de munca?
- Nu mai reprezinta o provocare, este timpul sa merg mai departe, mi-ar placea sa lucrez in domeniul.(domeniul companiei la care vrei sa te angajezi)
- Da un raspuns grupat daca este posibil, ex: departamentul nostru se consolideaza sau se restructureaza.
19. Ce parere ai ca trebuie sa renunti la toate beneficiile?
- Simti ca provocarile si satisfactia noului post depasesc beneficiile pierdute
20. Descrie cum crezi ca este un mediu ideal de lucru - Acolo unde oamenii sunt tratati cat mai corect posibil;
- Nu mentiona zilele de vineri libere
Cum ai descrie firma actuala la care lucrezi? - o companie excelenta care mi-a permis capatarea unei experiente bogate.
Cuantificarea experientei si a realizarilor 22. Ai ajutat la cresterea vanzarilor? Profitului? Cum?
- Sugereaza cateva ocazii, apoi opreste-te asupra uneia si detaliaz-o
- Prezinta cresterea procentuala a profitului cu fapte si cifre
Ai contribuit la reducerea costurilor? Cum?
- La fel ca mai sus.
24. De cati bani poti vorbi ca profit?
- fii specific, relateaza un anume contract cu fapte si cifre.
25. Cati oameni ai supervizat la vechiul loc de munca?
- fii specific, cu cat mai multi cu atat mai bine
26. Iti place sa lucrezi cu actiunile mai mult decat cu vorbele?
- Fii onest, dar pozitiv,
- Nu spune "depinde de actiuni: ghiont ghiont clipit clipit.."
27. La actualul loc de munca sau la cel anterior, ce caracteristici ti-au placut mai mult? Mai putin?
- Rezuma raspunsul la ce poate oferi noul loc de munca.
28. La actualul sau fostul loc de munca, care au fost /sunt cele mai importante 5 realizari?
- Te poti referi la realizarile principale trecute in CV.
Stilul tau de lucru si obiceiurile 29. Daca as vorbi cu seful tau anterior, care ar spune el ca sunt punctele tale forte si slabe?
- Pune accent pe abilitati: nu pune accent pe slabiciunile tale; este intotdeuna mai sigur sa identifici lipsa unei calitati sau a experientei ca un defect, decat o caracteristica personala.

30. Poti lucra dupa termene limita, sub presiune, etc?
- Da. Foarte simplu, este un mod de viata in afaceri.
31. La actualul loc de munca, ce probleme ai identificat care au fost initial trecute cu vederea?
- fii concis si nu uita sa spui cum ai rezolvat problemele.
32. Nu crezi ca te-ai simti mai bine intr-o companie mai mare? Domeniu diferit?
- Depinde de post - explica succint;
- Repeta cum experienta ta anterioara te preteaza pentru postul pentru care candidezi in cadrul companiei.
33. Cum rezolvi problemele intr-o echipa?
- Pentru inceput discuti problemele in privat si cu tact. Daca problema nu se rezolva atunci trebuie luate masuri, ceea ce ar putea insemna eliminarea unui membru al echipei. 34.Care a fost decizia cea mai grea pe care a trebuit sa o iei?
- Incearca sa rezumi raspunsul la situatia viitorului loc de munca.

Intrebari legate de salariu
35. Ce salariu iti doresti?
- Raspunde cu o intrebare, de ex. "care este salariu unei pozitii similare in compania dvs.?"

- Daca ei nu raspund, atunci da o cifra (cam cat crezi ca valorezi). 36. La ce suma te astepti, daca iti oferim acest post?
- Fii atent; valoarea pe piata a postului respectiv ar putea fi raspunsul cheie, de ex. "Am inteles ca un post ca cel pe care-l oferiti valoreaza cam .."
Ce fel de salariu meriti?
- Daca ai ceva in minte.. nu ezita
Intrebari legate de personalitate 38. Care a fost ultima carte pe care ai citit-o? Film vazut? Evenimentul sportiv la care ai participat?
- Vorbeste despre carti, sport sau filme care sa reprezinte echilibru in viata ta
- Limiteaza-te la ceva clasic.
39. Cum ti-ai descrie personalitatea?
- Echilibrat
- Corect, onest, de incredere, prietenos, etc
40. Care sunt punctele tale forte?
- Prezinta cel putin 3 care sa aiba legatura cu firma angajatoare sau cu postul oferit;
- Leaga raspunsul de nevoile intervievatorului."Ma vad ca o persoana orientata spre obiectiv." prezinta cum in postul anterior ai obtinut rezultate superioare celor stabilite.
41. Care sunt punctele tale slabe?
- Nu spune ca nu ai
- Incearca sa nu transformi caracteristicile personale in slabiciuni, dar fi gata sa ai unul daca intervirvatorul insista;
- Incearca sa transformi raspunsul si intrebarea intr-un punct forte."Sunt genul de om caruia ii plac provocarile si se implica.
Unii oameni vad asta ca pe o intarziere, dar sunt sigur ca poate fi vazuta si ca un punct forte deoarece vreau sa fiu sigur ca lucrul este bine facut."

Este bine sa fii pregatit sa raspunzi si la intrebari legate de sanatate, intrebari mult mai tehnice legate de calificarile tale, cercetare sau locul de munca actual, plus alte informatii pe care le-ai trecut in CV.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3227
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved